Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 Szabadság, Szerelem


Promotional (0019750007085)
Film | Date: 2006 | Sortie du film: 2006 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!

 

# Track   Duration
1.Orosz Tema0:32
2.Vamvizsgalat1:12
3.AVO1:29
4.Otthon0:56
5.A Felkeles Kezdete - A Felvonulas0:14
6.A Parlamenthez Is Jossz3:06
7.Osszetuzes A Magyar Radio Epuletenel2:24
8....A Fia A Szabadsagert Halt Meg!0:17
9.A Szabadsagharc Tovabb Gyuruzodik1:12
10.Viki Es Karesi2:29
11.Az Oroszok Visszaternek2:29
12.Nyerjetek Meg Ezt Az Olimpiat!0:29
13.A Gyoztes Merkozes4:30
14.Viki Elfogasa0:59
15.Szerelmi Tema1:29
16.Magyarsag Tema1:53
 25:40
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Szabadság, Szerelem - 08/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
Dit is de achtste recensie uit de Nick Glennie-Smith serie.

Vorige: Cool Runnings
Volgende: Heaven Is for Real

In 2006 kwam de Hongaarse film Szabadság, Szerelem uit, wat zoveel betekent als 'Vrijheid, liefde'. In de Engelstalige wereld heeft de film de titel Children of Glory meegekregen. De film is geregisseerd door de Hongaarse Krisztina Goda en gaat over de Hongaarse volksopstand in 1956 tegen de Russische overheersing en vertelt het verhaal via verzonnen personage, tegen de achtergrond van de waargebeurde geschiedenis. De film werd zowel door critici als door de kijkers hoog gewaardeerd.
Het verhaal begint met het Hongaarse waterpoloteam, dat zou uitkomen in de Olympische zomerspelen in 1956 in Melbourne, Australië. Maar de teamleden hadden allemaal zo hun frustraties over de Russische inmenging in hun land en de spanningen in het land waren aan het toenemen. Er waren al demonstratie gaande, maar die werden door de Soviets neergeslagen, waardoor de situatie alleen maar erger werd. Maar dan ontdekken de spelers van het waterpoloteam dat ze tijdens de spelen ook tegen het Sovietteam moeten uitkomen. En ze willen de kans om te winnen van de Russen zich niet laten ontglippen, ten koste van alles...

De muziek bij de film is van Nick Glennie-Smith. Van zijn muziek is geen officieel album uitgekomen, alleen dit promo-album.
De score van Glennie-Smith past goed bij het karakter van de film. Alles is aanwezig, van fanfare tot spanningsmuziek en van meer dramatische muziek tot heroïsche orkestrale uitbarstingen. Daarbij dirigeerde Glennie-Smith zelf het orkest.
Het album opent met een echte fanfare, waarin de blazers een fraaie mars ten gehore brengen met het 'Russische Thema'. In deze opbeurende mars klinkt overwinning door en hij duurt dan ook eigenlijk te kort. De thematiek van deze mars komt overigens terug in enkele andere tracks.
De tweede track 'Vámvizgálad' (ofwel 'Douanecontrole') is gelijk een van de meest spannende tracks, die nogal minimalistisch gebracht wordt en daardoor niet erg prettig in het gehoor ligt.
Een redelijk aantal tracks zijn dramatisch en orkestraal stevig aangezet. De muziek is erg melodieus, wat het een overwegend erg aangename score maakt om naar te luisteren. Daarbij zijn de arrangementen ook nog eens behoorlijk aansprekend en soms zelfs meeslepend. Met veel strijkers, koperblazers en stevige percussie weet Glennie-Smith een flink aantal echt prachtige tracks neer te zetten. 'A Felkelés Kezdete/A Felvonulás' is daarvan een prachtig voorbeeld, met een soort hymnische marsmuziek. Maar ook het liefdesthema in 'Viki és Karcsi' is een prachtige melodie, die Glennie-Smith heerlijk ingetogen heeft gecomponeerd op fraaie strijkers met een underscore van lage strijkers.
Toch is de overwegende kleuring van het album die van de dramatiek of tragiek. Met hymne-achtige melodieën zet Glennie-Smith z'n muziek neer in een wat melancholiek of zelfs dramatisch arrangement.

Op het album staan drie tracks die geen muziek, maar alleen dialoog uit de film bevatten. Dat zijn de vijfde, de achtste en de twaalfde track. Dit zijn vrij korte fragmenten, die iets van de film moeten laten voelen, maar het werkt niet echt goed en verstoort nogal de muzikale loop van het album. En de lengte van het album houdt met z'n ruim 25 minuten al niet over.

Kortom, met Szabadság, Szerelem, ofwel Children of Glory heeft Nick Glennie-Smith een erg aangename score gecomponeerd. Dit promo-album is daarvan slechts een beperkte afspiegeling, maar geeft een fraaie indruk van de muziek die hij voor de film heeft gecomponeerd. De melodieën zijn sterk hymnisch georiënteerd en komen daardoor vaak erg aangenaam over, of de muziek nu heroïsch klinkt, of meer ingetogen of dramatisch. Vooral het liefdesthema is prachtig, met een mooie gedragen melodie. Sommige muziek op het album is ronduit spannend en daarmee duidelijk minder aangenaam en ook drie tracks met gesproken tekst uit de film vallen wat uit de toon. Maar als geheel is de waardering, ondanks de korte speelduur toch 80 uit 100 punten.


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion