Cool Runnings


Film | Date: 1993 | Sortie du film: 1993 | Type: CD
 

Inscrivez-vous!

Restez informé et d'obtenir un meilleur accès aux informations des collectionneurs!

 

# Track   Duration
1.Opening - The Derby1:51
2.100 Meter Finals3:16
3.First Jamaican Bobsled Team1:10
4.Convincing Irving Blitzer0:37
5.Training Begins2:36
6.Send Us To The Olympics!2:32
7.Running On Ice3:41
8.Irv's Past Revealed0:48
9.First Run2:09
10.Pride And Power1:52
11.Qualifying Run2:57
12.The Race6:06
13.Jamaican Heroes4:22
14.Bobsled Jamaican Style1:46
15.End Credits1:48
 37:31
Introduisez votre critique Masquer les avis dans d'autres langues

 

Cool Runnings - 09/10 - Critique de Lammert de Wit, ajouté le (Néerlandais)
Dit is de zevende recensie in de Nick Glennie-Smith serie.

Vorige: Highlander: Endgame
Volgende: Szabadság, Szerelem

De Amerikaanse komedie Cool Runnings is geregisseerd door John Turtletaub (While You were Sleeping, National Treasure). In 1988 nam een Jamaicaans team deel aan de Olympische Winterspelen in Calgary. Dit waargebeurde verhaal was de aanleiding om deze film te gaan maken, die het overigens niet zo nauw neemt met de werkelijke gebeurtenissen van toen. Wel is er authentiek filmmateriaal van die Spelen in de film gebruikt. De komedie is door de critici goed ontvangen en was ook erg succesvol in de bioscopen.
Het verhaal begint met de hardloopkwalificaties voor de zomerspelen van 1988, waarbij het Jamaicaanse team komt te vallen en uitgeschakeld wordt. Maar ze gaan voor Olympische medailles en als die via de zomerspelen niet meer te winnen zijn, dan wellicht via de winterspelen. Het team weet op Jamaica een voormalig Amerikaans kampioen bobsleeën te strikken, die hier vanwege eerder vals spel woont. Ze hebben echter geen geld, maar als dan een van hen z'n auto weet te verkopen, kunnen ze toch naar Calgary. Daar kunnen ze een oefenbob op de kop tikken en de training kan beginnen...

Behalve een score-album is er ook een Cool Runnings soundtrackalbum uitgekomen. Deze recensie gaat echter over het score-album en die score is gecomponeerd door niemand minder dan Hans Zimmer, waarbij ook Nick Glennie-Smith een aandeel leverde, hoewel hij niet op de credits als zodanig vermeld staat. Hij heeft overigens veel van Zimmer's muziek georkestreerd.
Op het soundtrackalbum waren al twee scoretracks te vinden, met een gezamenlijke speeltijd van ruim zeven minuten, op dit score-album is dat met ruim een half uur uitgebreid.

De film gaat over het Jamaicaanse bobslee team en daar heeft Zimmer keurig op ingespeeld, want veel muziek op dit album heeft een calypso-kleurtje meegekregen. Die caraïbische sound hoor je terug in diverse tracks op dit score-album. Soms worden hele tracks in die typerende calypso-kleur gespeeld, met veel muziek van steel drums, maar ook binnen orkestrale tracks hoor je af en toe die steel drums terug, of hoor je steel drum intermezzo's. Het geeft de muziek best wel een zomers sfeertje.

Het album opent met een erg mooie orkestrale track, met een prachtige melodie, die nog weer terugkomt. De muziek klinkt mooi vol en bijna bombastisch en is in mooie harmonieën gearrangeerd, waardoor deze muziek erg prettig in het gehoor ligt. De meeste orkestrale muziek op dit album is in deze prettig volle stijl gecomponeerd, waardoor die muziek enorm aanspreekt, meegeholpen door de fraaie melodieën.
Een andere erg aangename stijl op het album is die van de rockballad, maar dan instrumentaal. De elektrische gitaar wordt erg aangenaam bespeeld, met heldere klanken, zonder dat de muziek al te ruig wordt. 'Running on Ice' is daar een bijzonder fraai voorbeeld van, waarbij ook de percussie van een gewoon drumstel komt. Die muziek doet wel aan het betere werk van Phil Collins denken.
Maar ook andere muziekstijlen komen voorbij. 'Send us to the Olympics!' is meer een country-achtige stijl, gecombineerd met steel drums, terwijl 'First Run' een soort vlotte instrumentale blue-grass track is, waarbij vooral de snelle drumpercussie opvalt. 'Convincing Irvin Blitzer' is dan weer een soort klassiek wiegenlied, die overigens veel te kort duurt.

Zimmer en Glennie-Smith hebben erg prettige melodieën gecomponeerd en die op instrumentaties gezet die de ene keer zwaar orkestraal zijn, maar in een andere track zomaar een typische calypso stijl meekrijgen, waarbij ook tempo-wisselingen geen uitzondering zijn. Maar ook combineren ze dit nogal eens met een country sfeertje.
Maar de melodieuze en vol orkestrale tracks op het album zijn toch de mooiste. Vooral meer naar het eind van het album komen deze tracks geweldige naar voren, zoals in 'Pride and Power', 'Qualifying Run', 'The Race' en 'Jamaican Heroes', waarin koperblazers een flinke partij meeblazen en zorgen voor een krachtige orkestrale klank. De percussie blijft daarbij nogal eens van de drums komen, terwijl ook de elektrische gitaar af en toe meespeelt.
'The Race' werkt daarbij als langste van alle tracks een beetje als een suite, want de verschillende stijlen wisselen elkaar regelmatig af. Van een stevige popcalypso naar vol orkestrale bombast met een melodie op trompet, dan terug naar ingetogen violen, vervolgens weer naar de vlotte calypsoklanken, om dan weer met heerlijke orkestrale muziek verder te gaan. De track is een feest om naar te luisteren. Dat geldt ook voor 'Jamaican Heroes', waar de prachtige orkestrale muziek door een paar donkere vrouwenstemmen op een indrukwekkende manier wordt aangevuld.

Toch is het niet alles pracht wat er klinkt. Soms is de calypsomuziek van een deuntjesgehalte waar je niet vrolijk van wordt. En de track 'Bobsled Jamaican Style' lijkt meer op een soort thrillermuziek, terwijl de 'End Credits', waarin je nog een keer de prachtige thema's in volle glorie zou verwachten, is niet meer dan een op solo steel drum gespeelde 'An der Schönen Blauen Donau' van Johann Strauss.

Kortom, met hun muziek voor Cool Runnings hebben Nick Glennie-Smith en vooral Hans Zimmer een prachtige score afgeleverd. De geweldige melodieën en de grote variatie aan stijlen maakt van dit album een bijzonder genietbaar avontuur. Vooral de vol orkestrale tracks met hun geweldige melodieën, die veelal door koperblazers worden gespeeld, zijn bijzonder fraai. De laatste twee tracks kun je beter overslaan, maar de meeste tracks waarin de calypsokleuring een hoofdrol speelt zijn verder prima te verteren. De waardering voor dit album is dan ook hoog, met 92 uit 100 punten.

Autres sorties de musique de Cool Runnings (1993):

Cool Runnings (1993)


Signaler une erreur ou envoyer des infos supplémentaires!: Connexion

 Plus