Lionheart
The Deluxe Edition


Varèse Sarabande 04/26/1994 Download
Movie Film release: 1987
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.The Ceremony2:52
2.Failed Knight3:23
3.Robert and Blanche3:52
4.Children in Bondage5:03
5.The Banner6:02
6.The Lake3:42
7.Mathilda6:01
8.The Wrong Flag3:18
9.King Richard8:35
 42:48
# Track   Duration
1.The Castle1:27
2.The Circus3:11
3.Gates of Paris2:13
4.The Plague5:36
5.Final Fight3:17
6.The Road from Paris2:08
7.The Dress2:25
8.Forest Hunt7:49
9.Paris Underground4:12
10.Bring Him Back2:42
11.The Future5:45
 40:45
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Lionheart - 09/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Amerikaanse epische jeugdfilm Lionheart is een geregisseerd door de bekende Franklin J. Schaffner (Planet of the Apes, Patton, Papillon, The Boys from Brazil), die daarmee zijn voorlaatste film maakte. Hij overleed in 1989. De film is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal en in Europa opgenomen. De ontvangst door de critici was niet erg positief en de film is enorm geflopt, met name vanwege de veelvuldig uitgestelde première en een slechte publiciteitscampagne, waardoor de film nauwelijks in de bioscopen te zien is geweest en in de vergetelheid is geraakt.
Het verhaal speelt zich af tijdens de kruistochten rond het jaar 1200, toen een grote groep kinderen, vooral wezen, door volwassenen werd aangemoedigd om op kruistocht naar Israël en vooral Jeruzalem te gaan, om de Arabieren uit de heilige stad en het land te verdrijven. De jonge ridder Robert Nerra (Eric Stoltz) neemt daarbij de leiding over een groep wezen die zich bij de kruistocht voegt, die onder leiding staat van Richard Leeuwenhart. Maar er dreigt gevaar, wanneer de Zwarte Prins (Gabriel Byrne) probeert om kinderen gevangen te nemen en als slaven te verkopen...

De muziek bij deze film is van Jerry Goldsmith, die daarmee voor de zevende en laatste keer samenwerkte met regisseur Schaffner, met wie hij goed bevriend was, een samenwerking die begon met Schaffner's allereerste bioscoopfilm The Stripper in 1963 en Goldsmith diverse Oscarnominatie opleverde.
Zoals de film epische proporties heeft, zo heeft ook de score van Goldsmith alle elementen die nodig zijn om een epische film nog hoger op te tillen. Daarvoor heeft Goldsmith een aantal thema's gecomponeerd, die in sommige uitvoeringen gewoonweg kippenvel geven. Daarbij is de score hoofdzakelijk orkestraal, maar wordt deze regelmatig aangevuld met elektronische klanken.

De score is door Varèse uitgegeven in twee delen, twee aparte albums, die later zijn samengevoegd tot één uitgave als 'The DeLuxe Edition'. Deze recensie pakt beide delen samen, zoals die in de DeLuxe editie is uitgekomen. Ook is er een 'Epic Symphonic Score album' uitgekomen, met een nieuwere opname in filmvolgorde, maar waarbij een aantal tracks zijn weggelaten.

Het DeLuxe album opent op CD 1 met 'The Ceremony', waarin het thema voor het hoofdpersonage Robert voor het eerst te horen is, in een prachtige uitvoering in het laatste deel van de track. Dit heroïsche thema werkt een beetje als het centrale thema voor de film en komt in een groot aantal tracks terug in verschillende arrangementen, en ook als tegenmelodie bij andere thema's, wanneer Robert andere personages als vriend of vijand ontmoet. Maar vaker komt dit thema prachtig en in volle glorie voor het voetlicht in tracks als 'Failed Knight' en 'The Banner', maar zeker ook in het prachtige 'King Richard'.

Ook de Zwarte Prins heeft z'n eigen thema meegekregen. Maar dit is een veel donkerder en dreigender thema, waar de spanning en de agressie van dit personage vanaf druipt. Op de eerste CD horen we dit thema voor het eerst in de track 'Children in Bondage', maar ook dit thema komt in verscheidene andere tracks op beide CD's terug. Dit zijn duidelijk de minder gemakkelijk beluisterbare elementen van deze score.

Een derde thema is het thema voor de eigenlijk reis van de kinderen. Dit thema heeft dan ook veel meer het karakter van een mars, compleet met snare-drums en andere percussie, waarbij soms ook de hout- en koperblazers in staccato hun werk doen, om het muzikale karakter van een mars te versterken. Binnen deze thematiek varieert Goldsmith overigens met de melodieën, die de ene keer in een wat dramatischer mineur staan, maar een andere keer in een opbeurende majeur.

Ook is er een mooi en licht gedragen liefdesthema, dat voor het eerst te horen is op de track 'Robert and Blanche' op CD 1. En ook dit thema komt vaker voorbij, waarbij de mooiste en meest indrukwekkende uitvoering is in de lange track 'King Richard'.
Die track 'King Richard' is met ruim acht minuten de langste van dit album, en ook veruit de mooiste en deze track hoort bijna wel bij de allermooiste tracks uit het oeuvre van Jerry Goldsmith. De muziek in deze track is voluit heroïsch getoonset en de mooie thema's komen in prachtige arrangementen voorbij, waarbij het reisthema bijna voortdurend onder de melodieën ligt. Dat reisthema draagt daarom ook sterk bij aan de heroïsche kleuring van deze track, waarbij koperblazers en strijkers voluit gaan en de prachtige melodieën heerlijk bombastisch uit de luidsprekers komen.
Ook de afsluitende track van de tweede CD, met de titel 'The Future', is zo'n prachtige track, waarin dezelfde kleuring van de arrangementen terugkomt, in die heroïsche stijl, compleet met snare-drums en andere percussie, waar de strijkers en vooral de koperblazers voluit overheen zijn gezet, tot in het staande slot. Werkelijk prachtig!

Een deel van de muziek van deze score komt uit de elektronische koker van Goldsmith, zoals hij dat bij veel meer van zijn scores uit die tijd deed. Die elektronische klanken zijn dan ook duidelijk herkenbaar, omdat Goldsmith de klankkleur daarvan in al die scores steeds terug laat komen.
Een flink aantal tracks begint met die elektronische klanken, waarna de orkestrale muziek het overneemt. Een aantal tracks laten daarbij die elektronische klanken ook tijdens de orkestrale muziek doorklinken, terwijl weer een paar andere tracks, vooral op de tweede CD, hoofdzakelijk bestaan uit elektonische muziek en dan slechts beperkt wordt aangevuld met orkestrale klanken. Toch stoort het allemaal totaal niet, wellicht ook omdat die elektronische muziek niet echt gedateerd overkomt of naar plastic smaakt. De elektronische muziek past eigenlijk verrassend goed bij de orkestrale muziek en beide worden daardoor een fraai geheel.

Dit DeLuxe album bestaat uit twee CD's, waarvan de eerste CD vooral de hoofdmelodieën laat horen. De muziek op de tweede CD zit meer in de hoek van de underscore. Daarbij is een flink deel van de muziek op deze tweede CD wat minder melodieus en wat meer actiegericht, hoewel Goldsmith die actiemuziek vaak toch nog redelijk beluisterbaar houdt. Maar ook de tweede CD bevat zeker voldoende momenten die bijzonder genietbaar zijn. Vooral de afsluitende track krijgt daarbij de heroïsche kleuring van de geweldige 'King Richard' track.

Kortom, dit DeLuxe Edition album van Jerry Goldsmith's score voor de historische avonturenfilm Lionheart is een must-have voor alle rechtgeaarde Goldsmith fans. Zowel in de melodieën als in de arrangementen en orkestraties is dit een score die bijzondere luistermomenten oplevert. Er daar zitten zeker ook regelmatig kippenvelmomenten bij. Het mooie thema voor het hoofdpersonage, het ingetogen liefdesthema en het reisthema met z'n militair gekleurde percussie doen het allemaal bijzonder goed, vooral in de finale-uitvoeringen, waarbij Goldsmith uitpakt met vol orkestrale, bijna bombastische muzikale uitbarstingen, waarbij de koperblazers hun melodieën boven het grootse orkest uit spelen. Toch bevat het album ook een aantal tracks die duidelijk minder prettig in het gehoor liggen, maar die wel zorgen voor afwisseling. En ook, vooral op de tweede CD, zit de muziek soms wat aan de magere underscore-kant. Maar dat mag de pret allemaal niet drukken, want de waardering komt op een mooie 93 uit 100 punten.

Other releases of Lionheart (1987):

Lionheart (1987)
Lionheart (1987)
Lionheart (1998)
Lionheart volume 2 (1987)
Lionheart (1987)
Lionheart (2021)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 More