Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

 

 Heartless


Screamworks Records (0700261329390)
Movie | Release date: 06/21/2011 | Film release: 2009 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.Heartless - Main Titles3:01
2.Demons In The Dark3:08
3.Journey To Cendrillion3:04
4.Papa B4:52
5.New Skin1:37
6.Weapons Man1:35
7.Magical Tree2:38
8.It's Ten O'Clock3:25
9.You're Beautiful1:30
10.Papa B Returns4:34
11.Run, Jamie, Run!2:59
12.I'm Not Afraid4:50
13.So Many Stars3:07
14.Into The Dark1:12
 41:31
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Heartless - 06/10 - Review of Lammert de Wit, submitted at (Dutch)
De Britse horrorfilm Heartless is geregisseerd door de tamelijk onbekende Philip Ridley, die ook het scenario heeft geschreven, zoals hij ook deed voor twee van zijn eerdere horrorfilms. Deze derde film van hem is vertoont op het Frightfest horror filmfestival en kreeg goede recensies in de pers.
Het verhaal draait om fotograaf Jamie Morgan (Jim Sturges), die vanwege een enorme moedervlek in z'n gezicht, in de vorm van een hart, vroeger vaak gepest en genegeerd is, waardoor hij als volwassene een vereenzaamd leven lijdt. Dan ontdekt hij op een van z'n foto's een man die hem lijkt aan te staren. Hij gaat op zoek en vindt hem bij een straatbende die lijkt te bestaan uit demonische wezens. Als hij later met z'n moeder in de buurt loopt, worden ze aangevallen door die bende, waarbij z'n moeder sterft en hij in het ziekenhuis belandt. Daar krijgt hij in een droom aanwijzingen die hem bij iemand brengen die z'n moedervlek kan weghalen, in ruil voor vernieling van iets. Hij gaat daarop in, en kan niet meer terug...

In de film komen een aantal songs voor, die regisseur Ridley zelf speciaal voor de film geschreven heeft, zowel tekst als muziek. In de film komen die songs steeds op de passende momenten voorbij. Ook hoofdrolspeler Jim Sturges heeft een paar van deze songs in de film gezongen. Van die songs is een soundtrackalbum uitgekomen, waar verder geen muziek van de score op is meegenomen. Van scorecomponist David Julyan is dit album uitgekomen, met alleen muziek van de score.

Het album opent met de 'Main Titles', die aanvankelijk een aangenaam klinkende, rustige en harmonische melodie laat horen, uitgevoerd door een ensemble van strijkers. Maar halverwege gaat het mis en gaat de muziek over in een soort dreigende soundscape, waar nauwelijks meer melodie aan te pas komt.
Het grootste deel van de score bevat vooral dat type soundscape-muziek, dat hoofdzakelijk bestaat uit geluiden en klanken op een wat donker gekleurde underscore van lage strijkers of elektronische klanken. Daarmee verklankt Julyan een soort omgeving van donkerheid en dreiging, waar het gevaar als het ware voortdurend op de loer ligt. De beperkte motieven die in deze tracks voorkomen dienen alleen maar om deze sfeer te bevestigen en te versterken. Lichte en ijle percussie zorgt daarbij voor een gevoel van een andere dimensie. Die klanken hebben een beetje een oosters karakter, alsof je naar ver weg hoorbare gamelan-klanken zit te luisteren. De combinatie met de licht meanderende, maar donker gekleurde underscore geeft er een wat wee´ge smaak aan. Overigens gaat de percussie in 'Run, Jamie, Run' in een veel hoger tempo en speelt dit ook veel sterker op de voorgrond. Maar melodie ontbreekt compleet.

Sommige muziek is heel erg minimalistisch, alsof je naar geluiden zit te luisteren die honderden meters verderop gemaakt worden. De track 'Papa B' is daar een voorbeeld van, waarbij de muziek soms bijna wegvalt in stille ijzigheid. Maar in deze track komt de horror naar het einde juist sterk naar voren, met ijle en jankende geluiden op heftige trommelpercussie.
Maar die heftigheid komt slechts incidenteel voor op deze score. Verreweg de meeste muziek is juist erg ingehouden en soundscape-achtig.

Fraaie orkestrale klanken komen in een paar tracks naar voren. De muziek uit het eerste deel van de 'Main Titles' komt nog fraaier terug in 'Magical Tree', waarin de strijkers worden begeleid door lichte pianoklanken. Ook 'You're Beautiful' heeft een fraai arrangement, al haalt die lang niet het niveau van 'Magical Tree', evenmin als het middendeel van 'I'm Not Afraid'. In de voorlaatste track 'So Many Stars' komt het niveau van 'Magical Tree' wel terug, waarmee deze beide tracks duidelijk de fraaiste zijn.

De afsluitende track 'Into the Dark' is weer erg minimalistisch en soms bijna onhoorbaar, waarmee het album afsluit met een stukje vrijwel muziekloze muziek, die een soort sfeer van leegte verklankt. De voorlaatste track was een veel fraaiere afsluiter geweest.

Kortom, met Heartless heeft David Julyan een wisselende score gecomponeerd voor deze horrorfilm. Het is vooral een sfeer inkleurende score van soundscape, met veel geluiden en klanken op een beperkte, wat donker gekleurde underscore. Het is zeker geen typische horrorscore, maar eerder een wat softe, vaak ijle en minimalistische score, die slechts hier en daar de filmbeelden op een wat steviger, creepy manier aanvult. De elektronische klanken zijn vaak afstandelijk en wat kil en geven een beeld van leegte. Toch zijn er een paar fraaie orkestrale uitzonderingen, waarin Julyan met een strijkersensemble een mooi thema presenteert. Die tracks halen de waardering omhoog tot 61 uit 100 punten.


Report a fault or send us additional info!: Log on