Avalon


Delabel (0724381228227)
Movie | Released: 2002 | Film release: 2001 | Format: CD
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.City135:03
2.Log off2:31
3.Voyage to Avalon4:03
4.Murphy's ghost2:43
5.Bishop0:39
6.Nine sisters3:51
7.Ruins c662:59
8.Gray lady (ash)4:47
9.Flak tower 221:26
10.Ruins d993:09
11.The ghost hunting3:18
12.Voyage to Avalon (orchestra version)10:15
13.Tir na mban2:25
14.Log in6:22
 53:31
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Avalon - 09/10 - Review of Boris M. Lecompte, submitted at (Dutch)
Avalon, geen (zoveelste) prent over het verhaal van Koning Arthur en de ronde tafel maar een actiefilm met een futuristisch accentje. Avalon is de naam van een illegaal oorlogsspel waarin het de bedoeling is om hogerop in level te geraken.
De film mag dan wel niet gaan over de Arthurlegende, er worden toch enkele linken gelegd…

De soundtrack van Avalon bevat eigenlijk de volledige score uit de film, wat je op het eerste zicht niet zou vermoeden, daar de cd slechts 14 nummers bevat. Mamoru Oshii gebruikt dan ook veel stiltes in zijn film en legt meer de nadruk op de beelden. Bovendien zijn de tracks waarvan je veel actie verwacht in de film juist die waarin het minst geweld voorkomt. Voor de gevechtsscènes opteerde de regisseur dan ook voor eerder zachtere muziek en het werkt.

Kenji Kawai schreef de veelbelovende score voor Avalon. Deze opent in een bedwelmende sfeer met ‘City 13’, het lijkt alsof je langzaam aan het sterven bent of je je bevindt in de open ruimte. Het volgende nummer ‘Log off’ is veel krachtiger, de componist gebruikt een aardig tempo en voor het eerst kunnen we genieten van de prachtige koorpartijen gezongen in het Pools. Het gebruik van synthesizers en regelmatig wat koper vormt dit één van de hoogtepunten uit Avalon.

Voor ‘Voyage to Avalon’ veel respect! De bijdrage van sopraan Elzbieta Towamicka overtreft werkelijk alles, in het Pools zingt zij de volgende strofen:

Avalon... Afgelegen eiland van legenden, van appelboomgaarden en mist.
Avalon... Wanneer komt die dag? Avalon... Feeëriek eiland waar helden naartoe gaan.
Avalon... Een held neemt de boot en zet koers naar het legendarische eiland.
Avalon... Naar de Negen Zusters.
En Avalon... Hier bij elkaar op dit heilige eiland.
Arthur...
Je schip vaart uit over het mistige water naar Avalon.”

Het klinkt werkelijk magisch en getuigt van absolute klasse! Kawai gebruikt dit thema ook in de orkestrale versie van dit nummer. In de film zie je Elzbieta Towamicka, het orkest en het koor live aan het werk, absoluut een puike prestatie!

Ook ‘Log off’ krijgt een reprise, in het laatste nummer van de soundtrack ‘Log in’. Een meer dan 6 minuten durende variatie op het stuwende thema van ‘Log off’, gewoonweg zalig!

Een ander pareltje uit Avalon is ‘Nine Sisters’, het vrouwenkoor begint zacht in een heftig tempo op een a-klank, iets later zetten ook de mannen in (of daar lijkt het toch op, daar ik eerder vermoed dat hiervoor keyboards zijn gebruikt). Ten slotte komen ook de strijkers erbij (met zelfs wat helikoptergeluid) en samen vormt dit een prachtig en toch wel spannend einde. Ook dit nummer wordt niet gebruikt voor geweldadige scènes maar hoor je op de achtergrond wanneer Ash (Malgorzata Foremniak) de zoektocht inzet naar een geheime klasse van het spel…

Voor het thema van Ash (de hoofdrol), dat we horen in ‘Gray Lady (Ash)’ koos de componist voor een eerder tragisch en gevoelig maar sterk nummer. Het roept reddeloosheid en verloren emoties op. Door het zachte gebruik van de strijkers die een werkelijk verbluffende melodie spelen weet Kawai de gevoelige snaar van de luisteraar te raken.

De score Avalon is een meesterwerkje en hoort thuis in ieders verzameling. Kenji Kawai geeft werkelijk het beste van zichzelf en laat bloedmooie melodieën uit je stereo weerklinken. Voor mij mocht het gebruik van de synthesizers echter wat beperkt worden. Graag had ik wat meer symfonisch werk gehoord doorheen de soundtrack maar we hebben niet te klagen met een 10 minuten durende orkestrale versie van ‘Voyage to Avalon’!

Parels:
Log off
Voyage to Avalon
Nine Sisters
Gray Lady (Ash)
Voyage to Avalon (Orchestra version)
Log in
Avalon - 06/10 - Review of Andreas Lindahl, submitted at (English)
Avalon, directed by Mamoru Oshii, tells the story of Ash, who lives in a dark future were computer games have become addictive and deadly. One of these games is called Avalon. Kenji Kawai, who has written music for a large number of Japanese films, such as Ringu, has delivered a dark, mysterious and at times quite beautiful score. Kawai mixes orchestral music with synths and a full size choir and the result is an impressive score, which unfortunately only has been released on CD in Japan.

"Log Off" is a rather good choral piece, which features a large choir, supported by brass, synths and percussion. "Voyage to AVALON" is a four minute piece performed by soprano and strings. Very operatic and classical with hints of New Age. Very lovely. It sets the tone for much of the score with its slow string lines. "Nine Sisters", however, features some rather cheesy writing for a synth choir. Very rytmic and a little reminiscent of something that perhaps Philip Glass would come up with. Almost minimalistic with its repeated eight note figures. But not that good. Good, however, is the absolutely wonderful "Gray Lady (Ash)". Almost five minutes long this is an absolutely beautiful piece performed by strings. Very soothing and relaxing. And the theme is top notch. Simple, but memorable. And so sad. It shows up a couple of more times, such as in the almost equally beautiful "Tir na mBan". These two cues are the higlight of the entire score.

Theorchestral version of "Voyage to AVALON" is in the same style, with slow, soft strings, soprano solo and full choir and occasional outbursts of orchestral power. Ten minutes of wonderful music. The soundtrack CD closes with the six minutes long "Log In", which reprises the choir music from "Log Off". A good ending to a score that many probably have never even heard of. Its, at times, rather synthetic sound can be a little startling and annoying at first, but goes hand in hand with the films' plot. The movie is, after all, about games and the artificial worlds they create.
Avalon - 09/10 - Review of Tim Horemans, submitted at (Dutch)
Als je de naam Avalon hoort dan denk je onmiddellijk aan Koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. Maar in dit geval gaat Avalon niet over ridders maar over jongeren die verslaafd zijn aan een illegaal gevechtssimulatie spel. De muziek voor de in Hong Kong gemaakte film is van Kenji Kawai. Hij heeft voor Avalon een soundtrack geschreven die gedeeltelijk gespeelt is door The National Warsaw Philharmonic Ochestra en de rest van de tracks zijn door Kawai op synth gespeeld, begeleid door een kleinder orkest. Het knappe aan Avalon is dat deze soundtrack niet echt opvallend electronisch klinkt. Avalon opent met het zeer atmosferische City 13. De cd gaat pas echt van start met Log Off. Deze track is geschreven voor percussie, strijkers, synths en hoorns. Log Off is één van de hoogte punten van de cd. Hetgene wat deze ritme gedreven track zo goed maakt is dat het koor de melodie zingt en op de voorgrond treed.. Log Off is eigenlijk de verkorte versie van Log On (track 14) waarmee de cd afgesloten wordt. Het thema van Avalon krijg je voor het eerst te horen in Voyage To Avalon waarin het thema gezongen wordt door Sopraan Elzbieta Towamicka. Haar stem gaat door merg en been. Dit thema keert ook terug in Voyage To Avalon (Orchestra Version). Deze 10 minuut durende track is het hoogtepunt van Avalon. Deze ochestrale versie werd dit jaar ook live gebracht op Soundtracks in Concert, wat voor kippevel zorgde. In Nine Sisters (track 6) worden de stemmen van het koor door de syntheseizer van Kawai volledig vervormd en in lagen gebruikt. Hiermee wil ik zeggen dat de vrouwenstemmen altijd hetzelfde ritme en motief herhalen, de mannelijke stemmen zingen een andere motief op de achtergrond en af toe krijg je een 3de motief te horen door de syntheseizer. Een derde thema hoor je in Gray Lady (Ash). Dit is meer een melancholisch thema, gespeeld door de strijkers. Kortweg Avalon is een goede soundtrack die je misschien meerdere keren moet beluisteren maar eens je smaak te pakken hebt blijft dit ook zeer goed.
Avalon - 08/10 - Review of Kristof Janssens, submitted at (Dutch)
De in Polen opgenomen film 'Avalon' van Mamoru Oshii (eveneens bekend als regisseur van de animatiefilm Akira) is een Japanse productie met een hoofdzakelijk Poolse cast.

De opmerkelijke muziek voor deze prent is afkomstig van Kenji Kawai (°1957, Tokyo). Een naam die vooral in Azia staat als een klok. Zijn carrière ving aan in halverwege jaren tachtig met filmmuziek voor verscheidene Japanse televisieproducties waaronder de serie 'Mezon Ikkoku'. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten Shigeru Umebayashi en Ryuichi Sakamoto reikte het succes van Kawai amper tot in het Westen, maar toch ging zijn score voor Avalon hier niet onopgemerkt voorbij.

'City 13' opent de score met een mysterieuze, tevens relaxerende track die niet zou misstaan in de playlist van Classic Rock-radiozender Classic 21's 'Climat'.

Met 'Log Off' levert Kawai een geniaal thema af dat in een langere versie als afsluiter van de score nog even aan bod komt. Na een eerste luisterbeurt denkt menigeen aan Carl Orff's 'Carmina Burana - O Fortuna'.

Strijkers gecombineerd met instrumentale zang vormen de basis voor 'Voyage to Avalon'. Vooral met de tien minuten versie van dit thema maakt Kawai duidelijk dat zijn composities qua niveau niet moeten onderdoen voor eerdervermelde Japanse componisten.

De score omvat ook enkele minder inhoudvolle tracks. In 'Flak Tower', 'Ruins D99' en 'The Ghost Hunting' experimenteert de componist met geluidseffecten die voor het oor minder geschikt zijn.

Met deze muziek heeft Kawai ongetwijfeld heel wat harten in het Westen veroverd. Een score die ongetwijfeld meerdere luisterbeurten verdient.
Avalon - 10/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
De nabije toekomst, de jeugd heeft zijn zinnen gezet op Avalon, een virtueel en illegaal netwerk oorlogsspel, dat een alternatieve realiteit creëert. De spelers zijn komen in een andere wereld terecht, een virtuele eindeloze oorlog waarin ze in een gevechtseenheid moeten meespelen, maar sommige spelers gingen hun eigen weg. Avalon is echter even vernietigend als een drug, wie verliest blijft in de virtuele realiteit ronddolen, er wordt dan ook grof geld betaald voor de spelers. De film volgt Ash, een jonge vrouw, topspeler in Avalon. Ze hoort op een bepaald moment over het bestaan van een hogere level, al zal de toegang ertoe vinden niet zonder gevaren zijn ...
De score van de Japanse componist Kenji Kawai is fenomenaal! Net als gelijkaardige films zoals eXistenZ en The Cell, opent de muziek hier een surrealistische wereld met in dit geval een exotische sound gecreëerd door synthesizer, sopraan en een requiem, Carmina Burana achting koor. Doorgaans ben ik niet erg te vinden op filmmuziek die een climax in een scène wil opzetten door een groots koor, alleen is het effect in Avalon gewoon fantastisch, de compositie is zo nauwgezet en met zo een perfecte opbouw en orkestratie dat je meteen meegevoerd wordt. Daarnaast is eveneens de actie muziek en suspense van hoogstaand niveau! Constant gevarieerd, thematisch sterk en gebruik makend van vele invloeden, waaronder zelfs een knap staaltje van Philip Glass inspired. Avalon mag dat misschien een kleinere film zijn, de muziek is op zich al een topscore!
Avalon - 08/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Vrolijk is anders. Dit is één van de meest droevig stemmende soundtracks die ik ken. Dit komt door de combinatie van requiem-achtige tracks, vage psychedelisch sfeerscheppende tracks en rustige in en in trieste tracks.

De soundtrack kan je in eerste instantie onaangenaam verassen door de erg onomsluierende zang van het koor en de erg gemaakte klank van de synthesizer. Maar eenmaal daaraan gewend staat er niets meer in de weg om te genieten van tracks zoals ‘log of’, ‘voyage to avalon’, ‘nine sisters’, ‘grey lady’, ‘tir na mban’ en ‘log in’. Met name de met momenten pathetische orkestrale versie van ‘voyage to avalon’ is heerlijk. De sfeerscheppende tracks waarvan sommige mij aan die van The Insider doen denken boeien mij niet erg, maar zijn aan de andere kant ook niet heel storend.

Een soundtrack die je bij zal blijven alleen al door de originaliteit van het geheel.
Avalon - 07/10 - Review of Grégory Ramat, submitted at (French)
Une B.O. très contrastée, alternant morceaux étranges, très " atmosphériques" et symphonie somptueuse. A ce titre l'album vaut d'être écouté ne serait-ce que pour le magnifique Voyage to Avalon et sa voix tout droit sortie d'un opéra et qui laisse tout simplement pantois. Déjà présent dans la bande-annonce, Log Off donnait le ton avec sa cadence et ses choeurs.
Des titres singuliers donc - hélas parfois trop anectodiques - pour un film qui ne l'est pas moins.

Other releases of Avalon (2001):

Avalon (2001)


Report a fault or send us additional info!: Log on

 More