Basic Instinct


Colosseum (4005939536022)
Varèse Sarabande (0030206536027)
Movie | Release date: 03/17/1992 | Format: CD, Download
 

Subscribe now!

Stay better informed and get access to collectors info!

 

# Track   Duration
1.Main Title (Theme from Basic Instinct)2:15
2.Crossed Legs4:50
3.Night Life6:03
4.Kitchen Help3:59
5.Pillow Talk5:00
6.Morning After2:29
7.The Games Are Over5:36
8.Catherine's Sorrow2:41
9.Roxy Loses3:17
10.An Unending Story7:56
 44:06
Submit your review Hide reviews in other languages

 

Basic Instinct - 10/10 - Review of Wesll Deckers, submitted at (Dutch)
IJzige, baanbrekende score was het resultaat van een kritische samenwerking tussen regisseur Verhoeven en Goldsmith.
Het is de laatste keer gebleken dat Goldsmith met zijn muziek de 'wetten' voor een genre definitief herschreef.
Hoewel volgestopt met passie en opwinding blijft de sfeer koel, zelfs koud op sommige momenten. In tracks als Pillow Talk voert Goldsmith ons mee naar een climax, in Night Life naar het spannende 'living on the edge' nachtleven en in Crossed Legs naar het erotiserende machtspel in de verhoorkamer.

Volgens velen gebruikt Jerry zijn geliefde synthesizers overmatig en hoewel daar over gediscussieëerd kan worden, is het gebruik ervan in Basic Instinct een geweldige (emotieloze) toevoeging aan het instrumentarium. De synthetische geluiden brengen je hier en daar in exstace, strelen over je huid en fluisteren in je oren.
Daarnaast brengen ze een mysterieuze dynamiek in die erg gepast is voor de film.

De CD is een prima presentatie van de score gehoord in de film, met eigenlijk maar twee geweldige cues die we nu moeten missen (Bondage death - direct na de main titles, en Meet Catherine, wanneer Michael Douglas voor het eerst naar Sharon Stone rijdt).
Overwegend mysterieuze en omineuze underscore, met twee energieke outbursts die het adrenaline niveau in je lichaam opvoeren, wanneer in nummer 7 (The games are over) Douglas volgt bij het naar binnen stormen van een flat waar zojuist zijn goede vriend het slachtoffer wordt van de moordenaar, en gedurende nummer 9 (Roxy Loses).
Nummer 10 (A neverending story) heeft weer eens een van die magische Goldsmith momenten waar hij een werkelijk prachtige passage schrijft, die speels en zelfs enigzins spottend klinkt.

Geen thriller klonk meer hetzelfde na Goldsmith's 'handleiding' en het was dan ook erg teleurstellend toen zijn Oscar-nominatie niet verzilverd werd.
Wellicht zijn bekendste werk (zowel wat naam als klank betreft).
De maximale score is dus op zijn plaats.

Basic Instinct - 06/10 - Review of Thomas-Jeremy Visser, submitted at (Dutch)
Basic Intstinct werd bij zijn release, op het filmfestval in Cannes in 1992, meteen een klassieker. Het shot waarbij we tussen de benen van Sharon Stone door kijken, het shot waarbij we recht tussen de benen van Sharon Stone kunnen kijken. De rest blijft eigenlijk niet hangen, behalve de muziek en die enkele scenes.

Dat Jerry Goldsmith een meester in zijn vak was weten we allemaal, dat staat buiten kijf. Maar Basic Instinct is zonder twijfel ook de meest overschatte score ooit. Een score met weliswaar een zinderende spanningsopbouw, maar dat is het dan ook. Het wereldberoemde hoofdthema wergeeft de film perfect. Het sensuele, de verleidelijke maar tegelijkertijd oh zo spannende sfeer, je hoort de sex gewoon in de muziek.

Maar daar blijft het dan ook bij. Deze haast compleet elektronische score weet op het scherm de beelden goed te begeleiden, maar als het uit je boxen komt is het saaie, nietszeggende muziek. Alleen in Roxy Loses horen we dan goede actiemuziek, maar ook daar betwijfel ik of Goldsmith de synthesizer opzij kon leggen. Basic Instinct is op het hoofdthema na een spannend flutstuk.
Basic Instinct - 06/10 - Review of Joris Kessels, submitted at (Dutch)
Met de geweldige score voor First Knight in mijn achterhoofd ging ik op zoek naar meer van Jerry Goldsmith en kwam uit bij Basic Instinct. Een totaal ander genre, maar naar ik gelezen had op de filmmuziek site een prachtscore. Tja, dat viel mij dus behoorlijk tegen. Naast het hoofdthema die ik ondertussen al genoeg had gehoord in de vele keren dat ik de film had gezien en mij ook nauwelijks meer warm of koud maakt, heeft de score mijns inziens niet veel te brengen. Er gebeurt gewoon zeer weinig. Toegegeven dat Jerry Goldsmith de perfecte muziek heeft gecreëerd om de film te ondersteunen, maar de sfeermuziek vind ik op zichzelf staand niet lekker om naar te luisteren. De continue herhaling van het deuntje op die fluit gaat op gegeven moment zelfs een beetje op mijn zenuwen werken.

Dan moet ik toch even op m’n hoofd krabben aangezien ik voor de rest niks negatiefs lees over deze score. Dan zal het waarschijnlijk gewoon mijn persoonlijke voorkeur zijn en kan ik daarmee het volgende concluderen: Als je van suspense houdt dan moet je deze cd in huis halen, want dit is goede suspense.
Basic Instinct - 10/10 - Review of Tim Horemans, submitted at (Dutch)
Basic Instinct is een geweldige score! Dit is zo één van die cd's die mij er aan doet herinneren waarom Goldsmith één van de beste componisten is ter wereld misschien niet de beste! Goldsmith weet perfect de emoties van de film weer te geven in deze Verhoeven prent en bewijst nog maar eens even dat hij één van de beste actiemuziek componisten is (sorry Zimmer fans)niet dat Basic Instinct vol zit met actiemuziek maar de passages die actiemuziek bevatten zijn gewoon briljant! Maar wat ik niet snap is dat zijn muziek die hij voor Timeline geschreven heeft rejected is, hij is vervangen door Bryan Tyler (die ik trouwens ook goed vind). Daarom stel ik voor dat iedereen die dit leest en Goldsmith fan is naar Varese Sarabande een mail stuurt met de vraag om de rejected score van Goldsmith uit te brengen. Ik heb op het net gelezen dat deze werkelijk meesterlijk moet zijn!
Basic Instinct - 09/10 - Review of Andre Desitter, submitted at (Dutch)
Basic instinct is waar mijn verzameling in 1994 mee begon. Ik weet nog goed het begin.
Ik ben altijd al van kinds af aan liefhebber geweest van instrumentale muziek. Het begon met de 5 uur show waar iemand met zijn catamaran de wereld wilde overzeilen. Ik hoorde de muziek op de achtergrond (toen nog niet wetende dat dat filmmuziek was) en moest en zou die muziek hebben.

De score. Het is een prachtig thema die je niet snel uit je hoofd hebt. Goldsmith gebruikt dit thema regelmatig en werkt het heel mooi uit. De score heeft op z'n tijd wat duister kanten. Ook kent de score wat rustige momenten. Jerry Goldsmith was een heel goede componist en ging met de tijd mee.

Voor wie deze nog niet in bezit heeft.. wacht niet te lang en is de aanschaf meer dan waard.
Basic Instinct - 07/10 - Review of René Brooymans, submitted at (Dutch)
Mijn eerste opinie. Deze score heb ik al vanaf de release in mijn bezit en is een van mijn eerste soundtrack cd's. Sfeervol mysterieus, precies waar ik van hou. Ook de achtervolgings stukken zijn spannend op zich. Alleen jammer van de laatste track. Ik weet namelijk dat die anders klinkt dan in de film. Onze Paul Verhoeven was niet tevreden en liet dit laatste stukje opnieuw componeren door Jerry. Later werd dit toch weer verandert in de film maar niet op de cd. Luister maar als Sharon haar icepick laat liggen onder bed. Het korte pianospel in de aftiteling klikt somber maar mooi...
Basic Instinct - 10/10 - Review of Arvid Fossen, submitted at (Dutch)
Basic Instinct kan omschreven worden als een zeer verleidelijke en sensuele score, welke de controversie en provocatie van het verhaal perfect omvat. Het thema is passioneel, erotisch, maar zonder gevoel: de dood staat elk moment klaar staat om toe te slaan. De muziek bij de seksscènes heeft een opbouw die de essentie van een orgasme incorporeert, een hoogstandje dat Goldsmith een oscar nominatie opleverde. De stijl is algemeen heel herkenbaar, de vele strijkers en de typische Goldsmith elektronische effecten, die zorgen voor een atmosferisch tintje.
Basic Instinct - 08/10 - Review of Jeroen van Eden, submitted at (Dutch)
Veel valt er niet te zeggen over deze score. Vanaf begin tot het einde zit het prachtig in elkaar. Van de erotische getinte stukken tot het fenomenale thema wat zich om de paar tracks herhaald. Het is een geweldige score die absoluut past bij de film en ook nog eens heerlijk klinkt op cd.
Basic Instinct - 08/10 - Review of the lord africanus, submitted at (Dutch)
erotisch getint met soms een vlaagje humor. En ook zeker een sarcastische ondertoon. Zeer goede film met zeer passende muziek.
Golden Globes: Best Original Score (Nominee)
Oscars: Best Original Score (Nominee)
The music of this soundtrack was used in:

Basic Instinct 2 (Trailer)

Trailer:This soundtrack trailer contains music of:

Blue, LaTour (song(s))
Report a fault or send us additional info!: Log on

 More