James Newton Howard
Date de naissance: 09/06/1951
Nationalité: Amerikaans
Résidence: United States of America
Fansite: James Newton Howard Unofficial Website
Biographie (Biographie seulement disponible en néerlandais) (updated 2008-07-07)

James Newton Howard kwam ter wereld in 'The City Of Angels' Los Angeles op 9 juni 1951.
James Newton genoot een muzikale opvoeding, mede dankzij zijn ouders die hem al piano lieten spelen op z'n tweede levensjaar. Al snel bleek dat zijn ambitie was om een groot artiest te worden en deed zich te goed aan de vele rockbands die destijds opstonden. Als student kwam hij op de 'University of Southern California' en 'Santa Barbara's Music Academy of the West' terecht en slaagde daar cum laude af. Zijn grootste voorbeeld is altijd al Beethoven geweest en in een later stadium niemand minder dan John Williams.
In 1986 trouwde Howard met actrice Rosanna Arquette en componeerde hij zijn eerste grote successen, '8 Million Ways To Die' en 'Nobody's Fool'. Maar filmmuziekliefhebbers beschouwen 'Promised Land' uit 1987 als zijn eerste goede orkestrale score.
Kort daarna richte Howard zich volledig op rock-muziek en kwam in contact met de producer van de Beatles. Al snel kwam hij in de bands van onder meer Cher en Barbara Streisand terecht en speelde voornamelijk piano of synthesizer. Midden jaren '70 contracteerde Elton John Howard en werd hij tweede toetsenist van de legendarische zanger. Via Elton John kwam James Newton ook bij de nog altijd legendarische band ToTo terecht.

Midden jaren '80 kwam de liefde voor filmmuziek en dirigeerde en componeerde James Newton Howard voor het London Symphony Orchestra. In 1993 kwam de componist volgens vele pas echt goed uit de verf met 'The Fugitive', een soundtrack waarin zijn muzikale verleden bij o.a. ToTo goed te horen was door magnifiek gebruik van synthesizers.
Vanaf 1991 vond er een hechte samenwerking plaats tussen regisseur/producer Lawrence Kasdan en James Newton Howard. Films als 'Wyatt Earp' en later 'Dreamcather' werden allemaal voorzien van muziek door Howard.
In 1995 kwam de ultieme test voor de componist met de kaskraker 'Outbreak'. Hierin experimenteerde Howard met allerlei manieren om filmmuziek te maken, om met 'Waterworld' [1995] te knallen. Met bijzonder groots opgezette thema's en unieke 5/8 en 7/8 ritmes wist Howard menig hart sneller te laten kloppen.

De periode na 'Waterworld' waren de eerste tredes richting ongekend succes. 'Junior', 'My Best Friends Wedding' en natuurlijk de muziek voor de inmens populaire ziekenhuisserie ER volgden. In 1997 opende Howard zijn eigen studio in Santa Monica te Californie, genaamd 'JNH Studios'.
In 1999 floreerde de carriere van Howard op een onverwachte manier. De jonge regisseur M. Night Shyhamalan verscheen ten tonele en wilde perse score van James Newton hebben. Volgens critici werd 'The Sixth Sense' de beste filmmuziek ooit gemaakt. Een jaar later deden Shyhamalan en Howard dit nog eens dunnetjes over in 'Unbreakable'.

Tussen 2000 en 2004 volgde de grootste kassuccessen: Snow Falling On Cedars [1999], Dinosaur [2000], Vertical Limit [2000], Atlantis, The Lost Empire [2001] en Tressure Planet [2002]. De pluimen die Howard met deze soundtracks verdiende waren niet op twee handen te tellen.
Ook de soundtracks die daarna volgden waren van ongekende klasse. Hoogtepunt was de samenwerking met de Duitse componist Hans Zimmer. Tesamen wisten zij de muziek van Batman Begins naar ongekende hoogte te tillen.
King Kong [2005], Freedomland [2006], Lady In The Water [2006], Blood Diamond [2006] en The Lookout [2007] worden stuk voor stuk beschouwd als goede soundtracks. Voor Michael Clayton werd Howard in 2007 weer genomineerd voor een Oscar, maar de man moest zonder gouden beeltje het Kodak Theatre verlaten.

In 2008 zal de samenwerking met Hans Zimmer een vervolg krijgen in 'The Dark Knight' en zal Howard de nieuwste Shyhamalan film 'The Happening' ook voorzien van muziek.

 Plus