The Last Airbender
Complete Motion Picture Score


Bootleg 2010 Herunterladen
Film Filmfreigabe: 2010
 

Abonniere jetzt!

Bleiben Sie besser informiert und erhalten Sie Zugang zu Sammlerinformationen!





 

# Spur   Dauer
1.– Prologue2:52
2.– Finding Aang2:37
3.– First Trek1:16
4.– Fire Nation Ship3:36
5.– Grandma1:22
6.– The Test4:25
7.– Zuko Exercises1:28
8.– Prayer Field3:24
9.– Zuko Ridiculed3:42
10.– Earthbender’s Camp4:28
11.– Two Lifetimes1:50
12.– To The Fire Nation4:50
13.– Tea House1:12
14.– Aang Waterbends1:43
15.– Hall Of Avatars3:47
16.– Aang In Chains1:21
17.– Blue Spirit7:21
18.– Dock1:41
19.– Northern Water Tribe4:07
 57:01
# Spur   Dauer
1.– Aang And Pakku Spar3:37
2.– Tai Chi2:35
3.– Zuko Swims1:13
4.– Lizards Break Through1:19
5.– To The Spirit World4:28
6.– Spirit World Dragon2:12
7.– Aang And Zuko Fight4:15
8.– Our World1:32
9.– Killing Moon Spirit5:49
10.– Zhao Drowns, Part 11:33
11.– Zhao Drowns, Part 21:19
12.– Aang’s Ballet Fight1:29
13.– The Wave5:14
14.– I Am The Avatar1:44
15.– End Credits (Air Suite)13:10
16.– Airbender Suite (Album Version)11:17
17.– Earthbenders (Album Version)5:53
18.– The Four Elements Test (Album Version)5:30
19.– Journey To The Northern Water Tribe (Album Version)4:01
 78:10
Reichen Sie Ihre Rezension ein Bewertungen in anderen Sprachen ausblenden

 

The Last Airbender - 07/10 - Überprüfung der Lammert de Wit, eingereicht am (Niederländer)
De Amerikaanse film The Last Airbender is een actie-fantasyfilm die geregisseerd is door M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, Lady in the Water, Signs, The Village). Hij heeft ook het scenario geschreven en was mede-producent. Het verhaal is gebaseerd op de animatie-tv-serie Avatar: the Last Airbender, die op betaalkanaal Nickleodeon gestreamd is. Voor deze film is het woord Avatar weggelaten, omdat James Camerons film Avatar net een jaar eerder uitgekomen was. De film is door de critici erg negatief ontvangen, maar was wel succesvol in de bioscopen, hoewel minder dan gehoopt, waardoor er geen vervolgfilm kwam.
Het verhaal draait om de jonge avatar Aang (Noah Ringer), die de opdracht krijgt om weer balans te brengen in de wereld, waarin de Fire Nation een oorlog begonnen is om de macht over alle vier stammen: die van Water, Lucht, Aarde en Vuur, en zo de macht over de wereld. Aang wordt via een lichtstraal bij de Water-stam aangewezen als de avatar. Maar prins Zuko, die binnen de Fire Nation in ongenade is gevallen, heeft die lichtstraal ook gezien en is naar de Water-stam gereisd om Aang op te eisen voor z'n eigen doelen, want Aang blijkt degene te zijn die alle elementen kan beheersen, ofwel 'buigen'...

De muziek bij deze film is van James Newton Howard, en dat kan ook bijna niet anders wanneer Shyamalan de regisseur is, want Howard verzorgde al de muziek van zes van Shyamalans eerdere films. Van zijn muziek bij deze film is een Original Score album uitgekomen, met twaalf tracks en een speelduur van meer dan een uur. Maar via het internet is ook een veel uitgebreidere uitgave van Howards muziek te vinden in het Complete Score album, met een speelduur van meer dan twee uur. Daarover gaat deze recensie.

De film heb ik gezien en die viel me niet mee, maar behalve de landschappen, was ook de muziek was een opvallend positief element. De soms wat Oosters getinte kleuring viel in de film al op en past heel goed bij de filmbeelden, die toch wat aan Oosterse religieuze rituelen doen denken. Als je het album beluistert, dan valt die Oosterse tint toch wat minder op, al zijn er zeker ook tracks waarin die typerend etnische kleuring op de voorgrond staat. Een aantal van die wat meer etnische tracks komen hierbij positief naar voren.

De film is een actiefilm en kent ook de nodige wat meer spannende scènes. De muziek is daarop aangepast en veel daarvan op dit Complete Score album heeft dan ook die wat meer spannende kleuring, die toch wat minder aantrekkelijk beluisterbaar is. Sommige tracks zijn door Howard zelfs van wat meer creepy muziek voorzien, zoals 'Prayer Field', die na de creepy elementen terugvalt in een minimalistische achtergrondkleuring. Pas naar het eind van de track komen de koperblazers er weer bij. Ook 'Blue Spirit' is zo'n duidelijk veel spannender klinkende track, die daardoor minder aanspreekt, ondanks de aanwezige wat chant-achtige koorklanken. Toch is het laatste deel van deze track veel harmonischer en heroïscher gearrangeerd, waardoor dat laatste deel toch fraai uitpakt.

Een deel van de muziek heeft een duidelijk minimalistische kleuring. Dat minimalistische hoor je in veel meer tracks terug, wat natuurlijk vooral komt omdat dit een album is met vrijwel alle muziek uit de film, dus ook de zachte begeleidende underscore.
Soms is die wat minimalistische muziek best fraai, omdat Howard deze toch aan de melodieuze kant houdt. Maar vaker kabbelt die minimalistische muziek wat voort en bestaan de melodieën hooguit uit wat meanderende klanken. Ook tracks die juist actiegedreven zijn, bestaan soms voor een deel uit minimalistische underscore, die dan als een soort pauzemuziek werkt. Vaak zijn dat wat kortere intermezzo's, maar af en toe duren die toch wat lang.

Toch pakt het tegenwicht van de wat steviger orkestrale arrangementen goed uit. Daar dragen de klanken van koperblazers en percussie flink aan bij. Zelfs taiko-drums zijn door Howard ingezet. Ook koorklanken ontbreken niet, al komen die maar mondjesmaat voor in de score.
Howard heeft voor elke stam, of elk element van die stam, een eigen instrumentale stijl gekozen, passend bij die specifieke stam. Zo wordt de muzikale kleuring van de aarde-stam ingekleurd met vooral percussie, bij die van de vuur-stam komen de koperblazers wat meer naar voren, bij de water-stam zijn dat de strijkers en bij de lucht-stam staan de houtblazers wat meer op de voorgrond. Zo herken je aan de instrumentale inkleuring van de muziek al een beetje bij welke stam die muziek hoort.

Het thema voor Aang komt voluit voor het voetlicht in de prachtige track 'Hall of Avatars', waarin de strijkers bijzonder mooi om de themamelodie heen laveren. Dit is zeker een van de mooiere tracks van het album. Een andere prachtige track is 'Killing Moon Spirit', maar eigenlijk alleen het deel vanaf de derde minuut. De mooie, wat trage melodie wordt daar op een bijzondere manier gepresenteerd. Ook 'The Wave' is een fantastische track. De vrouwelijke koorklanken en de prachtige instrumentatie en arrangement maken deze fraaie melodie tot een bijzonder aangenaam geheel. Het komt wat traag op gang, maar daarna blijft het bijna vijf minuten genieten.

Het album opent met de 'Prologue', waarin Howard zijn mooie hoofdthema presenteert. De muziek is prachtig gearrangeerd en vol orkestraal, en straalt kwaliteit uit. De melodie van het thema is erg mooi en dat maakt het tot een bijzonder fraaie openingstrack. Maar ook de track die de eigenlijke score afsluit, de 'End Credits' heeft een erg fraai eerste gedeelte. De track bestaat uit elementen van meerdere voorgaande tracks, die in een geheel van maar liefst dertien minuten zijn gegoten. De track bestaat vanaf pakweg halverwege vooral ook uit spanningsmuziek, die duidelijk wat minder prettig in het gehoor ligt, terwijl het laatste deel vooral minimalistisch is.
Ook 'Airbender Suite' is zo'n samengestelde track, die bestaat uit allerlei elementen van de score. Ook nu weer is dat samengesmolten tot een bijna concert-achtige track van maar liefst ruim elf minuten. En ook nu is het weer vooral de eerste helft die heel erg aanspreekt, terwijl de tweede helft dat veel minder doet, opnieuw juist vanwege het spanningskarakter van de muziek. Deze track is overigens ook op het Original Score album te vinden, evenals de laatste drie tracks.

Kortom, met zijn muziek voor de fantasyfilm The Last Airbender heeft James Newton Howard een prima score gecomponeerd. Critici zijn overwegend erg positief over zijn score, maar omdat er op dit album vrij veel underscore en spanningsmuziek aanwezig is, valt het toch niet helemaal mee. Zeker zijn er prachtige tracks, of delen van tracks aanwezig, maar dat compenseert onvoldoende de wat minimalistische elementen. Ook de spannings- of actiemuziek spreek lang niet altijd aan. Toch zijn de fraaie
delen van dit album in voldoende mate aanwezig, om er zelf een fijne selectie van te maken. Daardoor komt de waardering toch nog op 73 uit 100 punten.


Melden Sie einen Fehler oder senden Sie uns zusätzliche Informationen!: Einloggen

 



Mehr