Aladdin


Walt Disney Records (0050086084623)
Walt Disney Records (5050466148520)
电影 | 发布: 1992 | 电影发行: 1992 | 格式: CD, 下载
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪 艺术家/作曲家 持续时间
1.Arabian NightsBruce Adler1:19
2.Legend of the Lamp1:25
3.One Jump AheadBrad Kane2:22
4.Street Urchins1:52
5.One Jump Ahead (Reprise)Brad Kane1:01
6.Friend Like MeRobin Williams2:26
7.To Be Free1:39
8.Prince AliRobin Williams2:51
9.A Whole New WorldBrad Kane and Lea Salonga2:40
10.Jafar's Hour2:38
11.Prince Ali (Reprise)Jonathan Freeman1:11
12.The Ends of the Earth1:35
13.The Kiss1:51
14.On a Dark Night2:55
15.Jasmine Runs Away0:46
16.Marketplace2:37
17.The Cave of Wonders4:58
18.Aladdin's Word1:51
19.The Battle3:39
20.Happy End in Agrabah4:15
21.A Whole New World (Aladdin's Theme)Peabo Bryson and Reqina Belle4:05
 49:55
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Aladdin - 09/10 - 评论 Sander Neyt, 提交于 (荷兰人)
Genie: But oh, to be free. Not to have to go 'Poof! What do you need, 'Poof! What do you need, Poof! What do you need?'. To be my own master. Such a thing would be greater than all the magic and all the treasures in all the world. But what am I talking about? Let's get real here, that's never gonna happen. Genie, wake up and smell the hummus.

Elf augustus 2014 zal blijven bestaan als een donkere dag in de filmwereld. Niet dat ik er heel veel over zal door hameren in recensie maar die dag zal in de geschiedenis gaan als de dag dat Robin Williams is heengegaan. Daarom dacht u nederige recensent om eens een legendarische rol van hem boven te halen, namelijk het personage Genie van de film Aladdin. En wat kan een filmmuziekrecensent beter doen dan deze geweldige score bespreken. Melodramatisch zal het niet worden, deze recensie is opgebouwd in de wijze dat de lezer intussen wel al zal doorhebben, doch wil ik benadrukken waarom deze recensie deze week is verschenen!

De film is al in ons midden vanaf 1992, intussen ook al 22 jaar geleden. Onlangs heb ik deze film nog eens mogen aanschouwen en het blijft mij verbazen hoe goed deze film wel in elkaar zit. Het verhaal, de kleuren, de personages, de acteurs! Alles is nagenoeg perfect. Toch is deze film meer dan andere films een mijlpaal in de geschiedenis. Dit is de eerste film waar een echte bekende acteur één van de stemmen deed. Een trend dat zich gedurende de jaren heeft verdergezet. Kijk maar naar de Shrek films en de resterende Disneyfilms die na deze film kwam. Zonder Robin Williams als de Genie, was er geen Eddie Murphy als Donkey of geen Cameron Diaz als Princess Fiona.
Zoals gewoonte in de periode dat gekenmerkt staat als de Disney Renaissance werd opnieuw gekozen voor Alan Menken en Howard Ashman voor de muziek. Later zou Ashman vervangen worden door Tim Rice wegens het tragisch overlijden van Ashman. Hun resultaat is een verbluffende score met geweldige gezongen nummers en geweldige orkestrale underscore waar u nu in wordt ondergedompeld. Eerst zal ik de gezongen nummers bespreken en daarna natuurlijk zoals gewoonte, de score.

De soundtrack opent met Arabian Nights. Het nummer is zowat hét lied geworden van de franchise. Het komt terug in de sequels en in de tv serie. Het wordt gezongen door Bruce Adler en het is een typische Menken song. De lyrics zijn zeer clever gevonden en jammer genoeg is er zelfs een zin gecensureerd wegens racistische overwegingen. Maar het nummer zit goed in elkaar. De orkestraties zijn uiteraard Arabisch getint doch krijg ik steeds kippenvel van de onderliggende strijkers tijdens het refrein. Al ligt de percussie erboven, de strijkers maken toch het nummer af. Perfecte opener van een animatiefilm en een mooie verwelkoming in Agrabah.
One Jump Ahead begint heel zwaar met een geweldig orkestraal stukje dat het nummer inluidt. Dit lied fungeert als de kennismaking met Aladdin. Hier komt de Broadway roots van Menken en Ashman terug naar boven. Dit is een musicalnummer pur sang en het doet wat het moet doen. Mensen laten kennis maken met het hoofdpersonage en dat doet het perfect. Zijn reprise is misschien wel het droevigste nummer dat Menken ooit heeft neergepend. Het dient als typische wish song voor het hoofdpersonage en past in het straatje van Part Of Your World, Out There en Belle. Aladdin zingt over het feit dat hij een beter leven wilt, dat hij niet zo slecht is zoals de mensen denken. En als je er over nadenkt, dat is een zeer zwaar thema voor een Disney film. Uiteraard is ‘je bent niet zoals je eruitzien’ het thema van de film, en deze song benadrukt dat maar al te goed.
Friend Like Me is dan het eerste nummer van het duo dat gezongen wordt door Robin Williams. Wat mij meteen opvalt is hoeveel plezier die man moet gehad hebben tijdens die rol. Dat enthousiasme dat hij in dit nummer steekt, maakt dat dit nummer één van de beste is van de gehele score, en misschien wel één van de beste van Menken en Ashman. Het lied is eigenlijk de basis van de vriendschap tussen Aladdin en Genie. Het is opzwepend, het is vrolijk, het is geniaal. De orkestraties zijn ook geweldig, de strijkers zijn altijd aanwezig, toch hoor je het niet onder de vele jazz geluiden. Want dat hoort uw nederige recensent toch in dit nummer. Hoe gedurfd is dat om Jazz in een film te steken dat zich afspeelt in het Midden-Oosten. Pure klasse. En Robin Williams maakt het potverdikke volledig af.
Dat doet hij ook in Prince Ali! Dit is heel wat bombastischer dan Friends Like Me, maar nog zoveel beter. Ik houd van dat bombastische in het nummer, ik hou van de perfecte opbouw. Het begint zeer groots, krimpt dan in, en wat er dan komt, zorgt ervoor dat dit nummer toch nog steeds voor dat dit nummer één der favoriete is van uw nederige recensent. Het sluit af met een grote finale waar het orkest en Williams het beste van zichzelf geven. Niet dat hij altijd zo zuiver zingt, maar het enthousiasme en het plezier dat de man had maakt alles goed.
De reprise van Prince Ali is dan weer van een heel ander kaliber. Dat is onze Villain song en het mooie is dat het ook werkt. Het is dezelfde melodie, maar de invalshoek is zodanig anders en toch werkt het, dat vind ik nu persoonlijk is een dijk van een melodie. In de film wordt het gezongen door Jonathan Freeman en hij doet dat met verve. Zijn lach op het einde blijft nog altijd één van de engste dat ooit is losgelaten op de mensheid!
Het laatste lied is A Whole New World. Dat is dan terug ons romantisch nummer. En Menken doet wat hij het beste doet. Een zeemzoete melodie, met geweldige orkestraties gesteund door een geweldige tekst. Het is een geweldig duet tussen Aladdin en Jasmine. En als je er bij nadenkt, een liefdesduet wordt niet zoveel gedaan in een Disneysong en dat maakt het nummer zo uniek. Mooi om naar te luisteren, maar niet mijn favoriete song op deze soundtrack. Dat is en blijft Prince Ali.

Nu over naar de score. Alan Menken is ervoor bekend dat hij zijn melodieën van de songs in zijn score verwerkt en dat de score ook nooit zo goed is als de songs. Gedurende de jaren is hij erop vooruitgegaan. Toch sluit ik niet uit dat deze score toch staat als een huis.
Menken gebruikt natuurlijk de etnische instrumentatie naar boven van de plaats waar de film zich afspeelt. Dat is vooral goed te horen in het tweede deel van de score. Bijvoorbeeld Marketplace, daar komt het gevoel van het Midden-Oosten echt naar boven. De melodie, die instrumentatie, het is potverdikke geweldig gecomponeerd.
Ook met de actie zit het snor. Jafar’s Hour is heel donkere actiemuziek en wordt in de climax van de film gespeeld. Hier komt vooral het thema van Jafar naar boven vermengd in geweldige actiemuziek die lekker donker klinkt. Wie het vervolg van dit nummer wilt horen, moet wel naar het einde van de score doorspoelen. Want daar valt The Battle pas te bewonderen. Dat is het jammere aan deze uitgave. Ze staan niet echt chronologisch gerangschikt.
Mijn twee favoriete tracks blijven toch de twee dramatische tracks. Het eerste is To Be Free. In het begin trakteert Menken ons op een heel mooi spel met het orkest waar elk instrument heel mooi gebruikt wordt. Maar dan komt een geweldig mooi thema. Vermoedelijk het thema van Genie. Eerst heel blij, maar dan op de piano krijgt het toch een zeer triestig toets mee. Persoonlijk vind ik het prachtig. Het diept het personage heel goed uit en het blijkt dat zelfs het grappigste personage van de film toch een tragisch kantje heeft.
Mijn tweede favoriete instrumentale track is Aladdin’s Word. Hier komt alweer het Genie thema op piano, deze keer gesteund met de strijkers. En weer is het geweldig mooi om naar te luisteren. Een prachtig thema en prachtig uitgevoerd. In Happy Ending in Agrabah wordt het zelf gespeeld op één enkele viool, waar het nog zo mooi klinkt.
Een laatste puntje dat ik ga bespreken is een vreemde eend in de vijver. Nergens wordt er dialoog van de film opgenomen. Enkel in Legend Of The Lamp. The Merchant gespeeld door Robin Williams heeft hier een geweldige monoloog waarvan de legende gaat dat het volledig geïmproviseerd is. Hier komt het talent van de acteur echt naar boven. Dit nummer is gewoonweg geniaal. Een One Man Show midden in een Disney film. Is dit ongepast? Misschien, maar ik houd er wel van. Een geweldig voorbeeld van de genialiteit van de acteur. En een acteur wie ik zal missen in de toekomst.

Conclusie
Aladdin was alweer een hoogstandje in de periode dat bekend staat als de Disney Renaissance. Een geweldige film, met een geweldige score. Zoals jullie ondertussen al weten, schreef ik deze recensie deels als eerbetoon voor een verloren legende. Melodramatisch zal ik niet worden, toch mogen we niet vergeten wat de man allemaal gedaan heeft in zijn veel te korte leven. Laten we hem herinneren als een geweldige Genie wiens stemmenwerk we mogen blijven aanhoren op deze geweldige soundtrack die trouwens een mooie negen krijgt van uw nederige recensent.

Aladdin: Genie, I’m… I’m Gonna miss you
Genie: Sniffs tearfully No matter what anyone else says, you'll always be a prince to me.
Aladdin - 08/10 - 评论 Tom H., 提交于 (荷兰人)
Aladdin was componist Alan Menken's derde Disney project. Met de muziek haalde hij opnieuw de oscar voor beste muziek en beste original song in huis en toch verbleekt deze soundtrack als we hem vergelijken met eerdere Disney muziek.

Menken schreef intussen al voor 7 Disney films muziek, met als laatste (interessante en mooie) bijdrage zijn 'Home on the Range' en werd overstelpt door tal van nominaties en awards. Het is dan ook niet verwonderlijk dat als je 'Under The Sea' of 'Beauty and The Beast' zingt dat de helft van de wereldbevolking spontaan zal meebrullen. De samenwerking tussen de Disney studios en Menken begon in 1988 toen hij samen met wijlen Howard Ashman aan de wieg stond van de hernieuwde populariteit van de animatiestudio. Box office hit 'The Little Mermaid' effende het pad voor kaskrakers als 'Beauty and the Beast' en 'The Rescuers Down Under'.

In 1992 besloot Disney 'Aladdin' uit de raamvertelling van De Sprookjes van Duizend-en-Eén-Nacht te verfilmen en besteedde de muziek uit aan het toen legendarische duo Menken en Ashman. Helaas tijdens de productie van de tekenfilm overleed Ashman en Tim Rice, toen bekend door zijn samenwerking met Andrew Lloyd Webber ('Evita'), werd als plaatsvervanger aangeduid. Het resultaat is een soundtrack die het moet hebben van schitterende songs, maar weinig nieuws brengt op vlak van zijn score.

De liedjes zijn het hoogtepunt van deze soundtrack. 'A Whole New World', dat tevens dient als End Credit song is een erg mooie en eenvoudige ballade die het hoogtepunt vormt van de soundtrack. Brad Kane en Lea Salonga (tevens vocaliste van Mulan) hebben een aangename stem en hun duet is dan ook een erg aangename luisterervaring. 'Friend Like Me' is dan weer een typische Menken-Broadway-Comical-song waar hij in de toekomst vaak zou worden voor bekritiseerd (denk vooral aan 'Hercules'(One Last Hope) en 'The Hunchback of the Notre Dame'(A Guy Like You')). In de film past het liedje perfect bij de grappen en grollen van de geest, maar op cd klinkt Robin Williams niet erg melodieus en varieert zijn toon van 'ongeveer juist' naar 'rond uit vals'. Veel beter komt Williams weg met het nummer 'Prince Ali' die met zijn goedverzorge chorus en canons erg feestelijk en imposant overkomt. De blazers en cimbalen geven het majestieuze weer van het intrede van Prins Ali Ababwa. Jonathan Freeman is dan weer geniaal in zijn rol van grootvizier Jafar en zijn reprise van Prins Ali blaakt van pure kwaadaardigheid. Tenslotte verdient 'One Jump Ahead' een speciale vermelding. Het nummer laat ons kennismaken met het dagelijkse leven van de protagonist Aladdin in al zijn goede en minder goede facetten. Het nummer is speels en is een echte meezinger. De korte maar prachtige reprise (op piano begeleid door strijkers) klinkt erg gevoelig en melancholisch en behoord tot één van de mooiste melodieën die Menken ooit schreef, ook al is het nummer niet echt bekend.

Hoe fantastisch de liedjes ook mogen zijn, de score is iets minder imposant. Vooral een recapitulatie van de melodieën van de liedjes accentueert de muziek, hoewel Aladdin en Jafar elke een mooi thema worden toe bedeeld. Het probleem is dat er weinig tot geen uniteit in de score terug te vinden is. Menken probeert wel een Oosterse sfeer te bekomen maar slaagt er te weinig om exotische ritmes toe te voegen. De pseudoromantische uitwerking in 'The Kiss' is waarschijnlijk het meest vreselijke nummer op de cd. De synthesizers en onderbezette strijkers lijken meer op een slecht gemixte karaokeversie van 'A Whole New World'. En toch verrast Menken met subtiele details in andere tracks. Zo is er een schitterende fluitsolo op het einde van de 'The End of the Earth'-track. Ook 'The Battle' is een mooi en spannend muziekstuk dat beter klinkt dan 'The Battle on the Tower' in 'Beauty and the Beast'. De score eindigt op een typische Menken manier; het koor zingt een laatste reprise van 'A whole new world' en zwelt aan tot bombastische en epische muziek zoals we reeds hebben gehoord op het einde van 'The Little Mermaid' en 'Beauty and the Beast'. Hoewel Menken een fantastische componist is, is de score voor deze film aan de zwakke kant en lijkt ze meer op een kakafonie van ideeën. De orkestraties zijn aan de zwakke en voorspelbare kant en het orkest mist soms een vol geluid.

Voor de DVD-release van Aladdin in 2005 werd een reprint van de cd uitgegeven die enkele extra tracks bevatten zoals het weggeknipte liedje 'Proud of Your Boy'. Helaas bevat de soundtrack de demoversie en niet de schitterende georkestreerde versie van Clay Aikan (die wel op de DVD werd toegevoegd). Let vooral op de schitterende tekst van Ashman die het nummer als ode en ternagedachtenis van zijn moeder schreef. Verder werd ook de tekst in 'Arabian Night' veranderd na herhaaldelijke processen die Islamitische organisaties hadden aangespannen omdat ze vonden dat de tekst van het nummer niet door de beugel kon. Vooral de passage 'Where they cut off your ear if they don't like your face' werd voor de finale versie van film herschreven naar 'Where it's flat and immense And the heat is intense'. Op de eerste prints van de soundtrack is wel nog de ongecensureerde tekst aanwezig.

Hoe dan ook is Aladdin een eenvoudige maar erg leuke soundtrack die erg goed de magische sfeer van Disney weergeeft. Hoewel Menken voor en na Aladdin op score-vlak heel wat betere muziek zal componeren (denk maar aan de score van 'The Hunchback of the Notre Dame')zijn de liedjes op deze cd niet te versmaden. De score is een leuke aanvulling maar verwacht niet te veel.
Aladdin - 07/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
De animatiefilm Aladdin komt uit de stal van Disney en vertelt min of meer het bekende verhaal van Aladdin en de wonderlamp.
Via de machtige Grootvizier Jafar komt Aladdin in het bezit van de wonderlamp, die hij nipt haalt uit de bewaakte grot met de schatten. Eerder al zijn hij en princes Jasmine verliefd geworden, maar Jafar wil daar een stokje voor steken. Nu Aladdin de lamp heeft kan hij de geest uit de lamp oproepen en wensen doen. Zo wordt hij de rijke sultan Ali'a Babwa. Zowel Jasmine als Jafar hebben hem echter door, en Jafar wil persé de lamp in bezit hebben...

De muziek uit deze film is verzorgt door de bekende Disney componist Alan Menken en heeft hem een aantal prijzen opgeleverd, waaronder 2 Oscars.
De film is zeker zeer prettig om naar te kijken en te luisteren, vooral Robin Williams als de geest is hilarisch. De liedjes en de muziek doen het ook zeker erg goed in de film. Maar als zelfstandige luistermuziek is het wat minder.
Het liedje 'A Whole New World' is prachtig, een terechte Oscarwinnaar, wat mij betreft. De melodieën van de overige liedjes zijn echter toch wat minder. Er zijn genoeg musicals met aansprekender songs. En dat komt niet door de Arabische sfeer, want die is alleen bij vlagen aanwezig. Het ligt gewoon aan de melodieën.
Wat voor de songs geldt, geldt ook een beetje voor de score. Ook hier een paar zeer fraaie tracks, maar ook een aantal die daartegen magertjes afsteken. De score-tracks die gebaseerd zijn op het thema van de film (A Whole New World) zijn prachtig. De tracks die samenhangen met Jafar zijn veel duisterder van klankkleur en van melodie en spreken daardoor veel minder aan. Dit zijn ook de tracks die 'spanning' suggereren en in de film dan ook bij de spannende scenes horen, waar ze natuurlijk prima passen. Maar als luistertracks zijn ze daardoor gewoon minder aantrekkelijk.
De score opent met 'Arabian Nights', een lied met de meeste Arabische sfeer van de hele score. In de track 'Legend of the Lamp' zorgt Robin Williams voor de vertelling die begeleid wordt door muziek van Menken. De tekst van Williams is geweldig. Een leuke track. 'One Jump Ahead' is een standaard musicalliedje, dat niet overhoudt. De reprise hiervan is al veel fraaier. 'Friend like me' is een wat jazzy song die wel vrolijk wordt gebracht, maar qua melodie niet aanspreekt.
'Prince Ali' is een aardige en vrolijke song met een hoge musicalpotentie, die nog een keer op een iets andere manier kort terugkomt, wanneer Jafar doorheeft dat Aladdin Prince Ali is. Na deze reprise begint het grootste instrumentale deel van de score. De eerste track van dit instrumentale deel is 'The Ends of the Earth', een wat magere track die nogal steriel klinkt. 'The Kiss' brengt het hoofdthema, maar en is fraai van toon bij een beperkte orkestratie. Er volgen een paar mindere tracks, waarna bij 'Marketplace' weer iets van de Arabische sfeer terugkomt. 'The Cave of Wonders' is vooral een combi van spanning en comedy, waarbij de blazers voor de spanning zorgen en de violen voor de comedy. Een vlotte, leuke en orkestrale track.
'Aladdin's World' is een track met een mooie melodie en een van de fraaiste instrumentale tracks. Dit in tegenstelling tot de eigenlijke eindtrack 'Happy Ending in Agrabah', die meer een onsamenhangende verzameling melodietjes is van de verschillende thema's uit de score die te hooi en te gras tevoorschijn komen. Aan het eind volgt zelfs nog even een vocale uitbarsting, die niet past in de track.
De laatste track maakt veel goed, waarin de zeer fraaie thema-song opnieuw voorbij komt. Deze keer fraai gezongen door Peabo Bryson en Reqina Belle. Meestal ben ik niet zo gecharmeerd van songs op een score-album, al is dit natuurlijk wel een soort van musical, maar deze song sluit de score prachtig af.

Kortom, Aladdin is een mooie Disney-film, maar de score als losse luisterervaring kan daar zeker niet tegenop en valt bij vlagen nogal tegen. Dat geldt zowel voor de liedjes als voor de instrumentale tracks. Met een goede zeven houdt het wel op.
Aladdin - 08/10 - 评论 Tom Daish, 提交于 (英语)
Aladdin marks the third in the triumvirate of Menken scored Disney films that, along with a new found technical mastery in animation, reinvigorated the flagging studio. While undeniable reaching a peak with Beauty and the Beast, Aladdin is an engaging and often hilarious magic carpet ride both in filmic and musical terms. Perhaps the biggest downside was the very sad loss of Howard Ashman, Alan Menken's lyrical partner of many years. As a result, several of the songs for Aladdin have lyrics by Tim Rice and while they are pretty good, the consistent wit and invention of Ashman is still often missed. Surprisingly, most Disney animated films don't rely on star power for their vocal talent, preferring less famous, but distinguished performers, however for Aladdin, they scored the services of Robin Williams and his vocal antics tend to dominate the film and some of the songs.

Aladdin is of course a sanitized version of the Arabian Nights story, crossed with a bit of Romeo & Juliet, with genies, sinister wizards and talking parrots. Menken's music only suggests the location on a few strategic occasions, notably the opening Arabian Nights, which briefly sets the scene, while Legend of the Lamp is spoken, extension to the prologue. The songs are otherwise in Menken's tried and tested Broadway style, with big tunes and thumping orchestrations, all supporting Ashman and Rice's nimble lyrics. I'm something of a sucker for the less famous songs from Disney films and prefer playful numbers such as One Jump Ahead over the more famous ballads, in this case A Whole New World, or even Williams' memorably athletic performance of Friend Like Me. As with all good songs in a musical, they serve to propel the story or introduce characters. One Jump Ahead introduces street urchin, Aladdin, Friend Like Me is a big band intro for the Genie and the martial Prince Ali focuses on Aladdin's alter ego, after the Genie loads him with wealth and status.

The film and score's big song is A Whole New World and as with most Disney love songs, has a pleasant, low key version for use within the film and a power ballad treatment for the end credits, in this case performed by Peabo Bryson and Regina Belle. The gentle, more sincere and less affected rendition I find preferable, but the latter is one of the best radio friendly pop arrangements from a Disney film. As for the underscore, Menken' work on the less serious films can try to follow every action too closely, but Aladdin is tuneful enough and the cute comedic moments rarely outstay their welcome. There are even some quite affecting moments, Jasmine Runs Away and Aladdin's Word are lovely. On the other hand, the action is exuberant, if a little busy on occasions, although The Ends of the Earth, The Cave of Wonders and The Battle are often thrilling and bounce along with such conviction that it's hard not to be swept along.

By its very nature, Aladdin would be hard to pin as one of Menken's finest works. Much of the film is played for laughs and although there is a good baddy, the solid drama of something like Beauty and the Beast or The Hunchback of Notre Dame is missing because the lead couple are a bit wet, fading into the background of Williams' irrepressible Genie. However, Menken, Ashman and Rice were still sufficiently inspired to produce plenty of memorable and often breathlessly exciting songs and Menken's score effortlessly mixes action, drama, a little comedy and a touch of exoticism. Whether the Academy should have honoured Menken with his third scoring Oscar is open to debate, it's good, but not that good. However, enjoyable, tuneful and memorable entertainment all the same.
Aladdin - 09/10 - 评论 Marie-Lise Van Wassenhove, 提交于 (荷兰人)
Waarom de moeite?
De fantastische liedjes, met als hoogtepunten de ballade 'A Whole New World' en de stemcapriolen van Robin Williams ('A Friend Like Me', 'Prince Ali').
Menken's score brengt sfeer ('Marketplace' en zowat alle scoretracks roepen Arabische kleuren en geuren op), romantiek ('The Kiss') en wervelende actie ('The Cave of Wonders', heerlijk beschrijvend).

En waarom niet?
Zoals zo vaak bij animatiefilms ligt de muziek dicht bij de actie, wat de zuivere score misschien minder toegankelijk zonder beeld maakt.

Dus?
Verplichte kost voor iedere Disney- en Menkenfan. Aladdin behoort tot zijn beste werk en is bovendien de laatste film waar ook de bekroonde tekstschrijver Howard Ashman, met wie Menken samen de liedjes van 'The Little Mermaid' en 'Beauty and the Beast' schreef, aan meewerkte.
Maar ook voor hen die heimwee hebben naar hun vakantie in Marokko of Turkije, is de score een must-buy.

Favoriete tracks:
- Arabian Nights
- A Whole New World
- The Cave of Wonders
Aladdin - 10/10 - 评论 Daan Smit, 提交于 (荷兰人)
Ah Aladdin, dat was de eesrte film die ik in de bioscoop heb gezien. Misschien trek ik hem dan een beetje voor maar dit is gewoon weer een klassieker van het duo Menken/Asham, plus (special voor Aladdin) Tim Rice.

Deze score heeft alles wat je van een klassieke Disney score verwacht: prima score & hele goeie nummers. En vooral op nummers schiet Aladdin in de roos! Liedjes als Friend Like Me, Prince Ali (Genie word Geweldig vertoond door Robin Williams) en A Whole New World zijn gewoon tijdloos en iedereen die met deze films zijn opgegroeid (zoals ik) kennen die nummers gewoon.

Ik vind het erg jammer dat dit zoort Disney soundtracks word gemaakt, maar dat komt natuurlijk omdat Howard Asham al een tijdje is overleden. Maar toch Disney moet gewoon weer zulke films maken!

Dit is weer een Disney soundtrack die je in huis moet halen!
Aladdin - 09/10 - 评论 Wim Minne, 提交于 (荷兰人)
Na Beauty and The Beast Menken's beste werk. Het is een score die naadloos past bij de film.

De opener alleen al: arabian nights vat perfect samen wat aladdin is, een arabisch liefdessprookje. De melodie blijft ook direct hangen, wat meestal een goed teken is in een film. Hier zal het wel moeilijker gaan, want een uitgesproken thema is er niet.

Prince Ali is ook zo'n liedje. Het blijft hangen, amuseert, vrolijkt je op.

Menken zal dit niveau waarschijnlijk niet meer kunnen evenaren, maar zeg nooit nooit. Zijn laatste score Enchanted is wel te doen, maar niet om U te zeggen.

Een plezante score.
Aladdin - 05/10 - 评论 Mario Pons, 提交于 (西班牙语)
Solo quiero mencionar una especial dedicación hacia la preciosa canción de "A Whole New World", una herosa cancion que casi todo el mundo conoce.
Golden Globes: Best Original Score (获奖者)
Oscars: Best Original Score (获奖者)

其他版本 Aladdin (1992):

Aladdin (2004)
Aladdin (2001)
Aladdin (2006)
Songs From Aladdin (2014)
Aladdin (1992)
Aladdin (2017)
Aladdin (2006)
Aladdin (2019)
Aladdin (2022)

收藏的原声带: Kids

Amazing Panda Adventure, The (1995)
Kindergarten Cop (1990)
Dennis The Menace (2014)
Almost Alice (2010)
Brother Bear 2 (2006)
Dreamer: Inspired by a True Story (2005)
Lemony Snicket's a Series of Unfortunate Events (2004)
Pagemaster, The (1994)
SpongeBob SquarePants Movie, The (2004)
Minoes (2002)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多