Jaws


MCA Records Germany (0076732166024)
MCA Records US (0076732166024)
MCA Records UK (0008811928124)
电影 | 发布: 1990 | 电影发行: 1975 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Main Title (Theme From "Jaws")2:12
2.Chrissie's Death1:39
3.Promenade (Tourists On The Menu)2:45
4.Out To Sea2:25
5.The Indianapolis Story2:24
6.Sea Attack Number One5:24
7.One Barrel Chase3:04
8.Preparing The Cage3:23
9.Night Search3:28
10.The Underwater Siege3:31
11.Hand To Hand Combat2:32
12.End Title (Theme From "Jaws")2:17
 35:04
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Jaws - 06/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
In 1975 kwam de grote doorbraak van Steven Spielberg met zijn film Jaws, wat een mega-succes in de bioscopen werd. Het verhaal is gebaseerd op de thriller van Peter Benchley. Spielberg paste nieuwe technieken toe, waardoor de film voor die tijd erg modern was, maar ook filmisch had de film een grote impact. Daarnaast was het verhaal zo gefilmd dat het niet draaide om
de jacht van de haai op mensen (zoals in veel thrillers), maar juist op de jacht van mensen op die ene haai.
Het verhaal begint in een rustige badplaats aan de kust, waar een gezellige drukte heerst. Maar als dan een jonge vrouw het water in gaat, wordt ze gegrepen en onder water getrokken. De volgende dag worden menselijke resten gevonden en de conclusie is dat het een haai geweest moet zijn. Het hoofd van de politie, Martin Brody (Roy Scheider) wil het strand sluiten, maar
de burgemeester vindt dat de toeristische inkomsten niet gemist kunnen worden. Dan valt de haai opnieuw aan en de plaatselijke haaienjager Quint (Robert Shaw) begint de jacht...

De muziek is van John Williams, die toen ook al vaker met Spielberg had samengewerkt. Hij wilden een specifieke sound bij de film, vooral als thema voor de haai. Spielberg wilde aanvankelijk niet meegaan in dit tweetonige thema, maar Williams wist hem over de streep te krijgen. Het leverde Williams een Oscar op en de band tussen Williams en Spielberg was voor altijd een feit.

Het album opent al gelijk met het thema voor de haai, het tweetonige thema, dat langzaam begint met grommende tonen in een steeds wisselende hoog-laag toon. Naarmate de haai dichterbij komt wordt de frequentie steeds verder opgevoerd, waardoor de spanning via de muziek sterk gestuurd wordt. In de film werkt dit tweetonige motief ontzettend goed, maar om op een album
te beluisteren, los van de film, is toch wat anders. Als je de film gezien hebt zul je dit goed kunnen associëren met de haai, maar de meeste mensen zullen tegenwoordig de film nauwelijks nog kennen.
De film is natuurlijk een thriller en de score staat dan ook bol van de thrillermuziek. Op dit Original album is echter toch veel muziek meegenomen die wat aangenamer in het gehoor ligt, zodat dit niet een echt thrilleralbum is geworden. Maar toch is ook hier een flink deel duidelijk thrillermuziek, met een behoorlijk spanningsgehalte, met name in de tweede helft van het album.

De eerste helft kent nog best wel een aantal rustig voortkabbelende tracks, zoals 'Promenade (Tourists on the Menu)' of 'Out to Sea' en zelfs 'One Barrel Chase'. 'The Indianapolis Story' is ook een rustige, zelfs wat minimalistische track, maar daarentegen wel weer met de nodige dreiging en onheilspellende kleuring. Dat geldt deels ook voor 'Sea Attack Number One', waarin het haaienmotief weer terugkomt, en die zelfs ook nog kalm en redelijk ontspannen klinkt tot aan halverwege de track. Daarna stijgt de spanning enorm met orkestrale heftigheid, om naar het einde wat dreigend uit te waaieren, met slechts grillige harpklanken en een fluitje. Williams wisselt de kleuring binnen een en dezelfde track regelmatig om van spanning naar ontspanning, bijna vrolijkheid en terug naar spanning.

Voor de vele onderwaterscènes in de film gebruikt Williams vaak hoge vioolklanken of hoge harptonen en belletjes, die een sfeer creëren van een wat onheilspellende wereld, anders dan die boven water. In die onderwaterwereld schuilt voortdurend het gevaar van de haai en de muziek laat dit beklemmende goed horen. Daarom heeft Williams ook een knappe score gecomponeerd voor deze film. Maar om als luisteraar van de genieten is toch iets anders. Dan moet spanningsmuziek toch echt je smaak zijn.

Kortom, met zijn score voor Jaws heeft Williams wellicht terecht een Oscar gewonnen, want zijn muziek past naadloos in de film en versterkt duidelijk het verhaal. Maar om los van de film naar de muziek te luisteren is vaak toch duidelijk minder aangenaam. Ondanks dat er op het album best wel een aantal fraaiere tracks staan is toch het tweetonig motief voor de haai leidend. Hoewel dit in de film sterk uitpakt, is het niet erg fraai om naar te luisteren. De waardering voor deze Original score komt dan ook niet hoger dan 63 uit 100 punten.
Jaws - 10/10 - 评论 Sergei Filtero, 提交于 (英语)
So iconic and summarizes just how good John Williams was in the 70s. One of my regular listens.

其他版本 Jaws (1975):

Jaws (2000)
Jaws (1975)
Jaws (2000)
Jaws (2000)
Essential Hollywood, The (2006)
Collaboration Steven Spielberg / John Williams, La (1995)
Greatest Music of John Williams, The (1991)
Jaws (1975)
Jaws (2015)
Jaws (2015)
Squalo, Lo (1975)
Dents de la Mer, Les (2005)
Jaws (2017)
Jaws (1975)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多