Jesus of Nazareth


Cinephile UK (5050159127825)
电视剧/电视剧 | 发布: 2001 | 电影发行: 1977 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪 艺术家/作曲家 持续时间
1.Jesus of Nazareth2:33
2.Annunciation4:05
3.Three Kings4:19
4.Baptism3:04
5.Jairus' Daughter2:25
6.Jerusalem3:43
7.Salome4:15
8.The BeatitudesRobert Powell3:52
9.Miracle of the Fish2:49
10.Crucifixion6:58
11.Resurrection2:14
 40:16
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Jesus of Nazareth - 07/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Dit is de 23ste recensie in de Maurice Jarre serie, geplaatst op Goede Vrijdag.

Vorige: Fatal Attraction
Volgende: Shōgun

De tv-miniserie Jesus of Nazareth is een Brits-Italiaanse coproductie, die geregisseerd is door de bekende Italiaanse regisseur Franco Zeffirelli (Romeo and Juliet, The Champ, Jane Eyre) en waarvoor hij ook meeschreef aan het scenario. De film is gebaseerd op het Bijbelse verhaal over het leven van Jezus, vanaf de geboorte in Bethlehem, tot de kruisiging en opstanding nabij Jeruzalem, maar ook zijn er elementen toegevoegd om het verhaal meer dramatische kracht te geven. Ook gaf de serie veel ruimte aan de goddelijke kant van Jezus. Vele bekende sterren speelden erin mee, met Robert Powell als Jezus. De miniserie is door pers en publiek, ook in de christelijke wereld, erg goed ontvangen en was een groot succes. Van alle films en series over Jezus blijft deze serie van Zeffirelli zeker een van de best geslaagde vertellingen, die dicht bij het bijbelverhaal blijft.
Het verhaal draait om het leven van Jezus, waarbij de vier Bijbelse evangelieën zijn samengevoegd tot een doorlopend verhaal, vanaf de aankondiging aan Maria van de komst van Jezus, via zijn geboorte, de Wijzen uit het Oosten, de vlucht naar Egypte, de doop van Jezus in de Jordaan en allerlei wonderlijke handelingen van Jezus bij de mensen waar hij kwam op zijn reizen door het land Israël. Maar ook het verraad van Judas, de valse beschuldigingen, de kruisiging, het sterven én zijn verschijningen aan volgelingen na zijn opstanding uit de dood komen in de serie voorbij, waarmee de serie het Bijbelse verhaal behoorlijk goed in beeld gebracht heeft.

De muziek bij deze miniserie is gecomponeerd door Maurice Jarre, die er aanvankelijk niet zo'n trek in had. Maar toen bleek dat hij over een ruim budget kon beschikken en daardoor zijn gedachten erover kon verwezenlijken in grootschalige orkestraties, heeft hij de opdracht geaccepteerd. Natuurlijk lagen er nog veel uitdagingen, de grootste wellicht om de muziek niet al te 'engelachtig' of 'hemels' te laten klinken en daar is Jarre zeker in geslaagd.
De tv-miniserie duurt in totaal zo'n zes uren, dus zo'n enkele CD met veertig minuten muziek is dan een wat karige afspiegeling, maar wellicht zijn de mooiste en meest betekenisvolle stukken op dit album gezet.

Dit Original album opent met de titeltrack, die gelijk heftig begint, met zware dissonante koperblazers op donderende percussie, die al vooruitblikt op de kruisiging. Daarna nemen de strijkers het over in een wat gedragen melodie, waarna halverwege de muziek wat luchtiger wordt met de nodige houtblazers. Vervolgens wordt de muziek weer zwaar en donker, met heftige percussie en bekkens die in dit verband aan zweepslagen doen denken.
In de tweede track wordt de aankondiging door een engel aan Maria verklankt, niet via een soort engelenkoor, maar door de wat futuristische klanken van het door Jarre vaak in zijn scores gebruikte instrument de Ondes Martenot. Dit is een soort voorloper van de synthesizer, die al voor de dertiger jaren van de vorige eeuw gebruikt werd. Het geluid lijkt een beetje op dat van een theremin en produceert een soort verlopende klanken, die een sterke elektronische kleuring hebben. Vanaf ongeveer anderhalve minuut neemt de muziek de kleuring van een hymne aan, waarin elementen uit een kerstmelodie te horen zijn. Daarmee is dit toch nog een mooie track geworden.
De track 'Three Kings' gaat verder met die hymnische kleuring, maar Jarre heeft er ook Arabische klanken in verwerkt, waardoor deze track deels een wat etnische kleuring heeft gekregen.

'Baptism' is een meer verhalende track, die een zekere luchtigheid heeft, terwijl 'Jairus' Daughter' een nogal dramatisch gekleurde track is, die wat traag verloopt en zwaar op de hand is. 'Jerusalem' is weer veel lichter gearrangeerd, bijna ingetogen, met slechts een beperkt aantal instrumenten, die aan het eind van de track uitlopen in een orkestrale climax. De melodie in deze track is echter wat minder aansprekend en de muziek kabbelt een beetje voort. Ditzelfde geldt ook een beetje voor de track 'Salome', waar in de tweede helft een Arabisch kleurtje aan wordt toegevoegd en de muziek een soort snelle dans wordt, om tot slot heel minimalistisch te eindigen met een solo klarinet.

Een aparte track is 'The Beatitudes', waarin acteur Robert Powell de zaligsprekingen en het Onze Vader uitspreekt op een rustige underscore van Jarre. De woorden van Jezus, door Powell op een intense manier uitgesproken, maken dit tot een erg sterke kippenvel track, met een grootse muzikale climax.
'Miracle of the Fish' is weer een track die wat voorzichtig voortkabbelt, met een wat gespannen ondertoon, die naderhand een luchtige, bijna vrolijke kleuring krijgt. Opnieuw eindigt de track in een orkestrale climax.

Dan volgt de track 'Crusifixion', waarin Jarre donkere en grommende klanken toepast, met zware percussie en een dreigende melodie. Op anderhalve minuut valt de muziek stil, wat in de film allicht werkt als de stilte in de drie uur durende duisternis. Even later wordt dat opgevolgd door een solo cello, die steeds even kort aanstrijkt. Niet veel later komt daar een altviool bij en blijven altviool en cello samen in tegenstem spelen, wat een soort ingehouden tragiek laat horen. Het einde van de track laat nog even de ondes martenot horen, wanneer Jezus sterft. Die ondes martenot komt terug aan het begin van 'Resurrection', waar de klanken al snel vol orkestraal verdergaan in een doorlopende orkestrale uitbarsting, waarmee het album op een grootse manier eindigt.

Kortom, met zijn muziek voor de tv-miniserie Jesus of Nazareth heeft Maurice Jarre een score gecomponeerd, die bij een volwaardige bioscoopfilm past. De muziek klinkt in veel tracks vooral verhalend, maar de melodieën zijn niet echt meeslepend. Wel laat Jarre op een aantal momenten het orkest naar een geweldige climax toe spelen en de laatste track van het album is voor een groot deel een lange, vol orkestrale climax. Toch hoor je op het album de nodige donkere muzikale gedeelten, passend bij het filmverhaal. Maar de sterkste track van het album komt niet door de muziek van Jarre, maar door de woorden van Jezus, intens uitgesproken door acteur Robert Powell in de zaligsprekingen. Ondanks de gevarieerde arrangementen van Jarre is de muziek vaak toch wat aan de magere kant en ook de opnamekwaliteit laat wat te wensen over. Het zorgt voor een waardering van 71 uit 100 punten.

其他版本 Jesus of Nazareth (1977):

Jésus de Nazareth (1978)
Jesus of Nazareth (1977)
Jesus of Nazareth (1982)
Gesù di Nazareth (2010)
Gesù di Nazareth (1996)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多