Sister Act


Hollywood Records US (0720616133427)
电影 | 发布: 1992 | 电影发行: 1992 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪 艺术家/作曲家 持续时间
1.The Lounge MedleyDeloris & The Ronelles3:39
2.The Murder2:33
3.Getting Into The Habit2:40
4.Rescue MeFontella Bass2:54
5.Hail Holy QueenDeloris & The Sisters3:29
6.Roll With Me HenryEtta James2:56
7.GravyDee Dee Sharp2:11
8.My Guy (My God)Deloris & The Sisters2:35
9.Just A Touch Of Love (Everyday)C&C Music Factory5:38
10.Deloris Is Kidnapped1:45
11.Nuns To The Rescue4:48
12.Finale: I Will Follow Him [''Chariot''']Deloris & The Sisters3:13
13.ShoutDeloris & The Sisters & The Ronelles4:16
14.If My Sister's In TroubleLady Soul4:00
 46:37
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Sister Act - 07/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Dit is de 15e recensie in de Marc Shaiman serie.

Vorige: Mary Poppins Returns
Volgende: Simon Birch

De Amerikaanse film Sister Act is een musical-komedie die geregisseerd is door Emile Ardolino (Dirty Dancing, Chances Are, Three Men and a Little Lady), die een jaar later is overleden aan aids. Van het oorspronkelijke scenario van Paul Rudnick is na vele herzieningen uiteindelijk zo weinig overgebleven, dat hij niet zijn eigen naam, maar een pseudoniem gebruikte. De musicalfilm is door de critici overwegend positief ontvangen en was in de bioscopen zo'n groot succes dat een vervolg niet kon uitblijven.
Het verhaal draait om Deloris Van Cartier (Whoopi Goldberg), een barzangeres die vroeger op een katholieke school les gehad heeft van de nonnen. Ze is er op een dag getuige van dat haar criminele vriend iemand doodschiet, waarop ze in een beschermingsprogramma van de politie terecht komt. Ze wordt ondergebracht in een wat verlopen klooster, die daardoor weer wat geld in kas krijgt. Als ze op een dag mag meezingen in het koor, kan ze haar zangtalent inzetten en het koor op een hoger niveau krijgen. Maar al snel worden de liederen minder gedragen en meer rock'n roll, zeer tegen de zin van moeder overste...

De score voor de film is gecomponeerd door Marc Shaiman, die ook meegewerkt heeft aan de nieuwe arrangementen van verschillende songs in de film, die voor die gelegenheid soms ook aangepaste teksten meekregen, zodat de songs beter op het verhaal van de film zouden aansluiten.
Van Shaiman's score staan er vier tracks op dit album, dat verder gevuld is met vooral zestiger jaren songs in oude of nieuwe versies en met een hoog up-tempo-gehalte.

Aanvankelijk is Deloris/Goldberg nog een zangeres in loungebars, waar ze met haar groepje 'The Ronelles' optreedt. Die naam is natuurlijk niet voor niets verwant aan The Ronettes, een legendarisch vrouwentrio uit de zestiger jaren. Ze zingen als dat trio de openingssong van het album. Het is een vlotte medley, die begint met de song 'Heat Wave' van Holland-Dozier-Holland, vervolgens de song 'My Guy' van Smokey Robinson en 'I Will Follow Him' van Franck Pourcel en Paul Mauriat, die hier in Frankrijk succes mee hadden als de instrumentale hit 'Chariot'. Alleen is de uitvoering hier toch wel erg up-tempo.
De song 'My Guy' komt nog terug met een alternatieve tekst, waarbij de song 'My God' is gedoopt. Deze song wordt dan gezongen door het nonnenkoor uit de film. Ook 'I Will Follow Him' krijgt in de film een andere betekenis en wordt als Finalesong eveneens gezongen door het nonnenkoor, onder leiding van Goldberg. Deze song begint op een rustige, bijna gedragen manier, wat erg prettig wegluistert. Halverwege gaat ook bij deze song het tempo enorm omhoog, terwijl de nonnen ook met tegenstemmen zingen, wat het toch een prettige song laten blijven.

De song 'Hail Holy Queen' is een oude katholieke hymne, die daar Salve Regina heet en voor de film gezongen wordt door Goldberg en de nonnen, in een semi-klassiek versie, met alleen pianobegeleiding. Pakweg halverwege gaat het tempo hiervan echter flink omhoog en wordt het een soort soul-gospelsong. Dat geldt dan eveneens voor de oude hit van The Isley Brothers 'Shout' uit 1959, een erg dansbare song die al vaak gecovered is. Hier wordt deze song op een ferm tempo gezongen door zowel Deloris/Goldberg, als de nonnen, als de Ronelles-zangeressen.

Dan staan er op het album nog een aantal originele songs, waaronder de rithm'nblues song 'Rescue Me' van Fontella Bass uit 1965, de rock'n rollsongs 'Roll with Me Henry' van Etta James uit 1955 en 'Gravy' van Dee Dee Sharp uit 1962, de soul-funksong 'Just a Touch of Love' van C+C Factory uit 1991. Het album sluit af met de speciaal voor de film geschreven song 'If My Sister's in Trouble', die gezongen wordt door Lady Soul, een best aardige soul-discosong.

Maar ook de score van Marc Shaiman is er nog. Het album bevat vier tracks van zijn hand. De eerste is 'The Murder', een track waarin een behoorlijke dosis dreiging doorklinkt, maar waarin ook regelmatig even de rock'n rollkleuring van een solo gespeelde piano naar voren komt, evenals orkestrale disco-uitbarstingen.
De track 'Getting into the Habits' is een tamelijk verhalende track met aanvankelijk een flinke comedykleuring, die wat grillig is. Maar na pakweg een minuut krijgt de muziek een rustig, zelfs wat gedragen karakter, wat dit tot een fraaie track maakt.
Dat geldt dan weer niet voor 'Deloris is Kidnapped', die een flink up-tempo kleuring heeft in een rock'n roll stijl, compleet met koperblazers, elektrische gitaren en stevige drums.
De tegenstelling met de vierde track van Shaiman is vrij groot, want 'Nuns to the Rescue' begint als een grootse en vol orkestrale avonturentrack, maar het ontaard al snel in een rock'n roll-pop-disco-achtige stijl, die goed bij de songs van de film past. We horen zelfs nog even stemmen van een paar personages voorbij komen. Niet zo fraai.

Kortom, Sister Act is als film een vrolijke boel en dat straalt ook wel op deze soundtrack af. Maar je moet dan wel een beetje van de muzikale kleuring van de zestiger jaren houden, om er los van de film van te kunnen genieten. En dat is nou net waarom ik dit allemaal wat minder vind. Velen vinden dit prachtig en dat is iedereen gegund. Maar de rock'n roll- en soulachtige stijl van de meeste muziek ligt mij toch wat minder. Ook de paar scoretracks van Marc Shaiman horen daarbij, ook al passen ze prima in het geheel van het album. Mijn waardering voor dit album komt daarmee echter niet hoger dan een gemiddelde 67 uit 100 punten.
Sister Act - 06/10 - 评论 Tom Daish, 提交于 (英语)
Sister Act was a surprisingly successful movie considering its pretty thin excuse for a fish out of water premise. In this case it was getting a street wise club singer into the habit as a place to hide after being witness to a murder. I must admit that it was fairly entertaining, particularly Maggie Smith's very stern Mother Superior and the occasional comedy nun (fortunately not Eric Idle or Robbie Coltrane this time). The score is one that I'd heard my film music passion got into full swing, I had always been taken with the souped up version of Hail Holy Queen which was given a bit of swing by Goldberg's character in the movie, but of course was actually arranged for the occasion by Marc Shaiman. It should be remembered that Shaiman was arranging for television and various leading singers before he stepped onto the scoring stage with the regularity that he does these days. He certainly proves his sense of humour goes hand in hand with his musical talent and manages to inject some good vocal counterpoint, as well as give the impression of being arranged for a large ensemble, while still being only choir, piano and tambourine.

Of course Deloris likes to add some of her own repatoire (suggested in the bracing medley that opens the album) and so we get choral versions of some well known mowtown (I think the genre is called) classics such as My Guy (My God) and the funky I Will Follow Him and Shout finale medley. Marc Shaiman's actual underscore doesn't last long, but fits in nicely around the songs and contains most of the ideas in the finished movie. There are some small orchestral sections, but the emphasis is mainly on funky, vaguely retro 70s sounding instrumentals. It should be noted that my sister almost unfailingly says 'That sounds just like Sister Act' whenever she catches me listening to Elfman's equally entertaining Midnight Run and I must admit that they are fairly close stylistically, although I don't think I'd actually mistake them. On the other hand, the tenor sax solo in the middle of Nuns to the Rescue does rather bring to mind a Benny Hill sketch. A couple of extremely brief dialogue clips mid cue actually work amusingly in context (Maggie Smith suggesting the sisters 'try to blend in' while looking for Deloris in a casino...)

Aside from the music arranged or composed by Shaiman there are some other pop entries which fit in well with the general tone of the album, the result being more entertaining than usual for this kind of songs and score mixture. That having been said, I tend to just stick to Shaiman's contributions but listening to the entire album is no great hardship. Obviously almost no marks for deep and meaningful scoring, but as with almost all Shaiman scores, full marks for sheer entertainment value and thus recommended.


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多