Karol: Un Papa Rimasto Uomo


Image Music (4029758712924)
电影 | 发布: 2006 | 电影发行: 2006 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Karol e l'amore2:12
2.Un Papa rimasto uomo2:15
3.piú del dolore2:47
4.Vieni Santo Spirito2:09
5.Canto di gioia0:37
6.In memoria3:28
7.Tre piccoli framenti7:28
8.Tortuoso2:45
9.Nel cosmo2:33
10.Avvenne a Piazza San Pietro0:57
11.Le voci della storia6:48
12.Tre bevi frammenti per organo5:57
13.In politica2:20
14.Piú del dolore (reprise)2:46
15.Insidie tra le colonne4:53
16.Viaggiatore2:38
17.Auschwitz2:41
18.Un Papa rimasto oumo (reprise)2:18
19.Piú del dolore (reprise)2:47
20.Politica sacra2:19
21.Habemus Papam Giovanni Paolo II3:43
 66:21
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Karol: Un Papa Rimasto Uomo - 06/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
De tweedelige tv-miniserie Karol: Un Papa Rimasto Uomo is gemaakt als opvolger van de succesvolle miniserie Karol, un Uomo Diventato Papa, over het leven van paus Johannes Paulus II, voordat hij paus werd. De regie was opnieuw in handen van de Italiaan Giacomo Battiato, met de Pool Piotr Adamczyk, die voor de tweede maal de rol van Karol op zich nam.
Deze tweede miniserie gaat verder waar de eerste gestopt is, bij de inauguratie van Karol Woytila tot paus Johannes Paulus II en volgt zijn leven als paus tot aan zijn dood in 2005.

De muziek voor de oorspronkelijke miniserie is gecomponeerd door Ennio Morricone, en hij is ook weer gevraagd voor de muziek van deze opvolger. Die muziek heeft hij gecomponeerd in een ingetogener en wat dramatischer kleuring als die voor de originele tweedelige serie.
Waar in de vorige film een deel van de muziek best aangenaam is, in een tamelijk volle orkestratie en met soms mooie melodieën is dat in deze score nauwelijks aan de orde. Veel muziek is behoorlijk minimalistisch, waarbij regelmatig hele stukken bijna of helemaal solo worden gespeeld op de diverse instrumenten. Daarnaast neigt een groot aantal tracks flink naar de dissonante kant. Dat geeft de muziek weliswaar een bepaalde spanning mee, maar het maakt de beluisterbaarheid er niet beter op.

Het album opent met de wat melancholieke track 'Karol e l'Amore' uit de eerste film, die de koppeling maakt met dit tweede score-album. Vervolgens komt de titeltrack voor het voetlicht, wat eigenlijk de enige fraai vol orkestrale track is, die later op het album nog een keer opnieuw voorbij komt. Het verschil is dat de eerste versie de leidende melodie op de klarinet presenteert en later ook op de blokfluit, terwijl de latere versie hier de strijkers op de voorgrond plaatst.
Een andere track die twee keer op het album voorkomt is 'Più del Dolore', waarin een viool en een altviool als het ware met elkaar in gesprek zijn. Voortdurend wisselen ze elkaar af of spelen kort samen, terwijl contrabassen voor een wat grommende underscore zorgen. Ook in de 'reprise-versies' komt dat op die manier terug, alleen in de laatste reprise is dat geen gesprek tussen viool en altviool, maar tussen klarinet en cello.
Dit samenspel van twee of drie instrumenten past Morricone vaker toe in deze score, zoals ook in 'Tre Piccoli Frammenti', waarin de viool en altviool zijn aangevuld met een cello, maar dan zonder een gesprek te voeren. De drie verschillende melodieën zijn wel aardig en het tilt de track nog naar het niveau van de kamermuziek. Ook in 'Politica Sacra' komt dit samenspel voor, maar dan als separate orgelklanken, die daarmee toch wat minimalistisch blijven klinken.

Veel vaker dan voor de eerste heeft Morricone voor deze tweede film koorklanken ingezet. Voor het eerst hoor je die in de tamelijk ingetogen track 'Vieni Spirito Santo', die gevolgd wordt door de veel opgewektere en uitbundiger koorklanken in 'Canto di Gioia', een track die evenwel maar kort duurt. In de track 'In Memoria' worden de koorklanken begeleid door stijkers en vooral houtblazers, in een erg trage en tragische kleuring.
Ook in 'Avvenne a Piazza San Pietro' worden uitbarstingen van koorklanken toegepast, terwijl in de lange track 'Le Voce della Storia' de koorklanken van voornamelijk vrouwenstemmen zonder instrumentale begeleiding zingen. Dat doen ze dan wel op een wat van het harmonieuze afwijkend arrangement, terwijl mannenstemmen er regelmatig als korte zangstoten doorheen zingen, wat niet erg aangenaam overkomt.

Morricone is een componist die muziek componeert die vaak nogal tegendraads is. Dat tegendraadse karakter hoor je ook in deze score duidelijk terug. Met soms veel dissonante klanken en geluiden roept Morricone dan een nogal onheilspellende sfeer op, zoals in 'Tortuoso' of 'Auschwitz', maar ook in delen van de underscore doet Morricone dat, zoals in 'Nel Cosmo', waarin een heel fraaie melodie door een cornet wordt gespeeld, op tamelijk dissonante underscore. Pas later wordt die underscore wat harmonischer.
'Insidie Tra le Colonne' is een voornamelijk licht dissonante track, die qua melodie wat grillig en willekeurig overkomt, waardoor dit niet fraai is om naar te luisteren. Hetzelfde geldt voor 'Viaggiatore', die met z'n stemgeluiden en aparte percussie soms zelfs wat Arabisch aandoet.

Het album voor deze tweede film sluit af met dezelfde track waar het album van de eerste film mee begon. Dit is een van de weinige wat fraaiere tracks, samen met de titeltracks van dit tweede deel. De koorklanken met flinke orkestrale ondersteuning doen het heel behoorlijk, al is de melodie niet steeds even fraai.

Kortom, met zijn muziek voor Karol: Un Papa Rimasto Uomo, ofwel Karol, een Paus die mens bleef, heeft Ennio Morricone een voor de film prima score gecomponeerd - en daar gaat het natuurlijk ook om - die echter om los van die film te beluisteren niet echt meevalt. Vooral de melodieën zijn nauwelijks pakkend en de vele koorklanken zijn regelmatig wat grillig en te beperkt melodieus om aansprekend te zijn. Ook is veel muziek nogal aan de minimalistische kant en sommige tracks zijn vooral dissonant of zitten net naast de harmonie. Ondanks dat deze score veel meer koorklanken kent dat de eerste film is de muziek toch veel minder aansprekend. De waardering komt dan ook niet hoger dan 59 uit 100 punten.
Karol: Un Papa Rimasto Uomo - 09/10 - 评论 Kristof Janssens, 提交于 (荷兰人)
Na het succesvolle Karol: Un Uomo Diventato Papa kon een sequel niet uitblijven. Morricone’s muziek haalt op Karol: Un Papa Rimasto Uomo een gelijkaardig niveau.

De reeks die volledig in het Engels werd gesproken, haalde erg hoge kijkcijfers in Italië. De eerste film haalde gemiddeld 13 miljoen kijkers, goed voor een marktaandeel van 44%. Karol: Un Papa Rimasto Uomo bereikte nog 25% van het Italiaanse publiek. Het succes van de reeks verklaart waarom Morricone’s muziek meteen werd uitgebracht en in 2007 een volwaardige heruitgave meekreeg in de vorm van een dubbelaar.

De componist was niet aan zijn proefstuk wat religieuze filmmuziek betreft. Eerder voorzag hij de muziek voor onder meer Giordano Bruno, Mosè, The Mission, Padre Pio: Tra cielo e Terra en Il Papa Buono.

Ook de score van de sequel biedt veel luisterplezier. Ennio Morricone heeft duidelijk de tijd genomen om een talrijk aantal sterke thema’s te componeren en deze erg fijn uit te werken. Doorheen deze score vervult het koor een grotere rol dan op zijn voorganger, maar zonder enige overdaad.

De stemming van dit tweede luik is wel droeviger. ‘Un Papa Rimasto Uomo’ is een schitterend, hoopvol thema dat tweemaal passeert, terwijl het erg mooie, maar droevige thema ‘Piu del Dolore’ driemaal voorkomt.

Ook orgelmuziek speelt een grotere rol. In ‘Avvenne A Piazza San Pietro’ wordt kerk(orgel)muziek gecombineerd met krachtige koorklanken, maar in ‘Tre Brevi Frammenti Per Organo’ is het kerkorgel heer en meester.

Karol: Un Papa Rimasto Uomo is minder toegankelijk vanwege het grotere aandeel van de koor- en orgelmuziek. Met deze score herbevestigt Morricone echter terug zijn compositorisch talent. Door de diversiteit aan thema's spreekt deze filmmuziek ongetwijfeld een groot publiek aan. Een aanrader dus.


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多