The Prestige


Hollywood Records (050087100131)
电影 | 发布: 2006 | 格式: CD, 下载
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Are You Watching Closely?1:51
2.Colorado Springs4:15
3.The Light Field1:50
4.Borden Meets Sarah2:11
5.Adiago For Julia2:08
6.A New Trick4:29
7.The Journal2:55
8.The Transported Man2:36
9.No, Not Today2:31
10.Caught1:39
11.Cutter Returns2:13
12.The Real Transported Man2:28
13.Man's Reach Exceeds His Imagination2:08
14.Goodbye To Jess2:58
15.Sacrifice5:15
16.The Price Of A Good Trick5:06
17.The Prestige1:40
 48:13
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

The Prestige - 07/10 - 评论 Cohen Oat, 提交于 (荷兰人)
Christopher Nolan’s films zijn zelden van de categorie feelgood. ‘Memento’, ‘Insomnia’, ‘Batman Begins’ en nu ‘The Prestige’ hebben allemaal een duistere uitstraling en bevatten karakters die allemaal een schaduwzijde hebben. Thema’s als wraak, jaloezie, haat en dood maken de dienst in zijn intrigerende films. De duistere thematiek van zijn film heeft als onlosmakelijk gevolg dat de componist in dienst zich immer voor de lastige klus gesteld ziet een passende score te schrijven, een score die naadloos aansluit bij de sfeer in de film. De bekendste score voor een Nolan film is die ongetwijfeld van Batman Begins, die dankzij een unieke samenwerking tussen Hans Zimmer en James Newton Howard tot stand kwam. De score was van een hoog niveau, vooral doordat de componisten zich richtten op de duistere kant en tragiek van het personage. Beiden besteedden amper aandacht aan de heroïek van Batman, net zoals ook Nolan dat in zijn film amper deed. Nu is er dan de score voor ‘The Prestige’, die zoals reeds vermeld werd, qua sfeerschepping dicht tegen de score van ‘The Silence of the Lambs’ aanleunt. Dat betekent veel trage en zware muziek, vooral opgebouwd uit viool en cello. De romantici onder ons zijn dus gewaarschuwd; dit is duidelijk geen score van de categorie feelgood.

Componist David Julyan is de vaste hand van regisseur Nolan, met wie hij voor elk van zijn films (met uitzondering dan van ‘Batman Begins’) samenwerkte. Recentelijk verscheen ook zijn score voor ‘The Descent’ een puike horrorscore die een ongekende spanningsopbouw kende. Suspensemuziek schrijven is dus wel aan deze componist toevertrouwd.

The Prestige’ opent met ‘Are You Watching Closely’, een track die opgebouwd is uit de lage klanken van de cello met een op de achtergrond galmende synthesizer. De track kent begin noch einde maar verwoordt het desolate gevoel van de karakters op intrigerende wijze. ‘Colorado Springs’ en ‘The Light Field’ bouwen voort op deze thematiek waarbij het orkest wordt uitgebreid met een aantal strijkinstrumenten en een piano. Nergens is een vals sentiment te bespeuren. Het is kille muziek, die de hardvochtigheid van Borden (Christian Bale) en Angier (Hugh Jackman) op overtuigende wijze op de luisteraar weet over te brengen.

Zelfs het liefdesthema, vooral geschreven als begeleiding van de relatie tussen Borden en Sarah op deze score is van elk romantische noot ontdaan. Zelf de piano, toch bij uitstek het instrument voor de romantische touch, brengt niets meer voort dan enkel een steeds maar herhalend motief. Het kille gevoel blijft overheersen en het is moeilijk te bepalen welke gevoelens de componist in zijn muziek wil versterken; de haat onderling of de dramatiek van de personages. Het romantische thema wordt in ‘No, not today’ gecontinueerd maar dan ligt de nadruk meer op de dramatiek. Het is een van de weinige keren dat de componist de weg waarheen hij gaat duidelijk maakt aan de luisteraar. ‘Goodbye to Jess’ bevat een laatste adaptatie op het liefdesthema. Ontdaan van het pianospel en van zijn lichte vioolklanken blijven enkel de zware cello- en dissonantenklanken van de synthesizers over, dé basiselementen van het thema uit de eerste track. Wat opvalt is dat het niet eens een variatie op dat thema is maar haast een exacte kopie. Julyan legt zo in zijn muziek uit waar die onderlinge haat zijn oorsprong vond.

‘A New Trick’ herbergt een derde thema dat echte suspensemuziek is, met weer die lage, trage strijkers en de hoge tokkel van de harp. Het is welbeschouwd niets meer dan een variatie op het eerste hoofdthema maar hier maakt de kille en afstandelijke muziek toch wat plaats voor onderhuidse spanning en drama. De verschillende tracks die ons naar de climax brengen zijn een voor een doorspekt met varianten op het hoofdthema. Soms opvallend, soms in kleine details, maar geen enkele keer is de muziek hetzelfde.

De finale wordt bereikt met ‘The Price of a Good Trick’ en ‘The Prestige’ waarin de verschillende thematiek en varianten langzaam in elkaar overvloeien. Nog steeds ontdaan van gemakkelijke arrangementen en voor de hand liggende orkestratie en nog steeds opgebouwd uit diezelfde kille klanken is het geen spetterende finale maar wel een die passend is bij de rest van de score. Julyan durft het aan om zijn muziek te laten opvallen door niet op te vallen. De muziek is er wel, maar tegelijkertijd ook weer niet. Zijn score is dan ook zeker niet besteedt aan de doorsnee filmmuziekliefhebber. Iemand die zich echter graag mee laat nemen naar de donkere zijde van het onbekende vindt een boeiende score die meer vragen oproept omtrent zijn doel dan dat hij beantwoordt. Maar dat is bij een goede truc ook, daarvan wil je eigenlijk ook niet weten wat er nu precies gaande is!
The Prestige - 02/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Christopher Nolan maakt intrigerende films en The Prestige is daar een van. Het verhaal draait om twee illusionisten in Londen aan het einde van de negentiende eeuw die elkaar zwaar beconcurreren en eigenlijk elkaars trucs proberen te pikken, wat met oneigenlijke middelen geprobeerd wordt. Vervolgens worden de trucs van de ander gesaboteerd, waarbij dingen gruwelijk misgaan en waar doden bij vallen. En alles alleen maar voor meer eigen glorie.
Tot hoever zijn mensen bereid te gaan bij het accepteren dat de ander beter is? Vooral wanneer die ander jou eerder al had benadeeld. Nolan zoekt met zijn film de grens op waar mensen in bepaalde situaties bereid zijn overheen te gaan. Zelfs wanneer het hun eigen ondergang betekent... Of is de film zelf misschien een grote truc en hebben we de clou gemist???

Voor de muziek tekende David Julyan. Hij had voor een film over illusionisten natuurlijk een soort magie in de score kunnen leggen, naast de nodige spanning op momenten dat de twee mannen elkaars trucs ondermijnen en zo nog een hele handvol sfeervolle klankbeelden bij de diverse scenes in de film. Maar dat heeft Julyan niet gedaan.
Integendeel. De score is een lange aaneenschakeling geworden van kille, doodse klanken, zonder enige frivoliteit of zelfs maar melodiositeit. Zelfs op magische momenten in de film kan er geen sprankeling vanaf, de eentonigheid van de voortdurende underscore blijft voortzeuren. De enige variatie is de enkele pianotoon of de spaarzame verandering van een paar toonhoogtes, zo lijkt het. Zelfs scenes met enige romantiek weet Julyan niet in de score te vatten.
De muziek komt van een paar strijkinstrumenten, aangevuld met de nodige elektronische geluiden, die meestal nergen op lijken en toch gewoon wat traag doorlopen met hier en daar wat variatie in klank en toon.
Net als de film heeft Julyan ook de score onderverdeeld in drie delen (The Pledge, The Turn en The Prestige) die als het ware de drie delen van een truck vormen. In de muziek voel je nauwelijks verschil tussen de delen. De eentonigheid van het ene deel gaat vrijwel naadloos over in de eentonigheid van het volgende.
Ook in de film valt de muziek nauwelijk op, juist door die eentonigheid van klank en kleur, maar als muziek om naar te luisteren zou je er bijna depressief van worden, al zal een ander het misschien rustgevend vinden.

Kortom, David Julyan heeft met The Prestige een score gemaakt die het beluisteren niet waard is als je houdt van melodie en harmonie in de muziek, want dat zijn twee begrippen die in deze score niet voorkomen.
The Prestige - 03/10 - 评论 Maurits Petri, 提交于 (荷兰人)
Regisseur Christopher Nolan heeft waarschijnlijk het grote geld gezien...en pakt tussen Batman Begins en het in 2008 verschijnende vervolg The Dark Knight, nog even een andere film erbij. The Prestige is een knaller van formaat! Een film over magiers die verwikkeld zijn in een tweestrijd. Een van hen ZAL en MOET de beste zijn.

Vervolgens kwamen de berichten dat David Julyan de soundtrack zou gaan doen. Goed nieuws in eerste instantie, want Insomnia was om je vingers bij af te likken. Helaas blijkt dit bij The Prestige wat anders te zijn. Dit is typisch zo'n album wat je eigenlijk niet los moet beluisteren omdat het nogal beeld-gerelateerd is. De muziek is veel van het zelfde, veel underscore en veel saaie melodietjes. Ook is er nergens een thema te vinden. Storend zijn de 'suis-geluiden' die regelmatig te horen zijn. Denk dat het effecten of zo zijn...of het is m'n CD-speler die raar doet. Maar in ieder geval horen deze geluiden er niet in thuis.

Erg jammer, want er valt weinig zinnigs meer te zeggen over deze soundtrack, kortweg omdat 90% van het album underscore is. Geen goede CD helaas deze keer voor David Julyan. Voor mensen die wel van rustige underscore houden is dit HET ideale album. Als filmmuziek-liefhebber, waarbij je mooie composities, prachtige arrangementen en thema's verwacht, zal je hier zwaar teleurgesteld worden!


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多