Les uns et les autres


Editions 23 (0064027099928)
Editions 23 (3307518004320)
RCA Records
电影 | 发布: 1990 | 电影发行: 1981 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Folies Bergeres4:11
2.Serenade for Sarah2:35
3.Les violins de la mort3:29
4.Les allemands a Paris3:31
5.Les uns et les autres3:04
6.Un parfum de fin du monde4:16
7.Boris et Tatiana2:45
8.Paris des autres2:14
9.Dad and Co.4:56
10.Ballet apocalypse3:38
11.Un parfum de fin du monde2:38
12.Les uns et les autres1:29
13.Body and soul incorporated1:12
14.Ballade pour ma mémoire3:43
15.Boléro de Ravel16:22
 60:03
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Les uns et les autres - 07/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Dit is de 17e recensie uit de Francis Lai serie.

Vorige: I'll Never Forget What's 'IsName
Volgende: 13 Jours en France

De Franse dramafilm Les Uns et les Autres is een zeer succesvolle film, die geregisseerd is door Claude Lelouch (Un Homme et une Femme, Vivre pour Vivre, Les Misérables). De film duurt maar liefst drie uur en niet iedereen vindt dat prettig. Daarnaast komen er in de film erg veel personages voorbij, en niet met allen is een goede klik te krijgen. Er spelen een hele rij beroemde acteurs en actrices mee in deze film, die erg goede recensies kreeg in de pers en van de meeste bioscoopgangers, waarbij de film in Frankrijk een veel groter succes was dan in de rest van Europa of de wereld.
Het verhaal begint in 1936 en vertelt over vier muzikale families in vier verschillende landen (Rusland, Duitsland, Frankrijk en de VS), die alle betrokken raken bij de tweede wereldoorlog en bij elkaar. De film laat zien hoe elke familie in die omstandigheden voor keuzes komt te staan die ze niet willen maken en hoe hun muziek daar een rol in speelt. In de oorlog ontmoeten de families elkaar al ergens onderweg en na de oorlog proberen ze hun weg in het leven weer te vinden, waarbij de vraag hoe ze omgaan met hun verleden en met elkaar een centrale rol speelt...

De film draait om muziek en de Boléro van Maurice Ravèl speelt daarbij een belangrijke rol, naast diverse andere klassieke muziekstukken. 'Bolero' is dan ook de internationale titel van de film.
De score bij de film is gecomponeerd door twee componisten, Michel Legrand en Francis Lai. De laatste speelde ook nog een klein rolletje in de film.

Het album dat van deze film is uitgebracht is een soort soundtrack, want het album bevat een flink aantal songs en daarnaast ook nog het klassieke muziekstuk 'Boléro' van Maurice Ravel, waarvan maar liefst ruim zestien minuten op dit album met de speelduur van een uur staat. Dat is een kwart van het hele album. Die Bolero is een fraai klassiek muziekstuk, die ook nog een grote rol in de film speelt. Daarom is het ook wel logisch dat dit stuk een grote plek op dit album heeft gekregen.

Michel Legrand en Francis Lai hebben voor de film elk hun eigen stukken gecomponeerd, die later voor de film in elkaar zijn geschoven. De tracks hebben daarbij verschillende stijlen, waardoor een eventuele stijlbreuk nauwelijks opvalt. Maar de tracks passen toch mooi bij elkaar. Van de tracks op dit album heeft Lai er negen gecomponeerd en Legrand vijf, waarbij een paar tracks van Lai door Legrand zijn gearrangeerd.
Het album bevat vier songs van Lai en drie van Legrand. Van beide is er een song die ook in een instrumentale versie op het album staat.

Het album opent met de song 'Folies Bergère', met muziek van Lai die door Legrand is gearrangeerd, en met zang van Catherine Russell en Ginette Garcin. Het is een vrolijke song in een tamelijk gedateerde tapdance-vijftiger jaren stijl, die zo uit de betreffende musical kan komen. Het bigband arrangement is overigens best fraai.
Ook de volgende track heeft een nogal vijftiger jaren stijl in een jazzy bigband arrangement. Deze compositie van Legrand heeft een wat laid-back tempo, waardoor het wat traag overkomt.
De track 'Les Violins de la Mort' heeft een wat lugubere titel, maar is een rustige track, waarin vooral de accordeons een grote rol spelen, met de violen op de achtergrond, in een heel aardig arrangement.
'Les Allemands à Paris' is een nogal percussiegedreven track van Lai in een traag marstempo, waarbij vooral snaredrums en andere percussie en tamelijk staccato gespeelde koperblazers voor een strakke stijl zorgen, die je goed kunt associëren met de Duitse legers. De melodie is overigens tamelijk opgewekt en ligt best aangenaam in het gehoor.
Wat volgt is opnieuw een song van Lai, en wel de titelsong van de film. Het is echter een wat brutaal klinkende song, die niet zo aanspreekt. De tekst van Pierre Barouh wordt gezongen door Nicole Croisille, waarmee Lai al sinds z'n eerste filmscore samenwerkt. Deze song komt later op het album in een instrumentale versie nog een keer terug.

De mooiste song van het album is 'Un Parfum de Fin du Monde', een song van Michel Legrand, in de beste Franse chanson-tradities. De melodie is prachtig en het arrangement is heerlijk gedragen, waarbij Legrand zelf de tekst zingt, op een manier die wat lijkt op die van Aznavour. Hij wordt hierin bijgestaan door hoofdrolspeelster Geraldine Chaplin, die zijn Franse woorden aanvult met Engelstalige tekst, waarmee het een prachtig meertalig duet is geworden. Ook deze song komt later op het album terug in een eveneens bijzonder prachtige instrumentale versie.
De track 'Boris et Tatiana' is opnieuw van Francis Lai en heeft een Russische stijl, met de accordeon op het tempo van een Russische volksdans, waarbij lichte percussie en fiddle zijn toegevoegd in een prettige melodie. De song gaat op tweederde over in een wat tragisch klinkende stijl, waarbij een balalaika wordt bespeeld. De koorklanken aan het begin en einde van de track helpen sterk mee bij de Russische kleuring van deze fraaie track.

De track 'Paris des Autres' is weer een song van Francis Lai in een wat jazzy kleuring, die gezongen wordt door Liliane Davis, die soms een wat kinderlijke stem heeft, wat niet zo aanspreekt, evenmin als het arrangement.
'Dad and Co.' is een vrij stevige song van Michel Legrand, die in het Engels gezongen wordt door Jackie Ward. De song spreekt echter niet zo aan, ondanks de soul-achtige kleuring.
Lai componeerde de track 'Ballet Apocalypse' op een vlotte manier, die begint met snel pianospel, waarbij de melodie van het hoofdthema terugkomt. Al vrij snel komt het hele orkest met vooral koperblazers en strijkers aan bod, om op diezelfde vlotte manier het hoofdthema verder uit te bouwen. Maar omdat de melodie niet zo aanspreekt, valt ook deze track wat tegen.

Dan volgen de beide instrumentale versies van eerdere songs, waarbij vooral 'Un Parfum de Fin du Monde' werkelijk prachtig is.
Na de instrumentale titeltrack volgt de tamelijk urban klinkende song 'Body and Soul Incorporated', die Legrand gecomponeerd heeft. Francis Huster en Manuel Gélin roepen de tekst op een nogal melodieloos arrangement met vooral veel percussie. Het is meer een soort gerapte protesttekst dan een song. Niet fraai.
De laatste song is 'Ballade pour ma Mémoire', die gezongen wordt door Francis Lai and Liliane Davis. Lai schreef ook de muziek en blijkt heel behoorlijk te kunnen zingen. Het is echter een wat tamme song, waarbij opnieuw de wat kinderlijke stem van Davis niet meehelpt. Een beetje saai.

Kortom, het album van de soundtrack van Les Uns et les Autres bevat een flink aantal songs van de componisten Michel Legrand en Francis Lai van deze film. Deze songs zijn best heel aardig, soms duidelijk minder en soms buitengewoon fraai. De instrumentale tracks zijn eveneens best heel aardig, maar niet echt speciaal, al zullen ze vast prima in de film passen. De instrumentale versie van een van de songs van Legrand is echt prachtig. De overige halen dan niveau duidelijk niet. De klassieke track met de Boléro van Maurice Ravel sluit het album af en beslaat daarmee ruim een kwart van de speelduur en dat is, hoe logisch ook, toch jammer voor een filmscore-album, al is het stuk in de filmuitvoering op het album gezet. De waardering als geheel van het album komt zo op een heel aardige 72 uit 100 punten.

其他版本 Les uns et les autres (1981):

Uns et les Autres, Les (1982)
uns et les autres, Les (1982)
Bolero (1982)
Bolero (1981)
Uns et les Autres, Les (1982)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多