One Flew Over the Cuckoo's Nest


Fantasy Records (0025218453127)
Fantasy Records (0090204060986)
电影 | 发布: 1991 | 电影发行: 1975 | 格式: CD, 下载
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.One Flew Over The Cuckoo's Nest1:28
2.Medication Valse5:23
3.Bus Ride To Paradise4:22
4.Cruising2:20
5.Trolling3:49
6.Aloha Los Pescadores3:04
7.Charmaine6:23
8.Play The Game3:52
9.Last Dance5:27
10.Act Of Love1:15
11.Jingle Bells2:25
12.One Flew Over The Cuckoo's Nest3:35
 43:22
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

One Flew Over the Cuckoo's Nest - 06/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Jack Nicholson is wereldberoemd geworden met zijn rol als neuroot in het tehuis waarin hij was opgenomen. Op een dramatisch komische manier wordt in de film de situatie in de psychische zorg op de hak genomen.
Randle P. McMurphy probeert een gevangenisstraf te ontlopen door zich als geesteszieke voor te doen. Maar eenmaal in de inrichting komt hij erachter dat dit misschien niet zo'n goede keus was. De inrichting wordt namelijk geleid als een gevangenis en Randle mag pas weg als hij 'genezen' is...

De muziek van Jack Nitzsche heeft net als de film, die tragi-komische sfeer over zich, die de filmbeelden daardoor enorm versterken. Hij is dan ook niet voor niets voorgedragen voor een Oscar en een Grammy award, al heeft hij ze niet gewonnen.
Waar de film vaak een beetje op het randje balanceert, doet de muziek dat ook. Het klinkt allemaal net niet af, is niet gelikt en soms op het randje van muzikale correctheid. De muziek klinkt dan niet vals, maar zit daar vaak wel vlakbij. Dat geeft de muziek toch een wat vreemde sfeer.
Die vreemde sfeer komt ook door instrumentgebruik, zoals een zingende zaag in de beide titeltracks, of door het 'over the top' arrangeren van bekende melodieën.
De track 'Medication Valse' wordt gespeeld door een vreemdsoortig orgeltje, die een beetje jengelt, in 'Bus Ride to Paradise' klinkt het alsof de snaren van de gitaar los zitten en het gefluit halverwege lijkt van de eerste de beste amateur te komen. Het westernsfeertje in deze track doet aan als die van een amateur countryband. Maar al die apartigheden zijn bewust zo gearrangeerd, wat het juist grappig maakt.
In 'Cruising' en vervolgens ook in 'Trolling' past Nitzsche de marimba toe en de hawaï-gitaar, wat een heel aardig effect geeft. Maar wat voor deze track geldt, dat geldt een beetje voor de hele score: je moet er niet te vaak naar luisteren. Anders gaat het irriteren, vooral ook omdat het dan nogal simplistisch begint te klinken. Als je niet weet dat het voor deze specifieke film bewust zo gecomponeerd is, zou je denken dat de filmproducenten een willekeurige amateurmuzikant van de straat geplukt hebben...

De melodieën van de verschillende tracks zijn echt heel aardig, bijna lieflijk, en hebben vaak een wat dromerige sfeer. De bekende melodie 'Charmaine' refereert daar ook aan, een melodie die door Mantovani beroemd is gemaakt en in meer films gebruikt is (o.a. The Green Mile ). De melodie lijkt overigens gespeeld te worden door violen die net niet helemaal goed gestemd zijn, waardoor de muziek een beetje jankt. In de film zijn dromerige melodieën echter een voorbode voor allerhande onheil. En de score zit vol met dromerige melodieën...

Kortom, de score van Jack Nitzsche voor One flew over the cuckoo's nest is eentje die zichzelf niet al te serieus neemt. En daardoor perfect is voor de film. De scenes in de film worden juist veel sterker van deze muzikale ondersteuning, die er door z'n opgewekte simplisme in slaagt om de dramatiek in de film van een kwinkslag te voorzien.
Toch is de muziek om los van de film te beluisteren geen groot succes, vooral als je de film niet hebt gezien. De bijna valse klanken en de gemaakt amateuristische kleuring van de score zullen dan vast tot kromme tenen leiden. Maar ook als je de film wel hebt gezien is het na een paar keer beluisteren wel genoeg.
De score is perfect voor de film, maar als luisteraar waardeer ik deze met slechts 58 uit 100 punten.

其他版本 One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975):

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
One Flew Over The Cuckoo's Nest (2015)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多