The Forbidden Kingdom


Lionsgate Records (0883629585024)
电影 | 发布: 2008 | 格式: CD, 下载
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.The Mountain of Fruit & Flowers1:43
2.The Peach Banquet1:46
3.Monkey Business4:31
4.China Begins4:11
5.Hops' Shop3:07
6.J&J Temple Fight5:34
7.The Legend of the Temple Staff1:59
8.Two Tigers - Two Masters2:49
9.Tea House Fight5:07
10.The Tyranny of War5:23
11.Don't Forget to Breathe0:52
12.Ni Chang & Her Cult Killers4:35
13.Drunken Master Wounded3:40
14.The Seeker of the Prophecy5:05
15.Let the Journey Begin2:37
16.Monkey King Released2:27
17.Battle of the Bride3:01
18.Her Destiny Was Written4:12
19.As One Tale Ends...2:46
20....Another Tale Begins1:35
 67:00
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

The Forbidden Kingdom - 08/10 - 评论 Sander Neyt, 提交于 (荷兰人)
The Silent Monk: Learn the form, but seek the formless. Hear the soundless. Learn it all, then forget it all. Learn The Way, then find your own way.

Na het debacle dat The Haunted Mansion was, wou regisseur Rob Minkoff eens een compleet andere film regisseren. Hij had al een superieure animatiefilm, twee Stuart Littles en ja, ook een vreselijke Eddie Murphy film gemaakt en in 2008 viel zijn oog op een Kung Fu film. Niet zomaar een Material Arts film, maar wel één die perfect de Westerse als de Oosterse cultuur combineert, aangevuld met een prachtig fantasyverhaal en daarbij komend ook twee rasacteurs. Het is eigenlijk vreemd dat Jackie Chan en Jet Li nooit samen hebben gewerkt, aangezien de twee ook in het echte leven goede vrienden zijn.
Al die ingrediënten samen zorgen dat The Forbidden Kingdom, entertainment van het hoogste niveau is. De film zit heel vernuftig in elkaar. De decors zijn val uitmuntend hoog niveau, zo ook de kostuums als het production design. De landschappen zijn oogstrelend! Uw nederige recensent kan niet wachten op de dag dat hij met zijn eigen ogen de robuuste schoonheid van China kan aanschouwen.
De acteerprestaties zijn van een heel hoog niveau, zo ook de actie. De film profiteert ervan dat het fantasyelementen bevat, waardoor ze niet altijd moeten rekening houden met de wetten der zwaartekracht of de wetten van het logisch redenerend verstand. Maar natuurlijk het aspect waar wij vooral op letten is de muziek. En de score van The Forbidden Kingdom is van de hand van een tot dan toe onbekende componist genaamd David Buckley. Voordien schreef hij bijkomende muziek voor scores van Harry Gregson-Williams, die ook deze score produceert. Als debuut voor Buckley kan deze score wel tellen. Het is al moeilijk genoeg om voor het eerst een score te schrijven, en Buckley maakte het hem extra moeilijk om dan nog eens een film te scoren die zich in een land afspeelt waar de muziek compleet anders klinkt. Uw nederige recensent zal meteen met de deur in huis vallen. Je hoort het dat het een debuut score is. Er zijn zaken die niet zo heel goed werken in deze muziek. Maar langs de andere kant werken er zaken exceptioneel goed. Laten we daarom eens The Forbidden Kingdom van naderbij bekijken.

Thematisch gezien slaagt Buckley met verve. Er zijn een viertal grote thema's aanwezig op deze score en het merendeel is meer dan geslaagd. In The Mountain Of Fruit & Flowers krijgen we meteen het hoofdthema te horen gespeeld door de Erhu. Het thema is lyrisch, en zeer mysterieus alvorens Buckley overschakelt naar een geweldige actievariant van dat thema. De Chinese instrumenten worden naar voren gebracht, alsof het lieve lust is. Het koor dat op de percussie meezingt is meer dan welkom. Wat wel moet gezegd worden is dat het hoofdthema misschien wel het zwakste thema is van de gehele score. Slecht is het niet, maar dit is het enige thema waarbij je hoort dat Buckley afstamt van de Zimmerstal. Het hoofdthema komt gedurende de film heel veel voor en krijgt een hele mooie plaats in de climax van de score. Bijvoorbeeld As One Tale Ends. Daar krijgen we het thema in zijn sterkste vorm. De pulserende strijkers die de eerste basis spelen en de rest van het orkest breekt uit zijn voegen in deze laatste stuiptrekking van het thema. Briljant!
Sterker is het thema van Ancient China. Het thema krijgt zijn ontwikkeling in China Begins. Hier is er geen enkel Westers instrument aanwezig en alles wordt gespeeld door het Chinese ensemble. Het thema van China past gewoonweg prachtig bij de beelden en het zorgt voor een geweldige sfeer zowel in de film als op schijf. Net zoals ik verliefd ben geworden op de beelden, zo ben ik verliefd geworden op deze muziek. Luister maar eens naar het begin van The Peach Banquet. Good god, die eerste twintig seconden zijn gewoonweg een meesterwerk. Het is zodanig sfeervol dat je de rest van de track vergeeft. Want die is jammer genoeg een beetje nietszeggend.
Ook het thema van Golden Sparrow is een pareltje. Het is een afgeleide van het China thema en minstens even goed. Het is voor het eerst te horen in The Seeker Of The Prophecy. Hier merk je dat de melodie chinees oogt, maar de instrumentatie is volledig Westers, wat een leuke combinatie teweeg brengt. In Her Destiny Was Written krijgen we een zeer intrieste vorm te horen. Het is niet zo'n positief einde voor het personage en in deze track zou het wel eens goed kunnen dat je als luisteraar eens een traantje wegpinkt.
Een enige kleine thematische misstap dat Buckley maakt is voor het thema voor de witharige heks. Voor het eerst te horen in The Tyranny Of War. Het is een ode aan Ennio Morricone. Het is de elektrische gitaar die de spaghettiwesterns zo typeert die zijn opwachting hier maakt. Nu moet je uw nederige recensent niet misverstaan. Ik heb helemaal geen problemen met een ode aan Morricone. Velen doen het, vooral Hans Zimmer. Soms heel opvallend zoals de Parlay cue van de derde Pirates score, of met Rango. Maar dan ook soms onopvallend zoals The Holiday. Maar in The Forbidden Kingdom hoort het niet! Een geluid dat een genre zo typeert past niet in de schoonheid die deze Chinese muziek typeert. Jammer!

Vooraleer we overgaan naar de negatieve kanten van deze score, laten we eens nog eens noteren wat wel werkt op dit schijfje. Ten eerste zijn sfeer. Zelden heeft uw nederige recensent zo'n sfeervolle score in zijn handen gehad. Het overtreft soms zelfs de twee scores van Kung Fu Panda. Luister maar naar de track Two Tigers-Two Masters. Zet je deze track op en het blaast Kung Fu Panda zo omver, wat heel impressionant is voor een beginneling. Buckley gebruikt hier de Chinese orkestratie geweldig en brengt een zeer speels thema naar boven.
Tot hier ben ik zeer positief geweest buiten dat één kleine themaatje. Maar waar faalt deze score en het is jammer genoeg een groot punt van falen. Namelijk zijn actiemuziek. De actie is zo vlak, zo saai, zo inspiratieloos. Wat heel vreemd is, want in de resterende muziek zit zoveel gevoel, zoveel emotie, zoveel van Buckley's ziel. Maar tracks zoals Monkey King Released of Battle Of The Bride zijn het luisteren niet waard. Slechts één actietrack is de moeite waard. Tea House Fight is een genot om naar te luisteren. Buckley wisselt zijn thema's af alsof het zijn lieve lust is en pleziert daarom het oor van uw nederige recensent.
Nog een nadeel is de hoeveelheid muziek. Met zijn 63 minuten is het album net iets te lang. Net iets te veel ga je afgeleid worden van de muziek, net iets te veel ga je eens gapen en dat vooral met de actiemuziek. The Forbidden Kingdom is nooit officieel verschenen op cd, maar als er op een dag toch een release komt, mogen ze wel zo'n 15 minuten verwijderen.

Conclusie
Voor zijn debuut schreef Buckley toch een zeer sterk thematisch werk waar vooral sfeer centraal staat. Zoals reeds gezegd is de sfeer van dit album om uw vingers van af te likken. Jammer genoeg faalt hij erin om goede actie te schrijven, wat zeer belangrijk is voor een actiefilm. Maar de zaken die goed werken, werken zodanig goed dat ik het schijfje gewoonweg niet slecht kan beoordelen. Dus ben je fan van Kung Fu Panda, The Last Samurai of andere geweldige films met Oosters getinte score, twijfel dan niet om eens je oor te luisteren te leggen bij deze Forbidden Kingdom. Een mooie 8 is hier wel op zijn plaats.
Lu Yan: And as one legendary journey ended for the Traveller, so did another journey begin.


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多