The Wings of the Dove


Milan Records (743215588122)
电影 | 发布: 1997 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Underground4:03
2.Rendevous4:21
3.Social Contract4:12
4.Venice7:08
5.Carnival Masque4:43
6.Tryst6:12
7.Courtship5:39
8.Betrayal5:51
9.The Wings Of The Dove5:39
 47:48
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

The Wings of the Dove - 06/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Alle lezers van filmmusicsite.com hierbij een goed en voorspoedig filmmuziekjaar toegewenst!

In dit nieuwe jaar wil ik van een aantal componisten een serie recensies gaan schrijven. Ook vorig jaar deed ik dat al (McKenzie, Eshkeri, Haslinger), maar dit wil ik nu meer gaan benadrukken middels doorverwijzingen via links. De eerste componist daarvan is Edward Shearmur, van wie jullie hierbij mijn eerste bijdrage kunnen lezen.

Volgende: Mother and Child

De Brits-Amerikaanse film The Wings of the Dove is een romantisch drama, die geregisseerd is door Iain Softley (K-Pax, The Skeleton Key). Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Henry James uit 1902. De film kreeg een aantal Oscar- en Bafta- en andere nominaties en heeft een aantal prijzen gewonnen, maar geen Oscar. De critici hebben de film behoorlijk positief ontvangen, maar het grote publiek liet het nogal afweten.
Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in Londen in 1910, waar de armelijke Kate (Helena Bonham Carter) onder de hoede staat van haar rijke, adelijke tante Maude (Charlotte Rampling). Zij wil Kate koppelen aan de adelijke Lord Mark (Alex Jennings), die een groot landgoed bezit, maar Kate is verliefd op een journalist. Dan komt Kate in contact met de rijke, maar doodzieke Amerikaanse Milly Theale (Alison Elliott) en broedt ze een plan uit om via Venetië Milly's erfenis binnen te harken...

De score is gecomponeerd door Edward Shearmur, die hiermee min of meer doorbrak als gevraagde componist.
Shearmur heeft de score geheel orkestraal gecomponeerd, met vooral strijkers in de hoofdrol. Het is dan ook een wat melancholieke score geworden, met soms een aangename emotionele lading, terwijl Shearmur ook de spanning en de tragiek veelvuldig in de muziek laat doorklinken.

Het album opent met de track 'Underground', die op een ritmische manier een soort urgentie lijkt over te willen brengen. Dat ritmische wordt vooral via strijkers gerealiseerd en is best wel pakkend. Die urgentie is overigens gelijk verdwenen in de tweede track 'Rendezvous', die op een wat melancholieke manier een veel emotionelere sfeer heeft. Aan het eind van de track pakt Shearmur nog even uit met een best wel fraaie themamelodie.
De spanning wordt gepresenteerd in 'Social Contract', waar gelijk de melodielijn onder te lijden heeft. Solo vioolklanken zorgen voor een prettige, maar wat tragische afwisseling. Ook in 'Venice' is de spanning voelbaar in de muziek, waardoor ook deze langste track geen onverdeeld genoegen is, ondanks dat de solo viool nog even terugkomt.

Daarna wijzigt de kleur van de score geheel en krijgen we met 'Carnival Masque' een soort vrolijke volksdans te horen. Na zo'n twee minuten neemt de spanning echter weer toe, via door percussie ondersteunde trage strijkers.
Ook 'Thryst' begint met een vrolijke volksdans, die steeds sneller gaat. Maar ook nu stopt dit na bijna twee minuten, gevolgd door heel andere muziek, die vrij langzaam is en niet erg melodieus, maar wat voortkabbelt in een licht dreigende sfeer. Ook komt hier af en toe de solo viool weer terug.
In een track met de titel 'Courtship' zou je pure romantische muziek verwachten, maar dat valt nogal tegen. De muziek is wel aangenaam om naar te luisteren, maar is nauwelijks sprankelend en de nodige magie ontbreekt geheel. Het kabbelt allemaal een beetje voort op meanderende violen, af en toe ondersteund door koperblazers.
Als voorlaatste track is 'Betrayal' weer een meer spannende track, met pulserend gespeelde strijkers als drijvend element. Toch is ook hier de muziek nauwelijks pakkend en zeurt soms de dreiging een beetje voort. Pas als naar het einde van de track de piano erbij komt, begint de muziek eindelijk veel meer aansprekend te worden, maar dat is dan wel rijkelijk laat.

Het album sluit af met de titeltrack van de film. Ook deze track is in de eerste vier minuten sloom en zeurderig. In de laatste twee minuten van de track pakt Shearmur nog even uit met zijn het fraaie thema van de film, dat we gedurende het album slechts beperkt tegenkomen in korte fragmenten, voor het eerst in 'Rendezvous'.

Kortom, met The Wings of the Dove heeft Edward Shearmur een score gecomponeerd die in de film de aandacht wist te trekken. Maar bij het beluisteren, los van de film die ik niet gezien heb, blijkt de muziek bij vlagen heel aardig, maar veel vaker nogal aan de saaie en zeurderige kant, vooral wanneer de muziek een wat dreigende ondertoon heeft. Dat maakt deze score niet tot een waar luisterfeest en de waardering komt dan ook niet hoger dan 64 uit 100 punten.


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多