High Spirits


GNP Crescendo US (0052824801615)
GNP Crescendo US (0052824801622)
电影 | 发布日期: 13/11/1989 | 电影发行: 1988 | 格式: CD, 乙烯基
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.High Spirits Overture4:43
2.Prologue and Main Title/Castle Plunkett5:04
3.Plunkett's Lament/Prayers for Freedom2:21
4.Ghost Bus Tours3:38
5.Ghostly Reflections1:06
6.She Is Far from the Land1:43
7.Bumps in the Knight3:34
8.Mary Appears/Windstorm/A Night for Lovers5:27
9.I Could Love You, Sir Jack/Shower Surprise1:36
10.Knight Time at Castle Plunkett3:44
11.The Wedding Night/Jack Saves Mary2:38
12.Restless Spirits/The Seastorm6:14
13.Madness on All Hallow's Eve4:44
14.Falling In Love4:25
15.The Lover's Dance (Finale)1:36
 52:33
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

High Spirits - 06/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
De komedie High Spirits is een Amerikaans-Brits-Ierse co-productie die geregisseerd is door de Ierse regisseur Neil Jordan (The Company of Wolves, Mona Lisa, The Miracle, The Crying Game). Jordan heeft weliswaar de film geregisseerd, maar de productiemaatschappij heeft hem vervolgens buitenspel gezet, omdat ze het niet eens waren met het door Jordan beoogde eindresultaat. Anderen hebben de film dan ook afgerond, waarop Jordan zich hiervan dan ook distantieerde. De film is vervolgens door de critici nogal matig ontvangen en was een grote flop in de bioscopen.
Het verhaal speelt zich af in Ierland op een oud, vervallen kasteel, dat door Peter Plunkett (Peter O'Toole) als B&B wordt gerund. Omdat hij nog schulden heeft aan een Amerikaan wil hij proberen om er een soort spookkasteel van te maken om toeristen te trekken. Daarvoor maakt z'n personeel speciale kleding en proberen ze voor hun eerste Amerikaanse toeristen eng te zijn. Maar de echte spoken van het kasteel, waaronder Mary Plunkett (Darryl Hannah) en Martin Brogan (Liam Neeson) vinden het niks en besluiten om de boel eens flink op stelten te zetten...

De muziek bij deze spooky komedie is van niemand minder dan George Fenton, van wie je niet zou verwachten dat hij zich waagt aan een score voor dit type film. Maar hij had al eerder met regisseur Jordan gewerkt en dat gaf blijkbaar vertrouwen. Dat het met de productie van de film vervolgens fout ging, dat kon Fenton toen natuurlijk nog niet weten.

Het album opent met de 'Overture', die begint met typisch Ierse muziek, een snelle volksdansmelodie, een jig, op de fiddle gespeeld door Dermot Crehan, waarbij ook Paul Brennan op de uilleann pipes speelt, beide twee echte specialisten in Ierse muziek. Een Fenton vult dat naderhand aan met grootse orkestrale klanken, die al even snel worden gespeeld. Maar na zo'n drie minuten gaat de muziek over in een soort fanfare-actie stijl met een behoorlijk pompeuze kleuring, terwijl aan het einde van de track de stijl weer verandert en dan zelfs wat hobbit-achtig aandoet, wat als thema moet werken voor het kasteel.
De 'Prologue' laat aanvankelijk het thema voor geest Mary horen in een solo door Catherine Bott gezongen melodie, die wat zweverig aandoet en waarin een soort verlangen doorklinkt, maar in een wat spooky kleuring. Daarna gaat de track over in het fanfare-actiethema. In het laatste deel van de track horen we het kasteelthema terugkomen in een wat spannender en minder hobbit-achtige uitvoering.
Catherine Bott's stem horen we vaker terugkomen in een aantal tracks rondom geest Mary, die qua melodieën niet altijd meevallen. Maar haar prettige zuivere stem maakt het nodige goed.

De combinatie van spookachtigheid en een Iers-Keltische kleuring weet Fenton goed in te vullen, want hij zorgt in de typisch Ierse muziek soms voor trillers en vibraties of juist harpklanken, die dat spooky effect juist versterken. Tegelijk zorgt de snelle volksdans-stijl van de jig voor extra komisch effect in de film, terwijl de muziek geen typerende comedy-muziek is.
De variatie een veel tracks is groot, misschien wel te groot, want in diverse tracks komen zo wel drie of vier verschillende stijlen voor, die toch een wat rommelig effect geven.
Over effect gesproken, ook die worden door Fenton toegepast. In de tracks 'Ghostly Reflections' of 'Restless Spirits/The Seastorm' zorgt hij middels verlopende klanken, die een beetje aan een theremin doen denken, voor een wat spooky kleuring. Ook andere effecten en combinaties van instrumenten werken door om de spookachtigheid van de beelden in de film te versterken. Vooral de combinatie van lage koperklanken en aangestreken chimes doet het daarin goed, evenals ijle, wat jankende violen.
Zelfs grootschalige koorklanken worden door Fenton ingezet en ook het kerkorgel ontbreekt niet, en dat alles in het middendeel van de track 'Mary Appears/Windstorm/A Night for Lovers'. Het laatste deel van deze track is in tegenstelling tot de vorige heel ingetogen. Die ingetogenheid gaat bijna naadloos over in het eerste deel van de volgende track. Maar de melodieën laten toch wat te wensen over, wat voor een groot deel natuurlijk aan de film ligt, die toch ook een beetje spannend moet blijven. Dat merk je ook in een track als 'Knight Time at Castle Plunkett', waarin aanvankelijk de dreiging een beetje de overhand heeft, om daarna toch in de komische modus te raken, waardoor de muziek dan ineens wat flierefluiterig wordt. Zelfs een track als 'The Wedding Night/Jack Saves Mary', waarin je toch wat romantiek zou verwachten, blijkt de muziek vooral dreigend en spooky te zijn. Ook komt de zweverige zangstem van Catherine Bott weer terug in een ingetogen, maar wat saai arrangement.

Ook ronduit spannende, zelfs creepy muziek ontbreekt niet. Wel wordt dat dan weer onderbroken door wat meer komische intermezzo's of komt even het jig-thema voorbij. Die spannende muziek komt in een aantal tracks voor, maar de track 'Madness on All Hallows Eve' spant toch wel de kroon. Om te beluisteren is dit dan ook niet voor iedereen even prettig.
Het album sluit af met de track 'The Lovers Dance (Finale)', wat een prettige afsluiter is. De track begint met een rustige, zelfs ingetogen Ierse kleuring, die steeds verder uitgebouwd wordt en vooral wanneer het orkest langzaamaan bijvalt wordt de muziek steeds voller, wat uiteindelijk leidt tot een fraai geheel in een prettige melodie.

Kortom, met zijn muziek voor de spook-komedie High Spirits heeft George Fenton een uitstekend passende score gecomponeerd. Het is ook voor hem jammer dat de film geflopt is. In de film gebeurt van alles en ook in de muziek is dat terug te horen, want los van de film komt het soms wat rommelig over, met verschillende muzikale stijlen in dezelfde track. Fenton heeft diverse themamelodieën gecomponeerd, die alle in verschillende tracks terugkomen. Toch spreken die melodieën eigenlijk nauwelijks echt aan. Na afloop van het album is geen enkele melodie blijven hangen. Daarnaast valt in de score het 'spooky' aspect van de film het meeste op. Daarvoor heeft Fenton de nodige rare effecten in de muziek verwerkt en ook aparte combinaties van instrumenten. Het maakt het allemaal niet tot een erg aansprekende score om los van de film te beluisteren, en dat is toch waar het hier om gaat, in ieder geval bij mij. De waardering komt dan ook niet hoger dan 63 uit 100 punten.


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多