Dinotopia


电视剧/电视剧 | 发布: 2002 | 电影发行: 2002 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Dinotopia Main Theme3:27
2.Chandara Bus Station2:59
3.T-Rex Attacks6:02
4.The Codes Of Dinotopia4:13
5.Swampland Mosasaurs3:13
6.Waterfall City6:14
7.The World Beneath7:57
8.Pteranodons5:31
9.Academy For Young Mammals6:00
10.Letter From Matriarch7:28
11.The Skybax Dawn Flight3:42
12.Ceremeny Of The Sunstones4:22
 61:07
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Dinotopia - 09/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Dit is de eerste recensie in een serie scores van Trevor Jones.

Volgende: The Dark Crystal

Trevor Jones is in 1949 in Zuid Afrika geboren. Toen hij 18 was is hij naar Londen vertrokken om te studeren aan de Royal Academy of Music en in 1974 vertrok hij naar New York, waar hij afstudeerde aan de Universiteit aan de afdeling Film- en mediamuziek en later aan de Nationale Film- en TV-school, waar hij geluidstechniek studeerde. In 1981 maakte hij de scores voor de Oscarwinnende korte film The Dollar Bottom en een andere korte film, waarmee hij positief opviel. Toen kwam John Boorman met zijn film Excalibur voorbij. En de rest is geschiedenis.

De Amerikaanse tv-productie Dinotopia uit 2002 is een driedelige miniserie uit de studio's van Hallmark en Walt Disney. De serie is gebaseerd op twee jeugdboeken van James Gurney. Het verhaal is daarbij naar het heden verplaatst en er zijn veel andere aanpassingen gedaan, waarbij het jeugd-element grotendeels verdwenen is. De serie ontving een Emmy voor de computereffecten van de dino's en hun leefwereld. De miniserie werd opgevolgd door een feitelijke tv-serie van 13 afleveringen.
Het verhaal draait om twee broers, die samen met hun vader een vlucht maken met hun privé-vliegtuig. Maar na een noodlanding midden in zee, waarbij beide broers uit het wrak weten te ontsnappen, spoelen ze aan op een onbekend eiland. Ze worden door een van de bewoners meegenomen naar de hoofdstad, en ze zien dat er ook dinosaurussen op het eiland leven. Mensen en dieren leven op dit eiland in goede harmonie, maar dan blijken plotseling de mysterieuze zonnestenen te zijn verdwenen, die de mensen altijd tegen de vleesetende dino's hebben beschermd...

De muziek bij deze heel redelijk ontvangen serie is van Trevor Jones, die niet op een paar dollars hoefde te kijken en een groot orkest kon inzetten.
Deze score in het fantasy-genre is aangenaam harmonieus en ligt prettig in het gehoor, met mooie arrangementen en melodieën. Jones heeft voor de score een aantal thema's gecomponeerd, waarvan de meeste bijzonder fraai zijn. Veel van die thema's komen op dit album een aantal malen terug, waardoor een fraaie eenheid is ontstaan.
In de openingstrack 'Main Title' komt gelijk het hoofdthema voor het voetlicht. Dit thema is een beetje op te delen in twee subthema's met een eigen kleuring, waarbij het eerste subthema groots en meeslepend klinkt, terwijl het tweede subthema wat meer geheimzinnig klinkt, met wat meer een magische melodie en klank. Beide thema's komen in verschillende settings terug in andere tracks van de score, waarbij vooral het tweede subthema soms wat vrolijker of juist meer dreigend gebracht wordt. Het eerste subthema is eigenlijk het meer glorieuze thema, dat het gevoel bij overdonderende scenes in de miniserie moet versterken.

Maar Jones heeft nog meer in petto, want er klinken in de score nog een paar thema's, die ook weer afgeleid zijn van het gedeelde hoofdthema. Een van die thema's is voor het eerst te horen in 'Waterfall City' en ook dit thema komt nog vaker terug. De muziek van dit prachtige thema klinkt vaak bijna magisch.
Een ander thema is dat voor het vrouwelijke hoofdpersonage Marian. Dit prettige, wat vlottere en daardoor opgewekte thema is voor het eerst te horen in de tweede helft van de track 'The World Beneath' en ook dit thema komt nog een paar keer terug.

Dan zijn er nog een aantal tracks waarin Jones bijzondere motieven presenteert. Zo zou je in 'T-Rex Attack' vooral heftige actiemuziek verwachten. En die hoor je ook wel, maar het zijn in deze track vooral best aangename melodieën, die soms zelfs, vooral door de koperblazers, meeslepend klinken. Zo hoor je na pakweg anderhalve minuut het heroïsche thema voor de Skyback ruiters, op hun vliegende dino's, een thema dat ook in 'The Skybax Dawn Flight' een paar keer terugkomt. Veel andere tracks hebben melodieën en motieven die soms bijna romantisch, dan weer wat geheimzinnig of juist dramatisch klinken.
Het aandeel spanningsmuziek is op dit album beperkt, waardoor het beluisteren ervan een aangename beleving is. En zelfs die spanningsmuziek is zonder noemenswaardige disonante klanken of chaotische grilligheid. Jones weet ook deze muziek strak te orkestreren, waardoor het goed blijft klinken. Zelfs in een track als 'Pteranodons' hoor je duidelijk de heftigheid, maar het blijft strak en daardoor aangenaam klinken. Na ruim drieënhalve minuut presenteert Jones in deze track een van zijn mooiste thema's. Het is een soort wiegenlied, met een prachtige melodie, die heel ingetogen en sereen gespeeld wordt, om daarna door het hoofdthema gevolgd te worden. Deze romantische melodie komt ook in het eerste deel van de track 'Letter from Matriarch' op een erg mooie manier terug.

Het album sluit af met de vol orkestrale track 'Ceremony of the Sunstones', waarin Jones vol uitpakt en een aantal van de mooie thema's weer terugkomen. Met strijkers, percussie en vooral koperblazers als leidende instrumenten weet Jones van deze track een prachtig concert te maken, met rustige intermezzo's en geweldige orkestrale uitbarstingen en dat alles in bijzonder mooie melodieën en harmonische arrangementen. Geweldig.

Kortom, met zijn muziek voor de tv-miniserie Dinotopia heeft Trevor Jones weer eens laten horen dat hij bij de grote filmmuziekcomponisten thuishoort. Al die mooie themamelodieën, die fraai bij elkaar passen en de score tot een mooi geheel maken, zijn allemaal prettig strak gearrangeerd en gedirigeerd, waardoor zelfs de actiemuziek en spanningsmuziek goed blijft klinken. Toch is spanningsmuziek altijd wat minder aantrekkelijk en dat is ook hier zo. Maar de waardering voor het geheel van dit album komt wel op een mooie 87 uit 100 punten.

Van deze miniserie is ook van elk deel een album verschenen met de complete muziek van Jones voor de serie. Voor elk deel volgt later nog een recensie.
Dinotopia - 10/10 - 评论 Jason FLZ, 提交于 (英语)
In 2002 the popular book series Dinotopia was brought to the small screen as a television mini-series, which eventually later branched out as a tv series. The serie's story revolves around two brothers who, after running into a freak storm aboard a private airplane and losing their dad, end up permanently stranded on an island where the dinosaurs not only walk around but actually talk as well. Dinotopia was marked with great acting, fairly good effects for a tv movie, a 6+ hour running time, and a beautiful musical score to boot. The music was provided by talented yet underused composer Trevor Jones.

The musical style of Dinotopia is impressive in itself. Trevor Jones channels the beauty and skill of James Horner and the action/adventure of David Arnold throughout the album. 'Dinotopia Main Theme' actually does sound fairly similar to Arnold's Stargate theme. Jones manages to innovatively incorporate the theme throughout the album, occasionally hinted at in variations but primarily heard in 'The Codes of Dinotopia' and 'Ceremony of the Sunstones.' Alot of the music heard in Dinotopia is simply beautiful. Be it the quirky rtyhms in 'Chandara Bus Station, the soft 'Acadamy for Young Mammals', the orchestral 'Letters from Matriarch', or the explosive thrills in 'Skybax Dawn Flight.' Jones doesn't hide his dark side, however, and manages to use more intense percussive themes or brooding brass in 'T-Rex Attacks', 'Swampland Mosasaurs', and 'Pteranadons'.

Dinotopia is an all around powerful album. The main theme is very strong and even more memorable. The orchestral music throughout the score all sounds very good and at 60 minutes, this album definitely is a treat. Unfortunately the album itself is very rare now (running on eBay at $100) and there still hasn't been any word on an expanded release. Otherwise, definitely one to add to the collection.


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多