Apollo 13


电影 | 发布日期: 01/12/1995 | 电影发行: 1995 | 格式: CD
限量版: 500 副本
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Main Title2:33
2.Lunar Dreams2:39
3.All Systems Go / The Launch10:19
4.Docking2:21
5.Master Alarm3:04
6.Into The L.E.M.5:08
7.The Darkside Of The Moon5:17
8.Carbon Dioxide5:42
9.Manual Burn1:52
10.Four More Amps3:20
11.Re-Entry & Splashdown9:06
12.End Credits6:59
 58:19
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Apollo 13 - 09/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
In 1995 maakte regisseur Ron Howard furore met zijn enerverende verfilming van het waargebeurde verhaal over de rampvlucht met de Apollo 13.
Het verhaal speelt zich af in 1970, als de Apollo 13 wordt gelanceerd om met drie bemanningsleden op de maan te landen. Maar er gaat van alles mis en de bemanning moet alle zeilen bijzetten om levend terug te kunnen keren op aarde. Daarbij speelt 'Ground Control' in Houston een belangrijke rol en moeten ze zoeken naar oplossingen die er eigenlijk niet zijn. 'Houston, we have a problem'...
Met Tom Hanks, Kevin Bacon en Ed Harris in de hoofdrollen was dit een enorm kassucces en de waarheidsgetrouwe film spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Een van de factoren voor het succes van de film is zeker ook de score. James Horner gaf met de muziek voor deze film een grote toegevoegde waarde aan de film.
De volledig symfonische muziek is heroïsch, spannend en avontuurlijk tegelijk, terwijl de muziek aanvoelt als een warme deken. Horner kreeg dan ook zeker terecht een Oscar-nominatie voor zijn score, maar won deze niet.

Deze promo score bevat uitsluitend de muziek van Horner, zonder songs en zonder dialoog, zoals je die op andere versies horen kunt. Als je de film gezien hebt is die dialoog overigens erg leuk om te horen. Toch heeft een score zonder dialoog of andere filmgeluiden eigenlijk altijd wel de voorkeur. Daarnaast bevat deze promo meer score-muziek dan op andere albums staat en zijn naast een aantal extra tracks ook een aantal tracks langer dan die op andere albums.

De score opent met de 'Main Title', een fraaie track die al een soort voorbode is voor komend onheil, vooral door de snare-drum percussie in de fraaie thema-melodie. Dat thema wordt indringend gespeeld door een trompet, als een soort 'Last Post' definitief afscheid voor de bemanning.
Het thema komt in de score regelmatig terug, ook in prachtige orkestrale arrangementen, die je soms kippenvel bezorgen. En ook de trompet is een vaak terugkomend motief in de score die bijzonder fraai uitpakt.

Dat de score de handtekening van Horner draagt is duidelijk in de muziek te horen. De kenmerkende grommende piano komt veelvuldig voor in de tracks en ook in andere delen van de score hoor je duidelijk de voor Horner typerende stijl terug. Toch heeft de score een heel eigen kleuring die uitstekend uitpakt.

De langste track van de score is de combi-track 'All systems Go - The Launch', die ruim tien minuten duurt. De track combineert de warme klanken van het eerste deel van de track met de spannende klanken van het tweede deel. Die spanning wordt voor een groot deel bereikt met de snare-drum, op een onderkoelde melodie, wat samen een spannend effect geeft. Het derde deel van de track is heroïsche vol orkestrale muziek met een warme klank, die erg prettig in het gehoor ligt. Het vierde deel zorgt weer voor de nodige spanning in de stijl van het tweede deel, waarbij ook de snare-drum weer terugkomt. Het laatste deel verklankt de succesvolle lancering van de raket, waarbij de trompet op een underscore van vrouwenstemmen het thema brengt.

De track 'Docking' is een wat saaiere spannende track, maar de spanning barst pas los vanaf de track 'Master Alarm'. De melodie, weer in combinatie met de snare-drum, en ingehouden snelle vioolklanken zorgen voor een prima beluisterbare track waar toch de spanning vanaf druipt.
Daarna begint het drama in de film en met 'Into the LEM' verklankt Horner dit drama op een aansprekende manier, waar toch ook steeds de spanning doorheen voelbaar is. Dat drama zet zich voort met 'The Dark Side of the Moon', wanneer de bemanning geen contact heeft met Houston en moet afwachten. En dat wachten klinkt prachtig door in de muziek, zonder saai te worden. Vooral als op een ingetogen manier het thema op de trompet terugkomt, ontroert dat. Ook de stem van Annie Lennox doet hieraan mee, als een soort verklanking van de enorme afstand tot de aarde.

In de daarop volgende tracks wisselen dramatiek en spanning elkaar af. 'Manual Burn' is daarbij een minder prettig klinkende track en ook 'Four more Amps' valt niet mee. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de op een na langste track, weer een combi-track.
Deze prachtige en vol orkestrale track brengt het spannende 'Re-entry'-deel op een aangename manier en het 'Splashdown'-deel op een fantastische manier met de prachtige themamelodie vol orkstraal uitgewerkt tot het echte hoogtepunt van de hele score. En weer doet ook hier de solo-trompet z'n indrukwekkende werk. Momenten om kippenvel van te krijgen.

De score sluit af met de prachtige 'End Credits'. De percussie stuwt het ritme iets op en de prachtige stem van Annie Lennox wordt toegevoegd. Zij verklankt met haar stem het thema, waarbij andere vrouwenstemmen zorgen voor de underscore, samen met andere instrumenten. De muziek krijgt door die stemmen een mooie warme klank. Natuurlijk komt ook de solo-trompet nog een keer terug op prachtige volle orkestrale klanken. Door die combinatie is dit een waardige afsluiter van deze indrukwekkende score. De waardering voor deze promo-score voor Apollo 13 van James Horner is dan ook hoog, met 93 uit 100 punten.

其他版本 Apollo 13 (1995):

Titanic and Other Film Scores of James Horner (1998)
Apollo 13 (1995)
Apollo 13 (2000)
Apollo 13 (0)

收藏的原声带: Academy promo CD

Lion King, The (1994)
Quiet American, The (2002)
Alice in Wonderland (2010)
Gods and Generals (2003)
Bobby (2006)
Charlotte's Web (2006)
Boy in the Striped Pajamas, The (2008)
Bucket List, The (2007)
Stuart Little (2000)
Mulan (1998)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多