Batman Begins


Silva Screen Records (0738572131623)
电影 | 发布日期: 22/03/2010 | 电影发行: 2005 | 格式: CD, 下载
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!





 

# 跟踪   持续时间
1.Vespertillio2:52
2.Eptesicus4:20
3.Myotis5:46
4.Barbastella4:45
5.Artibeus4:19
6.Tadarida5:05
7.Marcrotus7:35
8.Antrozous3:59
9.Nycteris4:25
10.Molossus4:49
11.Corynorhinus5:04
12.Lasiurus7:27
 60:25
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Batman Begins - 09/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Over Batman zijn al talloze films gemaakt, de ene nog heftiger dan de andere of juist clownesker, zoals Tim Burton de films maakte. Christopher Nolan pakte het verhaal serieus op en maakte er een indringende vertelling van. Batman Begins is het eerste deel van een drieluik, waarvan de tweede film The Dark Knight de succesvolste en beste uit de serie is. Nolan heeft de film redelijk traditioneel gemaakt, met relatief weinig computerondersteuning. De film is zowel door critici als publiek erg goed ontvangen.
Het verhaal draait om Bruce Wayne (Christian Bale), die als kind bang is voor vleermuizen. Na een theatervoorstelling worden zijn ouders vermoord en Bruce groeit op bij de butler van de familie, Alfred Pennyworth (Michael Caine). Als hij later de kans krijgt om de moordenaar van z'n ouders te doden is een ander hem voor. Maar z'n jeugdvriendin Rachel Dawes (Katie Holmes) raadt hem aan om het recht niet in eigen hand te nemen. Daarop gaat Bruce de wereld in om wijs te worden en komt in contact met de League of Shadows, die dreigen om zijn stad Gotham City te vernietigen. Daarop keert Bruce terug naar Gotham om daar de misdaad te bestrijden. Maar de League heeft andere plannen...

De score voor de film is van zowel Hans Zimmer als James Newton Howard. Regisseur Nolan had aanvankelijk Zimmer gevraagd, maar die uitte een lang gekoesterde wens om een keer met Howard samen te kunnen werken. In de uitvoering nam Zimmer daarbij vooral de actiescenes voor z'n rekening waarin Batman speelde, terwijl Howard vooral de meer verhalende scenes van muziek voorzag, rondom Bruce Wayne.

En wat voor muziek hebben beiden gecomponeerd! De muziek is enerzijds heftig en opzwepend en anderzijds ingetogen en meeslepend. Daarbij zijn de melodieën in de score belangrijk, omdat die juist bijdragen tot een veel grotere dramatische impact. Niet alleen bij de actiescenes in de film, maar ook wanneer je los daarvan naar de muziek luistert. Dat ontbreekt juist bij veel andere scores voor dit formaat film, terwijl het juist zoveel toevoegt aan de beleving van de film. En zowel Zimmer als Howard zijn meesters in het creëren van mooie melodieën.
Daarbij is de muziek niet alleen melodieus, maar tegelijk strak en krachtig, met een ritmiek die tegelijkertijd de spanning doet oplopen. Dat ritme komt niet eens zozeer van de percussieafdeling van het orkest, maar vooral van de strijkers en blazers, die regelmatig op een staccato-manier dat ritme versterken. Overigens is de score niet alleen orkestraal, maar wordt er ook een flinke dosis elektronische muziek overheen gegoten. Dat zorgt voor de nodige extra impact, wat het luisterplezier alleen maar groter maakt. Zimmer en Howard hebben overigens niet een standaard orkest gebruikt, maar hun eigen orkest samengesteld tot een groep van maar liefst 90 instrumentalisten.

De melodieën van Zimmer en Howard zijn vaak erg mooi en hebben iets melancholieks over zich. Toch hebben een paar tracks op deze 'original score' toch duidelijk een donkere kant, die benadrukt wordt door de stoere heftigheid waarmee de muziek gemaakt is. Dat hoor je al gelijk in de openingstrack 'Vespertilio', wat, als je het opzoekt, een vleermuissoort blijkt te zijn. Ook de andere tracktitels zijn vleermuissoorten.
Die openingstrack laat mooi het tweetonige thema voor het Batman-personage horen. De lage toon, gevolgd door de hoge toon, op een stevige orkestrale ritmische underscore pakt je eigenlijk direct in.
In de tweede track hoor je in de tweede helft van de track het bekende andere thema van de film en deze muziek is veel ingetogener, maar minstens zo fraai. Beide thema's komen regelmatig terug in de diverse tracks en vaak op de ritmiek waardoor de score zoveel impact heeft.
Niet alles is even fraai, want het filmverhaal blijft toch leidend bij de muziek en de beide componisten conformeren zich hier keurig aan, door ook te voorzien in spannende en soms creepy muziek, of in soundscape-achtige momenten, die je ook op deze original score terughoort, zoals in het eerste deel van de track 'Myotis' of in 'Artibeus'. Vooral in 'Artibeus' hoor je goed hoe Zimmer en Howard de vleermuizen laten klinken, met veel schelle en jankende geluiden, die daardoor een nogal creepy effect geven. Ook 'Tadarida' bevat veel van die nogal creepy filmische effecten.

Wat Zimmer en Howard erg fraai doen is het af en toe verwerken van een jongenssopraan in hun muziek. Die stem geeft een bijzonder effect aan de muziek en is duidelijk een aanwinst. Maar het belangrijkste in deze spannende score is toch dat de melodie zo'n grote rol speelt. Die stoere melodieën in combinatie met die ritmische klanken geven de score z'n intense karakter, wat de muziek in veel tracks zo aangenaam maakt om naar te luisteren. Vooral in een track als 'Molossus' speelt dat effect een grote rol.
De tegenstelling met 'Corynorhinus' is groot, want dit is een van de meest ingetogen tracks, ook weer met een prachtige melancholieke melodie. In de tweede helft van de track verandert het thema en komt af en toe die ritmische kleuring door het ingetogen oppervlak heen. Met de afsluitende track 'Lasiurus' hoor je zeven minuten lang een fraaie ingetogen melodie op rustige underscore, die het album op een mooie manier afsluit.

Kortom, met Batman Begins heeft Hans Zimmer samen met James Newton Howard een geweldige score neergezet. Het was het begin van een nog steeds doorgaande samenwerking tussen regisseur Nolan en Zimmer. De stijl die Zimmer en Howard in deze film neergezet hebben, hebben ze doorgetrokken in de volgende twee films van de trilogie. Die beide latere scores zijn echter toch nog wat donkerder en grimmiger van kleur dan deze eerste score uit de cyclus. Hier hoor je fraaie ingetogen melodieën en klanken naast de stoere heftigheid van pompende strijkers. Toch bevat de score een redelijk aandeel soundscape-achtige effectmuziek en soms behoorlijk creepy klanken en geluiden, die toch afbreuk doen aan de genietbaarheid van deze verder geweldige score. De waardering voor dit original album komt zo op 86 uit 100 punten.

其他版本 Batman Begins (2005):

Batman Begins (2005)
Batman Begins (2017)
Batman Begins (2005)

收藏的原声带: Batman

Batman: The Animated Series Vol.3 (2014)
Batman (2000)
Batman Begins (2010)
Batman Beyond: Return of the Joker (2000)
Batman: The Animated Series (2008)
Batman (1989)
Batman Begins (2017)
Batman Returns (2010)
Batman (1989)
Batman Begins (2005)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 



更多