Bilitis


Milan Records (3307518003521)
电影 | 发布: 1987 | 电影发行: 1977 | 格式: CD
 

现在订阅!

保持更好的信息,并访问收藏家信息!



 

# 跟踪   持续时间
1.Bilitis - Générique3:26
2.Promenade3:44
3.Les 2 Nudités2:23
4.Spring Time Ballet2:31
5.L'Arbre1:15
6.I Need A Man4:27
7.Melissa4:38
8.La Campagne0:41
9.Scène D'Amour3:52
10.Rainbow4:35
11.Bilitis - Générique de fin4:57
 36:28
提交您的评论 隐藏其它语言的评论

 

Bilitis - 08/10 - 评论 Lammert de Wit, 提交于 (荷兰人)
Dit is de tweede recensie uit de Francis Lai serie.

Vorige: Un Homme et une Femme
Volgende: International Velvet

De Franse film Bilitis is geregisseerd door de Britse fotograaf en regisseur David Hamilton, die bekendheid verwierf door z'n vervagende foto's van vooral naakte jonge vrouwen. Ook deze erotisch getinte film uit 1977 draait om jonge vrouwen en hun onderlinge relaties en is ook in die typerende vervagende stijl opgenomen. De basis van het verhaal komt uit een liederenreeks die zich afspeelt in het antieke Griekenland, maar is overgezet naar het heden. Hamilton was in die tijd getrouwd met hoofdrolspeelster Mona Kristensen.
Het verhaaltje draait om Bilitis (Patti D'Arbanville), die de zomervakantie doorbrengt bij een bevriend, getrouwd stel Melissa (Kristensen) en Pierre (Gilles Kohler). Ze is verliefd op fotograaf Lucas (Bernard Giraudeau). Thuis bij Melissa en Pierre merkt ze dat Pierre nogal agressief kan reageren en Melissa lijdt daar onder, wat hun huwelijk erg onder spanning zet. Daardoor drijft Melissa sterk naar haar en ze krijgen een relatie. De vakantie is echter maar kort...

De muziek bij deze erotisch getinte film is van de Franse componist Francis Lai, die een zeer aansprekende en passende score componeerde voor deze film, waarvoor hij een Cézar won. Hij had al eerder muziek geschreven voor dergelijke erotisch getinte films, die kennelijk erg gewaardeerd werd.
Lai heeft voor deze film een hele lichte en luchtige score gecomponeerd in de bijna etherische stijl waar hij in de loop van de jaren zo bekend mee is geworden. In de meeste tracks is er een bijzonder fraaie en licht melodie, die door hele lichte underscore van strijkers en synthesizers bijna zweeft.
De echt prachtige themamelodie in een licht en harmonisch arrangement heeft deze score tot een van de grotere successen van Lai gemaakt.

Het album opent met die themamelodie voor het hoofdpersonage. Die themamelodie wordt gespeeld op een keyboard die vrij scherpe en hoge klanken produceert. Die klankkleur zorgt voor een prachtige heldere melodie, waaronder Lai zijn luchtige underscore geplaatst heeft. Daarmee heeft deze track een heel dromerige en romantische kleuring gekregen, die perfect lijkt te passen bij de film, die ik overigens niet gezien heb.
De track 'Promenade' heeft iets meer bite en is daarmee een wat vlottere en ook fraaie track.
Een combinatie van pianoklanken en keyboardklanken die iets van een klavecimbel hebben zorgen in de derde track voor een prettige kleuring, op een underscore van synthesizers, die dit tot een eveneens aangename track maken.
'Spring Time Ballet' heeft een wat klassiekere sfeer, waarbij de melodie op solo piano begint, waarna de strijkers er rustig bij komen. De muziek staat in een wat mineure setting, waardoor er duidelijk meer dramatiek in de muziek doorklinkt.
Het mooie thema komt terug in 'L'Arbre', nu op de piano gespeeld, op een heel zachte underscore van strijkers en een mooie tegenmelodie op de klarinet.

De sfeer wordt duidelijk anders in de track 'I Need a Man', die veel meer een soort popsongkleuring heeft, waarbij een jaren tachtig elektronisch klinkende synthesizer de melodie speelt en drumpercussie voor de wat steviger sound zorgt. Halverwege neemt een saxofoon de leiding over, wat de muziek dan veel beter verteerbaar maakt.
Een nieuwe themamelodie presenteert Lai voor het personage van 'Melissa', die een wat steviger thema heeft dan het hoofdthema. Hier horen we dezelfde heldere keyboardklanken, maar nu heeft de underscore een popmuziekkleuring, met basgitaar en drumpercussie. Halverwege voegt Lai daar nog een piano en vrouwenstemmen aan toe, die voor een aangename muzikale sfeer zorgen, later nog extra gevolgd door de poppy klanken van een elektrische gitaar, die dit tot een stevige en fraaie track maken.

Het liefdevolle thema komt weer terug in 'La Campagne', die echter maar kort duurt. De track 'Scène d'Amour' begint met het thema voor Melissa, gezongen door een paar vrouwenstemmen op een mooie, rustig glijdende underscore. Later komen in de underscore ook de heldere, keyboardklanken wat naar voren.
De track 'Rainbow' is weer een meer poppy track, waarin een saxofoon op vooral drumpercussieklanken een aardige melodie speelt. Ook bongo's zijn in de percussie te horen. Bij zo'n saxofoon zou je verwachten dat de muziek wat zwoel aandoet, maar dat is hier niet zo. Daarvoor wordt de sax veel te vlot gespeeld en ligt het tempo van deze wat jazzy track te hoog.

Het album sluit af met opnieuw de themamelodie voor de film en het hoofdpersonage. En opnieuw is de muziek dromerig en voluit romantisch, net als in de openingstrack, al is de underscore wat meer aanwezig. Halverwege komt ook de vrouwenstem erbij, die de muziek hier wel die zwoelheid geeft die andere tracks wat missen.

Kortom, met zijn muziek voor de erotisch getinte film Bilitis heeft Francis Lai een mooie, melodieuze en romantisch getinte score geschreven met een een wat dromerig hoofdthema. De muziek is bijzonder aansprekend, al geldt dat zeker niet voor elke track op dit album. Een paar tracks hebben een wat meer popmuziekachtige sfeer, die eigenlijk niet zo bij het romantische karakter van de andere tracks passen. Behalve het bijzonder mooie hoofdthema is ook het tweede thema een mooie melodie, al is deze wat minder dromerig. De waardering voor dit erg succesvolle album komt daarmee als luistermuziek op een mooie 84 uit 100 punten.

其他版本 Bilitis (1977):

Bilitis (1977)
Bilitis (2010)
Bilitis (1987)
Bilitis (1985)
Bilitis (1977)
Bilitis (1977)
Raymond Lefèvre - Festival Des Meilleures Musiques De Films (1978)
Bilitis (2021)


报告错误或发送给我们附加信息!: 登录

 

更多