Brokeback Mountain


Verve Forecast (602498865859)
Filme | Ano: 2005 | Lançamento do filme: 2005 | Formato: CD, Download
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear Artista/Compositor Duração
1.Opening Gustavo Santaolalla1:31
2.He Was A Friend Of MineWillie Nelson4:39
3.Brokeback Mountain 1 Gustavo Santaolalla2:32
4.A Love That Will Never Grow OldEmmylou Harris3:20
5.King Of The RoadTeddy Thompson/Rufus Wainwright2:52
6.Snow Gustavo Santaolalla1:18
7.The Devil's Right HandSteve Earle2:34
8.No One's Gonna Love You Like MeMary McBride3:06
9.Brokeback Mountain 2 Gustavo Santaolalla1:59
10.I Don't Want To Say GoodbyeTeddy Thompson3:12
11.I Will Never Let You GoJackie Greene1:55
12.Riding Horses Gustavo Santaolalla1:24
13.An Angel Went Up In Flames Gustavo Santaolalla2:36
14.It's So EasyLinda Ronstadt2:27
15.Brokeback Mountain 3 Gustavo Santaolalla2:14
16.The Maker Makes (Soundtrack Version)Rufus Wainwright3:50
17.The Wings Gustavo Santaolalla1:52
 43:21
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Brokeback Mountain - 08/10 - Revisão de Tom H., apresentado em (Holandês)
Brokeback Mountain vertelt het verhaal over de romance tussen twee cowboys die hun homoseksuele indentiteit verdringen om uiteindelijk tegen wil en dank in te huwen om jaren later elkaar terug te vinden, nog steeds onder de indruk van die ene lange zomer jaren geleden toen hun passie en liefde hoog tij vierden. Na in Amerika de nodige Mormonen en Christelijke groeperingen de stuipen op het lijf te jagen door de licht homoseksuele scènes – de film werd in Utah verboden – zal deze film vanaf 22 februari in de bioscoop te zien zijn. Getipt als dè academy-award® winnaar van 2006 kan ik beamen dat deze film alles in huis heeft om een klassieker te worden. Het sterke verhaal over verlies, pijn en ontkenning ontpopt zich in een schitterend landschap. De doorbreking van de machocultuur, het hunkeren naar onmogelijke liefde op een menselijke manier, weg van de groteske stijl van Hollywoodiaanse drama-queens. Hoera voor de regisseur en een pluim op de hoed van de componist.

Regisseur van dienst Ang Lee (“Crouching Tiger, Hidden Dragon”, “The Hulk” en “Sense and Sensibility) koos na de Chinese Tan Dun, de Amerikaanse Danny Elfman en de Britse Patrick Doyle – om zijn lijstje van nationaliteiten compleet te maken ^_^ - deze keer voor de Argentijnse componist Gustavo Santaolalla (vooral bekend als muziekproducent) om deze film te scoren en dat hoor je eraan. Het cowboy milieu nodigt uit om de country stijl op te zoeken en het is dan ook geen verrassing dat Santaolalla resoluut kiest voor jingelende (bestaat dit woord wel ^_^) gitaren ondersteund door strijkers. Vaak is de muziek erg eenvoudig en traditioneel geïnspireerd, maar het geheel past verrassend goed bij elkaar ook al is er geen enkele track die echt in het oog springt.

De componist begint de soundtrack erg mooi, met een minimaal spel van gitaar. Heerlijk gewoon hoe hij het desolate landschap vertaalt in zijn muziek. Het doet wat denken aan zijn thema van Motorcycle Diaries. Door het beperkte karakter van de muziek is er een soort weemoedigheid en compactheid die Santaolalla blijft gebruiken doorheen zijn verdere score. 'Brokeback Mountain 1' is de muziek van de eerste ontmoeting met het gure berglandschap en de componist laat opnieuw de gitaar primeren met zachte, haast onopvallende strijkers. Het thema komt opnieuw naar voren en we zien duidelijk de structuur ontstaan van het verdere verloop van deze soundtrack. In het tweede deel van de track primeren de strijkers met een passende melodielijn die erg romantisch overkomt. Wanneer de strijkers even een solomoment krijgen is dit een fantastische terugkoppeling van het thema naar een iets moderner klinkend thema.

'Snow' is dan weer een typische countrytrack met zacht gitaarspel dat nooit echt uitbarst noch van ritme verandert. 'Riding Horses' volgt de trend van 'Snow' maar steunt op een iets eleganter statement van het thema. Het geheel heeft iets geborgen wanneer de strijkers worden toegevoegd. 'Brokeback Mountain 2' begint voorspelbaar, maar krijgt een erg mooi einde voor viool. Heel mooi en even rust voor de gitaar die in de vorige tracks de stijl bepaalde. Santaolalla gaat terug naar de roots van de filmmuziek en lanceert eenvoudig strijkwerk die een fantastische afwisseling vormt met de countrystrijl. Hoe verder je doorheen het album komt, hoe meer de strijkers zullen primeren. 'Brokeback Mountain 3' is volledig door strijkers gespeeld nummer en heeft een warme maar weemoedig karakter. De klagende strijkers brengen een heel andere sfeer dan de huilende gitaren. Naar het einde toe kan de componist het niet laten om de gitaren terug te brengen maar hij doet het op een subtiele manier, waardoor ze de rol van de underdog krijgt, wat een erg mooi effect is. De score eindigt met 'Wings', een schitterende afsluiter voor gitaar en strijkers. Hoe hard afscheid kan zijn, hoe zwaar verlies wel is, het zit allemaal in deze melancholische track. Het thema breekt een laatste maal open en vormt de climax van dit album. Knap werk!

Santaolalla gaat nooit echt de melige toer op en beperkt zijn muziek vaak tot relaxerende underscore en hoewel zijn muziek niet echt een hoogvlieger is, ligt ze geheel in de trand van de film. Verwacht geen orchestrale uitbarstingen of een ijzingwekkend thema maar een goede collectie van countryliedjes voor de liefhebbers en een glimp van de score van de film (13 minuten op het album wat erg weinig is). Hoe dan ook nodigt deze cd je uit om lekker onderuit in je stoel te zitten en al wegdromend/dommelend naar te luisteren. Zeker geen epische score of intense luisterervaring maar wel een knusse avondvullende belevenis om op de achtergrond te draaien, liefst met je geliefde dicht tegen je aan voor het haardvuur.
Brokeback Mountain - 07/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
De film Brokeback Mountain heeft in de filmwereld nogal controversiële reacties opgeroepen. En dat is op zich wel logisch omdat de film het aura aantast dat boven het westerngenre hangt van 'stoere kerels, mooie vrouwen' en 'good guys tegen bad guys'. En dat alles tegen een vaak ongenaakbare landschappelijke omgeving.
Dat laatste doet Brokeback Mountain ook, maar de film zet in dat landschap een heel ander verhaal over gevoelens, relaties en liefde in een voor een western afwijkende context.
De film heeft als score dan ook geen 'standaard' westernstijl meegekregen met violen en vooral blazers. Die laatste komen in de score-tracks op dit album niet voor.
Bij een gevoelig verhaal hoort gevoelige muziek. En dat heeft Gustavo Santaolalla goed begrepen. Alleen..., op het album staan slechts een beperkt aantal minuten van zijn score. Zijn muziek is aangevuld met bekende, onbekende en speciaal voor de film gecomponeerde country-songs. Sommige van die songs zijn erg fraai (zoals He was a friend of mine, A love that will never grow old (thema song van de film) of I don't want to say goodbye), maar een behoorlijk aantal klinken nogal gedateerd en zeuren een beetje (zoals King of the road, No one's gonna love you like me of The maker makes).

De score-tracks zijn vooral gebaseerd op gitaarmuziek, waarbij met name tokkelend wordt gespeeld, met vaak lichte underscore van violen. Dit geeft de score-tracks dan ook die gevoeligheid, waarbij het vrij lage tempo van de tracks hier ook een grote bijdrage aan levert. De melodiën en thematiek van de score zijn licht romantisch getint, zonder zoetig te worden. Dat maakt de score-tracks tot vaak fraaie composities met regelmatig een wat melancholieke inslag. Wat daarbij opvalt is dat de tracks nogal minimalistisch zijn opgezet en toch die prettige beluisterbaarheid behouden.
Een uitzondering is de track 'An angel went up in flames'. Deze snelle track doet nogal sterk denken aan de bekende popsong 'The devil went down to Georgia' en heeft ook min of meer dezelfde wendingen en hetzelfde snelle vioolspel in de lead, een instrumentale track die overigens niet van Santolalla's score is, maar van The Gas Band.
Een mooie afsluitende track is 'The wings', waarin het hoofdthema door fraai vioolspel wordt gebracht met de gitaar 'raspend' als underscore.

Kortom, een aantal vrij korte, maar fraaie score-tracks die afgewisseld worden door fraaie en minder fraaie-country songs. En verwacht vooral niet de typische 'western-muziek'. Toch zal het album gemiddeld goed in de smaak vallen.
Brokeback Mountain - 08/10 - Revisão de Thomas-Jeremy Visser, apresentado em (Holandês)
2005 bleek niet het jaar van George Lucas’ Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, noch Peter Jackson’s ambitueze King Kong. Ook Harry Potter and the Goblet of Fire en het eerste deel van de Narnia-reeks gingen niet met de kwaliteitsprijs ervandoor. Nee, dat was een film over twee jonge cowboys, die in de bergen langzaam gevoelens voor elkaar krijgen.
En natuurlijk was dat dé reden dat deze film in opspraak kwam. Het schijnt schijnbaar normaler te zijn om te kijken naar slachtpartijen, dan naar twee verliefde mensen. Hoe dan ook, het was de eerste homowestern die wereldwijd in de zalen draaide, en er welverdiend werd genomineerd voor oscars in de categorieën beste Regie, beste Scenario en beste muziek, beste film, beste cinematografie, beste Acteur in een hoofdrol, en beste vrouwelijke en mannelijke bijrol. Hoewel ik Brokeback Mountain ze allemaal had gegund, is het er welverdiend vandoor gegaan met de eerste drie. Dus ook beste muziek. Dat klinkt wellicht wat vreemd, want tussen de epische, gigantische scores zoals de eerder genoemden, is het wonderbaarlijk dat Gustavo Santaolalla met het gouden beeldje naar huis mocht. Aan de andere kant is het eigenlijk ook niet meer dan terecht: het is een meesterwerk, dat in zijn eenvoud en eentonige instrumentale keuze juist zo mooi is. Want als de naam Gustavo Santaolla op de cover van een score prijkt, dan kan je ervan uitgaan dat je heel veel gitaar te horen krijgt. Dat is niet anders bij Brokeback Mountain. De film wordt kleurrijk gemaakt door de vele andere Western-nummers, waar ik eerlijk gezegd niet zo’n liefhebber van ben. Dat maakt voor dit album gelukkig niet zo veel uit, want de muziek die Santaolalla voor de prachtfilm schreef, doet veel met je. Een traan, een lach, of gewoon kippenvel, het raakt net die gevoelige snaar die de film ook bij je losmaakt.
Hoewel alle nummers wel wat op elkaar lijken, zijn ze toch verschillend, en is het onbetwiste hoogtepunt ‘’Wings’’. De liefde van twee mensen en de afkeuring ervan van de maatschappij, en de eerlijkheid waarmee de film wordt behandelt komt er helemaal uit in deze track.
Brokeback Mountain - 06/10 - Revisão de Tom Daish, apresentado em (Inglês)
Ang Lee has one of the most eccentric filmographies of any director working today; there can't be many who would follow up a comic book epic (the variable, but often interesting Hulk) with a quiet film about a sporadic, forbidden love between two cowboys. My only previous exposure to composer Gustavo Santaolalla's work is from 21 Grams which impressed me not at all. Fortunately, Brokeback Mountain is the kind of film that requires more than tedious electronic soundscapes, indeed it's pretty much what you might expect; lots of gentle guitars, a hint of strings and plentiful country songs.

If the track listing suggest that Santaolalla gets short shrift, then it's worth noting that, in addition to the handful of instrumental cues, tracks 4, 8, 10, 11 and 13 are songs written by the composer. All depend on some appreciation for country music, but are undeniably tuneful and given fine performances by Emmylou Harris and Mary McBride (although the song she performs, No One's Gonna Love You Like Me, teeters on the brink of spoof) amongst others. An Angel Went Up in Flames, performed by The Gas Band, comes across as a paraphrase of Classical Gas, the result is fun, but mildly curious change in direction.

While very pleasant, the instrumental tracks are very much incidental, functioning as short breaks between songs and never muster up any kind of memorable melody. Brokeback Mountain is likely to walk off with handfuls of gongs in the awards ceremony season and I wouldn't be surprised to see Gustavo Santaolalla's nominated a couple of times, although this would be more a result of being by association than a true reflection of its inherent quality. There is more to enjoy than I had originally imagined, but other composers have covered similarly territory much more effectively. One wonders what Mychael Danna, who scored Lee's earlier flick Ride with the Devil, might have done. Still, nice enough, although a propensity for country and western is recommended.
Brokeback Mountain - 04/10 - Revisão de Andreas Lindahl, apresentado em (Inglês)
A huge success, Ang Lee's Brokeback Mountain, based on a short story by Annie Proulx, was the big hit of 2005, winning Baftas, Golden Globes and several other awards, including an Academy Award. Sure, only a nomination at the time of this review, but it will win the golden boy, trust me.

Gustavo Santaolalla's score for the film has been equally praised, it, too, winning a fair share of awards. For some really strange reason I fail to see - or hear - I might add. Sataolalla's music is soft, acoustic and country inspired, performed by a small string ensemble, joined by acoustic guitar and other solo instruments, with the entire score revolving around a soft, but quite anonymous theme. And that's it, really. There's only about 13 minutes of score on this album and it all sound the same - simple, but kind of nice in a very "well, that sounded ok, but I think I'll listen to something more interesting instead" kind of way.

Frankly, the Academy Award nomination, and the praise this score has been covered in, is a huge mystery. Brokeback Mountain is a relaxing little score, but it's far from Oscar material. One theme, repeated over and over again, does not make an Oscar worthy score.

And to make the soundtrack album listening experience a little strange, the short score tracks are placed between the many country songs included - some of them written by Santaolalla - which unfortunately means that the get completely buried, disappearing among songs by Willie Nelson, Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Rufus Wainwright and others. To be frank, Santaolalla's score isn't all bad, but it's hard to fully appreciate it as a standalone listening experience.

And don't be surprised if this score actually wins the Academy Award, due to the popularity of the songs used in the movie. Remember Anne Dudley's virtually non-existent score for The Full Monty, which won just because the Academy can't keep track of what's songs and what's score? It can happen again.
Brokeback Mountain - 08/10 - Revisão de Luc Van Wilder, apresentado em (Holandês)
Deze soundtrack kan je opsplitsen in 2 delen : je hebt de muziek van composer Gustavo Santaolalla en verder een aantal songs van country en western uitvoerders zoals Willie Nelson,Emmylou Harris, Rufus Wainwright, Steve Earle, Linda Ronstadt ea...

Nochtans blijkt dit een perfecte combinatie.De muziek van Santaolalla is zoals gewoonlijk knap.Met heel weinig gitaarmuziek kan hij een zeer emotionele sfeer opwekken en brengt alweer enkele pareltjes naar voor.Opening - Brokeback Moutain 1-2-3 - Snow - Riding horses en natuurlijk The Wings zijn stuk voor stuk kleine meesterwerkjes die op deze cd te horen zijn.

Het grootste deel echter zijn de tracks van de Country zangers die een goede aanvulling zijn.Hierbij springen 'He was a friend of mine' van Willie Nelson en 'A love that will never grow old' van Emmylou Harris, vooral op.

Deze cd is goed,een knappe mix van Country en Santaolalla's westernsfeer.

Brokeback Mountain - 08/10 - Revisão de Gudo Tienhooven, apresentado em (Holandês)
Brokeback Mountain is een traditioneel gemaakte film met natuurlijk een voor Amerikaanse begrippen baanbrekend hoofdthema. Het knappe is dat regisseur Ang Lee nergens het sentiment opzoekt en puur, ingetogen drama aflevert.

In eerste instantie is filmmuziek een dienende factor en in dat opzicht doet componist Gustavo Santaolalla (die deze muziek voor het eerst liet horen tijdens de afgelopen World Soundtrack Awards!) keurig zijn werk. Net als de film is de Argentijn spaarzaam met woorden (lees instrumenten) en zijn de composities eenvoudig maar verfijnd en effectief.

Er is veel gemopper over de Oscar voor Santaolalla's werk, maar de muziek doet wat het behoort te doen: net dat extra duwtje geven voor kippenvel of een traan. Ik betrap mezelf er telkens op dat bij het beluisteren van de (inderdaad wel erg karig op de cd aanwezige) score er weer een gevoelige snaar wordt geraakt.
Brokeback Mountain - 07/10 - Revisão de Quentin Van Roy, apresentado em (Francês)
ce film est un véritable chef d'oeuvre! Les thèmes à la guitare sont magnifiques mais ne sont pas vraiment présentes dans ce soundtrack. Le thème principal, le thème d'amour se trouve seulement sur le dernier titre: "the wings". Sinon tout le reste est un condensé de musique country. Dans l'ensemble ça reste un bon souvenir d'écoute.
Golden Globes: Best Original Score (Nomeado)
Golden Globes: Best Original Song: "A love that will never grow old" (Vencedora)
Oscars: Best Original Score (Vencedora)
World Soundtrack Awards: Best Original Soundtrack of the Year (Nomeado)
World Soundtrack Awards: Best Original Song Written for a Film: "A Love That Will Never Grow Old" (Nomeado)
World Soundtrack Awards: Public Choice Award (Vencedora)

Outros lançamentos de Brokeback Mountain (2005):

Brokeback Mountain (2005)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais