Free Willy


Filme | Data de lançamento: 13/07/1993 | Lançamento do filme: 1993 | Formato: CD, Download
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear Artista/Compositor Duração
1.Will You Be There (Theme from Free Willy)Michael Jackson5:53
2.Keep On Smilin'New Kids On The Block4:36
3.Didn't Mean To Hurt You3T5:47
4.Right Here (Human Nature Remix)Sisters With Voices3:50
5.How Can You Leave Me NowFunky Poets5:44
6.Main Title5:06
7.Connection1:44
8.The Gifts5:19
9.Friends Montage3:40
10.Audition2:04
11.Farewell Suite: Jessie Says Goodbye/Let's Free Willy!/Return To Freedom12:02
12.Will You Be There (reprise)Michael Jackson3:40
 59:25
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Free Willy - 08/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
Onlangs heb ik de familiefilm Free Willy weer eens gezien. Deze mooie film, met het hart op de goede plek, is in 1993 geregisseerd door de Australiër Simon Wincer (Quigley Down Under, Lonesome Dove, Crocodile Dundee in Los Angeles). De film was zowel in de pers als bij het publiek een groot succes, waardoor er nog de nodige opvolgers zijn gemaakt. De orka in de film was als jong dier gevangen bij IJsland en later in ongezonde staat naar een aquarium in Mexico-stad verhuisd, waar het bassin eigenlijk te klein was voor zo'n grote orka. Daar is de film toen grotendeels opgenomen. Na de filmproductie en het succes daarvan kwam er een publieksactie op gang om de vis terug naar zee te brengen, vanuit een veel groter bassin in Oregon.
Het verhaal draait om de orka Willy, die op zee gevangen wordt en in een klein aquarium terecht komt, waarmee de eigenaar eindelijk geld hoopt te verdienen, door de orka te leren om voor publiek op te treden. Intussen dwaalt in de stad de twaalfjarige Jesse (Jason James Richter) met z'n vrienden rond en steelt voedsel om te leven. Z'n moeder heeft hem in de steek gelaten, maar een hulpverlener bekommert zich om hem en weet hem in een liefdevol pleeggezin te krijgen. Vlak voor die tijd komen Jesse en een van z'n vrienden, op de vlucht voor de politie, in het pretpark met het aquarium terecht, waar ze het bassin onder de graffiti spuiten. Als Jesse toch gepakt wordt moet hij alles schoonmaken, waarbij hij contact krijgt met de orka Willy, beter dan de trainster (Lori Petty) ooit kreeg en als alles schoon is mag hij blijven en Willy trainen...

Wat bij het bekijken van de film direct opvalt is de prachtige muziek en de steeds terugkomende thema's, wat zeker meegeholpen zal hebben om de film tot een succes te maken. De muziek speelt in de film prachtig in op het verhaal en versterkt de gevoelens die je als kijker daarbij hebt. Die muziek is van Basil Poledouris, die in 2006 overleden is, nog maar 61 jaar oud.

Poledouris heeft z'n muziek gecomponeerd met allicht daarbij de effecten van z'n eerdere score voor Wind in gedachten. Dezelfde elektronische effecten voor de zee en het water hoor je terug in Free Willy in een aantal tracks. Maar de grote verrassing van de score is eigenlijk het prachtige hoofdthema, dat je regelmatig, ook in de film, niet onberoerd laat. Dit heerlijke thema komt vooral voorbij in tracks als 'Main Title', 'Connection', ' Audition' en natuurlijk in de geweldige track 'Farewell Suite' van maar liefst twaalf minuten lengte. Vooral bij die laatste uitvoering trekt Poledouris alles uit de kast en hoor je een geweldige compositie, waar alles in zit. Vol gevoel en toch ook met de nodige heroiek weet hij je mee te slepen naar een fenomenale in majeur gekleurde climax, die vooral in de film z'n uitwerking niet mist.

Poledouris heeft z'n muziek orkestraal gecomponeerd, maar vult dit regelmatig aan met elektronische muziek en klanken. Al direct in de 'Main Title' hoor je de synthesizer de inleidende klanken van het hoofdthema spelen, die daarna al snel door het orkest worden overgenomen. Dit speelse thema is bijzonder fraai en de koorklanken op de achtergrond helpen daar zeker ook aan mee. De tweede helft volgt met veel spannender muziek, waar ook weer elektronische klanken doorheen geweven zijn.
Een erg prettig effect in de tweede track is de mondharmonica in het thema voor Jesse, dat Poledouris op een aangenaam luchtige manier brengt in een vlotte melodie op getokkelde gitaar. Hier speelt een mondharmonica doorheen, waar Jesse ook in de film op speelt.
'The Gifts' is een track met een sterke elektronische insteek. De muziek komt voor een groot deel uit de synthesizer, maar dat stoort eigenlijk helemaal niet. Het waterige effect in de muziek verbindt dit juist met het verhaal in de film, maar ook klinkt de muziek gewoon erg prettig, wat mede komt door de aangename melodieën en de harmonische setting.

De laatste track van de score is de 'Farewell Suite', waarin op een prachtige manier alle thema's samenkomen in verschillende kleuringen, van dramatisch of melancholiek tot opzwepend en heroïsch. Ook in deze track ontbreken de elektronische effecten niet, maar die werken als prettige aanvulling op de orkestrale muziek. Het laatste deel van de track is vol orkestraal, waarbij de muziek naar de prachtige climax toe werkt.

Op dit soundtrackalbum staan, behalve de scoretracks van Poledouris, ook een aantal songs. Het album opent met de bekende hitsong 'Will You be There', geschreven en gezongen door Michael Jackson, wat een van zijn mooiere songs is. Deze vrij rustige ballad past ook heel behoorlijk bij de score van Poledouris.
De song van New Kids On The Block is meer een disco-achtige soulsong, terwijl de band 3T een heel aardige en meer ingetogen ballad zingt. Daarentegen zingen de Sisters With Voices een wat meer disco-achtige song met beperkt wat funkinvloeden. Ook de Funky Poets zingen een wat funky soulsong.
Als laatste track op dit album volgt nog een ingekorte reprise van de fraaie song van Michael Jackson. Van alle songs is deze laatste toch wel de fraaiste, fraaier ook dan de lange editie van deze song als openingstrack van het album. Ook de song van 3T mag er overigens best zijn.

Kortom, met dit soundtrackalbum van de film Free Willy krijg je ongeveer een half uur aan songs en een half uur van de score van Basil Poledouris. De songs zijn gemiddeld wel aardig, maar de score van Poledouris steelt zonder meer de show. Met prachtige melodieën en thema's in bijzonder fraaie arrangementen en orkestraties weet hij er een heerlijk positief klinkende score van te maken. De muziek is een combinatie van elektronische klanken en orkestrale muziek, die het erg goed doet. Vooral de heerlijke laatste scoretrack 'Farewell Suite' laat je niet onberoerd in al z'n melancholie en tegelijk ook heroïek, met een prachtige climax. De waardering voor de songs is 62 uit 100 punten, maar voor de scoretracks kom ik op maar liefst 93 punten. Als ik het halve uur scoremuziek vanwege die lengte iets zwaarder laat wegen krijgt het album als geheel toch een fraaie 82 punten.
Free Willy - 09/10 - Revisão de Mattis B., apresentado em (Francês)
Un incontournable des comédies familiales, Free Willy (Sauvez Willy) raconte « l’aventure extraordinaire entre Jesse, un enfant de 12 ans et Willy une orque de trois tonnes » (dixit la jaquette du film). A la fois tendre et émouvant, on est emporté dans un scénario bien écrit, sur une belle mise en scène, avec de très bons acteurs… et une excellente musique de film. Le regretté Basil Poledouris, à qui l’on doit sa colossale partition de Conan the Barbarian, a composé ici une musique affectueuse et efficace de grande qualité.

C’est surtout le 'Main Title' qui marque l’album par sa splendeur inégalée. Le petit motif synthétique que l’on entend en début de piste est une courte partie du célèbre thème joué à l’harmonica par Jesse, et qui sert de code entre lui et l’animal. Simple et mémorable, il est très marquant lorsque l’on visualise le film. Puis finalement, Poledouris nous dévoile le thème principal du film, répété à trois reprises avec un peu plus d’amplitude à chaque fois. D’une beauté pétrifiante, il est difficile de ne pas succomber au charme que dégage ce thème. A la troisième reprise, des chœurs féminins se joignent à l’orchestre dans un élan de générosité rendant ce thème encore plus grandiose. Puis un coup de cloche, symbolisant la menace du bateau de pêche, se fait entendre. Et contre toutes attentes, la musique sombre peu à peu dans la terreur alors que l’orchestre se déchaîne au cours du temps. Les basses sont d’avantage privilégiées et les violons, plus crispants, accentuent ce sentiment d’angoisse. Les percussions jusqu’alors absentes du morceau vont faire une entrée fracassante. Puis après une explosion de cuivres et de cymbales, l’orchestre semble s’apaiser et se permet de jouer avec désolation le thème principal à la clarinette puis aux violons. Enfin, le morceau s’estompe aussi calmement qu’il a commencé, comme si de rien n'était. Il est rare que je sois pris d’un tel coup de cœur pour un morceau, et après plusieurs années je ne me lasse toujours pas de l’écouter en boucle. Je me permets même de le classer en deuxième position de mon classement personnel des meilleures musiques juste après l’indétrônable 'Chevaliers de Sangreal' d’Hans Zimmer.

La suite de l’album est tout aussi intéressante. 'Connection' accompagne la scène où Jesse se met à jouer le fameux motif à l’harmonica et où l’orque se met à réagir à la musique. C’est alors que va se former le début d’une étrange amitié, à cet instant la musique accompagne l’harmonica pour renforcer l’enchantement de la scène. Le synthétiseur est aussi beaucoup contribué pour symboliser l’eau avec, on peut se permettre de le dire, assez peu d’originalité depuis Le Grand Bleu d’Eric Serra ou encore The Abyss d’Alan Silvestri. Un peu plus loin dans l’histoire 'The Gifts' apparaît alors que l’orque sauve Jesse de la noyade. La musique se veut rassurante, toujours avec l’apport important du synthétiseur qui accentue le côté paisible. Plus dynamique, 'Friend Montage' reprend avec enthousiasme le thème de l’harmonica, soutenue par quelques percussions rythmées assez bienvenu à la scène. On ne passera pas à côté de le la fin de 'Audition' avec sa superbe reprise du thème principal se montrant particulièrement réjouissante.

L’extraordinaire 'Farewell Suite: Jessie Says Goodbye/Let's Free Willy!/Return to Freedom' (rien que ça) est une longue piste de douze bonnes minutes qui débute tristement sur une clarinette soliste, et qui peu à peu s’entoure de touchants violons. Le thème de l’harmonica va alors revenir tristement. C’est alors que le morceau prend une tournure beaucoup plus active durant de longues et passionnantes minutes. On ne loupera pas le magnifique passage où cuivres et chœurs s’envolent dans un élan de victoire. La reprise finale du thème principal retrouve enfin la joie et la liberté du 'Main Title' pour signaler que la boucle est bouclée et que le film touche à la fin.

Ce n’est pas le score le plus mémorable de Basil Poledouris mais nul ne peut nier qu’il s’agit d’une très belle réussite, malheureusement assez peu connu du compositeur. Il est cependant décevant de voir l’album utilisé en grande partie dans un but plus commercial, en incluant des titres n’ayant absolument aucun rapport avec le film. Hormis l’excellent 'Will You Be There' de Michael Jackson qui sert de générique de fin, les quatre autres pistes n’apportent absolument aucun intérêt ! C’est vrai, on n’inclut pas en plein milieu d’un album de Bob Marley un morceau de musique classique ! Et puis vous croyez vraiment que ceux qui souhaitent posséder la musique de Michael Jackson dans leurs discothèques achèteront justement la bande originale de Free Willy ? Un peu de respect envers les bandes originales de film, tout de même ! Mais à part cela, la musique originale de Poledouris a tout pour plaire. A écouter à tout prix, le mythique 'Main Title' dont je ne me lasse toujours pas d’écouter.
Free Willy - 06/10 - Revisão de Tom Daish, apresentado em (Inglês)
How someone could have thought that titling a film Free Willy wouldn't raise more than a few impudent sniggers, I don't know, but yet it happened and the result was a successful 'kid frees animal' story that took up where Flipper left off, spawning two sequels, as well as a number of similar films, Andre and a big screen version incarnation of Flipper himself. In the days when Michael Jackson didn't have any number of accusations and Martin Bashir documentaries hanging over him, having him pen the theme tune was undoubtedly something of a coup for the producers, although Will You Be There (which, in a possibly Freudian slip, I originally typed as Willy You Be There) is Jackson doing his gentle, world anthem type thing, the sappy antidote to a writer who used to be edgy and inventive. Still, it's more memorable than any of the other entries, particularly from 3T made up of Jackson's relatives and the truly awful NKOTB - the group formerly known as New Kids on the Block who, ironically, became old very quickly.

Although there are half a dozen songs, Basil Poledouris gets a solid half of the album's running time. Poledouris isn't exactly renowned for his scoring of kids' films, but Free Willy is a likeable enough effort, even if the twinkling synths (similar to his score to Wind) become just a touch tiresome after a while, not to say a little naff. The main theme is pleasant enough, but is just a bit too cute for its own good, the result is that most of the score has a somewhat saccharine feel until the Farewell Suite where some of Poledouris' Hunt for Red October synths and a little tension is injected, albeit in preparation for the heart warning finale as Willy is finally freed - or at least freed to appear in the sequel.
Free Willy - 09/10 - Revisão de Tom H., apresentado em (Holandês)
Poledouris is een bekende naam in filmuziekland. "The Hunt for the Red October" is kennelijk één van zijn bekendste en meest geapprecieerde werk. En toch verdient Free Willy bijzondere aandacht. Ook al is de titel wat misleidend en is deze familiefilm zeemzoeterig, toch is de soundtrack een verstopte diamant. Zoals gebruikelijk mixt de componist keyboard en orkest, maar in dit geval is de mix enorm goed geslaagd. Het hoofdthema is een pareltje dat schitterend tot zijn recht komt in "main titles" waar het met de nodige grandeur wordt gebracht, maar heel zeker in de fantastische "farewell suite" die maar liefst 12 minuten duurt en waarin de verschillende thema's worden aangekaart en het hoofdthema eerst wordt gespeeld door een klarinet om dan door de strijkers tot emotionele muziek te worden opgevoerd. Voor de fans van mondharmonica wordt een stukje ten tonele gevoerd in "the connection" en verder kan je ook enkele minder emotionele muziekstukken terugvinden die vrolijk en ritmisch bruisen tussen de actiemuziek.

De poptracks zijn niet echt fantastisch, ook al blijft de Michael Jackson hit een goede end credit song. Helaas zijn de overige tracks erg commercieel en dienen ze ter inleiding van een verrassende score.

Free Willy I en II zijn twee meesterwerkjes die erg genietbaar zijn en waarnaar je blijft luisteren.
Free Willy - 07/10 - Revisão de Thomas-Jeremy Visser, apresentado em (Holandês)
Zeer mooie score van Pouledris. De rest van zijn scores kunnen me niet bekoren, maar het thema van Free Willy (en inderdaad ook de rest) is origineel, boeiend en verveelt nooit.

Outros lançamentos de Free Willy (1993):

Free Willy Collection (2007)

Tiras sonoras da coleção: Kids

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
Monsters, Inc. (2002)
Bambi (2005)
Mulan (1998)
Home Alone 2: Lost in New York (2012)
Brave Little Toaster, The (2005)
Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
Planes (2013)
Finding Nemo (2003)
FairyTale: A True Story (1997)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais