Torpedo
(Cd)


Quartet Records 24/01/2020 CD - 300 cópias (8436560843894)
Filme Lançamento do filme: 2019
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear   Duração
1.Town Square3:13
2.U-Boat Training2:49
3.War Room2:45
4.Football in the Woods2:22
5.Squirrel0:43
6.Mission Briefing1:56
7.Saying Goodbye1:26
8.Arriving in Congo1:22
9.We Have to Depart4:12
10.Uranium1:45
11.First Dive3:41
12.Baby Louis3:00
13.Plane Attack2:13
14.Wedding4:09
15.Torpedo!3:34
16.Start the Engines!1:09
17.Shooting the Torpedo3:06
18.We Have to Amputate2:42
19.Germans On Board2:25
20.It Had To Be Done1:27
21.Alarm, das sind keine Deutschen!2:46
22.Impossible Shot2:02
23.Nadine1:41
24.Rescue Action2:01
25.Sacrifice2:23
26.Promise2:08
27.U-2354:04
 67:04
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Torpedo - 10/10 - Revisão de Bruno Roberti, apresentado em (Holandês)
Torpedo (Hannes De Maeyer)

De film Torpedo is uiteraard een oorlogsfilm, maar eentje die hommage wou brengen aan de oude garde van dit genre, althans met de muziek die componist Hannes De Maeyer schreef. Dat de film over een duikboot gaat, hoef ik misschien niet persé te vertellen maar toch doe ik het omdat het gaat over de eerste Vlaamse film ooit over een duikboot. Er werd een topcast bijeen gebracht met o.a. Koen De Bouw, Sven De Ridder, Stefan Perceval, Vic de Wachter, Joren Seldeslachts, Bert Haelvoet, en ga zo maar door. Een groepje mannen moet dus een Duits duikboot bemachtigen met uranium en van Congo naar de VS varen, achterna gezeten door Hitler's leger.
De producers besloten om Hannes De Maeyer te vragen voor deze oorlogsfilm, aangezien ze hem al eerder straf werk zien uitvoeren hadden bij films als Patser en Black van Adil El Arbi en Bilal Fallah, het bekende regisseurs-duo uit België die ook hun baan wisten te vinden naar Hollywood met de derde Bad Boys film: Bad Boys for Life (met muziek van niemand minder dan Lorne Balfe).
Het bleek snel duidelijk dat de stap naar deze oorlogsfilm geen fluitje van een cent ging worden voor De Maeyer. “Torpedo is echt een liefdesbrief naar de nostalgische avonturenfilms zoals The Great Escape of de Indiana Jones films, dus moest de muziek in die sfeer zitten.” zei De Maeyer. Als fan van oorlogsfilms over de 2de wereldoorlog en de Medal of Honor games van Giacchino en Lennertz, Saving Private Ryan van Williams en Band of Brothers van Kamen, heeft de componist zich volledig laten onderdompelen in die wereld. En met succes!

Wat kan er mooier zijn dan een ode te brengen aan de oorlogsfilms van weleer of aan de muziek die voor eeuwig in ons auditief geheugen gegrift is? De kunst is om erin te slagen om de sfeer opnieuw te creëren van oude klassiekers van de hand van Williams, Bernstein, Tiomkin en zovele anderen uit de 'Golden Age'. Geen makkelijke taak en dan zeker niet voor een nog jonge componist als Hannes De Maeyer. De vraag is nu: Is hij erin geslaagd?, hoor ik jullie denken. Nou en of! Met hoogste onderscheiding als het aan mij zou liggen.
De score die de componist hier weet neer te pennen is naar mijn mening een klein juweeltje. Niet alleen ademt zijn score de nostalgie van de grote oorlogsklassiekers, het klinkt fris en zelfs hedendaags genoeg om niet in de val te lopen van oubolligheid. Want dit was wel een bijkomend gevaar natuurlijk! Muziek maken die oud klinkt is misschien niet eens zo moeilijk, maar er in slagen om het toch nog modern te laten klinken zonder de rode draad te verliezen of er een zootje van te maken van allemaal verschillende stijlen, dàt is pas klasse!
Het is meer dan duidelijk dat deze man goed geluisterd heeft naar vele van zijn voorgangers en dit zonder hen te kopiëren, want dit is nog een andere moeilijkheid. Geen sprake van kopieerwerk hier, verre van! De Maeyer weet zijn eigen stempel te drukken op deze score.
Hoe meer ik er naar luister hoe meer ik er nieuwigheden in ontdek. Dit is echt een score om je vingers en duimen van af te likken als het ware. De componist weet ook een thematiek neer te pennen om u tegen te zeggen. Het hoofdthema is er zo eentje die zodanig in je hoofd kruipt dat je het al fluitend de bioscoopzaal uitwandelt. Het is echt een topthema die precies uit de Golden Age ontsnapt is, zou je zo denken. En nee, De Maeyer kwam blijkbaar op het idee terwijl hij onder de douche stond. Hij stopte prompt en legde het vast op zijn I-phone voor hij verder douchte. Genialiteit? Jazeker! Dit thema begeleidt eigenlijk de hoofdpersonages en hun avontuur. Het wordt in tal van variaties gebracht, schitterend en episch gewoon.
En er is niet alleen het hoofdthema. Alle andere thema's zijn zeer sterk. Het duikboot-thema is ook straf geschreven, iets donkerder en dus minder speels. Bij het horen van dit thema voel je je precies in de duikboot. Knap werk.
Het is bijna onbegonnen werk om alle thema's in detail te bespreken. Maar het familie-thema, zoals De Maeyere het zelf noemt, is ook zeer zeker de moeite waard om eens goed bij stil te staan. Dit is vanzelfsprekend een rustiger thema geworden, meestal gebracht door een trompet, zoals bvb in Wedding, om daarna ook in een variant op piano wat meer ingetogen terug te komen. Het klinkt melancholisch maar ook romantisch, naargelang de situatie van de scene.

De hoeveelheid aan thema's en de kwaliteit ervan maken ook deze score zo sterk. Dit in combinatie met de nostalgie naar vroeger die de componist zo goed weet te benaderen, maakt dat deze score een aanrader is voor om het even wie van goeie filmmuziek houdt en dan zeker degenen onder ons die oudere klassiekers weten te appreciëren en fan zijn van de groten der filmmuziek. Ik hoor invloeden van de allergrootsten onder hen, zoal Williams; die is overduidelijk. Ook Giacchino en Kamen passeren de revue. Na meerdere luisterbeurten hoor ik zelfs in de rustigere passages John Barry, of misschien wel Goldsmith? Maar ik blijf het zeggen, en dit moet echt duidelijk benadrukt worden, geen enkel moment hoor ik kopieerwerk. Wat men niet van iedereen kan zeggen, want zelfs hele grote namen moeten daaraan schuld bekennen. Ik zal echter geen namen beginnen noemen want dit is een ander onderwerp en tevens hoort dit naar mijn mening niet in een recensie. Wat ook zeer zeker mag vermeld worden, is het bijna ontbreken van echte underscore. Als die er is, klinkt het zelfs nog interessanter dan sommige thema's van andere componisten die tevergeefs maar iets lijken te proberen.

Laat ik concluderen dat deze score echt wel een topscore geworden is en mij weer eens fier maakt om Belg te zijn. De manier waarop deze jonge man met zijn muziek de luisteraar weet te boeien is volgens mij verbluffend. Dit smaakt naar meer. Misschien is het zelfs jammer dat hij niet mee reisde naar Hollywood met Adil & Bilal voor Bad Boys for Life te voorzien van zijn muziek in de plaats van Balfe? Dit zullen we nooit te weten komen, maar laat ons hopen dat hij ooit de kans krijgt om ginder een blockbuster van jewelste te kunnen scoren, want hij verdient het. Hij heeft een succesvolle toekomst voor de boeg, daar ben ik zeker van!
Een hele, dikke, vetten 10 voor deze Torpedo die zijn weg hopelijk kan boren naar de vele awards die het verdient!

Outros lançamentos de Torpedo (2019):

Torpedo (2019)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais