Gandhi


Filme | Ano: 1982 | Lançamento do filme: 1982 | Formato: Vinil, Cassete
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear Artista/Compositor Duração
1.31st Of January 1948 Ravi Shankar 
2.South Africa – The Beginning George Fenton 
3.Bands Of The Raj George Fenton 
4.Discovery Of India Ravi Shankar 
5.Villages Of Bihar Ravi Shankar 
6.Massacre At Amritsar And The Aftermath Ravi Shankar and George Fenton 
7.Intermission Ravi Shankar 
8.Raghupati Raghava Raja Ram And Reflections Of Early Days Ravi Shankar and George Fenton 
9.Salt Ravi Shankar and George Fenton 
10.Partition Ravi Shankar and George Fenton 
11.End Of The Fast Ravi Shankar 
12.Remember This AlwaysBen Kingsley 
13.For All Mankind Ravi Shankar 
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Gandhi - 04/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
Richard Attenborough won een Oscar voor het regisseren van de film Gandhi en Ben Kingsley voor zijn indrukwekkende rol hierin als Mahatma Gandhi. Toen ik vroeger de film in de bioscoop gezien heb, was ik ervan onder de indruk.
De film van Gandhi's leven begint met een verontschuldiging van de regisseur, dat niet alle aspecten uit Gandhi's leven te verfilmen zijn, maar dat het erom gaat dat het verhaal trouw is aan de geschiedenis en verteld wordt in de geest van Gandhi.
Het verhaal begint bij de moord op Gandhi en zijn begrafenis. Daarna wordt in een soort lange flashback zijn levensverhaal verteld, vanaf het moment dat hij in Zuid-Afrika van de trein gegooid wordt, omdat hij het bestond om in een coupé voor alleen blanken te gaan zitten. Dat heeft zijn leven getekend en was het begin van een strijd tegen onrecht, eerst in Zuid-Afrika, waar hij woonde, later in zijn geboorteland India. Als Groot-Brittanië dan onafhankelijkheid verleend aan India, barst de religieuze strijd los tussen hindoes en moslims, wat uiteindelijk leidt tot de opsplitsing van India, waarbij Pakistan en Bangladesh zijn ontstaan. Dat was zeer tegen de wil van Gandhi, wat hem uiteindelijk het leven gekost heeft.

De film heeft acht Oscars gewonnen, bij elf nominaties. Een van die nominaties was de muziek van Ravi Shankar en George Fenton. Vanwege de grote invloed van Ravi Shankar op de score heeft de muziek in de film een sterke neiging naar de Indiase invloeden. Daarbij is niet alleen de sitar van Shankar veelvuldig te horen, maar ook andere typische meer Oosterse klanken. In een aantal tracks laveert Fenton daar tussendoor dan met een lichte orkestrale score, met veel muziek van fluiten en harp, die dicht aanleunen tegen die Indische sfeer.

De score opent met de chant van de begrafenisstoet voor de crematie van Gandhi. Daar doorheen wordt door een verslaggever verteld wat de invloed van Mahatma Gandhi is geweest. De chant is een continuë herhaling van 4 noten, als een soort mantra en dat is na bijna 3,5 minuten meer dan genoeg.
Wat volgt is de eerste van twee tracks die niet beïnvloed zijn door Indische kleuren. Fenton heeft de muziek hier compact gehouden, met vooral een hobo op underscore.
Halverwege wordt de muziek iets steviger, maar het klinkt wel erg gedateerd. De tweede niet-Indische track is 'Band of Raj', wat vooral een suite is van een aantal marsachtige fanfaremelodieën van de hand van Fenton of van klassieke componisten, door Fenton gearrangeerd.

Na deze eerste drie tracks begint het Indiase avontuur.

Vanaf de vierde track neemt de Indische kleuring van de muziek sterk toe. Vooral de sitar van Shankar neemt dan de leiding, maar ook de begeleidende achtergrondmuziek is dan van Indische origine en geeft een sterk Oosterse sfeer aan de muziek. Met name de tracks die door Shankar zelf zijn gecomponeerd en waar hij zelf de sitar bespeelt, hebben die sterk overheersende Indische klankkleur. Voor ons westerlingen ligt dat niet altijd even prettig in het gehoor.
Ook de tracks waarbij George Fenton meewerkt aan de tracks houden sterk vast aan die Indische invloeden. Fenton voegt hieraan hooguit wat licht orkestrale klanken toe, waardoor de muziek wat voller klinkt.
Op sommige tracks wordt op z'n Indisch gezongen en in de voorlaatste track komt nog tekst voor van Ben Kingsley, die Gandhi in de film vertolkt. Maar de Indische klankkleur blijft sterk overheersen, tot aan het einde van het scorealbum.

Kortom, met Gandhi hebben Ravi Shankar en George Fenton een score afgeleverd met een overheersende Indische kleuring van de muziek. Hier moet je toch wel van houden om deze muziek regelmatig te willen beluisteren. Het is zeker niet mijn smaak en mijn waardering komt dan ook niet hoger dan 43 uit 100.


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais