Is Paris Burning?


Tadlow Music 26/08/2016 CD
Filme Lançamento do filme: 1966
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear Artista/Compositor Duração
IS PARIS BURNING? (Paris brûle-t-il?)
1.Overture3:57
2.Paramount Seal* / Rastenburg* / Hitler**Previously Unrecorded1:26
3.Prelude & Main Title**Previously Unrecorded1:47
4.Rol, Chaban, Gallois / The Convent3:11
5.Warsaw Newsreel**Previously Unrecorded1:08
6.Seven Minutes Late* / Café Des Vosges**Previously Unrecorded2:55
7.Plans For The Destruction Of Paris**Previously Unrecorded1:59
8.Young Trouble* / The Massacre Of The Boys*Previously Unrecorded3:02
9.Paris To Arms* / A Dangerous Mission**Previously Unrecorded1:33
10.Seize The Prefecture / Molotov Cocktails7:37
11.The Wedding**Previously Unrecorded1:33
12.Street Fighting Begins* / Cease-Fire / Paris Sewers / Good And Bad News**Previously Unrecorded4:16
13.Through The German Lines**Previously Unrecorded4:19
14.Aux Barricades / A Plea For Paris / Fighting In The Streets* /*Previously Unrecorded2:53
15.Hotel Matignon* / Success-Intermission**Previously Unrecorded4:14
16.Entr’acte**Previously Unrecorded3:01
17.General Leclerc / Orders To Paris / Alerted Americans / Telephones To Paris**Previously Unrecorded4:35
18.Preparing For Destruction1:16
19.Entrance To Paris2:28
20.Lonely Conqueror*/ A Dangerous Quiet*Previously Unrecorded1:40
21.The Latin Quarter Again / Lafayette We Are Here Again4:19
22.Two Forgotten Heroes* / A Brave Moment* / Surrender*Previously Unrecorded2:00
23.Finale-Paris Liberated3:33
 68:42
# Rastrear Artista/Compositor Duração
Film Score Suites
1.Main Titles**Previously Unrecorded3:00
2.Love Theme2:23
3.Lieutenant General Tanz / On The Terrace At Versailles4:00
4.March2:29
5.The Intrepid Mr. Labiche (Main Titles)2:20
6.The Train2:15
7.Papa Boule On The Move2:03
8.The Hub1:23
9.Dénouement1:06
10.Main Titles / Sergeant Maillat / March / Finale5:35
 
THE DAMNED
11.Opening Titles2:15
12.Overture3:57
13.The Resistance13:56
14.The Paris Waltz (Paris Smiles)2:36
15.The Liberation16:55
 
BONUS TRACKS
16.Paris En Colère-Solo Vocal By Mélinda Million3:30
17.Paris En Colère-Choral Version (Lyrics By Maurice Vidalin)3:32
 73:15
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Is Paris Burning? - 08/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
Dit is de 26ste recensie in de Maurice Jarre serie.

Vorige: Tai-Pan
Volgende: The Man Who Would Be King

De oorlogsfilm Is Paris Burning? of in het Frans Paris, Brûle-T-Il? is een Frans-Amerikaanse samenwerking. De film is gebaseerd op het waargebeurde en goed gedocumenteerde verhaal van Larry Collins en Dominique Lapierre. De film is geregisseerd door de Franse regisseur René Clément (Les Maudits, Au-delà des Grilles, Plein Soleil). Aan deze film deden een groot aantal toen bekende Franse, Amerikaanse en Duitse filmsterren mee, zoals Jean-Paul Belmondo, Leslie Caron, Alain Delon, Michel Piccoli, Simone Signoret en Ives Montant aan Franse zijde en Anthony Perkins, Kirk Douglas, Orson Welles, Glenn Ford en Robert Stack aan Amerikaanse zijde en Gert Fröbe aan Duitse zijde. De film is in zwart-wit opgenomen, zodat er gemakkelijk echte filmbeelden uit de oorlog in gemonteerd konden worden, maar ook omdat de Fransen dan geen rood-zwarte nazi-vlaggen in hun geliefde Parijs hoefden op te hangen. De film is erg goed ontvangen en kreeg twee Oscar nominaties, maar won er geen. Aan de kassa's van de bioscopen was de film overigens geen succes, behalve in Frankrijk.
Het verhaal speelt zich een paar maanden na de landing in Normandië af, tijdens de tweede wereldoorlog, toen de geallieerden optrokken naar Parijs, dat nog in Duitse handen was. Hitler had net een aanslag overleefd en gaf bevel Parijs te verdedigen of te vernietigen, waarvoor de Duitse generaal Dietrich Von Choltitz (Fröbe) de opdracht kreeg...

De muziek voor deze film is gecomponeerd door Maurice Jarre. Hij kreeg een Golden Globe nominatie voor z'n score, maar wist die niet te verzilveren.
De productiemaatschappij wilde de muziek bij de film door Jarre laten componeren, zeer tegen de wens van regisseur Clément, waardoor de relatie tussen beide mannen aanvankelijk dan ook niet zo goed was. Maar toen Jarre met de eerste demo's kwam viel dat bij Clément wel in de smaak, waardoor de onderlinge verhoudingen flink verbeterden. Wat daarbij meespeelde was dat Jarre zijn muziek een flinke Franse kleuring meegaf, terwijl de vele fanfaremuziek prima in het oorlogsverhaal paste.
Behalve dat de film in Frankrijk speelt, vond Jarre dat de stad Parijs eigenlijk een hoofdrol had en dat zijn hoofdthema dan ook het thema voor Parijs moest worden, wat Jarre neergezet heeft als een Franse wals, compleet met de daarvoor typerende ondersteuning van de accordeon. Dit fraaie thema komt dan ook regelmatig tijdens de score in diverse tracks voorbij.
Van dit hoofdthema is ook een song gemaakt, die toen de hitparades in gezongen is. Deze song is ook meegenomen op dit scorealbum.

CD1
Van de score waren al eerder diverse albums uitgebracht, waarvan de Original Score in een uitvoering met vier tracks, waarvan twee lange suites van elk ongeveer een kwartier. Een recensie van de Original Score vind je hier: Is Paris Burning?. De kwaliteit van die opnames was niet altijd even goed en in 2016 besloot Tadlow Music om de complete score van Jarre opnieuw op te nemen, zoals Tadlow ook al met andere scores van Jarre had gedaan. Tadlow oprichter James Fitzpatrick en Maurice Jarre waren vrienden van elkaar, vandaar dat Tadlow Music relatief veel muziek van Jarre uitbrengt, vaak in een nieuw jasje.
Voor Is Paris Burning? bracht Tadlow hun vaste orkest, dat van Praag, in stelling en zette de bekende filmmuziekdirigent Nic Raine ervoor. Het resultaat mag er zijn.
Het album bestaat uit twee cd's, waarvan de eerste de volledige score van Is Paris Burning? bevat. Op de tweede cd volgen delen uit vier andere scores van Jarre, waarna de muziek van de Original Score volgt in een nieuwe uitvoering. Tot slot volgt nog twee keer de song op het thema van Valse de Paris.

Voor de score van de film heeft Jarre vijf themamelodieën gecomponeerd en een aantal daarvan afgeleide melodieën. Het hoofdthema is dat voor de stad Parijs, die voor het eerst te horen is in het laatste deel van de suite 'Overture'. In vele andere tracks komt deze aangename, soms bijna feestelijke melodie met een Frans karakter, voorbij als onderdeel van een track. De melodie heeft vaak de kleuring van een wals, maar ook als het tempo wat hoger ligt, of zelfs wanneer snare-drums er een militair tintje aan geven, blijft het prettig klinkende muziek.
Voor de Fransen zijn er drie thema's, voor het verzet, de bevolking van Parijs en voor de Frankrijk. Dit zijn meestal tamelijk hoopvolle melodieën en klankkleuren, alsof ze de verzetstrijdersmentaliteit van hen die opgewekt blijven hopen op vrijheid verklanken. Vaak zijn dit marsen of fanfares, regelmatig compleet met snare-drums. Vooral de prettig gekleurde mars van het verzet is fraai en werkt aanstekelijk in z'n optimistische ondertoon. Ook de bevolking van Parijs heeft van Jarre een fanfaremelodie meegekregen met een aangenaam optimistische kleuring. Het is echte marsmuziek, compleet met hoorns en percussie, die moet illustreren hoe de bevolking van Parijs in opstand komt en de vijanden verjaagt. Dan is er ook nog de mars voor Frankrijk, die van de drie de meeste eer toekomt. Met vaak heroïsche orkestraties en arrangementen laat Jarre volop de nodige Franse sentimenten doorklinken in de roes van overwinning die door de Parijs gaat.
In al zijn Franse thema's en vooral in het hoofdthema is regelmatig de muziek van de accordeon te horen, waarmee Jarre eigenlijk de Franse kleuring nog meer nadruk heeft willen geven.

Voor de Amerikanen en geallieerden heeft Jarre geleend uit diverse bekende pattriottische melodieën uit Amerika en Frankrijk. In een aantal tracks op de eerste cd zijn ze vrij goed herkenbaar.
Voor de Duitse bezetters heeft Jarre een wat agressief mars-thema gecomponeerd. Behalve de gebruikelijke percussie als snare-drums, bekkens en andere slaginstrumenten heeft Jarre deze mars vooral vorm gegeven door twaalf piano's tegelijk de melodie te laten spelen. Daarmee wordt de indruk van marcherende soldaten gewekt, wat Jarre knap heeft gedaan. Van dit thema zijn een paar sub-thema's afgeleid, veelal met een nogal dreigende en onheilspellende kleuring, soms met veel dissonante klanken. De dreigende en onheilspellende muziek wordt dan strakker en scherper gespeeld, en af en toe geeft een doorlopende hoornklank je een gevoel alsof die dreiging blijft hangen. De openingstrack 'Overture' begint al gelijk met die onheilspellende en duidelijk minder prettige klanken van het Duitse thema. Het Duitse thema en de afgeleide sub-thema's hoor je vooral in de eerste helft van de score.

De scoremuziek voor de film ligt overwegend behoorlijk prettig in het gehoor, al geldt dat zeker niet voor de Duitse thematiek. Al met al klinkt de score behoorlijk optimistisch en speelt vooral de fanfaremuziek een flinke hoofdrol. De vele marsmuziek op het album, ook nog eens met de Original Score op de tweede cd, kan soms wel wat veel van het goede zijn, maar toch komt de waardering voor Jarre's score op een mooie 77 uit 100 punten, vooral dankzij een aantal fraaie vol orkestrale tracks.

CD2
De tweede cd begint met vier tracks uit de score van Jarre voor de film Night of the Generals. Het zijn vier heel verschillende tracks, waarvan de eerste nogal grimmig is, de tweede lieflijk, de derde en de vierde hebben enige ballroom kleuring via wals-achtige arrangementen. Het zijn allemaal concert suites, die wellicht verfraaid zijn om beter te klinken.
Datzelfde geldt ook voor de vijf tracks van Jarre's score voor The Train. Deze muziek is gemiddeld wat grimmiger gekleurd dan de eerste vier tracks. De fluit speelt (als stoomfluit) af en toe een behoorlijke rol. Alleen de laatste track, 'Dénouement', is een wat dramatisch getinte track waarin een solo harmonica speelt op een underscore van lage percussie.
De wat langere concert suite van de score van Weekend à Zuydcoote is een wat zonniger gekleurde track. De melodieën in deze suite zijn zeker wel aardig, maar beklijven niet echt.
De 'Opening Titles' van de film The Damned beginnen nogal grimmig en spannend, maar gaan na een minuut over in een heel aardig soort van love theme, om weer behoorlijk spannend te eindigen.
Daarna volgt de Original Score van de hoofdfilm, waarvan op de eerste cd al de complete score te horen was.
Tot slot volgen twee uitvoeringen van het hoofdthema van Jarre voor deze film. De eerste van 'Paris en Colère' is de fraaie song, die door Mireille Matthieu in Frankrijk naar een hit is gezongen. De uitvoering op dit album is eveneens een erg fraaie nieuwe uitvoering, nu gezongen door Mélinda Million, voor de Franse sfeer compleet met prettige accordeonklanken. De afsluitende track laat nogmaals deze song horen, maar nu in een kooruitvoering, die daarmee duidelijk wat minder is dan de voorgaande track, maar toch nog steeds fraai is.
Het geheel van het album met de twee cd's komt daarmee op een toch heel mooie 75 uit 100 punten.


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais