Soldaat van Oranje


Filme | Ano: 1977 | Lançamento do filme: 1977 | Formato: Vinil
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear   Duração
Side 1
1.Soldaat van Oranje 
2.Robbie is fout 
3.Esther 
4.Een dubbeltje om te bellen 
5.Ze hebben m’n vriend kapot geschoten 
6.Uitgepeild door de vijand 
7.Engelandvaarders hebben een streepje voor 
# Rastrear   Duração
Side 2
1.De Waalsdorpervlakte 
2.Oh my heroes 
3.De verrader heet Van der Zanden 
4.Ik gooi heel Duitsland plat 
5.Het tarief voor verraad is een tientje 
6.Nederland kan trots zijn op zijn leger 
7.Soldaat van Oranje 
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Soldaat van Oranje - 10/10 - Revisão de Rogier Bouwmeester, apresentado em (Holandês)
Het heeft even geduurd, maar dan eindelijk krijgt de lp van Soldaat van Oranje een pagina op filmmuziek.be. Dank aan de redactie daarvoor.

De muziek wordt gezien als het meest herkenbare werk van muzikaal genie Rogier van Otterloo, die slechts de leeftijd van 46 heeft mogen behalen. Het hoofdthema zal velen, zeker in Nederland, bekend zijn. Er zijn er die het als een waardige vervanger van het Wilhelmus zien. Toch herbergt de muziek meer thema's die zeer de moeite zijn. Het thema voor Esther is daar een mooi voorbeeld van. Het weet perfect de treurige rol van Esther in de film weer te geven. Ook dient het als een soort 'liefdesmuziek' tussen Erik en Esther (lezers die de geslaagde film van Paul Verhoeven gezien hebben, weten over wie ik het heb).
Het thema o.a. te horen in De Waalsdorpervlakte is, zoals Van Otterloo in een interview te kennen heeft gegeven, misschien wel het belangrijkste van de film. Het speelt tijdens een executie van één van de vrienden, en aan het eind van de film als Erik de foto van al zijn vrienden, van wie velen gestorven zijn, kijkt en overdenkt wat er is geworden van de plezier die ze in eerste instantie hadden van de oorlog. Het thema speelt als een soortement requiem voor zijn gestorven vrienden.
Oh My Heroes is wat mij betreft het huzarenstukje van de muziek. Een suspense/mars-achtig in de eerste helft, waarna het overgaat in een fraaie versie van het hoofdthema.
De lp eindigt met een reprise van het hoofdthema, dit keer met een alternatieve afsluiting.

Het was een groot verlies, het overlijden van Van Otterloo in januari 1988. Ook is het jammer dat Paul Verhoeven niet vaker met Van Otterloo heeft kunnen samenwerken. Ik was erg benieuwd geweest wat er was gebeurd als Van Otterloo, gelijk Verhoeven, ook een stap overzee gemaakt had en wellicht in Engeland/de V.S. filmmuziek was gaan schrijven. Volgens zoon Thijs van Otterloo (zelf saxofonist), had Rogier die plannen.

Andere zoon Bas van Otterloo heeft ooit gezegd, als betwijfel ik met hoeveel zekerheid hij toen had, dat als het aan hem lag, er ooit nog een complete uitgave van de muziek van Soldaat van Oranje zou komen. Echter, ik denk dat die rechten nog bij Rob Houwer liggen, en zo'n uitgave het daglicht nooit zal zien.

Hoe dan ook, Soldaat van Oranje is een pareltje van Rogier van Otterloo, wiens muzikale genialiteit en brutaliteit menig luisteraar nog steeds niet onberoerd laat. Ondergetekende in ieder geval niet. Gaat dat horen!!!


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais