Book of Shadows: Blair Witch 2


Milan Records (0743218037221)
Filme | Ano: 2000 | Lançamento do filme: 2000 | Formato: CD, Download
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear   Duração
1.Rock Water Wind7:06
2.Funny Farm1:46
3.Stream Dream0:56
4.Red Snow4:22
5.Wrong1:00
6.Still in the Hills1:07
7.Marked2:57
8.Barely2:43
9.Beasts2:15
10.Rain1:35
11.Hanging3:28
12.Shadow Dance2:58
13.The Truth?7:56
 40:09
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Book of Shadows: Blair Witch 2 - 03/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
In 1999 kwam de low-budget thriller The Blair Witch Project uit en werd tot verrassing van velen een groot succes. Dus kon een vervolg niet uitblijven, want een hype levert immers veel geld op. Deze tweede film kwam al gelijk het jaar erop, maar lijkt nauwelijks nog op het origineel. Documentairemaker Joe Berlinger werd voor de regie gevraagd en wilde de film een bepaalde psychologische diepgang geven, waarbij de kijker zelf kon beoordelen wat er met de personages aan de hand kon zijn. Maar vlak voordat de film klaar was, wenste de producent toch een meer rechtlijnige horrorfilm, waarbij er veel druk op Berlinger gelegd werd om aan zijn film meer creepy, bloederige en geweldadige scenes toe te voegen.
Het verhaal van de film borduurt voort op de eerste film. Een aantal mensen gaat op bezoek in de Black Hills, op zoek naar de heks van Blair. Ze zijn geïntrigeerd geraakt door de (eerste) film en hebben allemaal zo hun eigen redenen om in het woud op zoek te gaan. Ze gaan onder leiding van een gids, die camera's en andere apparatuur bij zich heeft waarmee hij vreemde krachten of bovennatuurlijke gebeurtenissen kan vastleggen. Op de bewuste plek bij de ruïne van een huis installeren ze zich rond een kampvuur. Dan komt er een andere groep bezoekers aan, die claimen recht te hebben op die plek. Maar de gids weet hen weg te krijgen...

De muziek voor de film is van Carter Burwell, die de muziek voor de oorspronkelijke film van regisseur Berlinger maakte. De producent wilde echter dat, behalve de film, ook de score van Burwell aangepast werd.
Waar een 'normale' horrorfilm vooral muziek bevat van krassende violen, holle menselijke klanken, chaotische pianomotieven en andere creepy, vaak gesamplede muziek, is Burwell een andere weg ingeslagen. Hij is eerst met een opnameapparaat het bos ingegaan en heeft daar de nodige geluiden opgenomen. Op basis daarvan heeft hij zijn 'muziek' gecreëerd. De score is dan ook geen echt muzikale score, maar vooral een soundscape score geworden, die voor het overgrote deel uit geluiden bestaat. Die geluiden bestaan dan uit een samenspel van brekende takken, ruisende bladeren, schrapende stenen, voetstappen op rotsbodem, wind die blaast en water dat op allerlei manieren klatert, valt, plonst of kabbelt. Die geluiden worden dan vervolgens aangevuld met klanken die elektronisch gemaakt zijn. Die elektronische klanken versterken de natuurgeluiden, door ritme en beperkte muzikale motieven toe te voegen en zorgen zo voor een vaak nogal aparte atmosfeer.
De score is dan ook zeker geen muzikale score, maar maakt de luisteraar vooral deelgenoot van een bepaalde licht unheimische sfeer. Dit erg hoge soundscape-gehalte van de score, terwijl er eigenlijk nauwelijks enige muziek ten gehore gebracht wordt, maakt het beluisteren ervan niet tot een aangename bezigheid. Het is vaak doodvermoeiend en enorm saai, hoewel de score ook momenten heeft die je even laten opveren. Maar dat laatste is ook nauwelijks als positief te benoemen.

Burwell heeft de score bijna solo gemaakt, maar heeft voor de meeste tracks toch gebruik gemaakt van percussionist Geoffrey Gordon en gitarist David Torn, waarmee hij al vaker had samengewerkt. In de credits op het album staan ze echter vermeld als 'gman' en 'SPLaTTeRCeLL', misschien om nog wat extra weirdness aan de score toe te voegen. Of zo.
Want dat het een vreemde score is, dat is al vanaf de eerste track duidelijk. Met muziek heeft het niet zoveel van doen; je zou het eerder 'geluid' kunnen noemen. De soundscape score kabbelt track na track steeds op een zelfde manier voort. Met veel aparte 'natuurachtige' geluiden, die soms zelfs een oosters tintje hebben, en aangevuld met allerhande percussie en synthesizergeluiden of gitaargeluiden is het album een aaneenschakeling van soundscape, zonder dat de muziek ergens naartoe gaat. Alle tracks hebben min of meer dezelfde sfeer en werken niet naar een harmonieus of melodieus eind toe, zelfs niet in de afzonderlijke tracks. Ook is de muziek niet bijzonder spannend of zelfs maar creepy te noemen, daarvoor zijn de effecten veel te mager. Het is eigenlijk niet meer dan een goedkope en vooral saai klinkende score geworden, die de pretentie zou hebben van een artistiek hoogstandje.

Waar de film een goedkope Hollywood-horrorfilm met een intrigerend verhaal probeerde te zijn, hebben de producenten met hun honger naar geld gedacht om het met meer bloed en geweld nog wat op te leuken en commerciëler te maken. Wellicht heeft ook Burwell zich aan de film verbonden in de verwachting een wat artistieker verhaal met muziek te mogen bijstaan. Dit album is daarvan het resultaat en het valt voor de gemiddelde liefhebber van filmmuziek dan toch wel zwaar tegen. Dit soundscape-album is geen aangename luisterervaring, zelfs geen enigszins muzikale ervaring, maar vooral een saaie verzameling klanken en geluiden, die nergens naartoe gaan en ook nergens aansprekend klinken. De waardering van deze score van Carter Burwell voor Book of Shadows: Blair Witch 2 is dan ook niet hoger dan 29 uit 100 punten.
World Soundtrack Awards: Soundtrack Composer of the Year (Nomeado)

Outros lançamentos de Book of Shadows: Blair Witch 2 (2000):

Blair Witch 2 (2000)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais