The Siege


Colosseum (4005939598921)
Varèse Sarabande (0030206598926)
Filme | Data de lançamento: 16/11/1998 | Lançamento do filme: 1998 | Formato: CD
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear   Duração
1.The Sheik's Abduction2:57
2.The Blue Bus1:24
3.Theater Bombing3:08
4.The FBI Building3:06
5.Samie & Sharon1:14
6.City of Fear1:22
7.Investigation1:49
8.Marshall Law2:16
9.The Siege3:39
10.Torture2:36
11.The Prisoners' Release3:34
12.Hub's Theme2:38
 29:43
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

The Siege - 07/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
De Amerikaanse film The Siege is een spannende actiefilm die geregisseerd is door de bekende Edward Zwick (Blood Diamond, Defiance), in zijn bekende verhalende stijl. De film leverde nogal wat protesten op in vooral de Arabische gemeenschap omdat ze vonden dat de film een onjuist beeld schept van moslims en dat er niet op basis van afkomst geprofileerd mag worden. Ook van menig recensent kreeg de film ervan langs. Maar nog geen drie jaar later, na de aanval op de Twin Towers is het protest verstomd en is The Siege een van de meest verhuurde films in de VS geworden. De hoofdrollen zijn voor Denzel Washington, Annette Bening en Bruce Willis.
Het verhaal draait om een groep Arabische strijders die zich na de aanvankelijke steun van de VS voor hun rebellenbeweging tegen Sadam Hoessein in Irak, tegen de VS keren, omdat de VS hun steun aan hen op een verkeerd moment introk waardoor ze groot gevaar liepen. Daarnaast is ook nog hun leider door de VS gearresteerd en als vergelding worden nu in New York een groot aantal bomaanslagen gepleegd. De politie en de FBI krijgen hier echter nauwelijks grip op en weten alleen dat Arabieren er verantwoordelijk voor zijn. Omdat er steeds meer slachtoffers vallen neemt de overheid het besluit om de wijk Brooklyn hermetisch af te sluiten, om zo de daders te kunnen pakken, wat in de Amerikaanse samenleving tot veel protesten leidt. Daarbij heeft het leger weer z'n eigen agenda en wil tanks de wijk in sturen. Dan blijkt ook nog eens dat er achter de schermen van alles bekonkeld is en waarin de werkelijke aanleiding zit...

De muziek bij deze vaak nogal heftige film is van Graeme Revell. Waar Zwick's vaak verhalende films meestal nogal verhalende scores kregen is dat bij The Siege totaal anders. Beide voorgaande films van Zwick zijn van muziek voorzien door James Horner en nu mocht Graeme Revell aantreden voor een film die veel massaler is opgezet dan die beide waar Horner de score voor maakte (Legends of the Fall en Courage Under Fire).
Revell heeft voor The Siege een stevige actiescore gecomponeerd, maar de score is anders dan het meeste werk van Revell voor dergelijke actiefilms. Waar Revell meestal overgaat tot nogal melodieloze heftigheid, vooral als het spannend wordt, weet hij deze score toch iets meer karakter mee te geven. Er ligt een centrale melodieuze lijn onder de score. Die moet je af en toe wel zoeken, maar is in veel tracks toch goed hoorbaar.

De film heeft een behoorlijke link met de Arabische leefwereld en die versterkt Revell in zijn muziek door veelvuldig gebruik te maken van Oosters getinte effecten. De ene keer is dat de inzet van een duduk, de andere keer wordt vooral met menselijke stemmen gewerkt. Maar ook nog andere etnische instrumenten komen voorbij.
De openingstrack heeft al gelijk een behoorlijk Arabisch karakter, met name door het gebruik van klaaglijke stemmen en van de duduk, de Arabische fluit, die via Hans Zimmer's score voor Gladiator van twee jaar later wereldberoemd is geworden. Ook in een paar andere tracks komt de stemmen en de duduk nog weer terug, naast andere etnische instrumenten, maar dan meestal wat minder op de voorgrond.
In een aantal tracks heeft Revell de etnische kleuring gemengd met een duidelijk westerse kleuring. Daarmee heeft hij geprobeerd te verklanken dat bevolkingen gemengd zijn en dat de ene groep niet vijandiger is dan de andere, zoals de film ook laat zien. 'City of Fear' is een track waarin dat gemengde goed naar voren komt.
Revell heeft in zijn score ook de nodige wat meer minimalistische muziek verwerkt, met name meer in de laatste helft van het album. Deze muziek hoor je vooral in tracks als 'Torture' en 'Hub's Theme', maar ook in andere tracks heeft Revell minimalistische gedeelten verwerkt. Op zich pakt dat goed uit, al laten de melodieën toch wat te wensen over.
Andere tracks zijn dan weer erg actiegericht en zijn muzikaal met de nodige heftigheid van vooral percussie uitgevoerd. De melodie delft dan duidelijk weer het onderspit, zoals in veel van Revell's scores het geval is. Maar ook zitten er tracks tussen die, vaak deels, meer een rustige en underscore omlijsting zijn van de gebeurtenissen in de film. Dat zijn dan al snel de meer melodieuze tracks. Toch weet die melodie nergens aan iets van een thema te tippen die er wat meer bovenuit komt. De melodieën van Revell zijn dan ook niet echt memorabel, niet in de meeste van zijn andere scores en ook niet in deze.

De meeste muziek op dit album is stevige actiemuziek met nauwelijks melodie, hooguit wat muzikale motieven, die er niet bovenuit springen. Toch is de muziek nog heel behoorlijk beluisterbaar en dat geldt zeker voor de wat ingetogener tracks. Ook de meer etnisch getinte tracks doen het op zichzelf goed, al hadden wat meer aansprekende melodieën de muziek zonder meer beter toegankelijk gemaakt. De voorlaatste track 'The Prisoner's Release' is een van de fraaiere tracks, vooral de tweede helft en is eigenlijk een fraaiere afsluiter dan 'Hub's theme', die wat karig klinkt. 'The Prisoner's Release' is orkestraal gearrangeerd en klinkt wat melancholiek als een soort opluchting. De muziek is niet heroïsch gekleurd, waarmee Revell de film goed inschat, want er zijn uiteindelijk alleen maar verliezers.

Kortom, met The Siege heeft Graeme Revell een heel acceptabele score gecomponeerd voor een best wel stevige actiefilm. Met voor zijn doen wat meer melodie dan anders weet Revell hier duidelijk meer karakter mee te geven aan zijn score. Ook de etnische invloeden dragen bij aan een heel behoorlijke toegankelijkheid van zijn muziek, al vallen de Arabisch getinte zangstemmen niet altijd in de smaak. Toch blijft het muziek voor een actiethriller, met relatief weinig melodie en dat is jammer, want met een fraai thema had er veel meer in deze score gezeten. Desondanks is de waardering toch nog 69 uit 100 punten.

Outros lançamentos de The Siege (1998):

Siege, The (1999)
Ausnahmezustand (1998)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais