Birth


Silva Screen Records (4543807025211)
Filme | Data de lançamento: 23/08/2006 | Lançamento do filme: 2004 | Formato: CD
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear   Duração
1.Prologue4:00
2.The Engagement2:52
3.The Rendez-vous3:10
4.Under a Spell2:37
5.The Wedding5:09
6.Letter1:43
7.The Kiss4:29
8.Mr. Reincarnation1:07
9.Day Out3:38
10.Knights at Night1:15
11.Timpani1:29
12.Another Lifetime1:09
13.My Dead Husband1:32
14.Elegy6:12
15.Birth Waltz2:36
 42:58
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Birth - 05/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
De Amerikaanse film Birth is geregisseerd door de Brit Jonathan Glazer (Sexy Beast, Under the Skin en vele muziek- en reclamevideo's), die daarmee zijn tweede grote film maakte. Hij bracht zijn basis-idee voor de film bij de Franse scenarist Jean-Claude Carrière en samen schreven ze het scenario. De dialogen werden specifiek op Nicole Kidman, als hoofdrolspeelster, geschreven. De film is in de pers nogal gemengd ontvangen. Sommigen vonden het erg mager, anderen juist erg goed. In de bioscopen werd de film echter geen succes en wist niet uit de kosten te komen.
Het verhaal speelt zich af in New York, waar Sean en Anna (Kidman) wonen. Als Sean op een dag gaat hardlopen in Central Park zakt hij in elkaar en sterft hij. Jaren later heeft Anna weer een vriend, met wie ze zich verloofd. Maar dan duikt er een tienjarige jongen op, die Anna beweert haar overleden man Sean te zijn en hij waarschuwt haar om niet met haar vriend te trouwen. De volgende dag krijgt Anna nogmaals, nu per brief, dezelfde waarschuwing. Als de jongen met Anna afspreekt om elkaar in het park te ontmoeten, blijkt hij bereid om al haar vragen te beantwoorden...

De muziek bij deze dramafilm is van Alexandre Desplat, die de muziek niet alleen componeerde, maar ook orkestreerde en dirigeerde. In alle zeven recensies die ik over de muziek gelezen heb, wordt deze volop geprezen, zoals ook hier op deze website door Thomas-Jeremy, Arvid en Bert (in de andere uitvoering van deze zelfde score). Muziekbeleving heeft alles te maken met smaak. Voor de film, die ik overigens niet gezien heb, zal de muziek best heel goed zijn. Maar vind ik het album ook aangenaam om naar te luisteren? Dat is natuurlijk de vraag waar het om draait.

Het album opent met een erg mooie track, die begint met pulserende dwarsfluiten, die als een soort percussie het ritme bepalen. Dit opvallende en aangename effect komt in meerdere tracks terug. Even later wordt de triangel toegevoegd, waarna nog iets later lage strijkers erbij komen, die weer later vervangen worden door violen en daarna aangevuld met koperblazers. Er is dan een soort van beperkte themamelodie te horen. Na een korte stilte rond twee minuten gaan de dwarsfluiten en strijkers weer verder, om daarna met solo pauken verder te gaan. Op drie minuten is er weer een soort van verstilling, die naar het einde van de track overgaat in een vage hartklopping. Daarmee is dit een wat vreemde track, die allicht de wandeling van de man in de film begeleid, tot hij aan het einde van de track komt te overlijden.
De tweede track is een rustige solo-piano track die qua melodie en spel hooguit wel aardig is.

In 'The Rendez-Vous' komen de aangenaam pulserende klanken uit de openingstrack weer terug, maar nu ingebed in een spannender geheel, die naar het einde langzaam verflauwt met een solo cello. De spanning is ook in de vierde track sterk aanwezig, met opnieuw pulserende klanken, maar nu opnieuw als een soort hartkloppingen, waarop een xylofoon en strijkers spelen.
In veel scores is een track met als titel 'The Wedding' vaak een fraaie en romantisch gekleurde track. Hier is dat duidelijk anders. De muziek ademt voortdurend een soort van dreiging, door een doorlopende zelfde underscore, waarop altvioolklanken een trage en tragische melodie spelen. Later in de track vormen underscore en melodie soms zelfs een soort dissonante harmonie met elkaar, als een trouwerij waarin de geliefden elkaar maar niet kunnen vinden en waardoor de dreiging in de muziek alleen maar toeneemt.

Ook volgende tracks kennen duidelijk die nogal dreigende kleuring van de muziek, soms met ijle violen, soms met grommende klanken of soms met wat kille en schurende underscore. Maar ook past Desplat soms dissonante effecten in z'n tracks toe. De track 'Timpani' laat vrijwel uitsluitend doffe, lage percussie horen, zoals de tracktitel al aangeeft.

Pas bij 'My Dead Husband' wordt de muziek langzaam weer wat melodieuzer. Hier speelt een waterige piano door een lage strijkermelodie, maar echt aanspreken doet de muziek dan nog niet. Dat geldt ook voor 'Elegy', die zich traag en saai voortsleept in een nauwelijks aansprekende melodie en setting. De ijle en melodieloos en eindeloos doorlopende underscoreklank van een paar strijkers doet de track ook geen goed. Nu is een elegie weliswaar een klaagzang, maar hier is het wel erg saai en traag, al zal het in de film vast prima werken.
Pas bij de 'Birth Waltz' komt er weer wat leven in de brouwerij. Met een aangenaam klinkende wals in een prettig orkestrale setting wordt er zo nog een heel aardige afsluitende track uit geperst.

Kortom, met zijn score voor Birth heeft Alexandre Desplat een score gecomponeerd, die het in de film best heel goed zal doen. Maar om los van de film te beluisteren is toch andere koek. De muziek is zonder meer apart te noemen en vooral de pulserende dwarsfluiten is een erg fraaie vondst. Maar het grote middendeel van het album is vooral dreigend en spannend, terwijl er geen meeslepende, maar eerder kille en afstandelijke muziek te horen is. Zelfs de voorlaatste track is tergend traag en saai, terwijl een lichte dreiging er nog steeds doorheen loopt. Dat maakt de overgang naar de afsluitende wals een beetje vreemd en die track valt dan op dit album eigenlijk een beetje uit de toon. De waardering komt bij al mijn collega-recensenten op een 8 uit 10, maar ik kom zelf helaas niet verder dan 52 uit 100 punten.

Outros lançamentos de Birth (2004):

Birth (2004)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais