Lady and the Tramp


Walt Disney Records (0050086095179)
Filme | Ano: 1997 | Lançamento do filme: 1955 | Formato: CD
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear   Duração
1.Main Titles (Bella Notte)/The Wag Of A Dog's Tail2:03
2.Peace On Earth1:01
3.It Has A Ribbon/Lady To Bed/A Few Mornings Later3:54
4.Sunday/The Rat/Morning Paper1:44
5.A New Collar/Jock & Trusty/It's Jim Dear3:18
6.What A Day!/Breakfast At Tony's1:05
7.Warning/Breakout/Snob Hill/A Wee Bairn2:45
8.Countdown To B-Day2:05
9.Baby's First Morning/What Is A Baby/La La Lu3:12
10.Going Away/Aunt Sarah1:51
11.The Siamese Cat Song/What's Going On Down There2:36
12.The Muzzle/Wrong Side Of The Tracks1:54
13.You Poor Kid/He's Not My Dog1:24
14.Through The Zoo/A Log Puller2:00
15.Footloose And Coller-Free/Belle Notte4:22
16.It's Morning/Ever Chase Chickens/Caught2:51
17.Home Sweet Home1:31
18.The Pound1:27
19.What A Dog/He's A Tramp2:25
20.In The Doghouse/The Rat Return/Falsely Accused/We've Got To Stop That Wagon/Trusty's Sacrifice6:06
21.Watch The Birdie/Visitors2:06
22.Finale (Peace On Earth)0:28
 52:07
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

Lady and the Tramp - 06/10 - Revisão de Sander Neyt, apresentado em (Holandês)
Walt Disney, de man heeft veel kunnen teweeg brengen. Hij is een meesterverteller, hij heeft generaties getekend. Iedereen kent zijn versies van de verhalen, iedereen kent zijn films. Het kan nog erger zelfs. Als we aan tientallen kinderen vragen om het verhaal van Sleeping Beauty te vertellen, dan gaat iedereen afkomen met de Disneyversie. Zelfs de puristen moeten toegeven dat ze genieten van een Disneyfilm. Je kan ons bombarderen met het feit hoe slecht het bedrijf wel is, maar we kunnen er niet van onder uit. Disney is er altijd geweest en het lijkt alsof het ook altijd zal bestaan. Wij filmmuziekliefhebbers moeten de man en de studio ook dankbaar zijn want het is dankzij Walt Disney dat er soundtracks zijn ontstaan. Daarom vind uw nederige recensent het belangrijk om het werk van zijn films te eren op muzikaal vlak. Wat ook meteen mijn grote project voor 2015 zal zijn. Uw nederige recensent gaat alle 48 soundtracks van de ‘klassieke Disneyfilms’ bespreken. Enkel de drie kortverhalen uit de oorlogsjaren laat ik er van tussen. Nog twee kleine details, er zijn al scores uit de lijst reeds besproken, dus als het aan die score is zal ik een link plaatsen aan de voorgaande review. Om ook de normale scores niet uit het oog te verliezen, zal ik één Disney aflevering schrijven per week en één voor een andere nieuwe score. Volg nu uw nederige recensent in de wondere wereld van animatie waar de muziek altijd centraal staat! In een project dat ik graag het DISNEYJAAR noem!

9. LADY AND THE TRAMP

We schrijven midden de jaren vijftig. Sleeping Beauty was al vijf jaar in productie en het zou nog vier jaar duren vooraleer Disney die film op de mensheid losliet. Intussen had de studio een heel groot succes geboekt met Peter Pan. Een film die tot op de dag van vandaag een favoriet is van velen. Tussen Peter Pan en Sleeping Beauty besloot Disney om nog een film op de mensheid los te laten. Voor het eerst sinds Dumbo zou het een origineel verhaal zijn en geen adaptatie van een boek of een sprookje. Als je het oeuvre van Disney bekijkt, ga je eigenlijk merken dat dit een zeer zeldzaam geval is voor de studio.
Don DaGradi, die later bekend zou worden voor het schrijven van Mary Poppins, schreef met deze Lady And The Tramp zijn eerste film. Vooraleer ik de commentaar ga krijgen dat Lady And The Tramp wel degelijk gebaseerd is op een boek, zal ik deze stelling meteen tegenspreken. Het boek Happy Dan: The Whistling Dog van Ward Greene is gebaseerd op deze film, maar marketing gewijs voor deze film uitgebracht. Zodat het publiek al kon kennismaken met het verhaal. Een verhaal dat eigenlijk niet zo veel om het lijf heeft. Het gaat om twee honden; genaamd Lady en Tramp. Lady is het huisdier van een welgesteld koppel en Tramp is een straathond. Deze twee honden die uit een compleet andere klasse komen, vinden de liefde bij elkaar, een liefde die eigenlijk onmogelijk lijkt. Maar op liefde staan geen regels en als oplettende kijker weet je meteen al wat er gaat gebeuren. Ook leuk om te weten waar James Cameron zijn inspiratie vandaag haalde bij het schrijven van zijn Titanic....
Lady And The Tramp is eigenlijk een zeer middelmatige film. Niets is echt slecht, maar ook niets is echt goed. Er is niets wat er van tussenuit springt. De animatie is mooi zoals we gewend zijn van Disney. Een leuk weetje over de animatie is dat de animatoren echte honden en katten in de studio hebben gebracht om het zo realistisch mogelijk te kunnen tekenen. Dat hadden ze ook al gedaan bij Bambi en ze zouden het voor The Lion King nog eens overdoen. Het enige wat er een beetje van tussenuit springt is de wereldbefaamde Spaghetti scene. Dat is één van de iconische momenten van de film en iedereen herkent het. Het is dan ook niet meer dan ironisch dat Disney deze gehele sequentie wou knippen omdat het hem niet realistisch leek. Dat zegt de man die met sprookjes de wereld veroverde.
Voor de muziek koos Disney voor de laatste keer voor Oliver Wallace. Na Lady And The Tramp liet Wallace het voor bekeken voor de langspeelfilms, uiteraard schreef hij nog heel veel voor de kortfilms van Disney. Maar voor de avondvullende films gaf hij het stokje door naar de legendarische George Bruns, die de derde reguliere Disney componist zou worden. Deze soundtrack was ook de introductie tot een vernieuwend aspect in de wereld van Disney. Voor het eerst sinds Wallace het stokje van Churchill overnam, was er geen legertje aan componisten die de songs schreven. Hier schreven twee mensen aan de liedjes namelijk Peggy Lee & Sonny Burke. Peggy Lee is dan ook de eerste echte celeberty stem voor een Disneyfilm. Zij was een bekende jazz & pop zangeres die in de jaren vijftig wereldwijde faam bereikte. Het feit dat Disney haar heeft kunnen strikken voor de liedjes en zelfs voor een paar rollen, was in die tijd wereldschokkend nieuws. Vandaag de dag wordt het natuurlijk meer gedaan. Kijk maar naar de verschillende Dreamworks films of naar Tarzan waar Phil Collins zijn beroemde stem in het strijdtoneel gooit. Laten we eens kijken wat Lee & Wallace hebben gemaakt van deze Lady And The Tramp.

SONGS

Luide blazers openen de Main Title en in die Main Title krijgen we al een eerste versie te horen van Bella Notte, de meest legendarische song van deze film. In de Main Title wordt het lied door het koor gezongen en het is lang geleden dat het koor nog eens volledig onverstaanbaar was. Dus snel over naar het effectieve lied. Dat vinden we in de vijftiende track genaamd Footloose and Collar-Free/ Bella Notte. Pas hier komt de genialiteit van het nummer naar boven. Want dit is niet meer dan een meesterwerk, mijn medeliefhebbers van filmmuziek. De melodie is heel sterk, zoals jullie allen wel weten. De lyrics zijn melig en dat past perfect bij dit iconisch lied. Ook geweldig zijn de Italiaanse invloeden, vooral door de geweldige gitaar op de achtergrond. Wat ook deze song maakt tot wat het is, is de warme en lieve stem van George Givot. Een zin waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou neerschrijven. Givot zijn stem zorgt ervoor dat deze song, romantiek ten top is. Voor de vrijgezellen onder ons, zet deze song eens op tijdens een etentje. Wedden dat je punten gaat scoren?
De tweede song is Peace On Earth en is eigenlijk een kerstliedje. Aangezien de film zich op kerstdag afspeelt. Zoals het een kerstlied beaamt, is dit meligheid ten top. De zangstem is vrij irritant (maar geloof mij als ik zeg dat er nog ergere aan zitten te komen...) maar het onderliggende koor zorgt wel voor dat warme gevoel wat Kerst zo typeert. Desalniettemin zal ik niet snel deze song opzetten rond de kerstperiode. Die eer gaat naar God Bless Us Everyone van Alan Silvestri en het licht geniale My Love Is Always Here van Alexandre Desplat dat hij schreef voor Harry Potter 7.1.
What's A Baby is dan terug de tranentrekker van deze film. In tegenstelling tot de vorige tranentrekkers van de voorgaande films, kan uw nederige recensent zich niet vinden in deze song. Het is iets té sentimenteel. Ook is de melodie helemaal niet herkenbaar. Toch niet herkenbaar genoeg om het een mooie meezinger te maken. Het is alles behalve catchy. Wat dan wel leuk is, is het feit dat het heel minimaal is qua instrumentatie. Enkel de piano is te horen in deze song. Ook de warme stem van Barbara Luddy maakt het geheel toch net iets leuker om te beluisteren.
La La Lu is een verlengde van What's A Baby. Er zit zelfs geen vijf seconden tussen. Hier zingt Peggy Lee voor het eerst en het geheel klinkt meer dan behoorlijk. Het is een mooi slaapliedje met een geweldige orkestratie. Als Lee even zwijgt krijgen de strijkers vrij spel en ze genieten er ook volledig van. Begint Lee terug te zingen, vallen de strijkers volledig wel of zo goed als weg. Eén ding is zeker, Lee wist dat zij de hoofdrol speelde in dit lied, en het orkest ging niet met die eer gaan lopen.
Waar Lee is La La Lu vrij goed zingt, zo vals en slecht zingt ze in het controversiële The Siamese Cat Song. Good God, dit is een vreselijk lied. Peggy Lee speelt de twee siamese katten en ze doet dat vreselijk. Haar helse, sissende stem zorgt er steeds voor dat er koude rillingen over mijn ruggen gaan. Ook dat vreselijke mislukte Aziatisch accent is vreselijk om te aanhoren. De melodie is ook vrij nihil en het merendeel van het lied wordt gesproken onder muzikale begeleiding. Skippen die track!
In He's A Tramp komt dan de jazz invloeden van Lee naar boven. In dit zeer bekende lied gebruikt Lee een iets zwoelere stem terwijl ze het personage Peg in zingt. Rara waar hebben ze die naam gevonden... Lee gebruikt ook een zeer zwaar Amerikaans accent wat uw nederige recensent niet zo smaakt. Ook moet je van dit lied houden, je moet al voor de jazz zijn om dit lied te kunnen verhapstukken. Persoonlijk heb ik maar één probleem aan deze song en het is nogal een groot. Namelijk ik smaak de stem van Lee helemaal niet. Jammer genoeg is ook deze song niet voor mij weggelegd. Dus indien u goed hebt opgelet gaat u merken dat er maar één song is die ik kan verhapstukken en dat is de iconische Bella Notte

SCORE

Wie net zoals ik de songs niet zo denderend vindt, kan je natuurlijk hopen dat de score van Wallace iets beter zou zijn. Niets is minder waar. De score baadt in dezelfde middelmatigheid als de film. Buiten een paar referenties naar de melodielijnen van de songs kan uw nederige recensent nergens een thema ontdekken. Peace On Earth wordt bijvoorbeeld even instrumentaal herhaald in de derde track genaamd It's A Ribbon/Lady To Bed/A Few Mornings Later. Het feit dat Wallace de melodielijn van Bella Notte niet gebruikt, zal altijd een raadsel blijven. Hij had de kans om die melodie als hoofdthema te gebruiken, maar dat doet hij dus niet.
Wat we wel krijgen is een typerende vorm van beeldgerelateerde muziek. Heel korte passages van soms wel heel mooie georkestreerde nostalgische muziek, maar nergens is er een cue dat er echt van tussenuit springt. Na het beluisteren van deze score ga je nergens een track hebben waarvan je zal denken, daar ga ik nog eens direct opnieuw naar luisteren. Nergens komt er een melodieus meesterwerk naar boven en het is jammer dat Wallace er eigenlijk niets van bakt met deze laatste score voor een avondvullende animatie film. Waar ik meteen aan denk als ik deze cd opleg, is het werk van Wallace voor de Disney shorts. Daar geraakt hij wel weg met het bekende Mickey Mousing. Het is niets voor niets dat de filmmuziek recensenten deze benaming aan beeldgerelateerde muziek hebben gegeven. Het heeft zijn oorsprong gevonden in deze oudere Disney scores en Lady And The Tramp is daar geen uitzondering op. Het is jammer dat Wallace nergens de grandeur van Peter Pan weet te te vinden. In de plaats geeft hij ons nietszeggende, en soms zelfs saaie muziek. Enkel in de zeer romantische scenes geraakt hij weg. Wallace kan wel degelijk mooie muziek schrijven, dat bewees zijn voorgaande scores maar met Lady And The Tramp laat hij ons een beetje in de steek. En dat is een zeer jammerlijk feit.

Conclusie.
De score van Lady And The Tramp bevindt zich in dezelfde middelmatigheid dan van de film. Nergens wordt de instrumentale score interessant. Nergens ga je even je hoofd oprichten om toch even met volle concentratie naar de muziek te luisteren.. Een paar songs zijn wel mooi om te aanhoren, vooral Bella Notte en He's A Tramp voor de liefhebbers van de stem van Peggy Lee. Voor de songs krijgt deze een magere zes. Voor de instrumentale score slechts een vijf. Afgerond dus een zeer magere zes voor deze Lady And The Tramp. Maar niet getreurd, volgende week beginnen we aan het echte werk!

Volgende recensie van Disneyjaar: Sleeping Beauty

Opgedragen aan Oliver Wallace
1887-1963
De Tweede reguliere Disney componist.

Outros lançamentos de Lady and the Tramp (1955):

Lady and the Tramp (2012)
Lady and the Tramp (2015)
Lady and the Tramp (1980)
Lady and the Tramp (1962)
Lady and the Tramp (2018)
Lady and the Tramp (1979)
Susi Und Strolch (1967)
Lady and the Tramp (1969)
Lady and the Tramp (1980)
Lady and the Tramp (1975)
Lady and the Tramp (1961)
Lady and the Tramp (1957)
Susi und Strolch (2002)
Lady and the Tramp (1997)

Tiras sonoras da coleção: Disney

Disney Spectacular, A (1989)
Disney's Greatest Vol. 2 (2001)
Operation Dumbo Drop (1995)
Mulan (1998)
Disney's Greatest Love Songs (2008)
High School Musical: Hits Remixed (2007)
James and the Giant Peach (1996)
Hunchback of Notre Dame, The (1996)
By Request (1997)
102 Dalmatians (2000)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais