The League of Extraordinary Gentlemen
Varèse Sarabande - VSD-6492 Colosseum


Colosseum
Varèse Sarabande 29/07/2003 CD (4005939649227)
Filme Lançamento do filme: 2003
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear Artista/Compositor Duração
1.Dawn of a New Century4:29
2.Kenya - Wait for MeLadysmith Black Mambazo3:32
3.Task Requires Heroes4:11
4.Promenade by the Sea2:56
5.Nautilus - Sword of the Ocean3:30
6.The Game is On2:56
7.Old Tiger2:57
8.Capturing Mr Hyde3:30
9.Mina Harker's Secret3:18
10.Phantom's Lair5:32
11.Portrait of Dorian Gray3:40
12.Treachery5:30
13.Storming the Fortress3:57
14.May This New Century Be Yours2:35
15.Son of AfricaLadysmith Black Mambazo2:08
 54:40
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

The League of Extraordinary Gentlemen - 07/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
Dit is de twintigste recensie in de Trevor Jones serie.

Vorige: Nate and Hayes
Volgende: From Hell

De Amerikaanse film The League of Extraordinary Gentlemen is geregisseerd door Stephen Norrington. De film is gebaseerd op een stripverhalenserie van Alan Moore en Kevin O'Neill en speelt zich af in een historische setting, maar met moderne invloeden en gadgets. Daarbij combineert de film diverse superhelden uit andere verhalen. De stripschrijvers distantieerden zich overigens van de film, die in de pers niet erg goed ontvangen is. Toch was de film redelijk succesvol in de bioscopen en op dvd.
Het verhaal draait om een groep speciale mensen, helden, die tot taak krijgen om de wereld te redden van de ondergang door een groep onder leiding van de Fantom, die alle wereldleiders wil ombrengen tijdens een topontmoeting in Venetië. Die helden zijn Allan Quartermain (Sean Connery), Kapitein Nemo (Nasseeruddin Shah), Mina Harker (Peta Wilson), de onzichtbare Rodney Skinner (Tony Curran), de onsterfelijke Dorian Gray (Stuart Townsend), geheim agent Tom Sawyer (Shane West) en Dr.Jekyll/Mr.Hyde (Jason Flemyng). Met de onderzeeboot Nautilus varen ze naar Venetië...

De score bij deze steampunkfilm is van Trevor Jones. Steampunk is een filmische stijl die het verhaal laat afspelen in het stoomtijdperk (rond 1900), maar daarin allerlei moderne technologie toepast, zoals machines en apparaten, waardoor het een fantasy-achtige film wordt. Steampunkfilms worden vaak van nogal heftige scores voorzien en ook Jones weet daar wel weg mee. Zijn score heeft een nogal donkere kleuring gekregen door de vele lage tonen en klanken, die voornamelijk orkestraal zijn, maar ook elektronische muziek is door Jones als ondersteuning ingezet.
Dat begint al gelijk in de openingstrack 'Dawn of a New Century', waarin Jones ook z'n hoofdthema presenteert. De melodie van dat hoofdthema is heel aardig, maar spreekt niet tot de verbeelding. Dat doet de klankkleur van de muziek wel, want die is volop donker en grimmig. Met veel lage strijkers en lage koperblazers creëert Jones en heftige onderlaag, waarop hij met pulserende strijkers en veel scherpe koperblazers, zoals trompetten, een hoofdmelodielijn uitzet.

Veel tracks op de score hebben diezelfde muzikale stijl als de openingstrack. Met veel lage klanken van contrabassen en tuba's wordt de onderlijn neergezet, waarop een iets lichtere melodielijn wordt gezet. Daardoor krijgt de muziek steeds weer een nogal zware en grimmige kleuring, die in een flink aantal tracks behoorlijk heftig gepresenteerd wordt.
Gelukkig kent de score ook de nodige tracks met wat luchtiger muziek, zoals de songs die op het album staan. Maar ook 'Task requires Heroes' is een wat rustiger track, evenals 'Nautilus, Sword of the Ocean', waarin Jones overigens het orkest verderop in deze track wel flink laat uitpakken in een mooi helder arrangement dat fraai naar een climax toe werkt. Ook 'Old Tiger' is een redelijk beheerste track, met weliswaar enkele muzikale uitbarstingen, maar de muziek heeft vooral strijkers en harp als leidende instrumenten, die de muziek erg genietbaar maken.
Een track als 'Mina Harker's Secret' is eveneens behoorlijk ingetogen, met rustige houtblazers en strijkers. De melodie laat echter wel wat te wensen over, want die is aan de saaie kant. 'Phantom's Lair' is vooral in de eerste helft erg gedempt ingetogen, soms bijna minimalistisch in een dreigend arrangement. De tweede helft van de track is wat grimmiger, met meer instrumentale inzet van koperblazers en donkere strijkers. Datzelfde geldt ook voor de track 'Treachery'. De dreiging is eveneens goed hoorbaar in de wat
lichtere track 'Portrait of Dorian Gray'.

Het album bevat drie songs. Twee daarvan worden gezongen door Ladysmith Black Mambazo in hun typerende Afrikaanse à capella stijl. De muziek van alle drie songs is van Trevor Jones, maar de teksten van beide Afrikaanse songs 'Kenya - Wait for Me' en 'Son of Africa' zijn mede geschreven door Joseph Shabalala. De tekst van de song 'Promenade by the Sea' is van Victoria Seale, die al jaren samenwerkt met Trevor Jones. Maar welke vrouwenstem deze mooie ingetogen song zingt heb ik niet kunnen achterhalen.

Kortom, met zijn muziek voor The League of Extraordinary Gentlemen heeft Trevor Jones een behoorlijk zwaar aangezette score gecomponeerd. Met veel donkere en lage klanken wordt de muziek vet aangezet. De handvol tracks die wat ingetogener zijn blijven toch diezelfde sfeer ademen, een sfeer waar constant een soort van dreiging doorheen klinkt. De muziek klinkt strak en krachtig, maar de melodieën spreken niet erg aan, waardoor de score het vooral van de stijl moet hebben. De drie songs, waarvan de muziek ook van Jones is, vallen een beetje uit de toon bij de score, maar zijn zeker heel aardig. De waardering voor het geheel komt daarmee toch nog op 68 uit 100 punten.

Outros lançamentos de The League of Extraordinary Gentlemen (2003):

League of Extraordinary Gentlemen, The (2003)
League of Extraordinary Gentlemen, The (2003)
League of Extraordinary Gentlemen, The (2003)
League of Extraordinary Gentlemen, The (2003)


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais