A Few Good Men


Columbia US (0074645339122)
Columbia Austria (5099747292620)
Filme | Ano: 1992 | Lançamento do filme: 1992 | Formato: CD
 

Inscreva-se agora!

Mantenha-se mais informado e tenha acesso à informação de colecionadores!





 

# Rastrear   Duração
1.Code Red / Semper Fidelis2:12
2.Kaffe2:16
3.Facts and Figures1:56
4.Guantanamo Bay2:48
5.Hound Dog2:51
6.Plea Bargain2:18
7.Trial and Error3:33
8.Pep Talk3:17
9.Honor3:48
10.Stars and Stripes Forever2:07
 27:06
Envie sua opinião Ocultar críticas em outros idiomas

 

A Few Good Men - 07/10 - Revisão de Lammert de Wit, apresentado em (Holandês)
Dit is de derde recensie in de Marc Shaiman serie.

Vorige: Hairspray
Volgende: Patch Adams

De Amerikaanse film A Few Good Men is een thrillerdrama dat geregisseerd is door Rob Reiner (The Princess Bride, Misery, The American President, The Bucket List). Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk van Aaron Sorkin, die ook het scenario voor de film schreef, waarvoor hij een Golden Globe nominatie ontving. De film is door de critici erg goed ontvangen en kreeg vier Oscar-nominaties, waaronder die van Beste Film. Ook in de bioscopen was de film een (terecht!) een groot succes.
Het verhaal speelt zich af op de V.S. Marinebasis Guantanomo Bay in Cuba, waar een marinier vermoord is en twee verdachten zijn opgepakt, die voor de militaire rechtbank berecht zullen worden. Het blijkt dat kolonel Nathan Jessup (Jack Nicholson) van de basis de twee opdracht had gegeven om een 'code rood actie' op de marinier uit te voeren, vanwege slapheid en zijn wens om overgeplaatst te worden, vanwege Jessup's hardvochtige leiding en om dat hij kon ook niet goed overweg met kon met z'n collega's. Die 'code rood actie', een mishandeling, liep echter uit de hand, waarbij de marinier overleed. Marine-advocaat luitenant Galloway (Demi Moore) kent het begrip 'code rood' en verdenkt de verdachten ervan deze in opdracht te hebben uitgevoerd. Ze wil hen verdedigen, maar die opdracht gaat naar de slappe junior luitenant Kaffee (Tom Cruise), die het op een akkoordje wil gooien, maar toch besluit om er een echte zaak van te maken...

Wanneer Rob Reiner de regisseur is, dan is Marc Shaiman de componist en dat is ook zo voor deze sterke rechtbankfilm.
Het album opent met de combi-track 'Code Red & Semper Fidelis'. Het Code Red gedeelte van de track is als een sterk thrillerarrangement gecomponeerd, met donkere en grimmige klanken en nauwelijks melodie. Na anderhalve minuut gaat de muziek echter over in de mars 'Semper Fidelis' van de Amerikaanse componist Sousa. Dit is de standaard mars van de marine van de V.S., die in de film aan het begin gespeeld wordt.

Met 'Kaffee' laat Shaiman het thema van het hoofdpersonage horen, wat overigens een melodie is die nauwelijks beklijft, want deze is ingepakt in een nogal stevige thrillerachtige compositie, die niet erg aanspreekt. Toch is de muziek nog heel behoorlijk beluisterbaar. En dat geldt ook voor de meeste andere tracks, die allemaal een behoorlijk niveau van dreiging en spanning hebben.
Het hoofdthema van de film horen we in de track 'Guantanomo Bay', waarin een solo trompet voor de melodie zorgt. Dat geeft er gelijk een militair tintje aan, wat natuurlijk uitstekend bij het verhaal past. Die trompet speelt solo op een wat dreigende underscore, maar daarmee krijgt de muziek zonder meer een zekere klasse. Halverwege valt de trompet echter weg en gaat de track over in meer reguliere dreigingsmuziek. Het hoofdthema of hoofdmotief komt in meer tracks terug.
De piano is Shaiman's lievelingsinstrument en deze hoor je dan ook in bijna alle tracks terugkomen, waarbij veelal strijkers gelijkop spelen, wat de muziek een meer dreigend karakter geeft, zoals in 'Plea Bargain' en 'Trial and Error'. Soms vergroot Shaiman de spanning door diepe grommende klanken even flink aan te zetten, wat hij in verschillende tracks toepast, maar wat in 'Trial and Error' nog even extra wordt aangezet.
De mooiste track van het album is 'Honor', waarin Shaiman de themamelodie eerst een wat dramatische, maar in de tweede helft van de track een mooie hoopvolle kleuring meegegeven heeft, in een majeure setting, die naar een aangename vol orkestrale kleuring loopt.

Een aparte track op het album vinden we halverwege met de song 'Hound Dog', die vooral door Elvis Presley bekend geworden is. Maar al in 1953 had Willie Mae Thornton, ofwel 'Big Mama' Thornton er een hit mee, in een soort rock-blues uitvoering, waar je wel een beetje van moet houden.

Het album sluit af met de bekende melodie van 'Stars and Stripes Forever', een mars die ook weer gecomponeerd is door John Philip Souza, nu als een soort nationale herkenningsmars. Dit is daarmee een fraaie afsluiter.

Kortom, met zijn muziek voor de rechtbankthriller A Few Good Men heeft Marc Shaiman een behoorlijk spannende score gecomponeerd. De muziek is goed gemaakt en heeft regelmatig een militair tintje door gebruik te maken van een solo gespeelde trompet. De bekende snare-drums ontbreken in deze score. Vaak is de muziek wat aan de grimmige kant, maar het blijft allemaal behoorlijk goed beluisterbaar, hoewel de melodieën door het dreigende karakter van de muziek wat minder aanspreken. Het is een vrij kort album, waarop behalve de scoremuziek ook nog de nodige muziek staat van andere componisten. De waardering voor Shaiman's score is 68 uit 100 punten, evenals voor het album als geheel.


Informe uma falha ou envie-nos informações adicionais!: Login

 



Mais