Shōgun
Shogun


Seriale telewizyjne / film telewizyjny | Data wydania: 09/08/2008 | Uwolnienie filmu: 1980 | Format: CD
Edycja limitowana: 3000 kopie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Shogun2:37
2.The Japans2:20
3.Tea And Jealousy5:25
4.Nocturne2:05
5.Toranga2:10
6.To The Galley3:05
7.Mariko3:00
8.Ceremonial2:05
9.Despair And Madness3:03
10.Anjiro2:16
11.Blackthorne2:56
12.Escape From Osaka3:28
13.Finale2:37
 37:07
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Shōgun - 04/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Dit is de veertiende recensie uit de Maurice Jarre serie.

Vorige: Enola Gay
Volgende: Ryan's Daughter

De Amerikaanse tv-miniserie Shōgun was in 1980 een groot succes, eerst op de Amerikaanse NBC-tv, later ook in vele andere landen. De vijfdelige serie is gemaakt naar aanleiding van het succes van de tv-serie Roots die op ABC-tv uitgezonden is. De Shōgun-serie is helemaal in Japan opgenomen, waar zich het verhaal afspeelt, en is gebaseerd op waargebeurde verhalen, waarover James Clavell in zijn vuistdikke roman met dezelfde titel schreef. Regisseur Jerry London, die vooral tv-films en -series maakte, kreeg voor deze miniserie vele Golden Globe- en Emmy-prijzen en nominaties, waaronder voor hoofdrolspeler Richard Chamberlain, die eigenlijk tweede keus was.
Het verhaal begint wanneer, rond het jaar 1600, het schip met navigator John Blackthorne (Chamberlain) in een storm op de kust van Japan strandt. Hij wordt door samoerai, Japanse ridders, gevangen genomen en wordt aangezien voor net zo'n Europeaan als de daar al aanwezige Portugezen, Katholieken en Jezuieten. Maar als protestant is hij bij voorbaat al niet geliefd bij de andere Europeanen, waardoor hij opvalt bij de ambitieuze Japanse krijgsheer Toranaga (Toshiro Mifune), die zelf overhoop ligt met andere krijgsheren. Hij krijgt een tolk toegewezen en door de dingen die hij vertelt wint hij het vertrouwen van Toranaga, die hem vervolgens helpt om de Japanse taal en cultuur te leren door de mooie Lady Mariko (Yoko Shimada). Dan redt hij Toranaga ook nog eens bij een ontsnapping uit het kasteel van Osaka, waardoor de band tussen beide mannen steeds sterker wordt...

De muziek bij deze tv-miniserie was van de Franse componist Maurice Jarre, die er een wat scherpe orkestrale score voor componeerde, in een tijd dat er voor de muziek bij kwalitatief hoogstaande tv-films en -series nog een behoorlijk budget beschikbaar was.
Van deze score zijn in het verleden de nodige albums uitgekomen, allemaal met de dertien tracks van deze Original Score. In 2017 kwam Intrada echter met een album uit met maar liefst drie CD's met de complete score van de vijfdelige tv-serie, aangevuld met de original score en de nodige extra's. Deze recensie gaat over de Original Score met dertien tracks die Intrada in 2008 als Special Collection Volume 72 uitbracht.

Het album opent met de titeltrack, die het thema voor de serie laat horen. Dit vlotte thema met de nodige koperblazers en beperkt wat Oriëntaalse houtblazers en percussie, spreekt echter qua melodie niet erg tot de verbeelding. Daarbij is het arrangement beperkt wat grillig, zodat de muziek niet echt meeslepend wordt.
De tweede track 'The Japans' heeft een sterke Oosterse kleuring, die al gelijk van start gaat met etnische tokkelklanken op een soort Japanse luit, die met een plectrum bespeeld wordt. Naderhand volgen de fluiten in een arrangement dat in een Oosterse sfeer is gezet.
'Tea and Jealousy' is vooral een track met ingehouden spanning, die vooral door allerlei Oosterse percussie-instrumenten wordt gebracht. Vanaf ruim een minuut komen daar beperkt iets van strijkerklanken bij en ook de tokkelende luit komt terug. Maar de muziek blijft erg aan de minimalistische kant. Vanaf de vierde minuut wordt de Japanse fluit geďntroduceerd, die echter niet melodieus, maar meer stotend wordt bespeeld, om de spanning in de muziek op te voeren.
Dan is 'Nocturne' duidelijk een veel aantrekkelijker track, hoewel de tweede helft een wat grilliger kleuring heeft dan de eerste helft.
Een van de hoofdpersonen is Toranaga en zijn thematrack is typische Oosters, maar het klinkt dan vooral alsof Toranaga boos en hooghartig is. De muziek is wel wat melodieus, maar niet echt fraai.
Een volgende spanningstrack met nogal grimmige en grillige muziek is 'To the Galley!'. Een deel van de muziek hangt tegen het atonale aan en de typische percussie wordt nogal eens min of meer solo gebracht. Een ook hier ontbreekt het Oosterse kleurtje niet. Pas naar het einde van de track nemen de koperblazers op een enigszins melodieuze manier te touwtjes in handen.
Op de helft van het album horen we de track 'Mariko', die haar thema voor het voetlicht brengt. Het is een behoorlijk melodieuze track, met fraaie orkestrale instrumentaties, aangevuld met Oosterse kleuringen. Duidelijk een van de fraaiste tracks. Daarna volgen drie gemiddelde tracks.
Het hoofdthema komt terug in de track 'Blackthorne', die als een mars met koperblazers gebracht wordt. Na ruim een halve minuut gaat de muziek over in minimalistische hoboklanken met beperkte underscore. Halverwege nemen allerlei blazers het thema weer over in een wat volkse uitvoering.
In 'Escape from Osaka' hoor je steeds een soort kinderdeuntje terugkomen, bijna als een draaiorgel in allerlei gedaanten. Heel vervreemdend en niet erg fraai.
Je zou als afsluitende track een fraaie climax verwachten, maar het is slechts de nodige spannende muziek in een wat grillig percussie-achtige arrangement. Naar het einde klinkt de muziek wat dramatischer en loopt zo naar een wat magere trompetmelodie uit.

Kortom, met het Original Score album van Shōgun hoor je maar een heel beperkt deel van de muziek uit deze vijfdelige tv-miniserie. De Oosterse kleuring van de muziek is onmiskenbaar en kon zo uit Japan gekomen zijn. Dat wil niet zeggen dat dit voor ons westerlingen fraaie muziek is. De vele wat typische percussieklanken zijn niet echt fraai en ook andere Oosterse muziek is niet helemaal onze smaak. Veel muziek op dit album heeft een wat scherpe en grillige klank en ook moet veel muziek een bepaalde spanning oproepen, die nogal eens op een wat minimalistische manier wordt gebracht, soms tegen het atonale aan. De paar wat fraaiere tracks moeten het duidelijk afleggen tegen de vele tracks die duidelijk niet zo prettig in het gehoor liggen. De luisterwaardering komt dan ook niet hoger dan 42 uit 100 punten.
World CD premiere of original soundtrack from legendary Paramount TV mini-series with Richard Chamberlain, based on James Clavell novel, directed by Jerry London. Powerhouse score by Maurice Jarre offers rich symphonic score by turns stirring, melodic, flavorful, exciting. First track launches epic musical journey with rich array of material: dynamic brass fanfare opens, leads to rousing Blackthorne theme, then collides with low-brass dominated Toranaga theme, finally melts into tender melody for Mariko before coming to close. Jarre melds evocative sounds of Japan (shakuhachi, koto, biwa, shamisen) with full orchestra to create world of Japan at dawn of 17th Century. Moving romantic ideas, exciting action sequences, more! Dramatic highlight: when score is finished, Jarre comes full circle with stirring brass fortissimo quote of opening fanfare. Powerful coda! In 1980, Jarre assembles terrific representation of his score for LP on RSO label, fashions one of his most compelling albums of a sensational award-laden career. CD presents this program, newly re-mastered by Universal Music Group engineers, packaged with original LP art plus liner notes from John Takis. Maurice Jarre conducts. Intrada Special Collection release limited to 3000 copies!

Inne wydania muzyczne Shogun (1980):

Shōgun (0)
Shōgun (2017)

Ścieżki dźwiękowe z kolekcji: Limited Editions

Fall of the Roman Empire, The (2012)
28 Weeks Later (2009)
Norma Rae (2009)
Pride and the Passion / Kings go Forth, The (2011)
Patrick (2014)
Chambre en ville, Une (2007)
Great Train Robbery, The (2004)
Tall Men, The (2007)
Killing Me Softly (2011)
Escape from L.A. (2014)

Ścieżki dźwiękowe z kolekcji: Mini Series/TV Film

Windkracht 10: Deel 2 (1998)
Hagedorns Tochter (1994)
Rear Window (2014)
Brigades du Tigre, Les (2006)
Rich Man, Poor Man (1976)
Jesus : The Epic Mini-Series (2000)
Dinotopia : Complete Original TV Score Episode II (2002)
Forsyte Saga, The (2002)
Thorn Birds, The (2004)
Persuaders!, The (1972)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze