Snake Eyes


Hollywood Records (720616215529)
Film | Rok: 1998 | Format: CD
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor Artysta/Kompozytor Czas
1.Snake Eyes (Short Version)2:51
2.Assassination2:47
3.The Hunt6:09
4.Julia's Story #11:23
5.Tyler and Serena4:38
6.Kevin Cleans Up2:13
7.You Know Him2:19
8.Blood on the Medals2:02
9.Crawling to Julia3:24
10.The Storm4:30
11.Snake Eyes (Long Version)7:39
12.Sin CityMeredith Brooks4:16
13.The Freaky ThingsLaKiesha Berri3:36
 47:46
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Snake Eyes - 07/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Dit is de negende recensie uit een serie van tien over de scores van Ryuichi Sakamoto, die onlangs overleden is.

Vorige: The Revenant
Volgende: Silk

De Amerikaanse thriller Snake Eyes is geregisseerd door Brian De Palma (Carrie, Dressed to Kill, Blow Out, Body Double, Carlito's Way), die ook meeschreef aan het scenario. De film zou aanvankelijk een andere afloop krijgen, die echter geschrapt is, maar waarvoor in de film zelf nog veel aandacht is in allerlei beelden en dialoog. Critici waren niet zo positief en vonden de actie en stijl niet erg bij de inhoud passen. Ook het publiek was maar matig te spreken over de film, die overigens net uit de kosten kwam.
Het verhaal draait om detective Rick Santoro (Nicolas Cage), die een bokswedstrijd bezoekt. Daar treft hij de militair Kevin Dunne (Gary Sinise), een oude vriend, die de wedstrijd bezoekt als begeleider van een hoge politicus. Zonder dat Dunne dat in de gaten heeft neemt een blonde vrouw plaats naast de politicus, die even later vermoord wordt en zij een schampschot oploopt en in de schrik haar blonde pruik verliest. Dunne schiet nog wel de schutter neer. Santoro ziet dat de op dat moment neergeslagen bokser na de schoten ineens weer opstaat en confronteert hem hiermee. Via via komt hij er zo achter dat er een samenzwering is en dat de moord op de politicus alles met een mislukte wapentest te maken heeft...

De muziek bij deze thriller is van Ryuichi Sakamoto, die er een heel behoorlijke score voor componeerde. Dat begint op het album met een bijzonder fraai thema voor de film, dat in de openingstrack gebracht wordt. De fraaie melodie, die volledig orkestraal gebracht wordt in een adagio stijl, waarin vanaf halverwege een hoorn de melodie solo speelt, op het eind aangevuld met meer blazers. Voor een thematrack van een thriller is dit een onverwacht pareltje.
De tweede track 'Assassination' doet nogal ouderwets aan, met typische agressieve staccato uitbarstingen van volle klanken die steeds terugkomen en glijdende strijkers er overheen. Dat maakt het nogal spannende muziek, in een overigens strakke stijl, waardoor het allemaal nog heel behoorlijk in het gehoor ligt. Die strakke stijl horen we ook in 'The Hunt', met dreigende staccato strijkers en volumevariaties, terwijl licht pompende strijkers op de achtergrond meehelpen om de spanning te verhogen.

De muziek die Sakamoto voor deze film gecomponeerd heeft, heeft hij in een typische 'noir-stijl' gezet, hoewel de jazzy kleuring meestal afwezig is. De muziek heeft een vrij donkere toon, ondanks dat Sakamoto veel hogere strijkers inzet. Ook de industriële sfeer met z'n wat holle, waterige klanken draagt daaraan bij. De saxofoon, zo horend bij die noir-stijl, horen we pas in 'Tyler and Serena', waar die sax nogal scheurend aanwezig is.
'Kevin Cleans Up' is een typische thrillertrack, die nogal minimalistisch begint met een doorlopende ondertoon, om daarna wild en grillig uit te pakken met donkere klanken.

Het fraaie thema komt terug in 'You Know Him', maar dan in een wat meer dreigende kleuring, met holle klanken en allerlei geluiden op de achtergrond. Toch blijft het best wel fraai, vooral vanwege de mooie melodie. Ook 'Crawling to Julia' laat een afgeleide melodie horen, die halverwege echter overgaat in een veel dreigender setting, waaraan zelfs nog zware tuba-klanken worden toegevoegd. Daarna komt het hoofdthema weer terug, maar blijft de dreiging hangen. Dat hoofdthema komt ook terug in 'The Storm', waarin opnieuw vooral zware tuba's en andere koperblazers voor actie, spanning en drama zorgen. De themamelodie komt een aantal malen voorbij op trombones, met een nogal grimmige underscore.
Ook de maar liefst ruim zeven minuten durende titeltrack laat opnieuw de fraaie themamelodie horen, maar dan zonder de grimmige en grillige muzikale aanvullingen van spanning en dreiging. Hier heeft de muziek vooral een meer klassieke kleuring in een licht dramatische sfeer. De ingetogen klanken van strijkers, harp en lichte percussie worden later aangevuld met fraaie klanken van koperblazers. Rond de zes minuten zorgt een dreigend klinkend intermezzo nog even voor wat ongemak, om daarna opnieuw over te gaan in het mooie thema. Maar de laatste klanken van de track laten nog even de dreiging terugkomen.

Het album sluit af met twee songs uit de film, die beide niet door Sakamoto gecomponeerd zijn. De eerste is 'Sin City' van Meredith Brooks, wat een stevige popsong is, met een best wel heel aardige melodie. De laatste song is 'The Freaky Things', in een rap-hip-hop-achtige, wat funky stijl, en gezongen door LaKiesha Berri. Duidelijk niet fraai.

Kortom, met zijn score voor de wat mysterieuze thriller Snake Eyes heeft Ryuichi Sakamoto een heel behoorlijke score gecomponeerd, zeker voor een thriller. Het is echter vooral het hoofdthema dat de show steelt. De bijzonder mooie melodie en het plezierige arrangement zorgen voor een erg positief begin van het album. Dit thema komt in een aantal tracks terug, maar het blijft dan vooral door die melodie goed klinken. Ook de afsluitende scoretrack laat deze melodie volop voor het voetlicht komen. De andere tracks zijn vooral donker en dreigend, terwijl alleen de eerste van beide afsluitende songs de moeite waard is. Het album wordt gedragen door het mooie thema, waardoor de waardering op 74 uit 100 punten komt.
Snake Eyes - 06/10 - Przegląd wersji Andreas Lindahl, zgłoszone w (Język angielski)
Ryuchi Sakamoto is perhaps most famous for his Academy Award winning score for The Last Emperor. This time he tackles Brian De Palma's Snake Eyes, a film I haven't seen, but only heard bad things about.

The album opens very promising, with dramatic, almost a little desperate and sad strings. And that's pretty much what this soundtrack sounds like, i.e. rather slow music, dominated by strings, occasionally interrupted by action and suspense music, that's basically just simple chords over a ostinato bass note. This probably sounds a little weird to you, but it's really not that bad. What is bad though is the lack of a good theme, because without a theme worth remembering, and to hold the music together, this score never gets really interesting.

Two songs are included on the album. "Sin City" is written and performed by Meredith Brooks and is really a great song. The other one is, well... forgettable.


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze