The Black Stallion Returns


Film | Data wydania: 07/12/2009 | Uwolnienie filmu: 1983 | Format: CD
Edycja limitowana: 1500 kopie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
THE COMPLETE FILM SCORE
1.Prologue And Main Title3:12
2.Barn Fire2:06
3.Escape From Truck1:56
4.By The Docks1:29
5.Clipper Take-Off1:13
6.Meslar Approaches1:24
7.Uruk Gunfire2:53
8.Meslar's Battle And Death3:00
9.Thirsty Trek3:24
10.Raj's People Approach2:01
11.Meet Sagr1:31
12.Reunion4:15
13.Easy Boy0:36
14.Uruk Attack1:07
15.Escape From Uruks2:11
16.Scarface Push1:07
17.Back To Race3:15
18.Race Finale1:42
19.Finale And End Title7:50
 
THE ORIGINAL ALBUM
20.Alec And The Black Stallion3:09
21.Stowaway On The Clipper2:08
22.Raj Comes Home3:33
23.Meslar / Desert Hero2:34
24.Race And Escape3:03
25.Together Again4:14
26.Shetahn To Casablanca1:28
27.Oasis Attack1:40
28.Finale / The Black Stallion Returns8:02
 76:03
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

The Black Stallion Returns - 08/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Het verhaal van deze jeugdfilm volgt op dat van de oorspronkelijke film 'The Black Stallion' uit 1978.
In die eerste film lijdt de jongen Alec schipbreuk en samen met een zwarte hengst komt hij terecht op een onbewoond eiland nabij Afrika. Ze worden gered en Alec gaat naar huis in Amerika. Het paard gaat mee, en samen winnen ze een belangrijke race.
In dit vervolg wordt het paard gestolen door een Marokkaanse sjeik, die het dier naar Marokko haalt. Alec weet ook illegaal naar Marokko te komen, maar in dit land gaat het voor hem niet van een leien dakje. Allerlei avonturen volgen, tot Alec op het landgoed van de sjeik betrapt wordt als hij het paard wil gaan bevrijden. Hij wordt voor de sjeik geleid en het klikt tussen hen. De sjeik wil zijn kleindochter op het paard laten racen en dat Alec haar traint. Dan worden Alec en het paard ontvoerd door een inheemse stam, de Uruk, maar ze weten te ontsnappen. De sjeik laat dan Alec op het paard de race rijden, waar ook een paar leden van die stam aan mee blijken te doen...

De muziek voor het eerste deel was van Carmine Coppola. De muziek voor dit vervolg op deze jeugdfilm is echter van de Franse componist Georges Delerue. De muziek voor de eerste film ken ik niet en ik weeg de score van Delerue dan ook niet af tegen die van Coppola, maar recenseer deze als losstaande score.

De score voor The Black Stallion Returns is op LP uitgekomen in 1983. Hierop waren 9 tracks te vinden. Intrada bracht de score in 2009 uit in hun 'special collection' uitgave, met nu 28 tracks. De laatste 9 daarvan zijn in feite de tracks van de Original Score uit 1983. De 19 tracks waarmee het Intrada-album begint zijn gedeeltelijk dezelfde tracks. Track 1 is dezelfde als track 20 en track 19 is dezelfde als de afsluitende track 28. Zo staan er nog een aantal dezelfde tracks op dit album, wat op zich natuurlijk jammer is. De extra muziek die in de eerste 19 tracks te horen is, is vooral spanningsmuziek en underscore, wat niet altijd even aangenaam is om te beluisteren. Ondanks de herhalingen van de diverse tracks blijft het een overwegend aangename score om naar te luisteren. Dat is echter voor verreweg het grootste deel te danken aan het werkelijk prachtige hoofdthema.

De openingstrack, en dus ook de twintigste track, begint met rustige, wat magere solo muziek op een fagot, maar na ongeveer een minuut begint de muziek aan te trekken en even later hoor je voor de eerste keer het geweldige thema van deze score. Het is nog wat aarzelend op een blokfluit, maar na nog een minuut komt het thema in z'n volle orkestrale glorie voorbij. Wat een prachtig thema! De muziek is melodieus en wordt door violen voluit gespeeld, met staccato blazers in de underscore. Dit prachtige thema komt nog een paar keer vaker op deze score voorbij. En dat zijn steeds erg aangename momenten.

Naast het hoofdthema is er het avonturenthema, dat voor het eerst vol orkestraal gepresenteerd wordt in 'Clipper Take-Off' (en in 'Stowaway on the Clipper'). Ook dit is een fraai thema, die een steviger, wat heldhaftiger kleuring heeft dan het hoofdthema voor de film. De blazers spelen hier de hoofdrol en de violen doen de begeleiding. Maar qua melodie haalt dit thema het lang niet bij het hoofdthema.

Behalve de prachtige muziek van het hoofdthema, komen er ook tracks voorbij die heel anders klinken. Tracks met suspence en onheilspellende klanken. Die muziek is nogal beperkt van melodie en moet door z'n orkestraties en melodie de spanning opvoeren. En dat is zeker goed merkbaar. De muziek wordt daarmee echter gelijk een stuk minder prettig om naar te luisteren.
Dat geldt ook voor de spannend klinkende actiemuziek, zoals in 'Meslar's Battle and Death'. Het tweede deel van deze track heeft overigens een flink tragisch kleuring, wat, gezien de titel, wel logisch lijkt. Ook 'Uruk Attack' is zo'n stevige, wat chaotische actietrack. Maar Delerue heeft het niet zo op dissonante klanken, dus de muziek blijft steeds heel behoorlijk beluisterbaar.

Een aantal tracks op deze score lijken een beetje overbodig. Tracks als 'Meslar Approaches' of 'Raj's People approach' bestaan vooral uit rustige underscore, die een beetje voortkabbelt zonder dat het ook maar enigszins interessant wordt. Ook sommige andere tracks hebben hier meer of minder last van.

Het verhaal speelt zich vooral af in Marokko en Delerue heeft dan ook in beperkte mate Arabische klanken in de score verwerkt. Toch valt dat eigenlijk nauwelijks op, zo goed heeft hij die kleur in de arrangementen verwerkt. Vaak zijn die Oosterse tinten relatief kort hoorbaar, om dan weer door het orkest overgenomen te worden en even later weer terug te komen. Ook weet Delerue met de hobo via underscore en orkestratie die kleuring op te roepen. De sitar en andere typisch Oosterse instrumenten worden ook ingezet om die Arabische sfeer te creëren, maar overheersen zeker niet.

Kortom, dankzij het werkelijk prachtige hoofdthema is The Black Stallion Returns een aangename score geworden. De overige tracks zijn vooral gevuld met spannende en wat meer onheilspellende muziek of nauwelijks interessante underscore. Georges Delerue heeft met zijn hoofdthema deze score toch een beetje onsterfelijk gemaakt.
En ondanks de vele minder prettige tracks, die overigens nog steeds goed beluisterbaar zijn, is dit daardoor toch een fijne score geworden. De tracks met het hoofdthema zijn ook verreweg de langste tracks en met name de beide 'Finale' tracks zijn fantastisch om te horen. Die acht minuten kunnen niet lang genoeg duren.
Vandaar ook dat de dubbele tracks niet echt storen, maar eerder aangename herhaling zijn. Dit thema krijgt van mij dan ook zeker 100 punten. De overige tracks snoepen daar echter nog de nodige punten vanaf. Daardoor blijft er een toch goede waardering over van 83 uit 100 punten.
World premiere release of complete original soundtrack from Robert Dalva follow-up to THE BLACK STALLION, starring Kelly Reno, Vincent Spano. Georges Delerue anchors outdoor action-adventure set in the Sahara with one of his richest themes of a legendary career filled with treasures. In balance are several exciting action cues for battle sequences plus climactic racing set-piece. Original 1983 soundtrack album presented 30 minutes of score, heavily edited, re-sequenced to make brief but effective album. However, much action music was left off, including striking variant of powerful major-key idea (heard just once before in 'Clipper Take-off'), now played on brass in rousing fanfare style during final race. Other highlights include deeper examination of desert music plus final climax of score, deleted from original album and film. Complete score presented in stereo from original multi-track session masters vaulted at MGM. Since the 1983 LP incorporates many edits, changes to sequence, as a bonus we have included that admittedly-classic album as well, completely re-mastered from two-track stereo album masters. Georges Delerue conducts. Intrada Special Collection release limited to 1500 copies!

Inne wydania muzyczne The Black Stallion Returns (1983):

Black Stallion Returns, The (1983)

Ścieżki dźwiękowe z kolekcji: Limited Editions

Stephen King's IT (2011)
InnerSpace (2009)
Mimic (2011)
Irony of Fate 2, The (2009)
In-Laws, The (2014)
Return of a Man Called Horse, The (2003)
Return to Eden (2010)
Jeepers Creepers: Great songs from horror films (2014)
Pushkin: The Last Duel (2006)
North by Northwest (2007)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze