Exotica


Colosseum (4005939554323)
Varčse Sarabande (0030206554328)
Film | Data wydania: 14/02/1994 | Uwolnienie filmu: 1994 | Format: CD
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Exotica3:43
2.Something Hidden2:46
3.Dilko Tamay Huay5:26
4.Field 1. Field 22:28
5.Pagan Song3:43
6.The Kiss1:33
7.Inside Me4:31
8.My Angel1:33
9.A Little Touch3:23
10.Field 33:14
11.Snake Dance6:04
12.Field 42:15
13.Mujay Yaad5:07
14.The Ride Home3:54
 49:40
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Exotica - 04/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
De film Exotica speelt zich voornamelijk af in een strip-club in Toronto in Canada en draait om een aantal bezoekers en medewerkers van die club. De dochter van Francis, een van die bezoekers is vermoord en langzaam maar zeker worden de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdrolspelers zichtbaar. Daarbij speelt ook de baan van Francis als belastingcontroleur een rol als hij bij een controle van een dierenwinkelier op onregelmatigheden stuit...
De film werd geregisseerd door Atom Egoyan en won diverse prijzen. Bij vrijwel alle speelfilms van regisseur Egoyan werkte hij samen met zijn vaste componist voor de score Mychael Danna, een samenwerking die begon in 1987 en nog steeds voortduurt, want ook voor zijn films Devil's Knot uit 2013 en The Captive uit 2014 heeft Danna weer de score gecomponeerd.

De muziek voor de wat oudere excentrieke film Exotica heeft Mychael Danna voorzien van een sfeer die helemaal past bij de film en ook bij de titel daarvan, want de muziek klinkt nogal exotisch. Daarbij moet je niet denken aan palmenstranden of andere prettige oorden, maar meer aan de sfeer van nachtclubs of Oosterse plaatsen.
Want de muziek heeft zeker een soort erotiserende feel over zich, uiteraard ook vanwege de associatie met de film. Het is niet zozeer dat de afzonderlijke tracks dat gevoel geven, maar meer de combinatie van de hele score. De afzonderlijke tracks hebben wel een zekere trage zwoelheid over zich, maar zijn daarnaast ook op andere manieren te kenmerken.

Een van die andere kenmerken is de Oosterse klank van veel tracks. Die voert Danna niet alleen door via de instrumentatie, maar ook via menselijke klanken. Dat begint al gelijk met de eerste track, die daardoor een sterk Aziatische kleuring heeft. Ook de daarop volgende tracks hebben sterk een Oosterse sfeer. 'Dilko Tamay Huay' is een song met die Oosterse klank op een wat trage melodie. 'Mujay Yaad' is een song met een Oosterse vrouwenstem, maar op een sterke elektronische percussie, die het enerzijds hip maakt, maar door de zang een aparte sfeer krijgt.
De Oosterse sferen worden door Danna afgewisseld met meer elektronische getinte soundscape-achtige muziek. En ook die wordt af en toe van een extra lading voorzien door vrouwelijke klanken. Daarbij past Danna steeds weer die Oosterse instrumenten toe. Soms een saranghi-viool, of een sitar, dan weer een Egyptische hobo of shehnai-fluit, allerlei exotische instrumenten komen voorbij.
Het maakt de muziek wel enigszins afwisselend, maar de hele sfeer van de score wordt er nogal afstandelijk van. Dat is eigenlijk ook het gevoel dat overblijft na het beluisteren van deze score: de muziek doet nogal onwerkelijk aan en je wordt als luisteraar ondergedompeld in een soundscape-achtige sfeer die niet warm aandoet, maar vooral op afstand blijft. Dat ongemakkelijke gevoel blijft gedurende de hele score hangen en ondanks dat de score als geheel een zwoele kleur heeft, geven de afzonderlijke tracks bij het beluisteren niet datzelfde gevoel.

Kortom, bij een eerste keer beluisteren lijkt Mychael Danna voor de film Exotica een zwoele score te hebben gemaakt. Maar na een paar keer gaat de muziek in hoge mate irriteren. De Oosterse klanken maken dat ook zeker niet beter en de soundscape tracks helpen evenmin mee. De afstandelijkheid van de muziek is daarbij opvallend en de waardering komt dan ook niet hoger dan slechts 42 uit 100 punten.
Exotica - 08/10 - Przegląd wersji Arvid Fossen, zgłoszone w (Holenderski)
The 'Exotica' is een nachtclub in de buitenwijken van Toronto. De film bewandelt meerdere verhaallijnen die allemaal samenkomen in en rond de nachtclub. De score is iets wat de meeste al erg sterk zullen ervaren voor deze film. De film werd in Cannes bekroond met de internationale kritiek prijs. De muziek is zeer sensueel, extasisch en vooral erg oosters getint. Oosterse techno ritmes, etnische instrumenten en verrassende effecten in de muziek vallen op. Deze exotische tracks worden afgewisseld met atmosferische tracks, met hier en daar een piano thema. De sterk erotisch getinte song die op deze score werd opgenomen is helemaal in de stijl van de andere muziek. Exotica is echt zo'n score die eens helemaal anders is, en de stijl is erg modern door de mix met synthesizer ritmes en effecten.

Inne wydania muzyczne Exotica (1994):

Exotica (1998)
Exotica (1997)
Exotica (1995)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze