Contact


Warner Music (093624681120)
Film | Rok: 1997 | Format: CD, Pobieranie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Awful Waste Of Space1:41
2.Ellie's Bogey3:23
3.The Primer6:19
4.Really Confused1:18
5.test Run Bomber4:25
6.Heart Attack1:29
7.Media Event1:24
8.Button Me Up1:18
9.Good To Go5:11
10.No Words1:42
11.Small Moves5:35
12.I Believe Her2:31
13.Contact (End Credits)7:58
 44:13
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Contact - 08/10 - Przegląd wersji Mitchell Tijsen, zgłoszone w (Holenderski)
Ik beschouw Contact als één van de mooiste scores van componist Alan Silvestri, zo kent de score niet alleen spannende muziekstukken maar tevens een geweldige hoofdthema dat ik eindeloos kan blijven horen. Het hoofdthema, gespeeld op de piano, komt naar mijn mening als één van de weinige Silvestri thema’s bij het onovertroffen thema voor de film: Forrest Gump. Ondanks het feit dat die score het beste werk heeft van Silvestri mag deze score, voor de film Contact, zeker niet vergeten worden. De score heeft alle elementen van een goede score en verdient daarom zeker een recensie.

De score opent gelijk met het hoofdthema, gespeeld op de piano. Later gaat de score verder en horen we het hoofdthema nogmaals, deze keer spelen de strijkers de mooie melodielijn en dit zorgt natuurlijk voor kippenvel. Het gekke is dat de score nog geeneens zo bekend is bij veel mensen, ook was de score mij nog niet opgevallen. Dit komt wellicht door de voor mij onbekende film. De score trekt mij zoveel aan omdat het dezelfde kracht heeft als de inmiddels klassieke film Forrest Gump, ook die film had prachtige muziek en het lijkt erop alsof Silvestri die thema’s daar heeft uitgebouwd toch prachtige thema’s die we in Contact kunnen horen. Dat de score aangenaam blijft om naar te luisteren ligt ‘m vooral aan de opbouw van de cd. Deze opbouw is afwisselend; zo volgen spannende tracks zich niet constant op maar kunnen we tusendoor ook genieten van het mooie hoofdthema. Het maakt niet uit hoe dit thema gespeeld wordt, het is en blijft een prachtig thema.

Dat Robert Zemeckis en Alan Silvestri al vanaf Romancing the Stone onafscheidelijk van elkaar zijn is niet gek, zo heeft Silvestri aan veel successen van Zemeckis meegewerkt en was het bij deze score ook opnieuw raak. Toch blijft alleen het hoofdthema hangen en is de rest van de score niet heel bijzonder. Waar Forrest Gump meerdere geweldige thema’s had houdt Silvestri het bij deze score maar bij 1 geweldig thema. Natuurlijk zijn er ook een hoop tracks die geweldig zijn om naar te luisteren, zo brengt Silvestri ons nog een ander mooi actiethema die vooral te horen is in de track ‘Good to Go’. Een snelle melodie, gespeeld door strijkers, en vervolgens nog wat blazers zorgen voor een prima track waarin Silvestri ook laat zien dat actietracks ook mooi kunnen zijn. Ondanks deze leuke variatie blijft de score (te)veel underscore hebben waardoor het soms lichtelijk saai wordt om naar te luisteren. In de film zal het waarschijnlijk heel goed werken maar los van de film heeft de score soms dieptepunten waar je als luisteraar even doorheen moet breken. Gelukkig maakt het hoofdthema het allemaal goed, door de juiste afwisseling blijf je de aandacht er goed bij houden. Ook beschouw ik het actiethema als een perfect thema dat ook naast de film goed te beluisteren is.

Kortom:
Contact is een score die elke filmmuziekliefhebber eigenlijk een keer beluisterd moet hebben. Het hoofdthema is uitmuntend gecomponeerd, wordt gespeeld op verschillende instrumenten en blijft goed hangen. De herkenbaarheid van dit hoofdthema speelt een grote rol in de score, zo keert het thema vaak terug en blijft het mooi. Waar James Horner vaak overdrijft met zijn terugkerende hoofdthema kan Silvestri het juist prima doseren. Zo horen we het thema vaak genoeg maar verveelt het geen enkele keer, dit komt wellicht doordat het thema zowel door de strijkers als op de piano wordt gespeeld. Een originele score die het niveau van Forrest Gump haalt en tevens net zo goed blijft hangen. Helaas blijft de score veel underscore hebben waardoor ik de score niet net zo hoog kan beoordelen als die van Gump. Voor het hoofdthema een 10 maar voor de rest van de score een 7. Dit zorgt uiteindelijk voor een welverdiende 8. De jaren 90 beschouw ik als de hoogtijdagen van Silvestri, het is jammer dat hij tegenwoordig niet meer van dit soort scores lijkt te maken. Contact is naar mijn mening één van zijn beste scores en daarom raad ik iedereen aan om deze score een keer te beluisteren.
Contact - 07/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
De science fiction film Contact gaat over de wetenschapper Ellie Arroway (Jodie Foster), die het heelal beluistert, op zoek naar signalen van andere wezens. De regering probeert hier echter een stokje voor te steken, omdat het weggegooid geld zou zijn. Maar op een dag komt er een signaal binnen. Na analyse en decodering blijkt het signaal informatie te bevatten uit de aardse geschiedenis en ook een grote hoeveelheid tekeningen van een vreemde machine. Daarmee is het bewijs geleverd van buitenaards contact met de aarde. Ook wordt nu de machine gebouwd. Maar een aanslag gooit roet in het eten. Een tweede machine is vervolgens gereed om een mens contact te laten leggen met die buitenaardse beschaving en Ellie zal die reis gaan maken...

De film Contact is uiteindelijk geregisseerd door Robert Zemeckis, nadat eerst Roland Joffé en George Miller waren aangetrokken. En waar Zemickis de regie doet, daar staat Alan Silvestri op de payroll om de muziek te verzorgen.
Voor Contact heeft Silvestri een heel ingetogen score gemaakt. De muziek is vaak zacht en bijna lievig te noemen, waarbij toch ook iets van sprookjesachtigheid aanwezig is. De score heeft een mooi thema meegekregen, dat bij vlagen bijna romantisch klinkt en doet denken aan de score van Silvestri voor Forrest Gump. Maar de muziek voor Contact heeft iets meer een serene sfeer, waarbij in sommige tracks de muziek bijna etherisch klinkt en de warmte wat verliest doordat de tonen soms wel erg langgerekt worden, waardoor het soms bijna eentonig wordt. Veel muziek klinkt dan ook eigenlijk teveel als underscore bij scenes in de film waarin vooral gepraat wordt.
De score mist iets van meeslependheid, mist ook teveel iets van grootsheid. Het is teveel een aaneenrijging van underscore-achtige muziek, die op zich zeker fraai is, maar waarbij mooie orkestrale uitschieters ontbreken, evenals muziek die naar een climax loopt. Het kabbelt allemaal een beetje voort.
Toch kent de score zeker ook andere tracks, die spannend of zelfs geladen zijn. Echte actietracks zul je nauwelijks terugvinden op de score, maar er staan een aantal tracks op die de nodige spanning hebben meegekregen, zoals de voortreffelijke track Ellie's Bogey, maar ook Test Run Bomber en Good to Go. Ook The Primer is een lange en geladen track.
Maar het moet zeker gezegd: een behoorlijk aantal tracks van Contact is erg fraai, waarbij de laatste lange track van de End Credits absoluut bij de allermooiste van deze score hoort, vooral door de hier toegevoegde piano.

Van Contact zijn twee uitvoeringen van de score, namelijk deze original score met 13 tracks en een complete score met 27 tracks. Op die laatste staan ook alle 13 tracks van de original versie. Die complete score uitvoering bevat niet alleen meer geladen tracks, maar ook nog een aantal mooie rustige tracks die niet op de original versie staan. Daarbij moet dan wel vermeld worden dat een aantal van die tracks erg op elkaar lijken. De totale tijdsduur van de complete score is slechts 14 minuten langer dan de original versie, vooral omdat alle langere tracks al op die original versie te vinden zijn.

Kortom, de score van Alan Silvestri voor Contact is een heel behoorlijke score geworden. Er mist echter wel de nodige kleuring om het tot een echt grote score te maken. Daarvoor is de score te mat, zijn veel tracks teveel als underscore opgezet. Die underscore klinkt zeker wel goed, maar is toch net te weinig aansprekend en sleept zich soms net teveel voort. De spannende of geladen tracks zijn daarentegen, zoals in veel scores, wat minder toegankelijk, dus een score moet het toch hebben van een mooi uitgewerkt thema en tracks die fraai harmonisch naar een climax werken. En dat heeft Contact net te weinig. De waardering komt daarmee op een nette 72 uit 100, zowel voor de original als voor de complete score.
Contact - 08/10 - Przegląd wersji Tom Daish, zgłoszone w (Język angielski)
After sweeping the Oscars with Forrest Gump, film goers were eager to see what Robert Zemeckis would come up with next, but for some reason, his adaptation of Carl Sagan's weighty sci-fi novel, Contact, didn't really inspire audiences. I think it was just a tad too cerebral and wanted to answer deeply philosophical questions, as opposed to Spielberg's somewhat similar Close Encounters which put ordinary people into extraordinary circumstances that, only at the end, could they comprehend. Although it never quite reached the depth it aspired to, the good performances from Jodie Foster and Matthew McConaughey and smart plot made for an pleasingly thoughtful science fiction tale, a million miles from the bombast of similar films around the same time such as Independence Day.

Alan Silvestri's music was surprisingly badly spotted in the film on a number of occasions, moments that seemed to require music were silent and yet other moments had music that didn't feel right at all. This is a one off in the Zemeckis-Silvestri collaboration in that regard, the spotting is usually credible pleasingly restrained. However, in pure musical terms, the score is much more successful. The opening does rather wreak of Forrest Gump, the piano melody almost a variant on its more successful predecessor's main theme, the similar arrangement doesn't help. Fortunately, beyond that, Silvestri delivers a generally gentle, occasionally tense, but always effective score. It's surprising how appropriate it seems on disc compared to how unsuitable it sometimes seems in the film.

It is good to note how far Silvestri's action music has come from his not so subtle Back to the Future drums and brass hits. Ellie's Bogey (no laughing please) is a John Adams style string loop with urgent brass cadences overlayed to increase the tension. A surprising and different way to score action. Most of the score is either quite low key strings or modestly urgent suspense. There aren't many synths, but The Primer and Good to Go both feature a pulsing bass line, plus occasional washes of perhaps slightly cliché spacey sounds, although these are understated and effective. Test Run Bomber also edges up the suspense quite well, with gentle strings soon giving way to dissonance and the bass line featuring almost as a nervous heart beat.

The End Credits suite has become a sci-fi compilation staple, maybe its relative gentility is seen as a good alternative to the usual percussion and brass of the average sci-fi score. It does nicely bring together the best melodic material of the score, while expanding it into a proper suite and making a nice change from the usual cut and paste job afforded to most credits. Forrest Gump was something of a watershed for Silvestri and almost all of his scores since have been of a high calibre and Contact is no exception. It doesn't have the incredible scope and ambition of Williams' Close Encounters, but is modest and, aside from the occasional appearance of the main theme, a generally unsentimental score that doesn't attempt to be too flashy or overwrought.
Contact - 10/10 - Przegląd wersji Johan _, zgłoszone w (Holenderski)
Naast The Lord Of The Rings (Trilogie), The Shawshank Redemption en Schindler's List reken ik ook de score van Contact tot mijn favorieten. En ik zal je vertellen waarom. Dit is een soundtrack van absolute wereldklasse! Het is een buitengewoon effectieve score geworden met een geweldige emotionele impact. Geen enkele andere cd heeft bij mij die verwondering en emotie (m.b.t. het geloof in een andere wereld dan de onze) kunnen oproepen als deze cd. (Je zou haast hoop krijgen voor de toekomst).

De score bevat afwisselend nummers met opbouwende spanning en emotionele, doorvoelde momenten. Dit alles aangevuld met een vleugje mysterie en subtiliteit. Een meesterlijke synthese van muziekthema's weet de componist hiervan te maken. Silvestri weet als geen ander hoe hij de spanning in sommige tracks kan opvoeren. Hij bewees het eerder met zijn scores voor de Back To The Future - Trilogie.

De combinatie Zemeckis/Silvestri heeft iets magisch. Ook in de film 'Contact' is deze magie voelbaar. Over de film zelf gesproken: Contact mag je absoluut niet missen! Het is een wereldwonder op zich. Wat deze film speciaal maakt is de geleidelijke toeloop van het verhaal wat resulteert in een wonderlijke climax en natuurlijk de climax zelf. En welke filmmuziekcomponist kan er hier het beste een aanvulling in geven? Niemand minder dan Alan Silvestri! De film verdiende volgens mij beslist een oscarnominatie voor Beste Film.
Maar ook de muziek van Silvestri had voor mij een nominatie mogen krijgen.

Het is zeker aan te raden om eerst de film te bekijken alvorens je aan de score begint. Ik kan je verzekeren dat er in je een visie op een "Nieuwe Wereld" geopenbaard zal worden.
Contact - 10/10 - Przegląd wersji Arvid Fossen, zgłoszone w (Holenderski)
Contact blijft een van mijn favoriete films. Deze 2h30 durende film kan ik telkens opnieuw voor de geest roepen door het beluisteren van de schitterende soundtrack. Alan Silvestri die voorheen zijn kunnen al bewees door een geweldige soundtrack voor de film Forrest Gump te componeren slaagde er opnieuw in om een meesterwerk neer te zetten. De muziek op de CD beschrijft de spannende en emotionele scènes uit de film zeer goed met erg knappe thema's. De combinatie van futuristische speciale effecten en een groot symfonisch orkest is naadloos uitgewerkt. Dit is de topper score van Alan Silvestri die je zeker in combinatie met de film moet gezien hebben. De Contact DVD release bevat een isolated score track.
Contact - 08/10 - Przegląd wersji Gudo Tienhooven, zgłoszone w (Holenderski)
Contact van Alan Silvestri ligt in het verlengde van zijn muziek voor Forrest Gump. Het opent met een soortgelijk pianothema dat zich langzaam ontvouwt. Hoewel het niet de meesterlijke, opzwepende kracht kent van Gump, is Contact toch een aardig kleinood van een soundtrack. Silvestri heeft enkele zeer spannende tracks geschreven, maar emotie speelt hier toch de grootste rol. En die is nergens sentimenteel, maar altijd subtiel. Af en toe verlangde ik wel naar een stukje meer overweldiging. Silvestri bouwt vaak een nummer heel zorgvuldig en net op het moment dat je een prachtige orkestrale climax te horen krijgt is het nummer afgelopen.
Contact - 07/10 - Przegląd wersji Grégory Ramat, zgłoszone w (Francuski)
Grâce à l'utilisation de thèmes simples et délicats, Alan Silvestri (fidèle à Zemeckis depuis la trilogie Back to the Future) sublime toute l'émotion de ce grand film et de cette extraordinaire aventure humaine. Les moments de tension (Test run bomber, Good to go) sont particulièrement bien restitués. L'ensemble plus discret qu'à l'accoutumée donne à penser que si Contact n'est pas la création la plus mémorable du compositeur, elle demeure certainement la preuve de sa capacité à s'adapter à un univers.


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze