Frailty


OCF Entertainment (0688717000423)
Film | Rok: 2001 | Format: CD, Pobieranie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor Artysta/Kompozytor Czas
1.Main Title3:13
2.Peace In The ValleyJohnny Cash2:54
3.Frailty1:00
4.Brothers1:09
5.Fenton0:53
6.The List0:51
7.The Abduction of Edward March0:57
8.Laying of Hands3:18
9.Thurman, 19791:23
10.Chosen2:47
11.The Rose Garden4:13
12.The Barn5:45
13.Destiny Fulfilled4:53
14.A Call To Arms6:23
15.Ball and ChainDale Watson4:09
16.A Real Country SongDale Watson3:25
17.End Titles4:44
 51:57
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Frailty - 07/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
De psychologische en pseudo religieuze horrorthriller Frailty is geregisseerd door Bill Paxton, die ook de hoofdrol speelt.
Het verhaal wordt verteld als een flashback, door de zoon van 'Dad' Meiks (Paxton), Fenton (Matthew McConaughey), als een bekentenis op het politiebureau. Hij vertelt dat z'n vader, 'Dad', op een nacht een droom van god heeft gehad, waarin hij opdracht kreeg om demonen te doden, die zich voordeden als mensen. Dad moest daarvoor diverse attributen gebruiken. Fenton en z'n broer Adam waren toen nog kinderen. Adam geloofde z'n vader en deed mee, maar Fenton niet, waardoor ook hij gedood moest worden. Maar Dad dacht dat Fenton nog wel te 'genezen' was en sloot hem op in de kelder...

De muziek is van de toen nog relatief onbekende Brian Tyler, die echter op het horrorvlak al wel het nodige had gepresteerd.
De score opent met de 'Main Title' die al een donkere sfeer ademt, zowel qua melodie van het thema van de film, als vanuit de effecten die Tyler toevoegt aan de muziek.
De track is rustig, maar de onderhuidse spanning is direct goed voelbaar door het gebruik van hoge vioolklanken, cello's en lage strijkers. Het arrangement zorgt echter voor een prettig beluisterbare track. De muziek van de openingstrack komt nog een keer terug in de titeltrack.
Een tweede thema presenteert Tyler in de track 'Brothers'. Ook nu weer een melodieuze melodie, die aangenaam klinkt, terwijl de onheilspellendheid voelbaar is.
Gaandeweg het album neemt de spanning toe. Ook 'Fenton' is weer donkerder aangezet dan de eerdere tracks, nu met aanvullende tromroffels. In 'The List' komen voor het eerst licht atonale klanken voorbij, die verder in de score nog sterk toenemen. Echte spanningseffecten met korte donkere motieven hoor je voor het eerst in 'The Abduction of Edward March'.
Het hoofdthema komt weer terug tijdens de handopleggingstrack, die ook spanning ontleent aan ijle effecten met een spookachtig geluid en grommende effecten met een onderwerelds geluid.
Echt mooie tracks zijn het bijna gedragen 'Thurman, 1979', waarin de strijkers een mooie melodie brengen op underscore van hoorn- en klarinetklanken, terwijl af en toe ook de piano prachtig invalt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor 'The Rose Garden', waarin echter duidelijk onheilspellende effecten zitten, maar die doen vreemd genoeg nauwelijks schade aan de fraaie orkestrale klanken. Alleen naar het einde van de track neemt dit de overhand en wordt de muziek minder aangenaam.
'Chosen' is eigenlijk de eerste echte horrortrack. Nu hoor je voor het eerst die typerende horrormuziek met plotselinge geluidseffecten, creepy sampling van geluiden, allerhande krakende en ruisende geluiden en ander engs. Not my cup of tea, zal ik maar zeggen. Ook 'The Barn' heeft deze zelfde stijl, met veel creepy effecten, zoals raspende geluiden of het slaan op holle stalen pijpen.
'Destiny Fulfilled' is een gevarieerde track, die fraai orkestrale muziek met prettig glijdende violen afwisselt met plotselinge geluidseffecten, die je even flink doen opschrikken.
Het spookachtige komt weer terug in 'A Call to Arms', waarin menselijke stemmen een grote rol spelen en de muziek een eng religieus karakter geven.
De score sluit af met de - hoe kan het ook anders - 'End Titles'. Het orkestrale gehalte is weer hoog en de muziek klinkt weer aangenaam en melodieus, hoewel de onheilspellende ondertoon duidelijk hoorbaar blijft. De strijkers worden vergezeld van diverse elektronische geluidseffecten, die echter fraai aanvullen op de klankkleur. De track is daarmee een fraaie afsluiter van deze toch stevig onheilspellende score.

Dan staan er op het album ook nog een paar countrysongs. Ze zullen in de film vast een functie hebben, maar tussen de scoremuziek horen ze eigenlijk niet thuis. Misschien dat ze daarom al heel vroeg, als tweede track, en heel laat als beide voorlaatste tracks op het album zijn gezet. Het zijn allemaal zeker fraaie songs in de beste countrytradities. Maar ze misstaan toch echt op dit album. Een blokje met de drie songs aan het begin of eind was aanzienlijk beter geweest.

Kortom, met Frailty heeft Brian Tyler een uitstekende horrorscore neergezet. De muziek is onheilspellend en erg donker van karakter, maar is toch aangenaam te beluisteren. Dat kom je bij horrorscores maar weinig tegen. Toch bevat de score ook zeker een aantal tracks waar de rechtgeaarde horrorliefhebber van gaat watertanden, maar waarvoor ik liever een blokje om ga. Maar als geheel is de score voor Frailty prima beluisterbaar voor de gemiddelde filmmuziek liefhebber. Het orkestrale en melodieuze karakter van de muziek draagt daar zeker aan bij.
De drie countrysongs op het album laat ik voor de waardering buiten beschouwing en dan kom ik voor de score van Brian Tyler voor nota bene een horrorfilm op een behoorlijke waardering van 73 uit 100 punten.


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze