EvilEnko


Minus Habens Records (8017327830045)
Film | Data wydania: 30/11/2004 | Uwolnienie filmu: 2004 | Format: CD
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Angels Go To Heaven Featuring Dolores O'Riordan3:26
2.Evilenko's Dark Fairy Tale3:31
3.Inside The Lion's Mouth4:24
4.Vadim's Neverending Quest7:22
5.The Woodstrip / There's No Way Out Featuring Dolores O'Riordan5:19
6.Holocaust Of The Children4:10
7.Theme From Evilenko7:08
8.Please Don't Look Into His Eyes3:11
9.Russian Folk Prayer1:28
10.The End Of A Madman3:10
11.Angels Go To Heaven (Full Mix) Featuring Dolores O'Riordan3:27
 46:36
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

EvilEnko - 06/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Dit is de tweede recensie uit een tiendelige serie naar aanleiding van het overlijden van Angelo Badalamenti.

Vorige: Stalingrad
Volgende: The Edge of Love

De thriller EvilEnko is een Italiaanse productie, die geregisseerd is door de Italiaan David Grieco, die met deze horrorachtige film zijn regiedebuut maakte. Pas in 2016 volgde zijn tweede film. Hij schreef ook het scenario voor de film, dat hij baseerde op het waargebeurde verhaal over de Russische seriemoordenaar Andrej Chikatilo, waarbij hij er overigens wel een behoorlijk vrije interpretatie aan gaf, vandaar de andere - 'evil' - achternaam. De Engelstalige film is door de critici nogal gematigd ontvangen.
Het verhaal speelt zich af vanaf 1986 en draait om Andrej Evilenko (Malcolm McDowell), een leraar aan een school, waar hij ontslagen wordt, nadat hij een meisje als straf probeerde te verkrachten. Omdat hij een volledig vertrouwen heeft in het Sowjet-communisme, frustreert het hem dat het grote rijk uiteen begint te vallen. Hij botviert zijn frustratie op andere meisjes en jonge vrouwen, die hij vervolgens ombrengt en af en toe zelfs opeet. Maar hij laat nauwelijks bewijs na en wanneer dat pas veel later opgemerkt wordt, mag magistraat Vadim Lesiev (Marton Csokas) hem opsporen. Daarbij roept hij de hulp in van een profiler, maar moet zelf bijna in de huid van de moordenaar kruipen om hem te kunnen vinden...

De muziek bij deze psychologische horrorthriller is van Angelo Badalamenti, die er een score voor componeerde in de trant van zijn scores voor de films van David Lynch. Een aantal tracks van de score componeerde hij samen met de Ierse zangeres Dolores O'Riordan, leadzangeres van The Cranberries, die hiervoor haar zangstem leende en tekst schreef, hoewel die tekst vooral uit herhalingen bestaat.
Op het scorealbum staan drie tracks waaraan O'Riodan meewerkte, waarvan de afsluitende track 'Angels Go to Heaven' een wat meer uitgewerkte versie is van de openingstrack met dezelfde titel. Ook in het trackdeel 'There's No Way Out' van de vijfde track zingt zij mee, waarbij Badalamenti's melodie en instrumentatie overigens dezelfde is. De tekst 'There is No Way Out' is ook een onderdeel van de song 'Angels Go to Heaven'.
In de zevende track horen we deze themamelodie van de songs in een instrumentale versie. Deze track begint nogal minimalistisch, met een wat doodse uitvoering van de melodie op synthesizer. Maar naarmate de track vordert komt er meer leven in de muziek, wat Badalamenti via fraaie harmonieën weet te bereiken. Maar omdat de muziek alleen uit synthesizerklanken bestaat, blijft het wat aan de magere kant. Datzelfde geldt ook voor de beide daarop volgende tracks 'Please Don't Look into his Eyes' en 'Russian Folk Prayer'.

De muziek van Badalamenti heeft een sterke elektronische kleuring, waarbij veelal slechts een hoofdmelodie te horen is, met een strijkerachtige synthesizerklank, zoals hij ook in veel scores voor films van David Lynch heeft verwerkt. Maar ook heeft Badalamenti die klanken hier aangevuld met andere, vaak wat grimmiger klanken en geluiden. De ene keer zijn die klanken wat grommend en donker, een andere keer zorgt percussie voor meer spanning.
In de tweede en de derde track van het album is de muziek van Badalamenti aangevuld met de stem van het hoofdpersonage, die hierin sprookjes vertelt, of andere verhaaltjes. Dat doet hij op een nogal creepy manier, mede omdat zijn stem wat scherp klinkt. Dit maakt de muziek er overigens niet genietbaarder op, hoewel het zonder meer dreigend en spannend overkomt.
Ook 'The Woodstrip' is voorzien van gesproken tekst uit de film. Die teksten hebben steeds een soort echo bij zich, waardoor ze wat afstandelijk klinken. Daarbij is de muziek van Badalamenti behoorlijk aan de monotone kant en meandert steeds eenzelfde synthesizerklank als een beperkte melodie. In het tweede deel van deze track 'No Way Out' volgt de melodie die van 'Angels Go to Heaven', gezongen door de warme stem van O'Riordan, terwijl hier steeds door elkaar lopende koude stemmen overheen gezet zijn, in een soort opsomming van de namen en data waarop de slachtoffers vermoord zijn, wat de muziek een sterk dreigend karakter geeft.
De stem van O'Riordan komt ook terug in de tweede helft van de track 'The End of a Madman', met opnieuw dezelfde tekst, die ze zingt op de wat monotone klanken van Badalamenti's synthesizer.

De langste track van het album is veruit de fraaiste van het album. 'Vadim's Neverending Quest' is een bijzonder prettige popballad-achtige track, met vlotte percussie, een aangename melodie en een fraai arrangement met veel harmonische klanken, waarbij de elektronische klanken aangevuld worden met echte strijkers. Dit is de enige track waarin de instrumentatie duidelijk meer is dan de in de andere tracks hoofdzakelijke synthesizerklanken.

Kortom, met zijn muziek voor de thriller EvilEnko heeft Angelo Badalamenti een nogal dreigende score gecomponeerd. De muziek heeft sterk het karakter van de scores voor zijn David Lynch films, met een sterke elektronische kleuring van nogal monotone synthesizerklanken. De zang van Dolores O'Riodan speelt in een viertal tracks een behoorlijke rol, maar de themamelodie spreekt niet echt tot de verbeelding. De muziek bestaat voor een flink deel uit redelijk harmonische klanken, waardoor het allemaal prima te beluisteren is. Toch bevat het album slechts één track die echt de moeite waard is, door een aantrekkelijke melodie en meer instrumentatie dan de wat monotone synthesizer in andere tracks. De waardering voor deze score van Badalamenti komt daarmee op 63 uit 100 punten.

Inne wydania muzyczne Evilenko (2004):

Evilenko (2017)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze