Jade


La-La Land Records (826924114629)
Film | Data wydania: 30/11/2010 | Uwolnienie filmu: 1995 | Format: CD
Edycja limitowana: 3000 kopie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor Artysta/Kompozytor Czas
1.Main Title/The Murder Scene/Drive to the Airport3:59
2.Walk To The Governor's Office/Katrina Getts Matt's Flowers2:07
3.Flight to Pacifica/Walk Into Chinatown/Chinese Opera Chase 2:38
4.Car Flip/Second Trip To Pacifica 2:50
5.Matt Gets Turned On4:45
6.Stalking Patrice3:59
7.Pier Pressure/Governor's Boy Visits 1:40
8.Home Video #22:57
9.Piece Of The Puzzle/Katrina In Park House1:58
10.Hargrove Dies/Final Surveillance2:10
 
Bonus Tracks
11.Chinese Parade Sequence (Traditional)4:37
12.Purple Bamboo (Traditional)3:36
13.Step By Step Up (Traditional) 2:47
14.Le Sacre du Printemps Igor Stravinsky3:35
15.The Mystic's Dream Loreena McKennitt7:43
 51:21
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Jade - 03/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
De geflopte film Jade van regisseur William Friedkin (o.a. The French Connection) is een erotische thriller die draait rondom de moord op een zakenman, die geheime video-opnames maakte van activiteiten van andere rijke mannen met prostituees in zijn huis. Een van die prosituees wordt 'Jade' genoemd. Onderzoeker Corelli (David Caruso) gaat op onderzoek uit en stuit op allerlei onwelriekende zaken. Er worden compromitterende foto's gevonden en hij kan niet voorkomen dat er meer doden volgen...

Ondanks het grote budget en grote namen die aan de film verbonden waren werd de film zowel door publiek als critici afgekraakt. Een van die grote namen die zich aan de film verbond was die van James Horner als componist van de score. Schijnbaar wilde Horner zijn naam niet op de aftiteling voor deze film, want hij wilde eigenlijk niet meewerken en vroeg daarom een flinke bom duiten. Maar Friedkin wilde persé Horner en de productiemaatschappij ging akkoord. Dus moest Horner tegen z'n zin toch aan de bak voor krap een half uur scoremuziek.

Het centrale thema in de muziek lijkt de song van Loreena McKennitt: 'The Mystic's Dream' van haar eigen cd uit 1994, die als song het album afsluit. Dit is een wat vreemde en zweverige song met Ierse invloeden, die in de juiste context best voor erotiserend door zou kunnen gaan. De song komt in de film regelmatig voor, ook in combinatie met scoremuziek van Horner, al blijkt dat niet uit de tracks zoals ze op dit album staan. Er is echter ook een bootleg, waarop veel tracks staan met die combinatie van delen van McKennitt's song en de score van Horner. Dat album klinkt daardoor prettiger dan deze 'original score'.

Een andere opvallende track op deze score is de voorlaatste. De expressionistische balletmuziek 'Le Sacre du Printemps' van Igor Stravinsky wordt in de film gebruikt en ook hier heeft Horner bij aangesloten voor zijn score.
Die score is vooral elektronisch. De synthesizer speelt een grote rol en Horner heeft duidelijk naar klanken gezocht die passen bij de sfeer van de film en het verhaal. De muziek klinkt duidelijk naar een recept voor een zogenaamde 'Film Noir'. Met veel tamelijk minimalistische klanken en veel soundscape-achtige muziek kleurt Horner de score in. Vaak zeurt de muziek wat traag voorbij, op andere momenten geeft de percussie weer de nodige vaart, maar een groot gebrek van de score is vooral het ontbreken van een fraaie thematiek. De score kent wel een aantal motieven die min of meer geënt zijn op andere songs en muziekwerken die in de film voorkomen, maar die komen in de scoretracks niet echt uit de verf.

Een deel van het verhaal in de film speelt zich af in San Francisco's Chinese wijk en daar hoort Chinese muziek bij. Op het album staan dan ook drie tracks met traditionele Chinese muziek die niet van de score van Horner zijn. 'Chinese Parade Sequence', 'Purple Bamboo' en 'Step by Step up' zijn track met Chinese muziek waar je wel een beetje van houden moet.
In een aantal tracks heeft Horner in z'n score ook die Chinese klanken verwerkt, maar dan op een nogal minimalistische manier, die toch wat simplistisch aandoet.

Dat minimalistische is toch vooral wat de score kleurt. Met weinig muziek en weinig melodieën en al helemaal geen aansprekende thema's kabbelt de muziek een beetje voort als een soort continuë donkere underscore van vooral synthesizer en pianoklanken. Die klanken worden dan regelmatig vergezeld van effecten en percussie, die voor de spanning moeten zorgen. Maar het is allemaal erg kleurloos en behoorlijk saai om naar te luisteren.

Kortom, met Jade heeft James Horner wellicht een soort plichtmatige hoeveelheid muziek gecomponeerd, zonder al teveel bij de film betrokken te zijn. De muziek pakt absoluut niet en is vooral saai en simpel. Het minimalistische karakter maakt het geen plezier om naar te luisteren, want juist bij minimalistische muziek moeten de melodieën aanspreken en die melodieën ontbreken hier vrijwel geheel.
Alleen de afsluitende song van Loreena McKennitt spreekt aan en dit is dan ook gelijk met afstand de fraaiste track van het album. Op de bootleg van deze score is die song veel meer in de score van Horner geďntegreerd en daarom is die bootleg een veel aangenamer album, hoewel ook daar de algehele sfeer van de score van Horner natuurlijk niet ineens veel beter wordt. Beide albums zijn geen aanraders en alleen voor Horner-adepten om hun verzameling aan te vullen...
De waardering voor Jade is met 34 uit 100 punten niet hoog.

Ścieżki dźwiękowe z kolekcji: Limited Editions

Broken Lance (2001)
Studs Lonigan (2002)
ZigZag / The Super Cops (2006)
Blue Max, The (2014)
Lord of Illusions (2011)
Maxie (2010)
Flesh+Blood (2002)
How to Steal a Million / Bachelor Flat (2008)
Jellysmoke (2008)
Bandolero! (2004)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze