Somewhere in Time


Film | Rok: 1990 | Uwolnienie filmu: 1980 | Format: CD, Pobieranie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Somewhere in Time3:01
2.The Old Woman2:50
3.The Journey Back in Time4:29
4.A Day Together6:08
5.Rhapsody on a Theme of Paganini2:53
6.Is He the One3:14
7.The Man of My Dreams1:41
8.Return to the Present4:11
9.Theme from Somewhere in Time3:22
 31:49
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Somewhere in Time - 07/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Dit romantische drama draait om een student die een toneelstuk heeft geschreven. Bij de festiviteiten ter gelegenheid hiervan ontmoet hij een oude vrouw, die hem een oud zakhorloge in de hand drukt. Als hij jaren later zelf een gevierd toneelschrijver is geworden, krijgt hij last van schrijversangst en trekt erop uit om hier overheen te komen. Dan treft hij een oude foto van een mooie jonge vrouw. Hij zoekt uit om wie het gaat en ze blijkt een beroemde actrice te zijn uit het begin van de eeuw. En ze blijkt de vrouw te zijn die hem het horloge gaf. Dan probeert hij onder hypnose terug te gaan naar het begin van de eeuw. Dat lukt en hij ontmoet de vrouw en ze worden verliefd...

John Barry schreef de muziek voor deze romantische film en maakte er een echte zwijmelscore van.
De muziek wordt vrijwel uitsluitend door strijkers, een paar houtblazers en af en toe de piano gespeeld. De meeste tracks hebben een rustige underscore, waarbij violen de melodie er bovenuit tillen.
De score opent met het mooie, wat melancholieke thema. Dit thema wordt eerst op fluit, vervolgens voluit door strijkers gespeeld, op een wat zwijmelende manier, die net iets te zoetig is.
De tweede track is ontroerend mooi. Deze is ook erg romantisch getint en ook hier komt het thema terug, maar de zwijmeligheid is er wat af. En dat terwijl de track toch vrijwel alleen door strijkers wordt gespeeld.
De volgende track is de enige spannende en onheilspellende track van deze score. De sfeer wordt bepaald door de melodie van strijkers en piano. De underscore speelt hier een belangrijke rol en klinkt wat onbestemd. Ook de dissonante toonwisselingen van violen helpen mee om een donker sfeertje neer te zetten.
De langste track van de score kent een mooie gedragen melodie, die vlot doorloopt en niet al te klef is. Het begint erg mooi met een cello op underscore van violen, maar al gauw nemen de violen het helemaal over. Halverwege zet dan ook nog de piano in met deze subthema-melodie en een gedempte hoorn op de achtergrond, waarna de violen de leiding weer overnemen.
De Rhapsodie opent met mooi vol pianospel, waarna de strijkers weer invallen met een iets te romantische melodie. Ook de track 'Is He The One' heeft hier last van. Halverwege pakt Barry het hoofdthema weer op in deze track, maar het blijft nogal zoetig melancholiek klinken. De zevende track werkt met vibratoklanken in de underscore, waaroverheen de altviolen en violen een langzame melodie spelen. Het is net wat te traag. Dat geldt ook voor 'Return To The Present', dat daardoor net iets te saai klinkt. Die traagheid van de zoete vioolklanken komt dan nogal zwijmelig over, ook al laat Barry er halverwege een mooie solo viool bovenuit komen.
De afsluitende track heeft het thema van de film als hoofdmelodie, dat door violen en piano wordt gebracht. Op zich een mooie track, al is de melodie toch steeds net iets te zoetig.

Kortom, John Barry zal vast menig bakvissenhart sneller hebben laten kloppen met zijn suikerzoete klanken van Somewhere In Time. Toch is het voor onze moderne begrippen net even teveel zoetigheid om prettig te verwerken. De melodieën zijn zeker romantisch, maar het is te klef en de melodieën zijn net even te zeventiger jaren om in 2012 mooi te vinden. Ook variatie wordt node gemist. Alleen de spannende derde track biedt die, maar dat is toch te weinig en dan worden al die zoete klanken toch even teveel. Mijn waardering blijft daarom hangen op een 70 uit 100.
Somewhere in Time - 09/10 - Przegląd wersji Kristof Janssens, zgłoszone w (Holenderski)
Wie het heeft over John Barry, denkt vaak meteen aan zijn muziek voor de James Bond-films. Zijn oeuvre behelst echter zoveel meer. De Brit behaalde zeven oscarnominaties, waarvan hij er zomaar liefst vijf kon van verzilveren. En neen, geen enkele oscar had betrekking op zijn overbekende Bond-scores. Born Free, The Lion in Winter, Mary, Queen of Scots, Out of Africa, Dances with Wolves en Chaplin zijn allen klassiekers geworden.

Barry's score voor de romantische science fiction film Somewhere in Time, een low budget film, mag eveneens gerekend worden tot zijn beste filmmuziek. Strijkers en piano staan gedurende de ganse score centraal. De erg romantisch overkomende composities zijn allen een streling voor het oor en horen perfect bij de film. Het vakmanschap straalt er bij de openingstrack al meteen van af.

De vijfde track, 'Rhapsody on a Theme of Paganini', betreft een compositie van Sergei Rachmaninoff die oorspronkelijk dateert uit 1934. Een prachtige melodie die verscheidene malen in de film aan bod komt en dus ook een plaats kreeg op deze soundtrack.

Voor de afsluiter van deze score deed Barry terug beroep op de Amerikaanse pianist (1924-2011) Roger Williams (in 1966 stond hij ook al in voor enkele pianopartijen voor Barry's Born Free).

Samengevat kan gesteld worden dat Barry alweer een prachtige, maar weliswaar korte, score heeft afgeleverd voor deze minder bekende film. De score werd bekroond met een Saturn Award en genomineerd voor een Golden Globe. Zeker en vast verdiend.

Inne wydania muzyczne Somewhere in Time (1980):

Somewhere in Time (1998)
Somewhere in Time (1980)
Somewhere in Time (1993)
Somewhere in Time (1987)
Somewhere in Time (2021)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze