Runaway Train


Milan Records (0802090018626)
Film | Rok: 1985 | Uwolnienie filmu: 1985 | Format: CD
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor Artysta/Kompozytor Czas
1.Jailbreak!2:00
2.Moving On3:43
3.Destination Unknown2:20
4.Clear the Tracks!4:05
5.Reflections2:59
6.Runaway Train4:43
7.The Yellow Rose of Texas (Prison Memories)The Jamborees3:03
8.Collision Course2:18
9.Past, Present -Future?2:23
10.Red for Danger3:07
11.Gloria Vivaldi6:48
12.End of the Line3:57
 41:25
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Runaway Train - 06/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Dit is de derde recensie in de Trevor Jones serie.

Vorige: The Dark Crystal
Volgende: Angel Heart

De Amerikaanse film Runaway Train is geregisseerd door de Rus Andrei Konchalovsky, die toen pas een paar jaar in Amerika woonde. Daarvoor had hij grote successen in Rusland. Het was z'n tweede Amerikaanse bioscoopfilm. Het verhaal is gebaseerd op een origineel scenario van de bekende Japanse regisseur Akira Kurosawa. De film is door de critici uitstekend ontvangen, maar het publiek liet het massaal afweten, waardoor de film niet uit de kosten kwam.
Het verhaal begint in een gevangenis, waar het wrede hoofd van de bewaking Ranken (John P. Ryan) gevangene Manny (Jon Voight) in de isolatie zet, na een ontsnappingspoging. Manny besluit echter om opnieuw te ontsnappen zodra hij uit de isolatie is. Door pech is dat in de winter, maar de ontsnapping slaagt met de hulp van gevangene Buck McGeehy (Eric Roberts), waarna ze op een vertrekkende trein springen, bestaande uit alleen vier lokomotieven. De machinist krijgt echter een hartaanval en de trein raakt op drift, zonder bestuurder: een 'runaway'. De baanleiders weten dat al snel en zorgen dat de baan vrij is, maar besluiten de trein te laten ontsporen. Dan klinkt de hoorn uit de tweede lokomotief en weet iedereen, ook de gevangenen, dat er nog iemand op de runaway moet zitten...

De muziek bij deze sterke en spannende film is van de Zuid-Afrikaanse componist Trevor Jones. En die muziek is voor een film uit 1985 best goed passend. Jones begon aanvankelijk met vol orkestrale scores in het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw, maar stapte halverwege die tachtiger jaren over op meer spannende en elektronisch uitgevoerde scores. Ook deze score is vol elektronisch, maar die stijl was halverwege de tachtiger jaren van de vorige eeuw nog niet zover ontwikkeld als vandaag, bijna 35 jaar later. De klanken klinken dan ook een beetje gedateerd, wat voor de beluisterbaarheid niet echt meehelpt. De latere scores van Jones zijn dan ook veel aangenamer dan dit oudje.

Een flink deel van de score laat volop dreiging en spanning horen, aanvankelijk rondom de scenes die zich in de gevangenis afspelen en de ontsnapping zelf, maar ook aan boord van de losgeslagen trein klinkt volop spannende muziek, die toch veelal wat lastiger in het gehoor ligt.
Als tegenwicht daarvoor kent de score gelukkig ook meer introspectieve momenten, zij het beperkt, met ingetogen muziek dat een underscore-karakter heeft. In sommige van de wat ingetogener tracks komt zelfs de Japanse shakuhachi voor, een soort fluit van bamboe. Deze zorgt erg fraai voor een wat aangezet dramatisch effect, vooral wanneer de elektronische underscore daaronder rustig en harmonieus klinkt. De mooiste ingetogen track is echter niet van Jones, maar van Antonio Vivaldi en heet 'Gloria in D Major', die aan het einde van de film te horen is. De film versie van deze track is nog mooier dan de versie van de Original score, juist omdat in die film versie de shakuhachi weer terugkomt.

Het album opent met de track 'Jailbreak', die met volle synthesizerklanken begint, om daarna een nogal funky elektropopstijl te krijgen. Drumpercussie, elektrische gitaren, koperblazers en elektronische klanken zorgen voor een stuwende track, die echter vooral in die funky kleuring blijft hangen. Ook 'Moving On' heeft enigszins die funky klanken, maar er hangt een stuwende cadans onder de muziek die het tot een sterke track maakt. Ook hier hoor je weer dezelfde instrumentatie van drumpercussie en elektrische gitaren, waarbij ook de basgitaar een flinke rol speelt. De elektrische gitaren maken er bijna een stevige rocktrack van.
Een groot deel van 'Destination Unknown' bevat vooral soundscape, als een soort underscore van geluiden, zonder echt muziek te zijn. Wel gaat er een sterke dreiging van die geluiden uit.

'Clear the Tracks' is weer in een stevige funky stijl gecomponeerd, waarbij de sterk ritmische elektronische percussie zorgt voor een bepaalde urgentie in de muziek. Maar melodieus is het allemaal niet. Zelfs wanneer de elektrische gitaar op de achtergrond speelt blijft melodie behoorlijk ver weg.
Dan is 'Reflections' een aanzienlijk aangenamere track, mede omdat de muziek hier meer ingetogen is en emotioneler overkomt. De bastonen zorgen tegelijk voor een bepaalde mate van spanning, terwijl de synthesizer op een wat trage, maar harmonieuze manier speelt. Ook de shakuhachi geeft een fraaie melancholieke kleur aan de muziek.
De titeltrack opent met zware en volle klanken, om vervolgens in een meer rocky kleuring over te gaan, met opnieuw drumpercussie en elektrische gitaren. De themamelodie wordt op een nogal gedateerd klinkende synthesizer gespeeld, wat duidelijk afbreuk doet aan de muziek. De snelle ritmes geven ook deze track een soort urgente spanning.

De track 'Prison Memories' is een Amerikaanse traditional met de titel 'The Yellow Rose of Texas', die in een zestiger jaren stijl gezongen wordt door The Jamborees.
'Collision Course' presenteert weer een sterk ritmisch geaccentueerde themamelodie, die door het ritme en de lagere koperblazers een flinke spanning heeft meegekregen. Melodie is duidelijk ondergeschikt aan de spanning, want ook elektronische effecten moeten die spanning verhogen.
Meer ingetogen muziek volgt dan in 'Past, Present, Future?', waar eerst de shakuhachi voor een melancholieke kleuring zorgt, die ondanks de dreiging best aangenaam is, om vervolgens halverwege over te gaan in sterk elektronische klanken waar een vrouwenstem het hoofdthema 'zingt'.
Met 'Red for Danger' neemt vervolgens de funky stijl weer sterk toe, met de drumpercussie en elektrische gitaar, op een bed van synthesizerklanken.

De voorlaatste track is 'Gloria'. Dit is muziek van een Russische opname uit het tweede deel van het 'Gloria in D' van Antonio Vivaldi, dat gearrangeerd is door Alfredo Casella. De eveneens Russische regisseur wilde speciaal deze uitvoering van Vivaldi's compositie gebruiken in zijn film, omdat hij het daarvoor perfect vond passen. Voor de filmversie zijn hier beperkt extra koorklanken en elektronische muziek aan toegevoegd, om het nog beter bij de overige muziek van de score te laten aansluiten. De tamelijk langzame en gedragen muziek van Vivaldi is daarmee een prachtige en sterke uitvoering geworden, waarmee dit verreweg de mooiste track van het album is, die tegelijk de langste van het album is.

Het album sluit af met 'End of the Line', wat opnieuw een strakke en vol elektronische track is, met ritmische drumpercussie, elektrische gitaren en koperblazers die ook al in eerdere tracks te horen waren. Melodie is in deze spannende muziek duidelijk van ondergeschikt belang. Het album sluit met deze hoog ritmische track daarom toch wat mager af.

Kortom, met Runaway Train heeft Trevor Jones een voornamelijk elektronische score gecomponeerd, waarin vooral de spanning voorop staat. Melodie is duidelijk ondergeschikt gemaakt aan die spanning en dat maakt de beluisterbaarheid van de score toch een stuk minder. Elektronische ritmes bepalen in veel tracks de kleur van de muziek. Die ritmes worden vervolgens vaak aangevuld met drumpercussie en elektrische gitaren. Een deel van de score heeft daarbij een nogal funky stijl gekregen, waar ik niet zo van houd. Maar in de score is er de prachtige track van Vivaldi, die voor extra punten zorgt. De waardering voor het album komt daardoor toch nog op 61 uit 100 punten.

Inne wydania muzyczne Runaway Train (1985):

Runaway Train (2009)
Runaway Train (1986)
Runaway Train (1986)
Runaway Train (1985)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze