Out of Africa


Varčse Sarabande (4005939581626)
Film | Data wydania: 18/02/1997 | Format: CD, Pobieranie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.I Had a Farm - Main Title3:12
2.Alone on the Farm1:00
3.Karen & Denys0:48
4.Have You Got a Story for Me1:21
5.I'm Better at Hello1:24
6.Mozart: clarinet concerto in A major: K622 - Adagio7:39
7.Karen's Journey Starts3:41
8.Karen's Journey Ends1:00
9.Karen's Return from Border1:33
10.Karen Builds a School1:19
11.Harvest2:02
12.Safari2:35
13.Flight Over Africa2:41
14.Beach at Night0:58
15.You'll Keep Me Then0:58
16.If I Knew a Song of Africa2:23
17.You are Karen M'Sabu1:17
18.Out of Africa - End Credits2:49
 38:40
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Out of Africa - 08/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
In 1985 regisseerde Sydney Pollack (The Firm, Tootsie) de Amerikaanse film Out of Africa. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek van de Deense Karen Blixen uit 1937. De film kreeg een groot aantal nominaties en won diverse prijzen, waaronder maar liefst zeven Oscars. Toch is de film door veel critici wat koel ontvangen. In de bioscopen was de film echter wel succesvol.
Het verhaal draait om Karen Blixen (Maryl Streep), die in 1913 een relatie had met de Zweedse Baron Von Blixen, maar hij dumpt haar, terwijl zijn broer Bror (Klaus Maria Brandauer) z'n plaats inneemt. Maar daarvoor moet Karen naar Afrika, waar ze in de buurt van Nairobi zal gaan wonen om met Bror Blixen te trouwen en een boerderij te beginnen. Bror blijkt echter al snel een overspelige echtgenoot en Karen komt in contact met de wildjager Denys Finch Hatton (Robert Redford)...

Allicht medeverantwoordelijk voor de prijzen en het grote succes in de bioscopen is de score van John Barry, die hem dan ook daadwerkelijk een Oscar opleverde. Bij de afkeurende geluiden van de critici zal daarentegen vast meespelen dat Barry's score een nogal melodramatisch karakter heeft.
In het verhaal spelen de landschappen in Kenia een grote rol en die beelden heeft Barry dan ook voorzien van grootse en meeslepende muziek. Die muziek is vol orkestraal, met de strijkers veruit in de hoofdrol en regelmatig aangevuld met gedempte koperblazers in de tegenmelodie, waardoor dit prachtige muziek geworden is, volop melodieus en symfonisch. Barry is sowieso wel een componist die in veel van zijn scores een romantisch touch heeft, maar dat werkt hij hier toch wel heel erg uit tot breedlopende harmonieën die volop door hoge strijkers gespeeld worden.
Barry heeft een aantal themamelodieën voor de score gecomponeerd, waarvan de belangrijkste en bekendste melodie die voor het Keniaanse landschap is, en die in de openingstrack 'Main Title' vanaf halverwege te horen is, evenals in de tweede helft van 'Flight over Africa' en komt zo nog een paar keer terug in de score. In 'You are Karen M'Sabu' hoor je het hoofdthema zelfs op een wat melancholieke manier.
Het tweede hoofdthema is dat voor Karen zelf. Deze eveneens fraaie melodie wordt ingevuld door vooral houtblazers en strijkers en klinkt veel ingetogener dan het majestueuze hoofdthema. Toch is dit thema eigenlijk net zo fraai, alleen qua kleuring veel dramatischer. Voor het eerst hoor je dit thema in 'Alone on the Farm', waarin de melodie een bijna wat triest karakter heeft. Ook hoor je dit thema in 'I'm Better at Hello', 'Karen Builds a School' of 'I knew a Song of Africa'.

Dan zijn er nog een aantal melodieën die dicht tegen de thema's aanhangen, zoals voor Finch Hatton in 'Have You Got a Story For Me?', wat een erg fraaie, eveneens wat melancholieke melodie geworden is en op piano gespeeld wordt. En dan zijn er ook nog de meer avontuurlijke melodieën, zoals in een track als 'Safari', waarin koperblazers een opnieuw fraaie melodie van wat extra diepte voorzien. Of een meer romantische melodie, zoals in 'Harvest'. Maar ook wat zeurderige muziek vind je terug op dit album in tracks die wat traag en in mineur gespeeld worden en een soort tragiek verklanken. De muziek is dan duidelijk minder aantrekkelijk.

Dan heeft Barry voor de score ook nog gebruik gemaakt van bekende klassieke muziek. Het bekende Adagio van Mozart is niet alleen bekend als klassiek werk, maar ook als song van de bekende zangeres Vicky Brown uit Tom Parker's The Young Mozart. Barry presenteert deze klassieke melodie als een soort tweede thema voor Finch Hatton, die overigens prima past bij de rest van de score, maar op dit album wel wat korter had gekund.

Kortom, met deze Expanded Score van John Barry's muziek voor Out of Africa krijg je meer fraaie en af en toe zelfs meeslepende muziek te horen, die soms echter wel wat aan de melancholieke kant is. Vooral de tracks die wat tegen de thema's aan hangen zijn erg fraai en net iets pittiger dan het wat slepende hoofdthema met z'n hoge strijkers. De lange klassieke track van Mozart had wel wat korter gekund of zelfs weggelaten, maar stoort niet echt. Een aantal tracks zijn wat zeurderig, maar mooie melodieën op fraaie arrangementen zijn in de meerderheid en weten de waardering op te trekken naar 78 uit 100 punten.


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze