Basic Instinct


Film | Rok: 1992 | Uwolnienie filmu: 1992 | Format: CD
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Main Title (Theme from Basic Instinct)2:15
2.Crossed Legs4:50
3.Night Life6:03
4.Kitchen Help3:58
5.Pillow Talk4:59
6.Morning After2:28
7.The Games Are Over5:35
8.Catherine's Sorrow2:41
9.Roxy Loses3:17
10.An Unending Story7:56
 44:01
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Basic Instinct - 07/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
De Amerikaanse thriller Basic Instinct is geregisseerd door de Nederlandse Paul Verhoeven. De film heeft een sterk erotische kleuring, wat wellicht heeft bijgedragen aan het grote succes van de film, vooral in de VS, waar bloot en seks veel moeilijker ligt dan in andere landen. De critici vonden de film nogal aan de magere kant, hoewel diezelfde critici tegenwoordig vinden dat de film juist baanbrekend is geweest en gezien moet worden als een moderne 'film noir'.
Het verhaal draait om rechercheur Nick Curran (Michael Douglas), die een moord onderzoekt. Een oude rocker is omgebracht met een ijsprikker tijdens een seksueel avontuur met een blonde vrouw. Het blijkt dat een vriendin van de rocker misdaadboeken schrijft. Deze Catherine Tramell (Sharon Stone) beschrijft in een van haar verhalen een voorval dat precies overeenkomt met wat er gebeurd is, wat haar gelijkt tot hoofdverdachte maakt. Maar ze daagt Curran uit, ook door haar uitdagende gedrag, om met bewijzen te komen en ze heeft ook nog een alibi. Dan blijkt dat Tramell bevriend is met diverse vrouwen die moorden op hun geweten hebben...

De muziek bij deze film is van Jerry Goldsmith, die hiermee een voor de film sterke score componeerde, die door vele filmcritici genoemd werd als een van de positieve aspecten aan de film. Zelf heb ik de spannende film in die tijd ook gezien in de bioscoop, maar de muziek is mij toen niet speciaal opgevallen, wat op zich natuurlijk niet negatief is.
Van die muziek kwamen in 1992 verschillende uitgaven op de markt, zowel op LP als op CD, met tien tracks van Goldsmith's muziek. Later kwamen albums op de markt met dezelfde tracks of zelfs met de complete score. Deze recensie betreft de Original score met tien tracks.

Goldsmith heeft zijn muziek hoofdzakelijk orkestraal gecomponeerd en op een aantal momenten aangevuld met de nodige elektronische effecten en geluiden. Maar een hoofdzakelijk orkestrale score is nog geen garantie voor mooie muziek, want de film is een thriller en daarbij past nu eenmaal geen mooie meeslepende score, maar juist muziek die de spanning versterkt of een dreigende sfeer verklankt. En dat is bij deze score ook het geval, hoewel de muziek nauwelijks chaotisch of dissonant wordt en steeds redelijk binnen het harmonische spectrum blijft.
Goldsmith gaf in een interview aan dat de samenwerking met Verhoeven uitstekend was, maar dat hij moeite had met de dubbelhartige karakters in de film, om daarbij passende arrangementen te componeren, daarvoor heeft de film te weinig onderscheiding tussen goeden en kwaden, immers veel karakter hebben iets van beide - net als in het echte leven.

Het album opent met een mooie thematrack voor de film als geheel. Dat aangename thema, of elementen daarvan, komt gedurende het album regelmatig voorbij in de verschillende, ook spannender tracks. Zo bestaat 'Morning After' voor een groot deel uit die themaklanken. De muziek doet soms een beetje denken aan Goldsmith's score voor Sleeping with the Enemy, van een jaar eerder.
De score is orkestraal en vooral de strijkers spelen daarin een belangrijke rol, zowel middenstrijkers als hogere vioolklanken, die Goldsmith regelmatig tegenover elkaar plaatst, wat een fraaie muzikale kleuring geeft en een beetje het kenmerk van de score is. Maar ook koperblazers, percussie en piano worden toegepast in de muziek, die soms toch wel een wat sensuele sfeer heeft.

De film is een thriller en de spanning en dreiging komen duidelijk terug in de muziek, die daardoor vaak duidelijk minder aantrekkelijk klinkt. Voor het filmverhaal essentieel, maar om los van de score naar te luisteren is dat toch minder prettig, ook al heeft Goldsmith ervoor gezorgd dat de muziek niet al te agressief of grimmig is. Toch staan er op het album een paar tracks die duidelijk meer actiegericht en spannend zijn en daardoor veel steviger gearrangeerd zijn. Het laatste deel van 'The Games are Over' en ook in 'Roxy Loses' is de muziek sterk actiegericht, met veel percussie en veel grilliger composities om de actie te versterken.

Kortom, de muziek voor Basic Instinct die Jerry Goldsmith heeft gecomponeerd zit behoorlijk aan de thrillerachtige kant. Op dit Original Score album valt dat wat minder op, omdat de op dit album opgenomen cues en tracks toch wel bij de best beluisterbare horen. Met name de openingstrack, die het filmthema laat horen, is fraai. En dat thema komt terug in veel van de tracks op dit album. Toch zorgt de vele spannende en dreigende muziek voor een wat minder prettige luisterervaring en ook de paar actiegedeelten zijn wat grillig en liggen minder prettig in het gehoor. De waardering komt daarmee op een voor een thrillerscore toch heel behoorlijke waardering van 67 uit 100 punten.

Inne wydania muzyczne Basic Instinct (1992):

Basic Instinct (1998)
Basic Instinct (2001)
Basic Instinct (2015)
Basic Instinct (2004)
Basic Instinct (1992)
Basic Instinct (2021)
Basic Instinct (2021)
Basic Instinct (2021)
Basic Instinct (2022)
Basic Instinct (2022)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze