Another Man, Another Chance
Un Autre Homme, Une Autre Chance


Kritzerland (0687563006504)
Kritzerland (0857252002043)
Film | Data wydania: 13/09/2011 | Uwolnienie filmu: 1977 | Format: CD
Edycja limitowana: 1000 kopie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Theme A4:57
2.Theme B3:11
3.Panache2:52
4.Theme B5:17
5.Theme A3:56
6.Theme #12:47
7.Chanson3:57
8.Theme #1 Course7:35
9.Panache4:25
10.Theme #14:22
 43:19
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Another Man, Another Chance - 06/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
Dit is de vierde recensie uit de Francis Lai serie.

Vorige: International Velvet
Volgende: Love Story

De Franse film Un Autre Homme, une Autre Chance of met de internationale titel Another Man, Another Chance, is geregisseerd door Claude Lelouch. De film is eigenlijk een co-productie tussen Frankrijk en de V.S., want een groot deel van de film speelt zich af in Amerika. De film is wat mager ontvangen door de critici en kon in de bioscopen niet op tegen Star Wars en andere grote producties.
Het verhaal speelt zich af rond 1870 en begint aan het einde van de strijd in Frankrijk tegen Napoleon. In die moeilijke en onrustige omstandigheden na afloop van die strijd willen de jonge geliefden Jeanne (Genevičve Bujold) en fotograaf Francis (Francis Huster) samen een nieuw leven opbouwen, maar niet in Frankrijk. Ze willen naar Amerika, vanuit New York naar het Westen, per paard en wagen. En Jeanne raakt in verwachting. Dan is daar een ander koppel, veearts David (James Caan) en Mary (Jennifer Warren), die vanuit New Orleans naar het Westen trekt, tussen wie het niet goed gaat. Maar dan wordt Mary vermoord en ook Francis wordt gelyncht als hij foto's van een ophanging neemt...

Waar Lelouch de regie voert komt de muziek bij de film van Francis Lai. Dat is al zo sinds 1966, toen Lai de muziek componeerde voor Un Homme et une Femme, dat voor beide uitgroeide tot een van hun meest succesvolle samenwerkingen. En ook bij deze Frans-Amerikaanse productie componeerde Lai weer de muziek, waarbij de Libanees-Franse componist Gabriel Yared vervolgens de meeste arrangementen voor z'n rekening nam.

Op dit album, dat door Kritzerland in 2011 is uitgebracht, wijken de tracktitels sterk af van die op de oorspronkelijk uitgebrachte LP, waar vrijwel alle tracks naar de filmtitel genoemd worden. De CD is vanaf de oorspronkelijke banden opnieuw opgenomen en draagt de titels die ook die banden droegen, wat overigens ook titels zijn die nauwelijks aan de film zelf refereren, maar juist aan de onderscheidende thema's.

Het album begint met de track 'Theme A' en als je deze track start wordt je opgeschrikt door bekende klanken. Dat zijn de bekende klanken van de vijfde symfonie van Beethoven, waarna Lai overigens al snel z'n eigen invulling aan de muziek geeft, die eerst nog even wat spannend vol orkestraal aandoet. Maar vanaf de tweede minuut gaat Lai verder met een mooie pianomelodie, op een glijdende underscore van strijkers, die toch iets van een lichte dreiging houdt, door net niet helemaal in het hart van de harmonie te zitten. Aan het eind van de track komt de vijfde van Beethoven nog even terug. En dat is toch wel een verrassend element in deze score, want dat zo bekende stukje uit die 'vijfde' komt in andere tracks ook nog terug.
De track 'Theme B' begint met rustige xylofoonachtige klanken, die pas na een minuut wat meer orkestraal worden. De melodie en de harmonie van het arrangement spreken overigens wat minder aan, wat ook al bij de openingstrack het geval was, hoewel het bij vlagen erg mooi is. Dit B-thema komt terug in de derde track 'Panache', met dezelfde melodie, maar dan in een duidelijk fraaier arrangement. En dat geldt ook voor de voorlaatste track met dezelfde titel.

Waar de openingstrack in het A-thema met de vijfde van Beethoven begon, doet Lai hetzelfde met 'Theme B' in de vierde track. Alleen volgt hierop dan de melodie van het B-thema, die overigens pas na ruim anderhalve minuut door strijkers ondersteund wordt, wat de muziek gelijk een veel warmere en aangenamere kleuring geeft. Na ruim drie minuten wordt de melodie door een hoge solo spelende viool gespeeld, wat een erg fraai effect geeft. Maar na ruim vier minuten wordt de muziek toch af en toe weer wat onrustig, met daar tussendoor steeds erg fraaie en harmonische gedeelten.
Ook de vijfde track met 'Theme A' begint weer met de bekende klanken van Beethoven: tatatataaaaa. Daarna gaat de track opnieuw verder met wat spannender en grilliger muziek, met veel getrommel van pauken, net zoals de openingstrack. Vervolgens blijft de muziek opnieuw hangen in een arrangement die net naast het harmonische spectrum valt, waardoor de muziek steeds een lichte dreiging blijft houden.
De eerste track 'Theme #1' laat de melodie van het A-thema horen, maar dan in een hele lichte setting, met slechts een handvol instrumenten, zoals harp, een paar houtblazers en een paar middentoon strijkers. De tweede track 'Theme #1 Course' heeft daarentegen juist een stevig orkestrale setting, compleet met percussie en koperblazers, die de muziek een grimmige en grillig spannende kleuring geven. Na twee minuten neemt dan de piano het weer op een ingetogen manier over, net als in de openingstrack. Tussendoor horen we dan Beethoven nog een keer voorbij komen. De tweede helft van de track wordt opnieuw gedomineerd door vooral grillige en spannende muziek, die niet erg aanspreekt. De laatste halve minuut is daarbij een irritant lang aangehouden toon.
Het album sluit af met 'Theme #1' in een versie die sterk lijkt op de openingstrack, ook beginnend met Beethoven, dan spannende, wat grillige orkestrale muziek, waarna op twee minuten de piano het overneemt en de muziek wat harmonieuzer wordt, om opnieuw te eindigen met de vijfde van Beethoven. Tatatataaaaa.

Een aparte track op het album draagt de titel 'Chanson' en dit is ook daadwerkelijk een song, die in het Frans gezongen wordt. De titel zou ook 'Le Nouveau Monde' kunnen zijn, want daar gaat de tekst over. De song begint met een deuntje die zo van een draaiorgel zou kunnen komen. Vanaf een halve minuut zingt een Franstalige zanger mee met de instrumenten, die dan nog steeds sterk aan een draaiorgel doen denken. De melodie is wel aardig, maar de uitvoering is meer een kinderliedje dan een volwassen song, wat vooral komt door de draaiorgelkleuring van de muziek. Niet fraai.

Kortom, de muziek voor de Frans-Amerikaanse film Un Autre Homme, une Autre Chance, ofwel Another Man, Another Chance, van Francis Lai valt nog niet mee. Voor de film zal de muziek vast wel passend zijn, maar als luisteralbum brengt Lai hier geen echt aansprekende melodieën zoals we die uit andere scores van hem kennen. Een gimmick in de muziek is het gebruik van de bekende intro-passages uit de vijfde symfonie van Beethoven, die in een aantal tracks voorbij komen. Een flink deel van de muziek heeft een nogal spannende, wat grillige kleuring, maar een ander deel is rustig en meer ingetogen, wat duidelijk meer aanspreekt. De enige song op het album is meer een deuntje dan een echte song en spreekt totaal niet aan. Kritzerland zegt in de liner notes dat dit 'one of his finest scores' is, maar dat is vooral verkooppraat. De waardering als luisteralbum komt wat mij betreft niet hoger dan 61 uit 100 punten.
Kritzerland is proud to present a limited edition soundtrack release, first time on CD:

ANOTHER MAN, ANOTHER CHANCE (Un Autre Homme, Une Autre Chance)
Music Composed by Francis Lai

Fate. Chance. Destiny. These three themes recur constantly in the work of Claude Lelouch, one of the most distinctive and interesting filmmakers in French cinema. In 1966, Lelouch burst on the scene with Un Homme et Une Femme (A Man and a Woman), which became an international sensation and a hugely influential film, style-wise, music-wise, and every otherwise-wise, Lelouch never quite achieved success like that again – but he continued and continues to make interesting, intriguing, occasionally brilliant, moving, funny, thought-provoking and wildly enjoyable films.

Another Man, Another Chance is a wonderful film, much maligned at the time of its release (Star Wars had just come out and that’s all anyone wanted to see and/or talk about, although it was a very strong year for films and there were many other hits – they certainly didn’t want to see a slow-moving, adult art film set in the old West), and the film disappeared quickly after tepid reviews and no business. But time has been kind to Another Man, Another Chance and seeing it today simply makes one appreciate what a fine film it is. The photography, the acting, the style, the leisurely pace, the way you find out certain key information as almost an afterthought – it’s unique filmmaking and storytelling and no one does this sort of thing better than Lelouch, not that many people have tried. And his partner in crime for so many of his films has been composer Francis Lai – it’s one of the longest composer/director relationships in cinema and Lai’s music has helped give Lelouch’s films their unique quality.

Like Lelouch, Lai burst on the scene with A Man and a Woman – the soundtrack album was a major seller, and Lai’s memorable theme was recorded over and over again, with lyrics, without lyrics, and several other themes from the film were also oft recorded. Then Lai struck gold doing the score to Love Story in 1970. Once again, he created a theme that could be hummed by everyone and was, with many cover versions and a best-selling soundtrack album – and it garnered him his first and only Oscar nomination and his first and only Oscar win for Best Score. In addition to the Lelouch films, all of which contain wonderful and melodic scores, Lai also wrote masterful scores for such films as Mayerling, The Bobo (another delectably memorable theme), Hannibal Brooks, Rider On The Rain, The Games, Hello-Goodbye, Bilitis, International Velvet, Oliver’s Story, My New Partner, Marie, just to name a few.

Lai’s score for Another Man, Another Chance is absolutely gorgeous, with only a handful of themes, but as always with Lai, they are memorably melodic and give the film a dreamlike quality. There are a few short snippets of Beethoven’s Fifth and a lot of Lai, used in all sorts of interesting and different ways in the film. No one else’s film music sounds quite like Francis Lai’s – and this score is one of his finest.

Another Man, Another Chance was released on LP, but only as a hard-to-find import. For this first ever CD release, we’ve gone back to the original French two-track stereo tapes housed in the MGM vaults. The cues were in slightly different order due to time constraints for LPs, but we’ve left them in their original order. The track titles on the LP were weird, with most of the titles listing as “Un Autre Homme, Une Autre Chance” over and over again. We’ve opted to use the titles listed exactly as they were on the tape boxes. Another interesting thing about this score is that Gabriel Yared did most of the musical arrangements.

We’re very happy to bring this wonderful Francis Lai score to CD for the first time. His name may not be first on a film score fan’s lips, but Lai has created some great scores and it’s great to know that he’s alive and well and regularly composing music for films.

This release is limited to 1000 copies only.

Inne wydania muzyczne Un autre homme, une autre chance (1977):

Autre Homme, une Autre Chance, Un (1977)

Ścieżki dźwiękowe z kolekcji: French Cinema

Homme Qui Me Plaît, Un (1969)
Beau-Pčre (2001)
Visiteurs 2 : Les Couloirs du Temps, Les (1998)
Police Python 357 / L'Important c'est d'aimer (2004)
7čme Cible / Le Prix du Danger, La (1992)
Reveillon Chez Bob (1984)
Métamorphose des Cloportes, La (1965)
Caprices d'un Fleuve, Les (1996)
Homme en Colčre, L' (1979)
Samouraď / Le Vieux Fusil / Les Grandes Gueules, Le (1982)

Ścieżki dźwiękowe z kolekcji: Limited Editions

Creepshow / Tales From The Darkside / Mansions Of The Moon / Shoobie Doobie Moon (1982)
Gun (2006)
My Geisha (2013)
House on Telegraph Hill / Ten North Frederick, The (2011)
Harry in Your Pocket (2011)
Fuzzy Pink Nightgown / A Breath of Scandal, The (2012)
Batman: Mask of the Phantasm (2009)
Driftwood (2008)
Finding Rin-Tin-Tin (2008)
Solimano il conquistatore (2014)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze