1408


Colosseum (4005939682828)
Varčse Sarabande (0030206682823)
Film | Data wydania: 03/07/2007 | Uwolnienie filmu: 2007 | Format: CD, Pobieranie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.''10 Haunted Hotels''3:04
2.The Dolphin Hotel1:45
3.Room 14087:45
4.The Doppelganger2:10
5.Katie’s Theme2:48
6.Ship in a Painting1:39
7.Bleeding Walls4:59
8.Out on a Ledge5:25
9.Mike’s Fugue2:43
10.Inside the Vent4:11
11.Olin in the Minibar5:50
12.Sinking Ship3:11
13.Waking up in LA1:56
14.Back to 14081:50
15.''Don’t You Love Me Anymore?''2:21
16.Fire!4:43
 56:19
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

1408 - 04/10 - Przegląd wersji Lammert de Wit, zgłoszone w (Holenderski)
De film 1408 is een horrorfilm met een psychologisch randje. Met bekende namen in de hoofdrollen als Samuel L. Jackson en John Cusack en gebaseerd op een verhaal van Stephen King.
Het gaat hierin om Mike Enslin (Cusack), die schrijver is van griezelverhalen, die hij baseert op zijn onderzoeken naar bovennatuurlijke zaken. Maar zijn onderzoeken lopen meestal op niets uit. Dan krijgt hij op een dag een ansichtkaart, waar op staat dat hij vooral niet moet gaan kijken in kamer 1408 van een hotel in New York. Dat wil hij vervolgens toch gaan doen, maar de hotelmanager (Jackson) raadt hem dat ten stelligste af als Mike daar wil overnachten, omdat in die kamer de laatste jaren al meerdere mensen zijn overleden. Mike gelooft niets van die boze krachten en begint op de kamer uit te pakken. Dan begint plotseling de wekkerradio te spelen...

De muziek is van Gabriel Yared, niet de eerste de beste die je zou verwachten voor een horrorscore. Yared is veel meer bekend van de wat langgerekte licht romantisch-melancholiek getinte scores voor romantische drama's. Met 1408 maakt hij een uitstapje in het horrorgenre.

De score is een typische horrorscore geworden. De muziek is vaak meer soundscape dan muzikale begeleiding bij de scenes en personages. De sfeertekening is veelal gevat in uitvoerige underscore, die tamelijk monotoon langer aangehouden wordt. Die underscore bestaat vaak uit lage ondertonen, met daaroverheen een iets hogere laag van cello's of koperblazers.
Op die underscore vult Yared dan de creepy momenten in met plotselinge effecten, muzikale donderslagen of ander geweld, wat niet erg aangenaam is om te beluisteren en zelfs na meerdere keren beluisteren blijft het onaangenaam klinkende muziek.
De ene keer is die underscore nadrukkelijk aanwezig, met meer of minder huilende klanken, een andere keer zijn het tamelijk monotoon voortgaande, nogal minimalistische klanken. Vooral in het begin van de score is die muziek heel gedempt, bijna afwezig, maar ook later op de score komen dat soort fragmenten volop voor.

Ook een typerende horrormuziek kleuring is de atonale setting en ook chaotische klanken komen regelmatig voorbij, soms met grof geweld. Een andere kleuring is het gebruik door Yared van ijzige klanken door hoge violen en door afstandelijke galm. Maar het grootste deel van de score is gevuld met een klaaglijk soort underscore.
De effecten die Yared toepast zouden zo uit de koker van Christopher Young kunnen komen. Het zijn nogal eens gesamplede effecten met rare geluiden of doffe of kreunende klanken. Ook past Yared nogal eens geluiden toe die op menselijke stemmen lijken, wat het allemaal extra creepy maakt. En daarnaast zijn er de waaierende klanken, die duiden op geestverschijningen. Allemaal geen erg aangename ervaringen.

Toch is er ook muziek die wel prettig in het gehoor ligt, zoals in 'Katie's Theme', waar een afstandelijk klinkende piano een wat melancholieke melodie speelt op underscore van violen.

Kortom, met 1408 heeft Gabriel Yared een echte horrorscore afgeleverd, die z'n werk in de film prima zal doen. Maar om de score te beluisteren, los van de film, is niet een erg aangename ervaring. De muziek heeft een behoorlijk creepy gehalte, door de effecten en chaotische stukken, terwijl de muziek verder vooral doorlopende underscore is, waar die effecten dan bovenop geplaatst zijn. Dit is geen muziek waar ik warm voor loop en mijn waardering is dan ook slechts 39 uit 100 punten.
1408 - 07/10 - Przegląd wersji Thomas-Jeremy Visser, zgłoszone w (Holenderski)
Bij het lezen van de recensie van Sjoerd van Renselaar stel ik mezelf de vraag of de beste man wel naar dezelfde score heeft geluisterd als ik, maar smaken verschillen nou eenmaal. Want de heer Yared schreef met 1408 wel degelijk een goede score.

De score is inderdaad doordrenkt in underscore. Des te knapper is het daarom dat Yared het al die tijd interessant weet te houden. De underscore bestaat uit synths die geholpen worden door haast onmerkbare strijkers en blazers die af en toe opwellen. Het is misschien allemaal niet moeilijk, sfeervol is het wel. Door de nodige geluidseffecten die er in de score te horen zijn neemt de spanning in de film een vlucht naar hoge niveau's. Spanning en sensatie, dat is wat Yared de film geeft. Want de score is op sommige momenten angstvallig monter, en op andere momenten juist groots, meeslepend en soms zelfs tragisch.

De thema's zijn makkelijk geschreven, wat de op zich moeilijke score toegankelijker maakt. Een eenzaam pianothema dat voor de dochter van Mike Enslin is geschreven maakt met de beelden erbij veel indruk. Het mooiste zijn echter de stukken waar Yared wat meer de ruimte krijgt. Zo weet hij de grande finale meeslepend te maken in 'Fire', waarin we haast apocalysme in de muziek horen.

Gabriel Yared kenmerkt zich als een hardwerkende componist,een perfectionist met uitzonderlijke kennis van instrumenten en de manier waarop deze samengaan. Het 'geluid' van 1408 zal zich dan ook pas na meedere luisterbeurten vrijgeven. Voor de liefhebbers van uderscore is het een meesterwerk, misschien wel DE beste underscore die je in een tijdje zal horen. Voor de liefhebbers van goede filmmuziek is het advies: goed en vaak luisteren.
1408 - 03/10 - Przegląd wersji Sjoerd , zgłoszone w (Holenderski)
Gabriel Yared staat voor veel bekend als schrijver van romantische muziek. De Europese (Frankrijk) componist bleek vooral kwaliteit te hebben na het schrijven van ‘Possession’. Kwaliteit, het woord dat Yared blijkbaar vergeten is. Deze score is een samenvatting van een gemiddelde thriller score van de laatste tijd. Onverzorgde muziek die iets te snel geschreven is en de film niet een unieke sfeer geeft. Muziek die het altijd wel doet bij een film, die toch wel muziek nodig heeft, maar waar de muziek meer een ‘erbij’ dingetje is.

De score bestaat vooral uit de bekende underscore, duistere effecten, synthesizers, pianofragmenten en is erg standaard en voorspelbaar. Een voorbeeld is het thema van de track ‘Katie’s Theme’. De pianosolo is simpel, makkelijk, gewoonweg niet origineel. De spanningsopbouw is walgelijk en niet écht mysterieus. De score bestaat verder nog uit bombastische actie aangedreven met iets te veel percussie en synthesizers. Horrorgeluiden in overvloed!

Conclusie:
Wie houdt van een score met 90 procent underscore waarin we ‘niks’ horen met af en toe wat pianogetingel zit bij deze score nog niet eens goed. Want dat is voor de gemiddelde filmmuziekliefhebber nog lang niet het enige minpunt. Thema’s zijn simpel, de actiemuziek is niet toegankelijk, het is eentonig, langdradig(terwijl de score helemaal niet zo lang is) en verder wordt je gewoon chagrijnig van het beluisteren van deze muziek. Een dikke, vette onvoldoende. Al was deze score 25 cent, nog geldverspilling. Ook bij download is het verspilling van MB's!
Original Motion Picture Soundtrack
Music Composed by Gabriel Yared
(Cold Mountain, The English Patient, The Lives of Others)

The only demons in room 1408 are those within you.

Renowned horror novelist Mike Enslin (Cusack) only believes what he can see with his own two eyes. After a string of bestsellers discrediting paranormal events in the most infamous haunted houses and graveyards around the world, he scoffs at the concept of an afterlife. Enslin's phantom-free run of long and lonely nights is about to change forever when he checks into suite 1408 of the notorious Dolphin Hotel for his latest project, 'Ten Nights in Haunted Hotel Rooms'. Defying the warnings of the hotel manager (Jackson), the author is the first person in years to stay in the reputedly haunted room. Another bestseller may be imminent, but like all Stephen King heroes, Enslin must go from skeptic to true believer – and ultimately survive the night.

Academy and Grammy Award-winning composer Gabriel Yared takes a rare foray into the horror genre and comes up with his own unique take on interpreting this Stephen King story.

Inne wydania muzyczne 1408 (2007):

1408 (2007)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze