Broken Arrow


Milan Records (0731383574429)
Milan Records (0743213486529)
BMG Japan (4988017062357)
Film | Rok: 1996 | Uwolnienie filmu: 1996 | Format: CD, Pobieranie
 

Zarejestruj się teraz!

Bądź lepiej poinformowany i uzyskaj dostęp do informacji kolekcjonerów!





 

# Tor   Czas
1.Brothers7:05
2.Secure4:47
3.Stealth7:35
4.Mine5:42
5.Nuke10:48
6.Greed11:00
7.Hammerhead4:40
8.Broken Arrow7:37
 59:13
Prześlij opinię Ukryj recenzje w innych językach

 

Broken Arrow - 07/10 - Przegląd wersji Sjoerd , zgłoszone w (Holenderski)
Broken Arrow is één van de vele actiescores van Hans Zimmer. Deze, alweer meer dan tien jaar oude score, is een voorloper op successen als The Rock en The Peacemaker. Eerder schreef Zimmer al actiescores voor Backdraft en Crimson Tide. Backdraft werd echter 5 jaar voordat deze score uitkwam geschreven, maar toch bevat Broken Arrow een tintje Backdraft, en ook van Crimson Tide, dat slechts een jaar eerder werd geschreven horen we enkele noten voorkomen in deze score. Zimmer gebruikt vooral zijn keyboard, af en toe een gitaar en heel veel synthesizers. Zo is de track ‘Brothers’ een track met veel synthesizers en ook wat keyboard. Waar deze track begint met een variatie op dat mysterieuze, maar redelijk rustige thema van Broken Arrow, wordt het na 1.18 minuten een stuk luider en krijgen we de eerste actie te horen. Op de achtergrond horen we synthesizers die we ook hoorden in Crimson Tide en op de voorgrond horen we nog steeds hetzelfde hoofdthema luider met af en toe de elektrische gitaar en elektronische effecten. Na het actiegedeelte horen we een rustiger gedeelte door onder andere koper dat wat mysterieus is. Bij 3.12 horen we het oorspronkelijke hoofdthema van Broken Arrow dat lekker rustig is door de elektrische gitaar en de hoge noten op de achtergrond. Later horen we ook een koortje op de achtergrond die de sfeer nog dromeriger maakt. Effecten en synthesizers horen we ook gedurende de track. De mysterieuze track eindigt met een laatste keer actie met elektronische effecten.

‘Brothers’ sluit aan op ‘Secure’ die begint met een nieuwe variatie op het hoofdthema. Een koor á la ‘Backdraft’ (met nadruk op het koor in de actietracks) krijgen we te horen, waarna we ook actie horen die wat weg heeft van dezelfde ‘Backdraft’ en het later komende ‘The Rock’. Een keyboard, de elektrische gitaar en synthesizers zijn instrumenten die terug blijven komen in deze track. Als de actie is afgelopen horen we verschillende variaties op het hoofdthema en later ook de actie van het begin van track 1. Waar deze track mee eindigt. ‘Stealth’ begint op een Oosterse manier die mij doet denken aan de muziek van ‘Blak Hawk Down’. Na de Oosters klinkende muziek krijgen we fragmenten van het hoofdthema te horen, dat gevolgd wordt door actie. De actie wordt overgenomen door strijkinstrumenten die een emotioneel thema beginnen te spelen. Dreiging krijgen we te horen als we een variatie op het hoofdthema krijgen te horen. Actie komt terug bij 4.12 minuten en dit is ook het moment dat we veel synthesizers horen en later ook het hoofdthema. Keyboard tonen gaan ook door de boxen heen bij het beluisteren van deze track evenals bekende Zimmer deuntjes.

‘Mine’ begint direct met het hoofdthema. Deze wordt steeds iets dreigender met slagwerk en effecten op de achtergrond. Niet veel later horen we strijkers op de achtergrond. Het hoofdthema herhaalt zich enkele keren gedurende de track en ook het volume gaat omhoog. Als de rust is teruggekeerd begint de volgende track, ‘Nuke’, die weer begint met dreigen (de tracks sluiten op elkaar aan). Een vrouwenkoor op de voorgrond zorgt voor een mysterieus gevoel, het elektronische spul zorgt voor de spanningsopbouw. We horen verschillende fragmenten uit ‘The Peacemaker’, dat Zimmer een jaar later zou schrijven. Nadat het hoofdthema terugkeerde gaat de track weer volop door met actie produceren en niet zonder succes. De synthesizermelodieën doen het goed in de track. Een voorbeeld van een goed thema is 3.12. De rust keert weer terug wanneer we voor de zoveelste keer het hoofdthema te horen krijgen. Opnieuw zorgen de elektronische effectenvoor de spanningsopbouw. Het hoofdthema gaat zich later steeds sneller afspelen en zo krijgen we behoorlijke actie te horen. Bij 7.30 komt de rust terug en krijgen we een emotioneel thema te horen door strijkinstrumenten en koper. Echter blijft de actie in deze tien minuut durende track doorgaan. Aan het einde van de track keert de rust definitief terug.

‘Greed’ is met zijn 11 minuten de langste track van de score die na een lichte spanningsopbouw erg rustig blijkt te zijn. Een vrouwenkoor en een piano die het hoofdthema afspeelt doen samen geen kwaad. Bij 2.35 krijgen we spanningsopbouw en later ook actie te horen. Het vrouwenkoor klinkt nu een stuk luider en ook de instrumentale muziek die voornamelijk uit synthesizers bestaat lijkt het fenomeen ‘zacht’ niet te kennen. Bij 4.27 komt het keyboard nog eens terug en zo krijgen we een massa van keiharde muziek te horen. Ook in deze track horen we fragmenten uit het komende ‘The Peacemaker’ terwijl de actie doorgaat. De track kan je beschrijven als een samenvatting van alle eerdere actie, want dat is het ook.

‘Hammerhead’ begint evenals veel andere tracks met het hoofdthema. Het thema breidt zich verder uit tot actie, die ook het uiterste van zich laat zien, want rust is het enige wat deze actie niet kent. Bekende thema’s en nieuwe actie wisselen elkaar af. In ‘Broken Arrow’ horen we voor de laatste keer het hoofdthema, dat eigenlijk overbodig is na de vorige track die ons al het hoofdthema heeft laten horen. Ook in deze 7 minuten heeft de track kans om zich helemaal uit te breiden met variaties en al. Overbodig, maar toch goed te beluisteren.

Pluspunten:
- Goed hoofdthema..
- Harde actie!
- Af en toe emotionele stukken die nodig zijn bij dit soort scores…

Minpunten:
- Te veel synthesizers, keyboard en andere elektronische instrumenten
- Weinig thema’s, alleen hoofdthema met variaties en de actiethema’s
- Soundtrack langdradig door de laatste, totaal overbodige track
- Stukken lijken te veel op ‘Backdraft’

Conclusie:
Een actiescore met keiharde actie gespeeld door elektronische instrumenten als het keyboard, de elektrische gitaar en heel veel synthesizers. De zware actie lijkt soms wat op die van ‘Backdraft’, en we horen weinig verschillende thema’s. Wel bevat de score een goed te beluisteren hoofdthema dat zich meerdere malen uitbreid naar de keiharde actie die ook goed te beluisteren is. We horen ook enkele emotionele stukken die helemaal geen kwaad doen. Dat dit niet Zimmers beste is, is duidelijk, maar dit is wel een goed te beluisteren soundtrack. Ik zit enorm te twijfelen tussen een 7(Ruim voldoende) en een 8 (Goed). Als het zou kunnen, had ik deze score een 7,5 gegeven, maar dit is helaas niet mogelijk en dus maak ik er een 7 van.
Broken Arrow - 09/10 - Przegląd wersji Damien , zgłoszone w (Francuski)
Le grand Zimmer propose pour "Broken Arrow" les orchestrations typiques des films d'action des années '90, diablement rythmées, et débordantes de synthés et de guitares.
Les thčmes trčs originaux qu'il a composés ici se croisent et s'entrecroisent en tous sens ŕ travers cette petite dizaine de titres, qui pour cette raison se ressemblent tous. Fort heureusement, ces thčmes sont du genre dont on ne se lasse pas, laissant une grande place ŕ la légčreté, męme au coeur de la tourmente. On en redemande!

Inne wydania muzyczne Broken Arrow (1996):

Broken Arrow (2011)


Zgłoś błąd lub wyślij nam dodatkowe informacje!: Zaloguj się

 



Jeszcze